МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 18

• 57 031
  • 845
  •   1
Отговори
# 165
При вариокоцелето има периоди на повишаване на резултатите, както и периоди на влошаване. 2% морфология е само единична стойност от много показатели (концентрация, подвижност и т.н.). Ако не бързате пробвайте с добавки и до една година ако няма резултат се насочете към операция. Възстановяването от операцията (която не е тежка) също отнема около 3 месеца. Имайте в предвид, че и след операцията, може да няма подобряване в резултатите.

Здравейте,

Нова съм и не съм сигурна дали пиша в правилната тема. Моля да ме поправите.

След направена разширена СГ морфология 2% и потвърждение на варикоцеле от уролог, репродуктивен специалист назначи oxibio и profertil със становище, че може да не е от варикоцелето и да се случи по естествен път.

Въпросът ми е има ли смисъл и възможно ли е да се подобри СГ (знам, че варикоцеле не се лекува с медикаменти)

Ще се радвам да чуя мнение.

# 166
Здравейте,

Нова съм и не съм сигурна дали пиша в правилната тема. Моля да ме поправите.

След направена разширена СГ морфология 2% и потвърждение на варикоцеле от уролог, репродуктивен специалист назначи oxibio и profertil със становище, че може да не е от варикоцелето и да се случи по естествен път.

Въпросът ми е има ли смисъл и възможно ли е да се подобри СГ (знам, че варикоцеле не се лекува с медикаменти)

Ще се радвам да чуя мнение.
Защо не пуснете една ДНК фрагментация ако ви е висока, пиенето на добавки няма да оправи нещата. Шанс за естествено забременяване винаги има, разбира се, въпросът е колко време ви се чака.

# 167
При мъжа ми също има варикоцеле, резултатите от СГ и до днес варират, затова и пие добавки, но ние не разчитахме на естествено забременяване, а направихме ИКСИ. Успех желая!

# 168
При мъжа ми също има варикоцеле, резултатите от СГ и до днес варират, затова и пие добавки, но ние не разчитахме на естествено забременяване, а направихме ИКСИ. Успех желая!
Успешно ли беше ИКСИ-то при вас? Ние също имаме едно ИКСИ с варикоцеле и нямахме успех.

# 169
Да, беше успешно. Беше ИКСИ+ИМСИ.

# 170
Здравейте! Пиша и тук , надявам се да ми помогнете Simple Smile ))))
Имам един неуспешен опит ИКСИ - без трансфер (нямахме ембриончета) 😔
От 6 яйцеклетки се оплодиха само 2...
С мъжки фактор сме.Основният проблем е морфологията- при последната спермограма беше 2.5% , ДНК фрагментацията е гранична (но теста е правен,когато морфологията беше 0.5%)
От днес започнах нова стимулация.
Този път мисля да доплатим за ИМСИ и МАКС или само за едното, ще се посъветвам и с лекаря си. Въпроса ми е за АМЕРИКАНСКАТА СХЕМА.
Сигурно е обсъждано тук, но ще помоля да изкажете мнението си пак - има ли ефект, подобряват ли се наистина показателите, защото се притеснявам да не се прецакат нещата, ако я приложим...

# 171
Ние не я ползвахме, но четох за нея. В крайна сметка така или иначе лекаря ни препоръча при висока Днк фрагментация въздържанието да е по-малко от обичайното.
Здравейте! Пиша и тук , надявам се да ми помогнете Simple Smile ))))
Имам един неуспешен опит ИКСИ - без трансфер (нямахме ембриончета) 😔
От 6 яйцеклетки се оплодиха само 2...
С мъжки фактор сме.Основният проблем е морфологията- при последната спермограма беше 2.5% , ДНК фрагментацията е гранична (но теста е правен,когато морфологията беше 0.5%)
От днес започнах нова стимулация.
Този път мисля да доплатим за ИМСИ и МАКС или само за едното, ще се посъветвам и с лекаря си. Въпроса ми е за АМЕРИКАНСКАТА СХЕМА.
Сигурно е обсъждано тук, но ще помоля да изкажете мнението си пак - има ли ефект, подобряват ли се наистина показателите, защото се притеснявам да не се прецакат нещата, ако я приложим...

# 172
А всъщност фрагментацията има отношение само за оплождането или може фрагментиран сперматозоид да оплоди Я и това всъщност да спре развитието на ембрионите?

jinchen , колко дни въздържание имахте?
Аз мисля да я приложим схемата и да има 1 ,2 дни Simple Smile))

# 173
Да се отчета, ММ е с варикоцеле, сравнително лоша спермограма, и два спонтанни аборта зад гърба. След лутане по уролози-андролози в София и противоположни мнения (за операция на варикоцелето веднага и за опит с лекарства да се подобрят показателите), смятам че имаме малък напредък. Почти 3 месеца след пиене на ортомол фертил, андрозитол, трибестан, новата спермограма показва подобряване на морфологията от 5% до 6%, прогресираща подвижност (а+б, бързи и бавни сперматозоиди) от 19% на 39%, раздвижване имаше и при а+б+с от 34% на 51%.
Уви, диагнозата си стои астенотератозооспермия, защото все още не може да стигне нормалните стойности на параметрите. ДНК фрагментацията от 23% е паднала на 21%. Цялостно, предвид първоначалните показатели мисля, че е постигнал добър напредък само с хапчета и една идея по-здравословен начин на живот. Чудя се как да процедираме оттук нататък, дали да посетим пак някой андролог с двете спермограми за някакъв коментар/лечение (дори и операция за варикоцелето), или пък да правим нови опити (над 6 месеца минаха от аборта заради кухо яйце).

ПС - бях правила изследвания за тромбофилия, естествено, излязоха някои мутации (като например, че не усвоявам обикновена фолиева киселина, затова и вече пия мета версията й, мутация и в гена PAI 4G/4G, ACE I/D), но след преглед при проф. д-р Паскалева, и с оглед на това че фактор V Лeйден и протромбин са нормални, ми обясни, че нямам нужда от терапия и да не търся проблемите там.

# 174
Не сте написали най-важния показател концентрацията в какви стойности се движи. Всички показатели които сте цитирала са % от концентрацията.
Относно двата спонтанни аборта, при повечето специалисти които сме били, казват че мъжкия фактор не е причина (ние сме с добра ДНК фрагментация). На вас какво ви казаха, каква е прчината, имахте ли недостиг на витамини или други причини?
Както бях написала и в предишното си мнение, при вариокоцелето има периоди на повишаване на резултатите, както и периоди на влошаване.

Да се отчета, ММ е с варикоцеле, сравнително лоша спермограма, и два спонтанни аборта зад гърба. След лутане по уролози-андролози в София и противоположни мнения (за операция на варикоцелето веднага и за опит с лекарства да се подобрят показателите), смятам че имаме малък напредък. Почти 3 месеца след пиене на ортомол фертил, андрозитол, трибестан, новата спермограма показва подобряване на морфологията от 5% до 6%, прогресираща подвижност (а+б, бързи и бавни сперматозоиди) от 19% на 39%, раздвижване имаше и при а+б+с от 34% на 51%.
Уви, диагнозата си стои астенотератозооспермия, защото все още не може да стигне нормалните стойности на параметрите. ДНК фрагментацията от 23% е паднала на 21%. Цялостно, предвид първоначалните показатели мисля, че е постигнал добър напредък само с хапчета и една идея по-здравословен начин на живот. Чудя се как да процедираме оттук нататък, дали да посетим пак някой андролог с двете спермограми за някакъв коментар/лечение (дори и операция за варикоцелето), или пък да правим нови опити (над 6 месеца минаха от аборта заради кухо яйце).

ПС - бях правила изследвания за тромбофилия, естествено, излязоха някои мутации (като например, че не усвоявам обикновена фолиева киселина, затова и вече пия мета версията й, мутация и в гена PAI 4G/4G, ACE I/D), но след преглед при проф. д-р Паскалева, и с оглед на това че фактор V Лeйден и протромбин са нормални, ми обясни, че нямам нужда от терапия и да не търся проблемите там.

# 175
Има отношение при самото делене на ембриона и може да спре развитие в някакъв момент.Ние приложихме и ИМСИ и МАКс и въпреки това при първия трансфер забременях,но завърши със спряло развитие, което отдавам на нечитав ембрион... Втория опит е успешен за сега. Направихме въздържание 2 дни и все пак резултата беше доста зле,ноо стигнахме до 4 ембриончета - 2 върнахме свежи на 3 ден и 2 замразихме и после направихме ЗЕТ (от тях съм бременна с 1 бебе)
А всъщност фрагментацията има отношение само за оплождането или може фрагментиран сперматозоид да оплоди Я и това всъщност да спре развитието на ембрионите?

# 176
Има отношение при самото делене на ембриона и може да спре развитие в някакъв момент.Ние приложихме и ИМСИ и МАКс и въпреки това при първия трансфер забременях,но завърши със спряло развитие, което отдавам на нечитав ембрион... Втория опит е успешен за сега. Направихме въздържание 2 дни и все пак резултата беше доста зле,ноо стигнахме до 4 ембриончета - 2 върнахме свежи на 3 ден и 2 замразихме и после направихме ЗЕТ (от тях съм бременна с 1 бебе)

В коя седмица беше загубата ви? И в коя седмица сте сега? Аз съм в девета след ИКСИ и постоянно треперя , след загуба съм в 7ма седмица от спонтанна бременност. Последната спермограма ни беше с ниска концентрация и 4% морфология, докторът каза, че няма смисъл да изследваме ДНК фрагментация и не сме.

# 177
А според вас - факта, че от 6 яйцеклетки се оплодиха само 2 е заради мъжкия фактор (фрагментацията , която всъщност показва оплодителната способност) или може да е и от качеството на Я ?
Ембриолога и доктора ми казаха, че Я са били добри , но те ги гледат само на външен вид...

# 178
Същите въпроси имах и аз. Три стимулации, общо 8 Я, една се оплоди и спря на втори ден и една показа някакви наченки на оплождане и толкова. Обобщиха, че проблема е в Я.

# 179
Същите въпроси имах и аз. Три стимулации, общо 8 Я, една се оплоди и спря на втори ден и една показа някакви наченки на оплождане и толкова. Обобщиха, че проблема е в Я.
И аз имам такива съмнения... Още повече ,че доктора избягва да отговаря еднозначно като го питам къде е проблема. И най-вероятно е в стимулацията... Първият път бях на 225 единици Гонал, а сега на 150.
Знам, че от първият път и той няма как да знае как ще ми повлияе , но го приех много драматично :'( ...

Общи условия

Активация на акаунт