С какво ви дразнят свекървите? – 139

• 48 742
  • 769
  •   1
Отговори
# 690
Всичко това и Господ сигурно не знае Simple Smile

# 691
Рори, доколкото разбрах нямат брак. Ако жената (авторката на поста) си плаща вноска за жилище, ще сие нейно . А той да издържа майка си с подобна сума на вноската.

Аз не защитавам мързеливата свекърва. Такава си е. Ама айде съгласете се, че на 70 години няма да я променят.

Авторката не каза нищо за родителите си. Понеже има желание да се разпорежда с чужд имот, тогава да каже и техните да продадат нещо, че “да не е напъдена”.

# 692
Ако една млада или на средна възраст жена не работи и си гледа домакинството и някой дръзне да я нарече търтей, паразит и каквото още там, представете си на оплакванията какви ще са отзивите. Ще завалят постове "калкулурай си чистенето, готвенето, занимание то с домашните на децата и тн" - абсолютно съм убедена в това. Идете да питате в "домакинския" под форум, пък стой, та гледай. И колкото и да планират живота си, едва ли всичко е предвидимо. Е, бабата и тя така. Вероятно се е грижела за семейство, деца, пазар, готвене и тн. Едва ли е предвиждала раздяла и последици. А и издържането от сина и е отскоро, колко да го е ощетила. Не казвам, че е права, но така разбират живота хиляди жени, така си живеят, без да му мислят много. Каквато и да е, отгледала е две деца, все пак. Ама този мъж какъв е? На около 30-40,засега без дете, голям зор му идва да отдели за майка си. Ами, да работи, да изкарва. Жилище разбрахме, че няма щом са под наем, поне някакви спестявания няма ли.Едва ли вчера е завършил гимназия, щом майка му е на 70. И на 40 да го е родила, той на 30 трябва да си е стъпил на краката.
Другият вариант е да не е така непосилно, а на Снахата да и се струва, че е.

# 693
Чужд имот, ама те дават всеки месец не малка сума за издръжка на собственичката. Може да се търси реципрочност с имот на родителите на момичето, ако и към тях всеки месец в продължение на години вървят подобни суми. Оставете възрастта на бабата, не я слагайте като оправдание за ситуацията. Та тя има само претенции. И нищо не прави, за да балансира ситуацията. Че няма да се разработи на 70г. няма, но може поне да се задейства да си уреди пенсия някаква. Освен това е повече от наложително щом е решила да живее на чужд гръб без да даде нещо в замяна на този който я дондурка с капризите й, да направи така, че и другият наследник както ще има равни права при наследяването да има и равни задължения в издръжката. Още повече, че при болест или злополука всички физически грижи за нея ще са само за единия от наследниците. Другия поне да има задължението да участва в издръжката 50/50.

# 694
Тази баба, ако си продаде апартамента за 60-70 хил евро ще си осигури по едни 700-800 лв на месец за следващите 15 години. Ако не е от София, ще й стигнат за евтина квартира и издръжка.
Вече ако живее повече от 15 години, ще се наложи децата да помагат. Обаче това е един период, в който те ще могат да си поотгледат децата, да спестят пари или да започнат по-добре платена работа.
Или, ако апартамента е голям,продава, купува гарсониера и с остатъка живее.

# 695
Съгласна съм, че брата и сестрата трябва да се разберат какво да правят. Аз продължавам да смятам, че свекървата е свършен факт, няма да се промени и няма да се разработи. Братът и сестрата да видят кой какво може да плаща, ако единия не може, да говорят с бабата да оправи наследството. Понеже ако и двете деца поемат издръжката на бабата с по 300 лв на месец не вярвам да се охарчват толкова. Баба ми се похвали с 648 лв пенсия. Работеше до 74. Сега ще прави 80. Справя се и не й помагаме, всичко си има, даже ремонти прави.

Ако утре нещо стане с майката на авторката и се наложи да се дават пари? Тогава мъжът да скочи като ужилен ли? Никой не знае какво го чака. Свека няма да се промени, ако авторката мисли, че живеейки със свекърва си много ще спести, лъже се.   Ще си го плати с нерви.

Като напоследък гледам майка ми как живее - сама е, на 61. Най-големият й разход са цигарите. Нито яде като мен и мъжа ми, нито си купува дрешки, глезотийки. Много скромно и счетоводно живее. Справя се с много малка заплата и спестява. Свекърва ми и тя е направо стисната, ама и нейното не е от хубав живот. Като гледам с всяка година по-малко и по-малко им трябва. Нито искат трапези, нито почивки, нито масрафи. А ние младите сме много повече по удоволствията, харченето, но и по работата, ако сега не бачкаме здраво, кога?

# 696
Аз се паля за имоти на свекървата по повод близки. Не са  я  издържали напълно, тя имаше, вземат наема от апартамент, един от двата, и купуваха продукти да и носят ,тя живееше   отдалечено от града, без магазини, да кажем като вила. Там отглежда животни, те вземат също от там.Мъжът и бе починал като се запознаха. Бяха всякакви опити да я накара снахата да прехвърли големия апартамент ,свободния, на сина ,защото е мъж, на дъщерята  малкия евентуално, има и други имоти. Дето живее  и друг наследи, там имаше още един наследник ,но почина без  деца. Къща на село, пак стана тяхна, нейна , от нейните родители е всичко.
        Почина дъщерята, пак натиск ,въпреки синът да остана единствен наследник. Снахата има от родителите   си и още един ,вилен ,където живеят, където  и той влага всичко и е доста добър вече, моето е колиба пред това.
 Почина  и свекървата.
 Сега иска той да продаде всичко и купи в голям град, той не иска. Прехвърли се на моите синове за нещо ,дето не подозират  и не помислят - те щели да са негови наследници(набори са ,с месеци разлика) като почине - е отврати ме  толкова много и от всякакви теми за имоти , особено на свекърва.
 Все едно моите са големите некадърници и чакат братовчед си да умира, точната дума ,няма да смекчавам.
 Мразя всичко, докосващо се до апетити за чужд труд и имат. Като е съпруг ,не  е  собственост на жена си ,да решава тя  за него, остава до тоалетната да иска разрешение да ходи.

В пълно право са да откажат издръжка, нямат и толкова. Ще си намери начин жената и не е ничия работа да реши вместо нея. Нищо друго нямат право.
 Ще  и тровят живота, пък искат да си жертва нейното да са добре, за хора ,дето не я понасят.
 Не знам нищо за живота на тези хора от примера тук ,както на който и да е , едната страна е само тук ,едното желание.
 И в съда изслушват и двете страни.

Тази от моя пример лиши и сестра си , взе и от нейнтите родители ,вече покойници, ,всичко възможно. Тя ги гледала била, ясно е, че е направила каквото трябва да пропъди сестра си, по думите  и личеще. Не съм ги виждала скоро и не искам, идваха редовно, шетах като за мои деца ,вече и не мога и не искам и  да можех, отвратена съм.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 20:41 от Бор_яна

# 697
  • Бургас
Аз плахо да попитам - на родителите на момичето от казуса полага ли се пълна издръжка? Ако се наложи, мъжът ще ли е охотно съгласен и най-важното, ще могат ли да си го позволят?
Много хубави въпроси зададе Рори72, от отговорите им зависят доооста неща.

Разбира се, че е редно и нормално да помагаме на родителите си. Обаче, при тази свекърва е било личен избор да остане без стотинка и щом се налага да бъде напълно издържана, трябва да направи компромис. Не може само да иска.
Много сте ми забавни като говорите за лична издръжка от единия партньор, когато живее в общо домакинство с другия. Освен ако не си делят всички разходи и касови бележки до стотинката, то не виждам за какво лични пари говорим. Когато има общ бюджет и приходи, то и разходите са общи. Естествено, че при такова положение снахата има пълното право на мнение по въпроса къде отиват част от тези приходи и как могат да бъдат оптимизирани. А ако се планира и дете, пък, съвсем. Ми като ще е така, да си живеят отделно и да се срещат като гадженца, та мъжът лично да издържа майка си.
Егати лицемерието. Уж семейството било да се подкрепяме и помагаме, всички били важни, ама снахата да мълчи тами да се съгласява на всичко. Ми ок, да седне и тя вкъщи и да го играе домакиня, мъжът да му мисли как с неговите си пари да издържа всички.

# 698
Извинете, колко жени или въобще хора на 30г познавате, дето сами изплащат апартамент? Абсурдно е просто.
и снахата да си изтегли кредит и да си купи самостоятелно жилище, за да е спокойна.

# 699
....
 Ми като ще е така, да си живеят отделно и да се срещат като гадженца, та мъжът лично да издържа майка си.
...
Забравихме, че в семейството става дума преди всичко за любов. Пари, пари, пари... Авторката май затова си отиде от темата - защото тя писа, че обича този човек и се бои да не го загуби, и че смята да си преразгледа мнението.
Надявам се да стане така и да се обичат и в бъдеще.

# 700
  • Варна
Извинете, колко жени или въобще хора на 30г познавате, дето сами изплащат апартамент? Абсурдно е просто.

Защо сами? Те са семейство, двама са.

# 701
Факт.
Съвета на Sherilyn обаче бе снахата да си изтегли кредит, да го погасява сама и жилището са бъде само нейно някой ден.

# 702
Може би съм единствената в форума с определена заплата на месец, но за мен лично тея 350 лв на месец са си доста пари. В такъв смисъл трудно заделяме с ММ толкова пари на месец. Как да стане- квартира, кредит, сметки и т.н.  Аз също искам да помагам на родителите си и много ме боли като се замисля, че може би няма да успявам много да помагам.

# 703
Не си единствената с твърда заплата, вярвай.
И аз не можех да помагам, дори да исках, първо са децата , после другите. Но си имаха моите да живеят, не са се оставили да чакат.
Простираш се според чергата, така са ме учили.
Аз не мога да повярвам ,че тази от примера е живяла без доходи  и чака напълно на децата си сега. Също ,че не иска пенсия. Малка ,но е нещо.

Голямото жилище става малко, като се затвориш в една стая. И на възрастен не му трябва гурме,  ще мине без почивки , екстри, лятото заделя за зимата по малко, да му допълнят  може ,но не да чака за всичко. Има две деца, пишеше, че са се разбрали синът да поеме, не знаем, но може заради имоти да е, ако изяви права, то и задължения поема ,те си знаят.
 За мен щом се забъркат имоти с човещина става непоносимо и омраза се лее.

# 704
и снахата да си изтегли кредит и да си купи самостоятелно жилище, за да е спокойна.

Всъщност доста. Повечето ми приятели са в диапазон 29-39 и изплащат. Особено като не са от София, но са се установили тук.

Общи условия

Активация на акаунт