С какво ви дразнят свекървите? – 139

• 48 810
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
Diditop, разделени са с мъжа й и той живее и се води на друг адрес. Дано да не сте права, че то тогава яката сме я забатачили.
https://www.nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-bg/nesvyrzani-s-trudo … nsiya-za-starost/ За жалост ГМД /гарантиран минимален доход/ е много нисък. За 2022 г. е 75 лв. Ако нямат развод, са  семейство.
Мммм, щом се гледа на член от семейството и нямат развод, значи наистина няма да има право на социална пенсия.
Вие все пак проверете, може да има нещо. Една позната баба пенсионерка се беше записала на някаква социална кухня, хем да не готви, хем се подпомага. Все на някаква помощ може да има право тази жена. Ако има някакви заболявания, може пък да може да й се извади ТЕЛК и по тази линия да излезе някакво подпомагане.

# 541
   Ами пък да се разведе. За какво й е да стои омъжена, когато не е? Не че и това е безплатно... Проучете вие и вземете инициативата.

# 542
  • Пловдив
   Моите родители преди десетина години продадоха две средноголеми жилища и една вила в малък град и купиха, за същите пари, миниатюрно, дори микроскопично жилище в града, в който живеем със сестра ми. Ами, всички сме по-добре така. Те са двама, по-голямо не им трябва. Под ръка са ни, не ги мислим. Помагаме си взаимно. Ако имаме нужда от помощ с деца, помагат те. Ако те имат, (възрастни са вече, често имат нужда от помощ), помагаме ние. Взаимополезни сме си. И се виждаме много по-често отпреди. Внучките пък са особено доволни. Курабийките и тортите на баба, мама не може да ги прави Simple Smile
А всичките им приятели са останали в другия град. За мен лично това би било голям минус.

# 543
  • някъде в орбита...
А всичките им приятели са останали в другия град. За мен лично това би било голям минус.
А за такива като нас това не е фактор.
Майтап няма, сондирам идеи от темата в момента Grin

# 544
   Моите родители преди десетина години продадоха две средноголеми жилища и една вила в малък град и купиха, за същите пари, миниатюрно, дори микроскопично жилище в града, в който живеем със сестра ми. Ами, всички сме по-добре така. Те са двама, по-голямо не им трябва. Под ръка са ни, не ги мислим. Помагаме си взаимно. Ако имаме нужда от помощ с деца, помагат те. Ако те имат, (възрастни са вече, често имат нужда от помощ), помагаме ние. Взаимополезни сме си. И се виждаме много по-често отпреди. Внучките пък са особено доволни. Курабийките и тортите на баба, мама не може да ги прави Simple Smile

За съжаление в даден момент приятелите рязко намаляват и дори изчезват по естествени причини...... и тогава е добре да си близо до децата си.

# 545

Абсолютно! Ех, чак се размечтах като прочетох горния коментар. Да са ни наблизо родителите със сестра ми така ще ни облекчи! И нищо не искаме, жилището ние ще го купим. Внуци само на гости ще им водим, помощ не искам.
Но не става. На тях приятелите са им там, средата, не могат и не искат да се местят и ги разбирам. Ама...като се наложи за нещо, някоя от нас трябва да зареже малки деца и да хукне на 400км.

# 546
Това е до време, докато има среда, приятели и са двама. После става различно.

# 547
  • София
Как се заразват малки деца и хукваш на 400 км.? Абсурд.

# 548
Има една възраст, от която нататък всяко изваждане от познатата битова среда, дава старт на страшна деградация. При наистина възрастни хора или такива с някакви наченки на възрастови изменения е рисковано.

# 549
Янтра, и за мен би било минус да се отделя от близка приятелска среда, но при тях такъм момент нямаше. Роднините поизмряха, част от приятелите им също, друга част, още живи, също се преместиха при децата. Нямаше такъм момент просто. А пък има и фейсбук Simple Smile Аз съм... хм.. млада още и не ползвам, но майка ми е много активна там. Права е малката ми щерка, че фейсбука бил за баби Simple Smile

# 550
Но това е положението, аз майка си не съм оставила, не мога и да я оставя. Нито ще се върна да живея с нея, за да плащаме 1 сметки, а не двойни, нито ще я оставя да умре от глад.
Това, ако можеш да си го позволиш. Но ако изборът е курсове и образование за децата или издръжка на родител, може и да се наложи да се съберете. Защото в казуса, авторката и мъжът й не са цъфнали финансово май. И е малко нечестно да я юркат и нея търси втора работа или пък да пести, за да може госпожата да се прави на малката стопанка на големия апартамент.

# 551
  • Варна
Не знам за вашите родители, но моите си казаха -Цял живот сме се борили, дом сме сбирали, тук са били най-хубавите и най-лошите ни дни... тук ще си живеем. И да, няма ги вече приятелите, няма я и родата, майка остана самичка, но това е нейният дом. И го разбирам, и не съм съгласна, но да я натискам за промяна и през ум не ми минава, значи да я убия.

# 552
Не знам за вашите родители, но моите си казаха -Цял живот сме се борили, дом сме сбирали, тук са били най-хубавите и най-лошите ни дни... тук ще си живеем. И да, няма ги вече приятелите, няма я и родата, майка остана самичка, но това е нейният дом. И го разбирам, и не съм съгласна, но да я натискам за промяна и през ум не ми минава, значи да я убия.

И моята е така, но с една "малка" подробност - в един град сме, а домовете са на 5 минути пеша един от друг. Можем да реагираме веднага. Леля ми се пренесе на друг континент при братовчедка ми след смъртта на чичо ми, защото на 80+ е трудно да си сам, а и няма смисъл.

# 553
Но това е положението, аз майка си не съм оставила, не мога и да я оставя. Нито ще се върна да живея с нея, за да плащаме 1 сметки, а не двойни, нито ще я оставя да умре от глад.
Това, ако можеш да си го позволиш. Но ако изборът е курсове и образование за децата или издръжка на родител, може и да се наложи да се съберете. Защото в казуса, авторката и мъжът й не са цъфнали финансово май. И е малко нечестно да я юркат и нея търси втора работа или пък да пести, за да може госпожата да се прави на малката стопанка на големия апартамент.

Авторката няма деца. Докато проима, не се знае каква ще е ситуацията. Ако смята, че свека е такъв трън в очите, да не се размножава с тоя мъж и да не си губи времето.

Бих живяла с майка си ако недай си боже има нещо от рода на деменция и е опасна за себе си и околните. Имах такава позната, върна се да живее с майка си, защото жената беше доста дементирала и нямаше избор. В такъв случай, да. Иначе не, децата без уроци няма да останат, ако платя тока на майка си. Тя си има жилище, наем няма. За една сама жена сметките й не са кой знае колко. Знам колко са, ходила съм до изипей да й ги плащам като е била на работа до късно.

Две деца е отгледала, ако с брат ми нямаме по 100-200 лв да отделим за майка си, срам за нас.

Татко почина при много тежки обстоятелства преди почти 6 месеца. Трябваха доста пари за траурната агенция, превоз на тялото, пътуване от страна на брат ми до друг град, репатрак за колата на баща ми. Аз дадох над 2 к. Брат ми и той е дал не малко. На 30 години ако нямам пари да погреба баща си, за мен ще е срамно. Не позволихме мама да даде и 1 лв. От уважение към нея и татко. В един момент децата трябва да са по-активни. Държа да отбележа, че не издържаме майка си, но при нужда винаги помагаме.

# 554

Ами като има такава нагласа жената и като го чувства така, в правото си е да прави каквото реши. Но не всички са като нея. Повечето хора не живеят на едно място цял живот. Сменят жилище, квартал, град, държава.
   За мен домът е където живея в момента. В сегашното ни жилище живеем от няколко години, харесвам си го много, но не си правя планове тук да умра. След години няма да ни е толкова удобно вече, като останем двамата сами, няма да ни е нужно. А и ми се ще на старини да живея в някоя по-топличка държава, поне през зимата Simple Smile Засега са само далечни идеи и планове, но защо не?

Общи условия

Активация на акаунт