Бързи здравословни въпроси и отговори – 36

• 32 593
  • 743
  •   2
Отговори
# 330
Аз месец след такава процедура се върнах към лека йога. Внимавах с коремните упражнения заради болката при натоварване. Иначе след седмица се върнах на работа, но постоянно имах лепенка да не ми дразнят дрехите раничката, и не смеех да нося тесни и стегнати дрехи.

# 331
Внасям разяснение по моя случай. Днес сутринта, на 4 ден от започване на симптомите, 5 и 6 тест се оказаха ковид позитивни. Предходните все отрицателни.
Имам питане, защото ЛЛ не вдига в събота и неделя. Изписа ми сераза като спомена, че е за тромбоцитите да не се делят, но не беше ясна още диагнозата.
 Спомням си, че при предишното боледуване пих натаспинн вечер (вместо аспирин протект).
Питането ми е серазата замества ли натаспинн или може и трябва да се пият заедно? Объркана съм да не се предозирам нещо.

# 332
ЛЛ си има работно време, затова не вдига.

# 333
Е тя не пита защо ЛЛ не си вдига телефона. Simple Smile

Внасям разяснение по моя случай. Днес сутринта, на 4 ден от започване на симптомите, 5 и 6 тест се оказаха ковид позитивни. Предходните все отрицателни.
Имам питане, защото ЛЛ не вдига в събота и неделя. Изписа ми сераза като спомена, че е за тромбоцитите да не се делят, но не беше ясна още диагнозата.
 Спомням си, че при предишното боледуване пих натаспинн вечер (вместо аспирин протект).
Питането ми е серазата замества ли натаспинн или може и трябва да се пият заедно? Объркана съм да не се предозирам нещо.

Не съм запозната с лекарствата затова ги погледнах в нета. И в двете има - 100мг екстракт от ферментирала Соя (Натокиназа). В Серазата има допълнително и Бромелаин и вит.С. Според мен замества Натаспин Н.

# 334
Здравейте,
Личните лекари имат ли задължение да обявяват на пациента, когато му изписват препарат с кортикостероиди?

Днес бяхме на преглед със синът ми на 2г и се оказа задна хрема. Личната обяви, че му изписва капки за нос. В аптеката обаче ми казаха, че не са за нос, а за очи, но можело и в носа да се слагат все пак. Приложихме ги 2 пъти по схема днес, но преди малко прочетох листовката и се оказаха антибиотични и кортикостероидни.
Става дума за Торбадекс.
Не трябва ли предварително да се обяви, че препаратът е с кортикостероиди?

# 335
Би трябвало. Но не го правят. Тобрадекс даже и за уши ги ползвали, скоро майка ми имала пререкания в аптеката, защото тя ги знае като капки за очи.
А да не говорим колко КС се изписват за ставни възпаления, но никой не обяснява нищо на пациента.

# 336
Мерси, Дева.
Аз не се ядосвам, че са ни го изписали. Разбирам, че понякога трябва и е неизбежно. Но ме влудява факта, че никой не ми каза, че е кортикостероид. Ако знаех, щяхме да минем с малкия на преглед при УНГ, за да може той да прецени какво да се прави.
Защото това се случва за втори път, просто първия го хванахме още в аптеката и не приложихме медикамента, мисля да сменя личната на детето. Затова питам дали трябва да обявяват какво изписват, защото трябва да имам причина да я сменя извън месеците юни и декември.

# 337
Голяма част от капките за очи могат да се ползват и за уши. Тъй като лигавиците са специфични, продуктите отговарят на изискванията за комбинирано приложение.
Съставът е почти изцяло изотоничен и това е причината да може да се ползва и в окото, и в ухото.

# 338
А каква беше изненадата ми когато в аптеката от която баща ми закупил лекарства за майка ми, на опаковките не са написали от кое лекарство по колко. Той без очила не видял, че не е писано. Като се прибрал и тогава видял. После се чудил как да разчита грацаниците от рецептата на доктора. Показа ми я по скайпа, уж натаманихме нещата, но някои неща с догадки. Да звъни на доктора пак не става. Публична тайна е колко им е драго да ги търсиш, еле пък възрастни хора. До кога ще се размятат тези рецепти писани недописани на ръка? Бетер държава от третия свят сме. Нали уж електронни рецепти щеше да има, какво стана?

# 339
Сербезова се опита да въведе ел.рецепти, но доколкото прочетох, служебното правителство няма да ги въвежда поради натиск от лекарите.
Като цяло лекарите не искат нищо електронно, не знам защо.
По аптеките милите как се оправят с тези йероглифи не знам.

# 340
Електронни са само по рецептурна книжка. Другите са на хартия. Скоро бях на УНГ, ръчно ми я написа, добре, че беше четливо.

# 341
А като са електронни рецептите, как ще сравните какво е предписано, в случай на грешка и или пропуск, замяна в аптеката (волна, неволна).
Хеле пък възрастни хора.
Добронамерено питам.

# 342
Никак. ЛЛ на майка ми е толкова завеяна, все пропуска едното лекарство и си го плаща на свободна цена.

# 343
По принцип фармацевта носи отговорност... На хартия поне

# 344
А как се разбира по каса ли е продадено лекарството или на редовна цена? Баща ми не знае. Платил е 40лв и това знае.

Общи условия

Активация на акаунт