Бързи здравословни въпроси и отговори – 36

• 32 581
  • 743
  •   1
Отговори
# 345
По принцип фармацевта носи отговорност... На хартия поне
въпросът е дали изобщо ще разбереш, че има грешка, за да се стигне до търсене на отговорност.

# 346
Да пак на майка ми едно от лекарствата изписани 3 по 1, а то вместо 5мг, 10мг. И тя взема и вика лошо и било, а аз ѝ се карам че си търси оправдание да не пие лекарството. И чак после видях на рецептата, че било друга разфасовка. Трябвало да ги дели на две. Абе загубена работа.

# 347
А как се разбира по каса ли е продадено лекарството или на редовна цена? Баща ми не знае. Платил е 40лв и това знае.

Ако си е взел касов бон, там пише колко е по каса и колко от пациента.

# 348
Електронните вероятно могат да се разпечатат и да се упражни обичайния визуален контрол от пациента
Иначе други механизми у нас няма, даже при грешка и вина, ни с хартиена, ни никак

# 349
А как се разбира по каса ли е продадено лекарството или на редовна цена? Баща ми не знае. Платил е 40лв и това знае.

На касовите бележки пише колко плаща НЗОК и колко пациента.

# 350

Ако си е взел касов бон, там пише колко е по каса и колко от пациента.
Благодаря ви.. Ще го питам другата седмица да ми покаже бележката. Не е хубаво човек да остарява. . Направо такава безпомощност. Все едно малки деца, сигурно и те се оправя по-добре. Ама и тези хора защо не помагат повсеместно. Как може да тикнеш на някой торба с лекарства в ръцете и да го гледаш като си вади стотинките от портомонето и никакво обяснение да не дадеш….На нас като ни дават лекарства, винаги по закон ни питат разбрал ли си кое как се взема. Устно те питат, не предполагат че си разбрал. Възрастните - дръпват ги на страна да не става опашка ако има нещо не ясно.

# 351
Кафеникави капки, течение, с лека, неприятна миризма. Това пък сега какво е? Леко напрежение ниско в корема, това след цикъл, някак изключвам да е нещо по полов път.
Да, ще кажете, иди на лекар. Ще. Ама не съм имала никакви проблеми с течения, миризми и прочее от години.

# 352
Електронни бели рецепти си има от много време, но много лекари не желаят да пишат такива а си грацат на хартиени бланки... Щеше да е хубаво ако тия бланки можеха да послужат човек да си прочете сигнатурата, но реалността е че често и фармацевт с дълъг стаж трудно ги прочита. Електронните пък пациентът изобщо не ги вижда, тях фармацевтът ги отваря и изпълнява каквото види там и туйто.
Канеха се да правят задължително електронни да са само, но така и не се случи. Първоначално отпорът беше понеже при домашно посещение лекарят не е в кабинета си да напише рецептата през съответния софтуер, не че са се утрепали от домашни посещения но това изтъкнаха като довод. Не знам последно какво още казват че им пречи. Но има и друго, националната система в която се качват рецептите има още тооолкова работа по нея че частта с електронните бели рецепти не винаги работи съвсем както трябва като се отворят през аптечния софтуер. Тези по НЗОК ги пооправиха по-спешно че там просто няма как да се замаже грешка или проблем с някоя рецепта, но с белите не си дават зор - нито тези дето трябва да го оправят това, нито лекарите. Дърпат се голяма част и от двете страни.
При изпълнение на електронна рецепта по принцип трябва да се сканира кодът на кутията на лекарството, така че замяна там не се очаква, поне ако се работи както трябва. Последното пък с всички неуредици с единия или другия софтуер или със самите кодове на кутиите, не винаги е дори възможно. Не се разчува толкова за проблемите с тях просто защото не се ползват толкова масово. Иначе знаете с електронните направления и всякакви такива колко дивотии имаше. Ами... представете си колко и как работи и останалото. Много неща оправиха, но и още много има преди да стане както трябва да е.

# 353
Е, в 21 век сме... Но...

# 354
Вчера ми взеха кръв и още по време на взимането като че ли малко ми изтръпна ръката. Отдадох го на това, че беше много стегната горе, течеше и кръв след това, но бързо спря. Днес имам лека синина, но това, което ме притеснява е, че ръката ме боли при свиване на лакъта и при движение и ми е леко като изтръпнала. На някой случвало ли му се е? Много пъти са ми взимали кръв и никога не ми е ставало така…

# 355
О, да, случвало ми се е. И вена са ми пукали. Нещо не са ти взели кръв правилно.

# 356
Ако не е взета правилно, очаквай и някой от резултатите да не са наред. Веднъж потасиума ми изкараха до небесата. Тогава ми направи впечатление, че кръвта не тръгна веднага след убождането. Мърдаха иглата във вената както е забита, та тръгна. Но после резултата на този компонент не беше правилен. Викаха ме пак, повторихме и беше на ред. Да не се шашкаш ако има нещо.

# 357
  • Mediterraneo
А като са електронни рецептите, как ще сравните какво е предписано, в случай на грешка и или пропуск, замяна в аптеката (волна, неволна).
Хеле пък възрастни хора.
Добронамерено питам.

В чужбина как сравняват? Никак. Ако не го изкоментира лекарят в кабинета, хабер си нямаш какво и как ти е изписано. В аптеката ти дават лекарството и толкова.

# 358
  • Пеликания
На мен са ми засягали нерв след вземане на кръв, и ме болеше доста време. ЛЛ ми каза да се мажа с нещо за невралгии.

# 359
А като са електронни рецептите, как ще сравните какво е предписано, в случай на грешка и или пропуск, замяна в аптеката (волна, неволна).
Хеле пък възрастни хора.
Добронамерено питам.

В чужбина как сравняват? Никак. Ако не го изкоментира лекарят в кабинета, хабер си нямаш какво и как ти е изписано. В аптеката ти дават лекарството и толкова.
е и, нали за това коментираме и негативните страни на ел.рецептите.

Общи условия

Активация на акаунт