Бързи здравословни въпроси и отговори – 36

• 32 462
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Проверка на щитовидната жлеза бих препоръчала.

И това се изследва  и са в норма показателите.

Дано да са били изследвани и петте показателя плюс ехограф на жлезата, не само тсх-то....

# 526
Че дори и за ТСХ са завишени нормите.

# 527
  • София
Проверка на щитовидната жлеза бих препоръчала.

И това се изследва  и са в норма показателите.

Дано да са били изследвани и петте показателя плюс ехограф на жлезата, не само тсх-то....

По думите на лекаря, ТСХ- показателя трябва да е извън нормални граници за да ме изпрати на обстоен преглед за щитовидна жлеза- той разгледа комплексно хормони и тсх като прецени, че всичко е в норма и няма повишена или занижена шитовидна функция.

# 528
  • София
От личен опит - не е така. Хормоните може да са в референтни граници, но това не значи, че стойностите са оптимални. И без да се проверят ТАТ и МАТ изобщо не може да се твърди категорично дали жлезата функционира правилно.

# 529
Значи само тсх-то...банално.

# 530
Моля ви, препоръчайте ми психолог или психиатър във Велико Търново. Много ми хареса сайта на д-р Деница Радова и начина, по който говори за проблемите, но вече 2 пъти й пиша (предишния път преди повече от месец), но отговорът е само "няма часове", нищо че питам за първия свободен, ако ще и след седмици да е. Не знам не практикува ли вече, или просто не приема вече пациенти, но явно няма да стане по някаква причина. Благодаря от Green Heart на отзовалите се!
ПС: Държа да не е онлайн консултация, а в момента ВТ ми е единствения вариант.

# 531
Колко ти е ТСХ, stellissima?

# 532
  • София
От личен опит - не е така. Хормоните може да са в референтни граници, но това не значи, че стойностите са оптимални. И без да се проверят ТАТ и МАТ изобщо не може да се твърди категорично дали жлезата функционира правилно.

И аз мисля, че е така. Просто ще отида на ендокринолог за по- обстоен преглед, за да съм спокойна.

DeVa®, ТСХ е 1.265 uIU/ml

# 533
Добре е.

# 534
Принципно като резултат за ТСХ е добре наистина. Но винаги се изследват заедно трите хормона, тъй като много често ТСХ не отчита правилно занижени щитовидни (по ред причини, все пак той е хормон на хипофизата) .
В скрит текст слагам изследвания на сина ми, който при добър ТСХ е с поднормен Т4. Даже следващите му изследвания бяха с още по-добър ТСХ и още повече паднал Т4, но не ги намирам.
Скрит текст:

# 535
stellissima, според мен, за закъсненията има причина, ако приемем, че преди цикълът ти е бил с нормална продължителност. Няма как да е от стреса - а и то, какъв стрес, това са си предсватбени пеперудки. Simple Smile

Моят съвет е да тестваш всички полови хормони, изредени в първия пост на тази тема, ако не си все още. Така ще придобиеш по-пълна представа.

Другото, което е хубаво да направиш, е да провериш инсулин + глюкоза на гладно (т.е. еднократно). Инсулинът на гладно трябва да е горе-долу, колкото кръвната захар. Ако е по-висок, това състояние се нарича Инсулинова резистентност и има пряко отношение към репродуктивната система.

# 536
  • София
stellissima, според мен, за закъсненията има причина, ако приемем, че преди цикълът ти е бил с нормална продължителност. Няма как да е от стреса - а и то, какъв стрес, това са си предсватбени пеперудки. Simple Smile

Моят съвет е да тестваш всички полови хормони, изредени в първия пост на тази тема, ако не си все още. Така ще придобиеш по-пълна представа.

Другото, което е хубаво да направиш, е да провериш инсулин + глюкоза на гладно (т.е. еднократно). Инсулинът на гладно трябва да е горе-долу, колкото кръвната захар. Ако е по-висок, това състояние се нарича Инсулинова резистентност и има пряко отношение към репродуктивната система.
Август месец правих профилактични прегледи и там всичко е в норма с кръвната захар и инсулина ( при 56кг на 170см). :/ и аз не знам вече..

Последна редакция: пт, 07 окт 2022, 18:11 от stellissima

# 537
Здравейте. Моята сага с високите стойности на СРП и СУЕ за съжаление продължават.

Тези са от 30.09.

На следващия ден бях добре и в неделята започнаха болни в пикочния мехур и кръста, температура 37,8. С чай от мечо грозде и нурофен за 3,4 часа  нищо ми нямаше.

На 3.10 пак пуснах кръвни, плащах си ги.

СРП и СУЕ бяха започнали да падат, но опасващара болка при вдишване най- вече остана. След обяд отидох на гастроентеролог, гледа ме на ехограф и вика, че всичко е наред и не знае какво ми е. Казах и, че предния път с дивертикулите съм се повлияла мн бързо от Ципринол и тя казва, ми вземи си го пак тогава! За повишеното  ГГТ ми изписа Трансметил.
На другия ден бях добре, след кото пак започна да ме втриса и температура 37,1.
И както си пия 4 дена Ципринола вчера реших пак да си пусна изследвания и се ужасих- всичко хвръкнало пак нагоре, даже и повече от първия път.

Много се сдухах и се обадих на позната лекарка интернист. Още при палпацията на корема уцели къде ме боли и точно показваше хода на болката. Каза, че имам остро възпаление на левия бъбрек и затова е опасващата болка и втрисането. Гледа ме и на ехограф и ми каза, че с хубав антибиотик ще се оправя. Изписа ми Панцеф, Есенциале форте макс и Цистостоп. В понеделник да  пусна стерилна урина и в края на другата седмица ще повторим изследванията. Доверявам и се, поне имам диагноза.
 По принцип не спя добре, а сега и заради тъпата болка съвсем. Сега усещах, че имам температура, и действително имам 37,4. Знам, че за такава температура не се пие нищо, но си взех един Нурофен, тъкмо и на болката дано подейства.  
Та прехвалената гастро не знае какво ми е, а интернистката веднага откри причината за високите стойности. Аз същи  си мислех за бъбреци и казах на гастрото, тя категорично отхвърли.
Нещо друго освен чай на Цяр за бъбреци сещате ли се?
Слабо кафе с нискомаслено мляко дали мога да пия или не трябва?
Не попитах и каква диета да спазвам.

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 05:46 от maq-mi

# 538
Иди на читав нефролог.На ехограф ще види бъбреците и ще назначи лечение.Добавки за бъбреци има много.На майка ми е предписано ренохелп и уронат голд.При цистит аз пия цистон на хималая и чай Ламбрев...

# 539
левкоцити се вдигат при бактер.инфекция..
Седимент и белтък на обикн.урина също ще даде инфо за такава инфекция на пикочо половата система....белтъкът ще е повишен , а в седимента ще се открият бактерии...та може да пуснеш това изследване, евтино е- седимент и белтък на урина.

Но ако ще пускаш стерилна...то е по точно, че ще излезе конкретната бактерия. Пусни и антибиограма да видиш с кой АБ да я морите качествено.

Чернодробните обаче също са ти високи.
След ковид при сестра ми също бяха завишени, май едното..асат или алат, не помня...

Общи условия

Активация на акаунт