Бързи здравословни въпроси и отговори – 36

• 32 390
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Как се лекува актинична кератоза?

# 586
Анонимен, при дъщеря ми също се отключиха разни симптоми характерни за глутенова непоносимост: подуване, газове, разстройство, запек, изчезване на енергията след консултация на глутен и други. Изследванията й отрекоха алергия. Тя има проблем и с лактозата.
Пробвай с варианти на безглутенови храни. Поне има опции.
Тя се изследва при някакъв лекар( извинявам се не помня име, защото е пълнолетна и ходи сама), който при отчитане на алергия предлага имунотерапия.
В София е. За съжаление при нея не е това и няма опция за лечение.

# 587
Аз имам синдром на раздразненото черво с разстройство. От две седмици спрях глутена - без хляб, тестени, сладки, бисквитки, зрънчовци и т.н. Смятам, че има голям напредък в изхожданията ми. Така че има или няма глутенова непоносимост, на мен ми се отразява добре спирането на глутена.

# 588
Проблемът е, че на мен ми препоръчват и тестени заради съвсем друг (хормонален) проблем. А не се чувствам добре с тях. Затова ми трябва да докажа такава непоносимост, за да отпаднат от препоръките веднъж завинаги. А гастро оплакванията ги нямат за нищо, щом другите изследвания са наред.

# 589
Познавам хора, чиито кръвни изследвания не показват глутенова непоносимост, но веднага щом спрат глутена, оплакванията им престават. Тестени може да си правите и безглутенови - от царевично и оризово брашно, вече има много опции. Знам какво е да имаш стомашни проблеми, голяма мъка е особено с разстройството. Твърде рано е да кажа дали при мен е само това причината, но виждам, че има прогрес. Следваща стъпка е да редуцирам млечните. Включих и пиенето на телешки костен бульон - също действа положително на стомашно-чревния тракт.

# 590
Понеже и аз цяла година боря СРЧ и стомашни проблеми, но нямам доказана непоносимост, в темата за ВМНВХ взех рецепта за питки от смлян сусам на кафемелачка и хуск фибри. Освен че прави ефект на набухване, какъвто само с глутенови продукти иначе е възможен, четох много източници за много добър ефект за успокояване симптомите на СРЧ.

# 591
Проблемът е, че на мен ми препоръчват и тестени заради съвсем друг (хормонален) проблем.

Какъв е този хормонален проблем, при който се препоръчва приемът на тестени?! Flushed Нещо са те подвели, според мен.

# 592
И аз се зачудих. Дори за хормонални проблеми (полови, ендокринни, щитовидна жлеза) се препоръчва силно ограничаване/спиране на тестени храни.

# 593
И аз съм учудена от тая препоръка, но ако трябва да я спазваш има тестени безглутенови.
Но да, най-добрия "тест" е спиране на глутен за поне месец и се вижда веднага как се отразява на организма

# 594
Хормоналния проблем е оскъдна/липсваща менструация, възникнала след спиране на тестени храни и подобряваща се при връщането им, и за която над две години не се установи органичен проблем. Автоимунни са изключени, така че нямам препоръки за спиране на набедените за тях храни. И все пак искам окончателно да разбера да или не - имам ли противопоказание за глутен, или не. Много ме учудва, че няма изследване отделно за всяко, а само за много храни в пакет, все пак ако никоя от останалите не предизвиква симптоми е безсмислено...

# 595
Въглехидрати, не точно тестени, може би? Са били проблем, спирането имам предвид, или държането им ниски...

# 596
И така да е, ако има такова изследване, бих го направила, важно ми е...

# 597
И така да е, ако има такова изследване, бих го направила, важно ми е...

Ами, аз по-нагоре ти споменах за двата типа изследвания - клинични и генетични. Друг отговор няма как да получиш, просто защото други тестове за този проблем не съществуват. Simple Smile

# 598
След неспиращ цикъл ми изписаха дуфастон, след пиенето всичко се нормализира, кървенето спря, спрях дуфастона, дойде ми, свърши ми. След контролен преглед ми изписаха противозачатъчни за 3 месеца, започнах ги, пих ги 5 дни. Искам да ги спра още утре. Какво ще се случи с цикъла?

# 599
Скрит текст:
Ще направя пореден опит да получа съвет какво точно изследване се прави за глутенова непоносимост.
Доколкото ми е известно, пълните изследвания включват тестване на:
- Антиглиадинови антитела;
- Анти тъканна трансглутаминаза (Anti-tissue Transglutaminase, anti-tTG, IgA и IgA);
- IgA ендомизиумни антитела (IgA-EMA).
Мисля, че се правят във всяка лаборатория. Свържи се и питай. Аз лично се доверявам на "Bodimed".

А отделно, за глутеновата непоносимост си има генетични тестове, но не знам дали се предлагат в друга лаборатория, освен "Genica".
Гърне, да, разбрах, остава да намеря къде ги правят. В Рамус очевидно не...

Общи условия

Активация на акаунт