Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 511
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
sunrise_67, виж този отговор на НАП дали може да ти е полезен:

https://www.interodit.com/nappisma/280-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC% … %D1%80%D0%B8.html

# 166
Благодаря

# 167
Момичета, здравейте, за възстановяване на данъци за родители и двамата родители ли имат право? И кога се подават, от работодателя или служителят трябва да заяви? Благодаря!

# 168
  • София
И двамата могат да се възползват като общата сума на облекчението при едно, ненавършило пълнолетие дете -  6000 лв. (сума за получаване до 600 лв.). Или го използва единият родител в пълен размер или когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на този родител, разликата може да се ползва от другия родител. Може чрез работодателя, а може и сами да си попълните данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ , в която са описани доходите ви като физически лица и да я представите в НАП.

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 14:30 от buni

# 169
Задължително ли е, при започване на работа при нов работодател, от новото място да изискват Служебна бележка чл.45 за доходите при предишния?
Касае се за човек, работил до 31 август, 2022 и съкратен. Сега е на борса с пълно обезщетение от НОИ, но ще започва работа през декември и му искат Служебна бележка чл.45 от бившия работодател.
  А тя всъщност няма да е за цяла година, а за 8 месеца ( за доходите от1.01. до 31.08.22г.), така ли?

# 170
Задължително ли е, при започване на работа при нов работодател, от новото място да изискват Служебна бележка чл.45 за доходите при предишния?
Касае се за човек, работил до 31 август, 2022 и съкратен. Сега е на борса с пълно обезщетение от НОИ, но ще започва работа през декември и му искат Служебна бележка чл.45 от бившия работодател.
  А тя всъщност няма да е за цяла година, а за 8 месеца ( за доходите от1.01. до 31.08.22г.), така ли?
Който е работодател към края на годината трябва да направи преизчисляването на данъка
Ако служителят не занесе бележка ще трябва сам да подава данъчна декларация

# 171
  • София
A ако няма работодател към края на годината? Тогава какво следва? Тоест работил си 6 месеца от годината, после борса, после пак започваш работа, но се връщаш на борсата. Трябва ли да подаваш пак декларация?

# 172
  • В полите на Пирин планина
A ако няма работодател към края на годината? Тогава какво следва? Тоест работил си 6 месеца от годината, после борса, после пак започваш работа, но се връщаш на борсата. Трябва ли да подаваш пак декларация?

Ако има облагаеми доходи само от трудови правоотношения - не.

# 173
  • София

Ако има облагаеми доходи само от трудови правоотношения - не.

Благодаря!

# 174
Здравейте, в момента тече ревизия към мен като ФЛ. В такъв случай имам ли право и мога ли да подам заявление за данъчно облекчение за отглеждане на дете?

# 175
Здравейте, в момента тече ревизия към мен като ФЛ. В такъв случай имам ли право и мога ли да подам заявление за данъчно облекчение за отглеждане на дете?
Едното с другото няма нищо общо. Когато му дойде времето за данъчна декларация ще си ползвате каквото е нужно.

# 176
забравила съм да  подам приложение 2 на една служителка в майчинство до 410 дни
трябвало е да ги подадем октомври , майчинството започва от септември, как съм забравила и аз не знам
днес ми звъннаха от  НОИ, защото служителката била при тях
пуснах приложението веднага
сега предполагам ще има глоби или не е задължително
Сега ми се обадиха от НОИ да напиша обяснения защо съм подала завлението първо с дата от септеммври, а след това съм коригирала от октомври
Какво смислено да им напиша
Мисля да напиша, че служителката е подала октомври, но първоначално съм го пуснала от датата която е трябвало да бъде подадено, но след това съм разбрала че в нарушение и съм подала корекция
Как ви звучи?

# 177
Бива.
Никога не са ми искали обяснения от НОИ.Нещо се престарават.

# 178
Бива.
Никога не са ми искали обяснения от НОИ.Нещо се престарават.
ако се сещате за нещо по правдоподобно, помагайте
Вече мислех ,че ми се е разминало

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 12:55 от Svetla34

# 179
  • В полите на Пирин планина
Напиши, че поради техническа грешка в програмния продукт е зададена неточна дата на подаване на документите от лицето.
В последствие в дневника за представените документи сте установили, че те представени еди-кога-си през октомври и затова се е наложила корекция...

Общи условия

Активация на акаунт