Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 209
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Няма ДДС и по двете сделки.
Много моля за референция към закон, наредба или казус не знам - което да ми е малко по-официално, защото трябва да го докажа, за да си приключа сделката.

# 151
Чл. 7. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Вътреобщностна доставка на стоки е доставката на стоки, транспортирани от или за сметка на доставчика - регистрирано по този закон лице, или на получателя от територията на страната до територията на друга държава членка, когато получателят е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, и е предоставил идентификационния си номер по ДДС на доставчика.
Доставка на стоки, изпращани или превозвани извън територията на Европейския съюз (Загл. изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.)

Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;
2. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната; тази разпоредба не се прилага, когато стоките са предназначени за зареждане, оборудване и снабдяване на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, които се използват за спортни и развлекателни цели или за лични нужди.

# 152
В случая няма задействан износ, а платецът и фирмата, на която фактурираме е извън ЕС. Само мястото на разтоварване е в ЕС, но нямаме ДДС на страна членка.
Намерих това, като подобен казус - тристранна сделка, но посредникът (в случая) е извън ЕС и не знам дали е приложимо ?

https://balans.bg/sbornik/statiya/27015

# 153
И аз имам подобен въпрос.
Повреден уред в България се изпраща в Германия, отремонтира се в склад в Германия и се връща в България. Аз казвам, че няма ДДС, складът казва, че няма ДДС, шефът обаче е притеснен да не му го потърсят, защото става дума за услуга, а не за физическа стока. Има или няма ДДС?

Ако и българската, и немската фирма са регистрирани по ДДС, то мястото на изпълнение на услугата е на територията на България и има обратно начисляване. Немската фирма издава ф-ра без ДДС (reversed charge), вие си начислявате ДДС 20% с протокол по чл.117 и го включвате в двата дневника.

# 154
  • В полите на Пирин планина
В случая няма задействан износ, а платецът и фирмата, на която фактурираме е извън ЕС. Само мястото на разтоварване е в ЕС, но нямаме ДДС на страна членка.
Намерих това, като подобен казус - тристранна сделка, но посредникът (в случая) е извън ЕС и не знам дали е приложимо ?

Получателят няма ли ДДС регистрация в Полша?

# 155
Няма ДДС регистрация в Полша.
Имам данни за фактуриране на фирма в Албания.
Само доставката е до полска фирма, но не фактурираме на нея

# 156
duhi_puhi, за да приложите чл.28, т.е за да издадете фактура с нулево ДДС, трябва да разполагате с документите, изброени в чл.21 ППЗДДС. Ако не успеете да ги набавите - коригирате по чл.39 от правилника и начислявате ДДС.

Ето тук има един отговор от НАП на сходен с вашия случай: https://bganaliz.com/nap/neobhodimi-dokumenti-za-dokazvane-na-do … l-28-t-1-ot-zdds/

P.S. Категорично нямате тристранна операция. За да има такава, трите страни по сделката трябва да са от ЕС и да са регистрирани по ДДС в три различни държави от съюза.

# 157
В този пример, случаят е с доставка е до 3та страна и има износ. Друго е.
Аз нямам износ пред митница, защото доставката е в ЕС.
Платецът е трета страна извън ЕС.

България продава, Албания плаща и иска фактура, стоката отива директно в Полша. Няма митница, няма износ.

# 158
В този пример, случаят е с доставка е до 3та страна и има износ. Друго е.
Аз нямам износ пред митница, защото доставката е в ЕС.
Платецът е трета страна извън ЕС.

България продава, Албания плаща и иска фактура, стоката отива директно в Полша. Няма митница, няма износ.

Ясно. Ами в такъв случай слушайте си главния счетоводител Simple Smile, защото е прав. Нямате ВОД  - няма сделка с регистрирано лице в ЕС, нямате износ, мястото на сделката съгл. чл.17, ал.2 ЗДДС е в България. Начислявате 20% ДДС.

# 159

https://trud-bg.cdn.ampproject.org/v/s/trud.bg/amp/%D0%BA%D0%BE% … 25B5%25D0%25B2%2F
Първата част на отговора е точно като вашия казус. Подробно и много добре обяснено. Вашата сделка не е износ, не е ВОД, не е тристранна или транзитна. Мястото на изпълнение е БГ, защото стоката тръгва от тук. И заради горните неща, които не е, следва да се на числи нормалното българско ДДС.
Албанците като не щат 20 % да си я превозят до Сърбия, Македония или Албания. Да минт митница и после да си я продават на когото искат.

# 160
Много благодаря!

# 161
  • Пловдив
Честит професионален празник на всички наследници на Лука Пачиоли в темата!
🍷🍷🍷

# 162
Здравейте, работя със супто възможно ли е да създам нова префикция-нов кочан в супто-то , за да издам фактура сега с дата 31,10,, видях как сътава това технически е възможно, но законно ли е на една машина да имам две номерации и налипак остава следа в базата на супто-то кога какво е правено. Благодаря

# 163
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, работя със супто възможно ли е да създам нова префикция-нов кочан в супто-то , за да издам фактура сега с дата 31,10,, видях как сътава това технически е възможно, но законно ли е на една машина да имам две номерации и налипак остава следа в базата на супто-то кога какво е правено. Благодаря

Може да имаш две различни поредици за фактуриране в обект.
Аз от централен склад фактурирам с отделна, също и след 30-то/31-во число на месеца.

# 164
А каква е причината за втората ми поредица, и нали остава следа в базата на супт-то, кога е издадена фактурата , питах в нап-а, не можаха да ми отговорят и искат писмено запитване.А има ли го това разрешение нялкъде официално на документ ,пояснения или въпроси и отговори

Общи условия

Активация на акаунт