Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 444
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
И при бюджетните е така.
С КЕП-справка

# 301
Здравейте интересува ме къде в сайта на НАП мога да видя бюджетна организация колко ДОД има внесен . Във връзка с данъчните облекчения за деца. При изплащането на облекченията през 21 г , сумата им надвиши сумата на данъка за внасяне , не е приспаднат от януари 22 , висеше си цяла година . Сега за 22 пак сумата на облекченията надвишава данъка за внасяне ще го приспадна от януарския данък, но мога ли да вкл и този от 21 при условие че е минала вече година. Но все пак искам да видя от някоя справка в НАП колко имам за внасяне колко е внесен . Да не си предизвикам някоя проверка.?!! Благодаря Ви , малко объркано , но дано ме разбрахте!:)
Не малко, много е объркано обяснението ви.
Облекченията, които сте възстановили на работниците трябваше да си ги удържите от дължимото ДДФЛ за м.01 2022, м.02 2022, м.03 2022 г. така до пълното им изчерпване. Не просто да си ги удържите, но и да декларирате в Обр.6 - примерно, че за м.01, 02, 03 2022 г дължите по 0.00 лв ДДФЛ.
Ако с Обр.6 сте декларирали суми за началните месеци на 2022 г. сте били длъжни и да си ги внесете. Декларирането на задължения е изцяло ваше право и задължение.
Не е възможно за 2021 г да сте имали толкова много ДДФЛ за възстановяване на облекчения, а през 2022 г. да сте нямали изобщо задължения за ДДФЛ и да ви е останал остатък чак и за 2023 г. (освен, ако през 2022 г. сте останали без работници).
Коректния начин да оправите забърканата каша е да преизчислите дължимите суми за ДДФЛ с приспадане на облекченията за първите месеци на 2022 г., да направите коригиращи декларации Обр.6, да опишете случая в писмо с искане да ви бъде разрешено коригиране на Обр.6 и да подадете писмото, заедно с коригиращите Обр.6 в деловодството на регионалния си НАП.
Какво толкова ви е страх от проверка? Няма да ви глобят, за това, че сте платили повече от дължимото.
Ако искате - опишете точно какъв ви е случая. Каква сума сте възстановили на работниците реално, как сте я приспадали и защо имате все още остатък. Така мога да бъда още по-конкретна.
Ако това е работа на някой преди вас можете да видите какво е декларирал с електронния подпис в сайта на НАП - информация за подадените Обр.6

# 302
Здравейте, опитвам се попълня декларация по чл.50 и да ползвам данъчно облекчение за ремонт в личен имот. Обаче в приложение 10 сумата за труда посочена в част 8, т.6.5 не отива никъде - нито в т.9 по-долу, нито в таблицата част 9, ред 9, колона 4. Съответно не намалява данъчната основа. Опитах с баркод декларацията, както и директно с ел.подпис в сайта да я попълня. Активира се ред 9 само в случай,че чекирам, че имотът е в съсобственост, а той не е и то само при попълване с ел.подпис.
Пропускам ли нещо или има бъг в декларацията...?!

# 303
Здравейте, опитвам се попълня декларация по чл.50 и да ползвам данъчно облекчение за ремонт в личен имот. Обаче в приложение 10 сумата за труда посочена в част 8, т.6.5 не отива никъде - нито в т.9 по-долу, нито в таблицата част 9, ред 9, колона 4. Съответно не намалява данъчната основа. Опитах с баркод декларацията, както и директно с ел.подпис в сайта да я попълня. Активира се ред 9 само в случай,че чекирам, че имотът е в съсобственост, а той не е и то само при попълване с ел.подпис.
Имаш ли документ от извършилия труда? Защото това е основното. (извинявам се, че не мога да бъда полезна по въпроса с попълването. Препоръчвам да се обадите на националния номер на НАП. Дават много адекватна помощ)

# 304
Имам съвсем изряден документ за труда /фактура и касов бон/ и съм нацъкала всички боксчета, но...не става.
А няколкото случаи, в които съм се свързвала с НАП, са ме пращали в девета глуха. Много зависи на колко компетентен ще попаднеш.

# 305
darivale не съм приспаднала сумата защото тогава, бяха по програма лицата и по извънбюджетна сметка . По скоро от незнание . Данък съм имала за внасяне и това което съм декларирала съм внасяла . Просто това което е трябвало да приспадна през януари 22 година не е направено и затова си стои така до този момент . Сумата е около 320 лв.

# 306
В т.9 трябва да я попълните ръчно и от там се разнася навсякъде. Това при онлайн попълване.
Защото, ако имота е съсобствен и сте платили примерно 1500.00 лв - в т.6.5 ще попълните 1500, а в т.9 - 750.00 лв

ПП Към МартиТеди - трябва да коригирате Обр.6 м.01 2022 г. в посока намаление. Т.к удръжките са за сметка на лицата, а не на делегирания бюджет според мен е без значение в коя дейност са били заети. /За всеки случай обаче това си го проверете с колега от аналогична структура или някой вишестоящ)
След корекцията в данъчната ви сметка би трябвало да се появят 320.00 лв като надвнесени и в следващ период (чак когато мине успешно корекцията) - декларирате, каквото дължите пък внасяте по-малко. С разни паметни бележки към документите за транзакциите и евентуално заповед или подписано писмо от гл.счетоводител, директор, кмет или кое да е там отговорно лице.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 15:33 от dariVale

# 307
С ел.подпис в електронните услуги не се ли вижда декларирано, внесено и т.н. Не знам обаче при бюджетните дали не  е по-различно.
И аз това търся но нещо не мога да се ориентирам от коя справка точно ще ми покаже декларирано внесено . Доста търсих но не открих затова се допитах до Вас!

# 308
Не е синя клетката в т.9 на раздел 8, само в сини клетки може ръчно въвеждане. Пробвах варианти, за да преценя къде може да допускам грешно въвеждане и така установих, че ако цъкна на т.8 съсобствен имот /това е основанието в декларацията - Известно ми е, че максималният размер на данъчното облекчение, ползван от всички съсобственици на недвижимия
жилищен имот, не може да превишава 2000 лв. >>
(Попълва се когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, като в този случай облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие че общият размер на облекчението, ползван от всички съсобственици, за имота не превишава сумата от 2000 лв.)
/
може да се въвежда и в т.9, но при мен имотът е личен.

# 309
С ел.подпис в електронните услуги не се ли вижда декларирано, внесено и т.н. Не знам обаче при бюджетните дали не  е по-различно.
И аз това търся но нещо не мога да се ориентирам от коя справка точно ще ми покаже декларирано внесено . Доста търсих но не открих затова се допитах до Вас!
В сайта на НАП
Справки - 5 ред от горе надолу в средното поле - Предоставяне на информация за актуално състояние на данните, декларирани с Декларация обр. №1 и обр. №5 по осигурител (вкл. по ел. път и с ПИК) № 2655 - дясно поле "Справка" - излиза месец, задавате търсения от вас 01.22  и виждате какво е декларирано

Ако нямате задължения - каквото е декларирано, това е и платено.
За всеки случай плащанията може да видите от същото меню справки
4-ти ред средно поле "Справка за задълженията и плащанията" - излизат ви по видове и години. Задавате - ДДФЛ

Меню Справки - 3ти ред средно поле - Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях №974 - "Плащания и кредитни остатъци ... постъпили за централен бюджет" виждате в хоронологичен ред - по дата на внасяне и общ размер - какви са вноските за РБ и за какво са разпределени

# 310
Не са еквивалентни. От предишните си работодатели искате издаване на УП3. В БГ законодателството той представлява такъв документ. В него е описан стажа - професия, период, общо. Заверен с подпис и печат. Всеки един предходен работодател - за времето ви на работа при него. Преведен, легализиран и сте готова.
Скоро писах такъв документ за да бъде представен на властите в Белгия за някакви помощи.
Благодаря, със закъснение, за отговора. Обаче до колкото виждам УП 3 се издава само за приключила вече работа, тоест за сегашната ми позиция няма как да го получа докато не напусна и не се оформят всички съпътстващи документи. Освен това ми се иска да си спестя обикалянето по всички предни работодатели.
Удостоверение U1 от стандартните европейски формуляри - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-bene … orms/index_bg.htm дали ще е еквивалентно на колекцията от УП 3?
В случая не става въпрос за помощи или обезщетения, а за вътрешно фирмени правила за допълнителните придобивки в много голяма корпорация с много бюрокрация. Така че дали е трудов или осигурителен стаж мисля, че няма значение за в този случай. Чакам те да ми отговорят дали U1 би ги устройвало, ама май тоя HR с който ме свързаха не е много в час какво точно искат, пък и тях основната част от администрацията им е изнесена в трета държава и комуникацията е тежка.

# 311
Не са еквивалентни. От предишните си работодатели искате издаване на УП3. В БГ законодателството той представлява такъв документ. В него е описан стажа - професия, период, общо. Заверен с подпис и печат. Всеки един предходен работодател - за времето ви на работа при него. Преведен, легализиран и сте готова.
Скоро писах такъв документ за да бъде представен на властите в Белгия за някакви помощи.
Благодаря, със закъснение, за отговора. Обаче до колкото виждам УП 3 се издава само за приключила вече работа, тоест за сегашната ми позиция няма как да го получа докато не напусна и не се оформят всички съпътстващи документи. Освен това ми се иска да си спестя обикалянето по всички предни работодатели.
Удостоверение U1 от стандартните европейски формуляри - https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-bene … orms/index_bg.htm дали ще е еквивалентно на колекцията от УП 3?
В случая не става въпрос за помощи или обезщетения, а за вътрешно фирмени правила за допълнителните придобивки в много голяма корпорация с много бюрокрация. Така че дали е трудов или осигурителен стаж мисля, че няма значение за в този случай. Чакам те да ми отговорят дали U1 би ги устройвало, ама май тоя HR с който ме свързаха не е много в час какво точно искат, пък и тях основната част от администрацията им е изнесена в трета държава и комуникацията е тежка.
U1 ми изглежда най-адекватно. Докато чакате фирмата да ви отговори не пречи да проверите в НАП за колко време се издава  и до кой период, предвид това, че сте все още на работа в БГ предприятие.
По принцип УП3 могат да ви издадат и без да ви е прекратено право отношението. В него се описват периоди, така че нама да е грешно, ак посочат да 31.12.2022. Неудобството е, че трябва да събирате от няколко места и да превеждат. Не знам НАП колко бързо ще свършат работата.

# 312
Благодаря. U1 се издава от НОИ, официално срока е 14 календарни дни, но при заявка по електронен път мисля, че ще стане по-бързо. Досега за всичко по електронен път са ми реагирали до 1 работен ден.
Ще включва до последния месец за който имат подадени данни, тоест в момента пак до декември би трябвало да е.

# 313
  • В полите на Пирин планина
За декември още вероятно няма в НОИ.
Срокът за подаване в НАП е 25.01.2023

# 314
За мен конкретно вече излизат като налични данните за декември при справка с ПИК на НОИ, та явно са обработени по-бързо. Затова писах декември, но не е от съществено значение.

Общи условия

Активация на акаунт