Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 368
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • Сф
Мистик, видях, че си питала и в другата тема.
Банката няма как да декларира лихвите ти към НАП. Това тях не ги касае, така че няма как да минеш без бележка от банката

# 526
  • Пловдив
Разбрах, мерси.

Има ли някой да е счетоводител в училище?

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 10:27 от mystic woman

# 527
  • София
Здравейте!
За пръв път ще подавам данъчна декларация, тъй като миналата година работих на граждански и на трудов договор. Можете ли да ми кажете, служебната бележка, която се представя, от кой работодател се иска?
Благодаря предварително!

# 528
И от двамата.
В момента можете сама да си подадете ГДД,в сайта са заредени данните и по трудовия и по гражданския ви договор и се виждат в декларацията ,която трябва да подадете.
На хартиен носител служат само за справка дали съвпадат данните,заредени в декларацията.

# 529
Знаете ли дали Земеделски производител, самоосигуряващо се лице 60/40 трябва да подава статистика?
Чета различни мнения и се обърках..

# 530
Аз дори си я подадох ГДД с ПИК. Благодаря за напомнянето!

# 531
  • Пловдив
Момичета, пак да питам...ако има счетоводител в у-ще, нека ми драсне на ЛС.

# 532
Знаете ли дали Земеделски производител, самоосигуряващо се лице 60/40 трябва да подава статистика?
Имаше през февруари съобщение в сайта на ДФЗ,  че ако нямат подаден отчет в статистиката,  няма субсидии. Така,  че тази година им подавам,  независимо дали са с Приложение 2 или 3 в ГДД.
ето линк към съобщението н сайта на ДФЗ
https://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-2023/

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 22:36 от lu_lu

# 533
Имаше през февруари съобщение в сайта на ДФЗ,  че ако нямат подаден отчет в статистиката,  няма субсидии. Така,  че тази година им подавам,  независимо дали са с Приложение 2 или 3 в ГДД.
ето линк към съобщението н сайта на ДФЗ
https://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-2023/
Какъв ОПР ще подаваш за ЗП, който се облага с НПР? Само с приходите ли?
Ще правиш ли отметка в ГДД, че подава годишен отчет?
Освен това в цитирания чл.54 ЗПЗП пише, че активен замеделец се доказва и на база преобладаващи приходи.

# 534
Подавам приходите и ако ми дадат фактури за разходи. Някои ми дават платежни за платени арендни вноски към ДПФ,  "бели петна",  фатури за счетоводно обслужване,  а някои имат и наето лице поради изискания по някакви си програми към ДФЗ. Ако никакви разходни документи не представят,  само приходите по фактури в ОПР.  Това е за нерегистрираните по ДДС. Тъпо е,  ама няма как. За регистрираните по ДДС е ясно, че може да се направи ОПР, защото те редовно си представят фактурите за продажби и доставки.
В ГДД с Приложение 3 не слагам отметка за ГФО.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 20:25 от lu_lu

# 535
  • София
Здравейте, преди време питах данъчните облекчения за деца, тъй като се налага сама да си подам декларацията. Сигурно ще имам още хиляда въпроса, но по същество ме интересува следното- миналата година продадох имот, за който нотариусите ме увериха, че не дължа данъци върху продажната цена, както и не би следвало аз да го декларирам. Преди тази продажба съм продавала недвижимо имущество преди 14-15 години, знам, че по- рано имаше значение това, сега нямам представа. Сумата от продажбата не се вижда в данните,които успявам да видя в сайта.

Тъй като никак не съм сигурна какво правя, моля за разяснения.

Благодаря!

# 536
Правилно,продажбата на имот не се вижда.
Предполагам сте разполагали с имота повече от пет години?

# 537
  • София
Всъщно не, наследствен беше и около година след откриване на наследството продадох моята част на друг наследник.

# 538
За продажба на имот се дължат (евентуално) данъци към общината. Нямат общо с републиканските данъци, нямам идея дали имат общо при подаване на декларация за данъчни облекчения.
Всъщност преди години продадохме кола и не сме декларирали продажбата, само в Местни данъци по-късно ходих да декларирам продажбата, тъй като купувача не я беше прехвърлил в КАТ, съответно в Общината стоеше по партидата на продавача.

# 539
Декларира се в ГДД,само когато в рамките на пет години купиш и продадеш имот,защото се счита,че това е стопанска дейност и т.н.,но Вас не Ви касае.

Общи условия

Активация на акаунт