Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 494
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте!
Искам да помоля за помощ във връзка с попълването
на Декларация 1 за самоосигуряващо се лице. Казусът е,
че съм в болнични целият месец ноември, задавам в клетка
16 - 22 за броя на работните дни, в клетка 16.1 - 00, в клетка
16.2 - 22. Проблемът идва, когато опитам в клетка 17 да
нанеса 710.00 и ми изписва "Некоректна стойност на поле 17"
и така не успявам да избера в клетка 18 - 4.8%. Позволява ми,
само ако попълня в клетка 17 - 650.00 лв. Как да постъпя?
Мислех, че в клетка 17 трябва да бъде написан МОД за
самоосигуряващите се (на него се и осигурявам аз).

# 211
Свалила ли си последна версия на програмата?
Силвето Димитрова, погледни в Нап и НОИ какво е подавано за майката, ако толкова нямаш други документи.

# 212
  • София
🍀HAPPY 🍀, в това се оказа проблемът. Много благодаря! Flowers Hibiscus

# 213
Здравейте и вас да попитам, при преобразуването на нощните часове в дневни как се смята полученото, наприимер ако имам 1 час нощен труд*1,143 =1,143 това е 1час и 14 мин ли

# 214
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и вас да попитам, при преобразуването на нощните часове в дневни как се смята полученото, наприимер ако имам 1 час нощен труд*1,143 =1,143 това е 1час и 14 мин ли

Не, 0.14*60 мин = 8.4 минути или приблизително 8 минути.
По просто тройно правило:

1 час е 60 минути
0.14 часа - x минути

Умножаваш на кръст.

# 215
  • София
Светла34, исках да попитам защо подавате приложение 2 в НОИ, не съм имала скоро служител в майчинство, но споменът ми е, че работодателят подава приложение 10, а приложение 2 е от лицето по майчинство до работодателя Thinking

# 216

Не, 0.14*60 мин = 8.4 минути или приблизително 8 минути.
По просто тройно правило:

1 час е 60 минути
0.14 часа - x минути

Умножаваш на кръст.
Благодаря, значи полученото 1,143 го разбивам на 1 час и 0,14 приравнявам към 60 мин
и друго да попитам прочетох,че когато нощните ми часове са по-малко от 4 часа не правя тази проверка с умножението по 1,143

# 217
  • Пловдив
Светла34, исках да попитам защо подавате приложение 2 в НОИ, не съм имала скоро служител в майчинство, но споменът ми е, че работодателят подава приложение 10, а приложение 2 е от лицето по майчинство до работодателя Thinking
И аз това се чудя, откакто прочетох ...
Подава се приложение 10 и никъде не се закачат тези декларации (имам предвид прил. 1 и прил.2). Или, поне аз не съм ги закачала при подаването с КЕП, а лицето, което имам в отпуск до 410 ден си получава обезщетението.
... но си мълча, да не се окаже, че и аз съм пропуснала нещо Joy

# 218
  • В полите на Пирин планина
Подава се само приложение 10. Декларацията за обезщетението не се закача никъде. Пази се в досието.

sunrise

https://accountingnews.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D … 80%D0%B2-114.html

На смени ли работят хората?
Една смяна трябва да съдържа поне 3 часа нощен труд и тогава приемаме, че работникът полага нощен труд.

# 219
Подава се само приложение 10. Декларацията за обезщетението не се закача никъде. Пази се в досието.

sunrise

https://accountin-spam156-/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89% … 80%D0%B2-114.html

На смени ли работят хората?
Една смяна трябва да съдържа поне 3 часа нощен труд и тогава приемаме, че работникът полага нощен труд.
Нощен труд - от 22:00 до 6:00.
Нощна смяна - 4 и повече часове в периода 22 до 6
Дневна смяна - по-малко от 4 часа в нощния период.
Нощната смяна не може да е по-дълга от 7 часа.
Пример смяна от 16 до 24 часа НЕ е нощна, смяна от 17 до 1 - също
От 18 до 2 е нощна, и в същност трябва да има 1 ч регламентирана почивка, за да се изпълни наредбата и смяната да е от 7 работни часа

# 220
Е тв може да е повече от 7 часа, ама трябва да смяташ после и става по-сложно
Имам въпрос за болнични, болничен на лице без стаж, обхваща два месеца, плаща работодателя първите три дни, как попълвам клетките, че нещо ми го приемат, па връщат, и не разбирам къде бъркам ?!

# 221
Не знам как да го формулирам, шофьори са и имат нощни часове , тръгват в 5- 7 сутринта , и после само дневни, има 1 час нощна работа преди 6 сутринта и този час  трябва ли да го преобразувам и да допълвам разликата за   8 работни часа с още дневни часове. Прочетох ,че щом нощните часове  са  <= от 4 часа , няма да преобразувам. А за плащане кои часове ще плащам нощния или приравнения за нощен труд.
HAPPY ,неплатения болничен и неплатения отпуск не са ли в една и съща.клетка в декларацията

# 222
Не знам как да го формулирам, шофьори са и имат нощни часове , тръгват в 5- 7 сутринта , и после само дневни, има 1 час нощна работа преди 6 сутринта и този час  трябва ли да го преобразувам и да допълвам разликата за   8 работни часа с още дневни часове. Прочетох ,че щом нощните часове  са  <= от 4 часа , няма да преобразувам. А за плащане кои часове ще плащам нощния или приравнения за нощен труд.
HAPPY ,неплатения болничен и неплатения отпуск не са ли в една и съща.клетка в декларацията
Нищо не преобразуваш и нощен труд не плащаш, когато в една смяна имаш само 1 час в диапазона "нощен". Цялата смяна си е нормална 8 часова дневна. Попрочети в Гугъл за отчитане труда на шофьорите, защото те едва ли се прибират в къщи точно след 8 часа работа.

# 223
Четох, и видях че не се плаща ,но от НОИ и от инспекцията по труда искат да го плащам , а видях че ако е по малко от 4 часа не е нощен,пълна каша ми е вече в главата

# 224
Четох, и видях че не се плаща ,но от НОИ и от инспекцията по труда искат да го плащам , а видях че ако е по малко от 4 часа не е нощен,пълна каша ми е вече в главата
Сега се за четох и аз. Чл. 15 от Наредбата за структурата на РЗ наистина определя за всеки час или част от него между 22 и 6 да се заплаща по 0,15 от МРЗ (1,07лв за 2022 г).
Голяма придобивка за работниците, няма що, сравнено с главоболията на счетоводителя.
Както го чета - часовете не се приравняват към дневни и се броят и минутите (Примерно, ако има почивка или пък започва работа в 2:45).

Общи условия

Активация на акаунт