Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 343
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
Имам въпрос от близък роднина и ще съм благодарна ако добра душа отговори.
Човека не работи, издържа се от наеми на недвижими имоти, декларира приходите и си плаща данъка. Ежемесечно плаща ЗО - около 30 лв. Сега решил да попълни декларация за да му върнат пари за 2 деца. В данъчното му казали, че трябва да внесе  и ЗО върху сумата за наемите. Така ли е или в дълбоката провинция нещо се престарават?
Има платен счетоводител, до сега той му е правил декларациите и изплащал данъка за наемите.
Никога не го е карал да доплаща здравни върху целия доход.

Щом плаща ЗО като безработен, трябва да попълни Таблица 2 и да изравни на годишна база. В указанията към таблицата пише какво и как се смята и попълва.
    Не мисля,че върху доходите от наем се прави годишно изравняване за осигуровките!

Изравнява задължително само здравните осигуровки, ако е бил осигурен на основание чл.40, ал.5, т.1 от ЗЗО, т.е. ако не е бил осигурен на друго основание и е внасял здр.осигуровки като "безработен". Има и указания за попълването на Таблица 2 и там този текст даже е подчертан. Преди това трябва да се чекне на първа стр. на декларацията - "лице по чл.40, ал.5 от ЗЗО.

# 661
    • София
    Имам въпрос от близък роднина и ще съм благодарна ако добра душа отговори.
    Човека не работи, издържа се от наеми на недвижими имоти, декларира приходите и си плаща данъка. Ежемесечно плаща ЗО - около 30 лв. Сега решил да попълни декларация за да му върнат пари за 2 деца. В данъчното му казали, че трябва да внесе  и ЗО върху сумата за наемите. Така ли е или в дълбоката провинция нещо се престарават?
    Има платен счетоводител, до сега той му е правил декларациите и изплащал данъка за наемите.
    Никога не го е карал да доплаща здравни върху целия доход.

Щом плаща ЗО като безработен, трябва да попълни Таблица 2 и да изравни на годишна база. В указанията към таблицата пише какво и как се смята и попълва.
      Не мисля,че върху доходите от наем се прави годишно изравняване за осигуровките!

Прави се само за здравното, ако лицето не е осигурено на друго основание.

# 662
      • София
      Благодаря на всички за отговорите.
      Да, лицето не е осигурено на друго основание. Има Декл. № 7 и си внася само ЗО /около 30 лв/ + авансови вноски ДОД върху наемите.

# 663
      Здравейте! Имам купен и продаден имот през 2022 година. Трябва да подам декларация, като платя данък за разликата. Трябва ли да прикача двата нотариални акта към декларацията и къде се пише отстъпката от 5%

# 664
      Нищо не се прикача.Отстъпката я записвате на определен ред- максимума е 500.00лв.Ако продажбата е над 50 000.00лв.подлежите на задължителна регистрация по ЗДДС за 2022г.

# 665
      • София
      Дя попитам, човек който е регистриран в бюрото по труда и за обезщетение от НОИ от 1ви март, но за периода 1ви-31ви март му се дължи обезщетение от работодател за оставане без работа, съответно от НОИ в момента изчакват с изплащането на обезщетение за безработица...
      Лицето, след съкращение, ако е по чл.222 може да предяви правото си на обезщетение за оставане без работа от работодател до 3 години. Не е редно от НОИ да бавят обезщетение за безработица по тази причина. Месец март не е приключил. Здравните осигуровки на лице, което има право на обезщетение за безработица са за сметка на държавния бюджет.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 23:33 от buni

# 666
      Нищо не се прикача.Отстъпката я записвате на определен ред- максимума е 500.00лв.Ако продажбата е над 50 000.00лв.подлежите на задължителна регистрация по ЗДДС за 2022г.
      Благодаря!

# 667
      • Варна
      Здравейте, не съм сигурна дали тук е удачно да си задам въпроса, но ще пробвам.
      За годината имам 20 дни отпуска, януари ползвах 5. Шефа ми ми казва, че май месец съм нямала право на отпуска, защото нямам дни... Тези 20 дни не са ли за цялата година, без значение дали ще ги взема всичките януари или декември?
      Благодаря предварително

# 668
      • Русе
      Трудно може да се излезе на глава с работодател, който не иска да ви разреши отпуск.  Ако работодателят реши да разпределя тези дни правопропорционално по месеци, би трябвало към началото на м. май да имате право на 7 дни отпуск. Ползвали сте 5, означава че поне 2 трябва да ви разреши. Вероятно обаче има много желаещи за отпуск тогава и затова не ви разрешава.

# 669
      • София
      По принцип се използват пропорционално на отработеното време. По преценка на работодател може да ви разрешат да ги използвате предварително. Ако напуснете през юни, а сте използвала полагаемия за годината отпуск, работодателят ще бъде ощетен с това заплащане на платен отпуск, който реално не ви се полага.

# 670
      • Варна
      Не, аз работя сама и във всички случаи ще изляза , с излизането няма проблем. Има с плащането. И понеже на предната ми работа напуснах септември, а ми изплатиха всичките дни отпуска за годината. И заради това се чудех

# 671
      • SF
      Здравейте,
      искам да задам въпроси на счетоводител, но на лично съобщение. Може ли някой да откликне?

# 672
      Писах ти.

# 673
      • София
      ... И понеже на предната ми работа напуснах септември, а ми изплатиха всичките дни отпуска за годината...
      Непонятно и ненужно от гл.точка на работодател естествено.

# 674
      Да попитам тук за мъничко подкрепа.
      Близка приятелка ми е служителка във фирмата,в която съм счетоводител.Не вървят нещата добре при нея и иска да напусне.
      Как най-благоприятно за нея да го направим?
      Предизвестието по договор е два месеца.Например по чл.328,ал.7 за предложено неподходящо место работно място.И за ползването на чл.331,ал.2 за обезщетение дали е удачно да се включи заедно с предходния член.Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт