СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 59 990
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Тази тема не е била така активна от години Simple Smile Elle_n, успя да провокираш сериозна реакция.
Да си дам и аз петте стотинки. Мисля, че конкуренцията е прекрасно нещо. Нека да има и други училища, които предоставят добро образование с фокус върху математиката в прогимназиален етап. Всъщност най-добре е всички училища да предоставят добро, качествено образование в този етап и в СМГ да ходят само тези, които са наистина изкушени от математиката. Ако се спести целият този стрес от кандидатстването на четвъртокласниците ще е повече от чудесно. Защото е ясно, че не малка част от децата отиват в СМГ, за да получат по-добро образование като цяло, а не за да се развиват в областта на състезателната математика.
Все пак това е общинско училище, в което могат да се видят и всички негативи на българската образователна система. И това често е причина за разочарования. Защото повечето деца полагат усилия години наред, за да се подготвят и да влязат в СМГ и някак това създава очаквания за някакво невероятно място. А то не е невероятно. Там си има проблеми, трудности; вдъхновяващи, прекрасни, но и посредствени и дребнави учители. И когато твърде високите очаквания срещнат реалността, има разочаровани родители и деца.

Дали пък няма да е по-справедливо и обективно изпитът да е върху училищен материал, като основа, но с по-сложни като ниво задачи и така да се отсеят истинските таланти? А не да се дава предимство на подготвените по курсове и уроци на невключени в учебната програма задачки?
Може ли да кажете обективно колко пъти, след изпитът след 4 клас, вашите деца са използвали в практиката знанията получени от сборника Немо? И не ми говорете за усъвършенстване на логиката. Wink
Ами всъщност състезанията са върху училищен материал, който е включен в ИУЧ и ФУЧ. И върху различни начини за използване на училищния материал. Иначе ако трябва да е върху задължителната подготовка, просто няма начин да селектираш 156 деца от 1000. Поне 800 от тях ще имат максимален вариант. Събиране, изваждане, умножение, деление, супер елементарна геометрия и задачи за движение. За справка - НВО след 4ти клас и броя максимални резултати. Това е материала от задължителната подготовка.
Какво означава децата да използват в практиката знанията от "Немо"? Ако имаш предвид в училище - доста често, даже все още (в 6ти клас) вършат работа. Ако става дума за живота извън училище, то тогава само аритметика им е потребна Wink
Разбира се, че децата са нормални. Не са извънземни.
А за след 7ми клас също имам какво да кажа. Когато има лесно НВО по Мат и съответно има 300 максимални резултата и 156 места в СМГ очевидно резултата по БЕЛ определя кой ще влезе. И вътре понякога попадат деца, които са прекрасни, които са отличници в класовете си, но които нямат специален интерес към математика и програмиране, а просто "за да не изхабят" бала идват в СМГ. И после не се чувстват добре, защото всъщност те се интересуват повече от история и философия (например). Този проблем няма да го има ако има по-сериозен изпит по математика, който да селектира тези, които имат сериозен интерес по математика. Вече в седми клас този изпит може да бъде и само върху задължителната подготовка, защото се учи по-сериозен материал.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 13:19 от esma

# 181
Фенси, мога да ти отговоря, но понеже си тук на гости искам да питам друго - мога ли да се чувствам поканена от теб на разменни начала да дойда в темите за ЧУ и АК и да задавам подобни въпроси? Питам само. Защото мога много въпросчета да измисля Simple Smile

# 182
Фенси, мога да ти отговоря, но понеже си тук на гости искам да питам друго - мога ли да се чувствам поканена от теб на разменни начала да дойда в темите за ЧУ и АК и да задавам подобни въпроси? Питам само. Защото мога много въпросчета да измисля Simple Smile

Ахахахах. Кога си се притеснявал от участие там? Не помня някой някога да ти е забранявал да пишеш, а и както знаем, често  без притеснения си го правил. Та какво точно ме питаш?
И какво точно ще отговориш на моите смятам обективни въпроси на страничен наблюдател.

Между другото, и в темата за ЧУ винаги съм защитавала тезата, че децата трябва да бъдат тествани на съответния материал за възрастта им. Има начини, дори с едно подусловие да отсееш математиците. И да кажа, аз не съм фен на сегашното лесно НВО по мат. Тъпо е деца с талант да отпадат, заради нещо дребно и почти редакционно. Според мен, е далеч по-справедливо да се върне ситуацията с двата модула от преди години. Първи за общообразователното ниво и вторият за кандидатстване.

П.С.
В темата за ЧУ отскоро не пиша. Отчасти и защото касае почти само образование до 7 клас, а аз съм на път да мина в горен курс, като интерес. В АК рядко, доколкото следя училището.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 13:18 от Fancy

# 183
  • София
Fancy, а имаш ли изобщо някакво основание да твърдиш, че трудните задачи, които се дават на приемен изпит в СМГ за 5 клас не са върху училищния материал?
Аз твърдя, че в състезанието ОМТ/МВ не е имало задачи, които не могат да се решат с материала за 4 клас.
А това, че детето на Fancy не е могло да се справи, не е причина да се твърди, че някой нарушава правилата.

# 184
Защото, Фенси, се търсят млади математически таланти, а не всяко дете, изкарало на НВО след 4 клас 100 т. е такова. Доказателство е, че не всички, влезли в СМГ/НПМГ са с максимален резултат на НВО. Което пък от своя страна е точно изпит на ниво училищен материал.

И още нещо - талантът се развива с труд и упорство. Какво значи да изпитват неподготвени децата и кому е нужно? Сакън да не каже някой, че детето не е роден гений, а е постигнало успехи с труд, учене и упорство...?!?

Звучиш ми подобно на моята позната, която твърди, че има нещо гнило в приема, щом нейното дете не е вътре.

Вампирче, има типове задачи, които не се изучава - кръгове на Ойлер, метод на Гаус и др. Въпреки това едно дете може да се подготви и без курс - ако има родител математик и се подготвя усилено по старите състезания, напълно възможно си е да си реши задачите.

# 185
Fancy, а имаш ли изобщо някакво основание да твърдиш, че трудните задачи, които се дават на приемен изпит в СМГ за 5 клас не са върху училищния материал?
Аз твърдя, че в състезанието ОМТ/МВ не е имало задачи, които не могат да се решат с материала за 4 клас.
А това, че детето на Fancy не е могло да се справи, не е причина да се твърди, че някой нарушава правилата.

Хайде сега четене с разбиране и без да обръщаме въпросите и твърденията. Аз твърдя, че за решаване на тези задачи обикновен талант, ама без курс към СМГ, няма да може да ги реши, защото не знае методите за решаване. Няли няма да спорим, че си има методи, които обяснени от математик и разбрани/наизустени водят до прием на деца, които очевидно не са таланти?!?!?! Иначе защо ще съществуват тези курсове, и защо дори топ състезателите ще ходят на тях.

Т.е. да, те са С материал до 4 клас очевидно, НО има и още материал, който не се изучава по програма. Simple Smile

Моето дете, Вампирче, никога не кандидатствало нито в СМГ, нито в ПЧМГ. И няма и да кандидатства. Наистина е смешно, да оспорвате позиция на някой по този недостоен начин.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 13:30 от Fancy

# 186
  • София
Fancy, ама то никой не може да реши толкова много задачи за толкова малко време, ако не знае методи за решаване на задачи. Но едно е да знаеш методи за решаване на задачи, а съвсем друго е да знаеш методиТЕ за решаване на конкретни задачи. Първото се учи от сборниците и/или курсовете. А второто е синоним на решенията на задачите от изпита и не се учи на курсовете.

# 187
Fancy, ама то никой не може да реши толкова много задачи за толкова малко време, ако не знае методи за решаване на задачи. Но едно е да знаеш методи за решаване на задачи, а съвсем друго е да знаеш методиТЕ за решаване на конкретни задачи. Първото се учи от сборниците и/или курсовете. А второто е синоним на решенията на задачите от изпита и не се учи на курсовете.

Аз мисля, че се въртим в кръг. И вие очевидно не искате да схванете какво точно пиша. По същата логика може да се дадат такива задачи на база САМО училищен материал, без да са нужни логически, ала Немо. И съотвено допълнителни курсове и сборници.

# 188

Хайде сега четене с разбиране и без да обръщаме въпросите и твърденията. Аз твърдя, че за решаване на тези задачи обикновен талант, ама без курс към СМГ, няма да може да ги реши, защото не знае методите за решаване. Няли няма да спорим, че си има методи, които обяснени от математик и разбрани/наизустени водят до прием на деца, които очевидно не са таланти?!?!?! Иначе защо ще съществуват тези курсове, и защо дори топ състезателите ще ходят на тях.

Т.е. да, те са С материал до 4 клас очевидно, НО има и още материал, който не се изучава по програма. Simple Smile

Моето дете, Вампирче, никога не кандидатствало нито в СМГ, нито в ПЧМГ. И няма и да кандидатсва. Наистина е смешно, да оспорвате позиция на някой по този недостоен начин.

Това категорично не е вярно. Моето дете е пример, че курс не е нужен или задължителен. Занимавал се е вкъщи с родители-нематематици, като за 95% от задачите сам е намирал решенията. Друг е въпросът, че повечето родители нямат нужното време, а и подход за домашни занимания.

Твърдението за изпит върху извънучилищен материал е също толкова несъстоятелно, ама интрига да има.

# 189
Фенси, не всички приети деца са били на курсове към СМГ. Не е въпросът къде ходи детето, а да се подготвя допълнително. Аз лично познавам дете, прието в СМГ и НПМГ на първо класиране, което се подготвя вкъщи с родител математик.

Както някой спомена по-назад, защо в музикално училище иска изпит по музика не от училищния, в спортното искат високи нормативи и т.н.

Теб какво те притеснява трудния прием? Нали твоето дете няма амбиции за СМГ?

# 190
Аз мисля, че се въртим в кръг. И вие очевидно не искате да схванете какво точно пиша. По същата логика може да се дадат такива задачи на база САМО училищен материал, без да са нужни логически, ала Немо. И съотвено допълнителни курсове и сборници.

Не, не могат да се дадат, защото материалът от учебника за 4 клас е безумно прост и лесен. Той е база, над която да се надгражда, и толкова. Защо не поискаш и всичките математически състезания да са по учебника? В края на краищата в СМГ се влиза с резултат от състезания, не с изпит, нали? Да разбирам ли, че изобщо имаш претенции към нивото на състезанията?
Е, каквото и да разбираш, ясно е, че не може всичко да е с трудност като контролно в училище. И тук на помощ идват логическите задачи, защото логиката е в основата на математиката и хора без логическо мислене няма да се справят в последствие с по-сложния материал. А за логически задачи не се иска препускане напред в материала за горен клас.
Иначе не знам какво е това "Немо". Едно време на курсове се ходеше само от деца, интересуващи се от надграждане и разширяване на знанията, и те ходеха за кеф и да се научат. После родителските амбиции направиха днешния наплив. Както виждаш, пак нещата опират до родителите - те наливат водата в мелницата с уроците, искайки и техните деца да бъдат приети без да имат качествата. Не са им виновни учителите.
И да, вярно е, че методът с изпитите не е съвършен, защото деца може да бъдат "напомпани" с много уроци, но по-добър начин за подбор не е измислен. Ако се приеме твоята идея, то изпитът ще стане все едно на изпит за спортното училище да се иска за отличен някой да скочи 1 метър на дълъг скок. Нали се сещаш какво ще се случи тогава? За 100 места ще се класират 1000 деца. Явно неработеща концепция, защото няма как да се отсеят стотина деца без вдигане на летвата. А щом се вдигне летвата неизбежно идват курсовете, защото всеки иска да я прескочи. И това го има във всяка държава, където в желани училища или университети се влиза с изпити. Просто няма друг начин, а този все пак работи.

# 191
Лично съм майка-нематематик на два броя деца  - негениални, приети без каквито и да било курсове в 5-ти клас, първото даже и без нито един пробен изпит. И двете бяха в  първите 25 деца. Това съвсем не означава, че са били с училищна подготовка. Както и да ви прозвучи за прием в пети клас е важно да не си тъп, да имаш математическо мислене, бърза мисъл, да не се паникьосваш, да не си мързелив, да си изрешил доволно количество задачи, да си ходил на много математически състезания, да имаш амбициозна майка и да имаш късмет.  Не знам това малко ли е или много.

# 192
  • София
Важното е всеки да намери своето място и своето училище.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 06:35 от Eiger

# 193
  • София

Така е, въртим се в кръг, защото изглежда не схващате, че идеята на специализираните училища е да развиват определено умение на децата. Вече няколко пъти се дава примера с училище по изкуствата (НМУ, НУТИ), спортни училища и др. Защо не протестирате, че там се кандидатства с изпит по пиано и солфеж (или балет), а това не е част от задължителната училищна програма? В училище не се учи музикален инструмент. За музикалното да се кандидатства с песничките от учебника по музика!

Водите безмислена битка с несъществуващи врагове. Кандидатстването за СМГ е със състезателна математика, защото след това ще се развиват уменията на децата в тази област и се търсят деца, които имат дадености. Както е с музиката. Ако тези дадености са развити преди това с уроци или вкъщи (както е с пианото), още по-добре. Обучението ще започне от по-високо ниво.

# 194
  • София
Както казах и по-горе - драмата я създават родители на деца, които изобщо не са учили в училището и нямат реален опит с него. В общия случай мненията им са базирани на предположения и слухове.
За мен резултатите на децата след 7 клас на НВО по математика и български и на ДЗИ в 12 клас, както и напливът към училището след 4 и 7 клас са достатъчно показателни за интереса, нивото и подготовката. Да по БЕЛ някои ученици ходят на школи, но това важи и за останалите училища, които участват в класиранията след 7 и 12 клас.
И да, не е идеално училище, но е много добро училище в много отношения - среда, ниво на подготовка, мотивация на учениците, мотивация на учителите, организация - чисто административно, свобода на избор, информираност и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт