СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 59 977
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
Elle определено работи и confirmation bias;) На мен на пробните всички ми изглеждат едни такива лежерни и готини деца, пък и родителите хич не изглеждат нещо много притеснени. Но бях свидетел и на един скандал и до ден днешен се чувствам виновна, че не се намесих (но никога не знам кое е по правилното).

Аз пак се дописвам, но пак си се връщам и на първоначалното, че липсва обективна информация публично. Вижте колко изговорихме и много малко конкретна информация, по скоро принципни и общи неща си говорим. А би било доста полезно да се споделят и конкретни случки:)  Но пък е разбираемо, трудно е публично да се разказват конкретни неща, защото хората лесно се разпознават и никой не иска да дискредитира детето си ако е там.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 17:45 от good fight

# 211
Elle_n, така, като те чета, май наистина трябва да изберете друго училище.

# 212
Elle_n, така, като те чета, май наистина трябва да изберете друго училище.

Благодаря за съвета, ще го обмисля. Wink

# 213
Elle, не знам кое училище ще изберете накрая вашето семейство, но определено разбуни духовете и според мен е полезно Simple Smile

Макар, че след всички обсъждания пак никой (разбираемо) публично не сподели кой знае колко конкретна информация. Това, че евентуално резултатите идват заради допълнителна подговка извън училище беше загатнато, но дали е така в крайна сметка? Има ли лошо отношение към децата ? Агресия има ли между децата (която е останала без последица)? Остарели методи на преподаване има ли? Това са все конкретни неща, които биха били полезни.

Дъщеря ми ходи на уроци при една учителка от СМГ - жената е страхотна, разбира детската психика и със страхотен подход към децата, харизматична и успява да ги увлече, дъщеря ми я боготвори, а моите впечатения от няколко разговора са повече от добри - уравновесена, спокойна и отдадена на професията си и не на последно, здраво стъпил на земята човек. На дали всички в СМГ са като нея, но половината да са, заслужава си:) И да не съм много потайна, за Елена Киселова говоря.

# 214

good fight ,като ви приемат, ще си отговорите на въпросите Simple Smile Успех!

# 215
Голямо подпитване, голям зор да има нещо кофти и покрито. Ми няма драматизми, съжалявам, че ще ви разочаровам. Пиша само за 5-7 клас, защото само тогава съм имала дете в училището: няма агресия, няма пушещи, няма енергийни напитки, няма средни пръсти, няма псувни, няма чалга. Учи се много, изисква се много, пишат се по-ниски оценки, което вероятно е драматично за някой родител. Децата са умни, та умно дете няма да изпъква и да има специално отношение, но и никой няма да му вика зубър и да му се подиграва, че учи. По наше време навлизаше Школо и още не бяха актуални статистиките, та не се мериха по успех. След състезания обсъждаха кой какво е направил, не е имало подигравки, че някой нещо не е успял да реши. Моето дете не е било никога състезател, не е било и класирано за всички състезания извън София, нито е било пълен отличник всички години в смг. Детето влезе в смг без курсове и школи, само с моя помощ.
Ей ви резултати от 7 клас само с училищна подготовка на това средностатистическо смг-ейче и то през първата година на ковид (2020): мат 100, бел 99, АК 9-то място, класиран на национален кръг по химия. Ей това е нивото на преподаване. Пък кой колко ще вземе от него вече си е до дете.

# 216
  • София
Това, че евентуално резултатите идват заради допълнителна подговка извън училище беше загатнато, но дали е така в крайна сметка? Има ли лошо отношение към децата ? Агресия има ли между децата (която е останала без последица)? Остарели методи на преподаване има ли? Това са все конкретни неща, които биха били полезни.
Направо не мога да повярвам, че след толкова изписано, някой пак задава същите въпроси. За кои резултати е питането? Има ли дете, което учи само в училище и не пипва нищо странично?
Моето в пети клас не е ходило на никакви платени школи извън училище. Ходи на школа по информатика в училище и беше на трети кръг на олимпиада.
В шести клас е ходил на школа по математика само в училището - безплатна, а беше в топ 10 на втория кръг на олимпиадата (няма трети кръг в 6 клас). А по информатика не стигна дори до втори кръг, но приятелчето му беше на трети.
Поиска да го запиша на някакви курсове от по 10 посещения физика и химия в 6 клас (ама курсове, достъпни за всички, не частни уроци) и беше на трети кръг по физика в 7 клас. По химия на олимпиадата беше с посредствен резултат, но на чакалчето беше с около 94%. По мат в 7 клас не стигна до 2 кръг. Но много деца стигнаха.
Съвсем нормално е детето да ходи на школа по нещата, които са му интересни в момента и да се състезава. НО разликата е, че децата от СМГ отиват на състезанията подготвени. При това не се подготвят като коне с капаци - например само по химия. Ето точно химията често я решават с Диофантови уравнения, когато имат пропуск в материала. Това са деца, които не се предават. Но са нормални деца. Наблягат на това, което им е интересно и търсят помощ там, където не се справят. Не успяват навсякъде и във всичко винаги.
Що се отнася до агресията - според моето дете няма такава. В класа на детето имаше две деца, които си се биеха помежду си. Ама само в междучасията, в час си е дисциплина. Но те не са посягали на никое друго дете и за тези сбивания знаеше и директорът и родителите и ги бяха приели. Вербална агресия не е допускана от учителите в клас. Извън часовете няма как да зная. Но децата са достатъчно умни, за да блокират такива вредни екземпляри.
За остарелите методи на преподаване съвсем не го разбрах. Например Иван Симеонов е преподавал с едни и същи методи и на сестра ми и на сина ми с разлика над четвърт век. И дано ги запази тези методи. Има и млади учители, които успяват да вдъхновят децата с тези “остарели методи”. Имало е и учители, на които моето е заспивало в час, но други деца ги харесват и подражават. Ако очаквате да има учител, който с магия да успее да преподава едновременно на 26 деца по 26 различни метода едновременно - прекалено много фантазия влагате. Но моето дете си имаше учител, когото харесваше и на когото се опитва да подражава и досега. Ама приятелчето му подражава на друг учител.
Никое дете не може да си скрие прическата и дрехите. Изчакайте на изхода да излезе един клас. Ще видите от най-цветните коси, през прически “какво значи гребен” и “това момиче или момче е” до голи глави; от скъсани дънки до рокли с пайети; от диадеми с ушички до “днес отмъкнах скъсаните галоши на дядо”. И тези деца се смеят заедно, говорят си и вечер са на игрите заедно.

Ако нещо не Ви харесва, никой няма да ви се разсърди да изберете друго училище. Много деца го правят. Но изказвания в стил “гроздето е кисело” не са красиви.

# 217
Потребителят се е регистрирал явно да пише само в тази тема. Няма лошо, направил си е проучването, повече не знам.

# 218
И се пуши, и райски газ се внася, както казах по-горе, съвсем нормално училище, има от всичко 😉
И аз говоря за 5-7 клас, за гимназията не знам.

# 219
Основната причина да ходят на школи по БЕЛ е заради родителите, които искат да направят възможно най-доброто за децата си и да минимизират вероятността заради някоя стотна по БЕЛ детето да не влезе в СМГ.
Като знам изискванията по БЕЛ в СМГ и в други училища е напълно излишно, ама знае ли се.....

Много мога да пиша за прогимназиалния етап на обучение в СМГ, но ще се въздържа. Знам, че в нета всеки си пише каквото реши, но наистина е хубаво да бъдем честни. От класа на моето дете имаше деца, които още от 6-ти клас ходеха на частни уроци по МАТ и БЕЛ, и не бяха единици. Знам и за други от випуска, чийто родители познавам.
Имайте предвид и че вече има доста учители, които са къси клечки. Такива бяха по бел, мат, история ... на класа моето дете, което е недопустимо особено по мат в СМГ.
...
За съжаление моето лично мнение е, че вече болно амбиционзите родители са повече от истински амбициозните деца в СМГ 😟

Не ми се искаше да се включвам в обсъждането, но не мога да не коментирам поста в първия цитат. И ето StefiZ е отговорила много добре и потвърждавам напълно. С учителите положението вече силно става на късмет. И при нас 5-7 клас беше голяма дупка по МАТ и БЕЛ. По БЕЛ нивото на преподаване отстъпваше на средното ниво в което и да е училище. Непреподаден материал, пълно пренебрежение на предстоящото НВО и неговият формат, правописът не бил важен, важното било да са добри хора ... да не изброявам още, че ми е неудобно. Без школа по БЕЛ - въобще нямаше как да стане. По МАТ съм споделяла и друг път - благодарение на трудния подбор след 4 клас, наистина там са деца, които разбират математика и част от тях само благодарение на това си изкараха 100-те точки на НВО. Тази година вече научавам, че едва ли не половината клас е ходил на уроци по МАТ, което за мен е недопустимо за СМГ. Моята основна критика към преподавателя по МАТ пък е, че не им преподаде нищо извън училищния материал, нямаше школа за състезателна математика - нищо. Най-готиното в периода 5-7 клас бяха децата. След горчивия привкус от учителите 5-7 клас сега следва пак нов преподавател и пак ще е от тези, дето ги въртят между класовете, които се оплакват - махат единия, слагат другия. Директорът може да е готин, но по мое мнение вече изпуска фокуса на гимназията - математика и информатика (ще се радвам да не съм права, че ще е много жалко). И по административни въпроси, особено с разпределението на класовете, има много дискусионни практики. Официално се заявява, че разпределението по паралелки е на случаен принцип, а в една от паралелките бяха 20тина от първите 30тина в класирането ... И като капак на всичко, част от новите деца след 8 клас в гимназията въобще не знаят защо съм там, като открито казват, че мразят математиката, нямат интерес към информатиката, преписват домашни по математика, учат теореми на изуст ... не знам тук родителите ли са за упрек. Та и средата вече не е това, което беше. И вместо да ги разпределят новите деца по паралелките, ги сегрегираха в една и до момента на родителските срещи е драма и минорно настроение.
Иначе е хубаво училището. Smile но ето и на това можете да попаднете.

# 220
Понеже се обръщаш директно към мен, ще ти отговоря. Както навсякъде, учителите са различни. Има значение на какъв учител ще попаднеш, но не мога да се съглася, че нивото по мат и БЕЛ е ниско. Напротив....поне в класа на сина ми. Дори мога да кажа, че мотивацията му падна заради високите изисквания, на които му е трудно да отговори. Но ще трябва да се стегне.
Както казвам винаги - учителите са такива, каквито са. Децата трябва да се нагодят към тях, не обратното.
За мен лично нивото е високо. В старото му училище се раздават шестици на килограм, но какъв е смисълът от тях? Защо ми е да е пълен отличник сред деца без знания и амбиции?

# 221
Понеже се обръщаш директно към мен, ще ти отговоря. Както навсякъде, учителите са различни. Има значение на какъв учител ще попаднеш, но не мога да се съглася, че нивото по мат и БЕЛ е ниско. Напротив....поне в класа на сина ми.

Именно, има и добри учители, но напоследък вече не важи приказката от преди години "в смг няма лошо". Ако във вашия клас децата са ходили на школа по БЕЛ за презастраховка, в други класове цялото обучение по БЕЛ се случваше извън училище.

# 222
  • София
Аз не мога да разбера като не ви харесва преподаване, учители, остарели методи и какво ли не в СМГ, защо е необходимо да се изписват толкова много страници и да се обяснява едно и също. Просто, когато дойде време децата ви да кандидатстват, подминете гимназията и не я пишете в списъка с желанията. В София има стотици училища, които биха удовлетворили вашите изисквания и в които децата ви ще се чувстват в свои води.

...И вместо да ги разпределят новите деца по паралелките, ги сегрегираха в една и до момента на родителските срещи е драма и минорно настроение.
Това абсолютно не е вярно. Няма как в една паралелка да са събрани само нови деца. Всяка една е сформирана с деца, които са учили и преди в гимназията и такива които са приети след 7 клас. Идеята е новите да бъдат по - бързо приобщени към СМГ - ската среда и "старите" им помагат за по - бързата адаптация.

# 223
Просто, когато дойде време децата ви да кандидатстват, подминете гимназията и не я пишете в списъка с желанията. В София има стотици училища, които биха удовлетворили вашите изисквания и в които децата ви ще се чувстват в свои води.

...
Това абсолютно не е вярно. Няма как в една паралелка да са събрани само нови деца. Всяка една е сформирана с деца, които са учили и преди в гимназията и такива които са приети след 7 клас. Идеята е новите да бъдат по - бързо приобщени към СМГ - ската среда и "старите" им помагат за по - бързата адаптация.

Дойде време, кандидатствахме и детето избра мястото, където се чувства в свои води и където водещите профили са математика и информатика - СМГ. Ако във вашия випуск разпределението е било по начина, който казвате, оставете ме да знам какво е в нашия випуск.

Ей затова не ми се пише, като човек се е сблъскал с едно, то то е валидно за всички.

# 224
При нас тази година ни пое една много амбициозна и мотивирана учителка по БЕЛ, но децата си ходят на курсове за застраховка.Предишните години не беше добро нивото по БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт