СМГ "Паисий Хилендарски" - Тема 13

• 58 472
  • 752
  •   2
Отговори
# 435
  • Някъде на край света
По Информатика по спомен учат друг език след 7ми клас. В прогимназията се учи C++, а в гимназията- JAVA. Това пак не води до необходимост от разделяне.

# 436
  • София
Зависи. При нас английските паралелки учиха един език, немските - друг.
Иначе идеята на Дидева за нас хич не би била работеща. Не знаех, че са вързали немския език с профил физика, а английския с информатика за следващите випуски. Синтъ ми влезе с математика и информатика профили и немски език преди три години. Макар и сега да записва трети профил физика, преди 7 клас хич не би му било вариант да се явява на олимпиада по физика, за да може да се кандидатства за немските паралелки. Виж с информатика сигурно щеше да влезе, но пък това няма как да стане за немските паралелки, които са с друг профил.

# 437
  • Някъде на край света
Главно това избирали като профил според Директора, а и за после им трябват хорариуми по Физика и Математика на повечето. Simple Smile
Идеята е Нески с Физика да изберат Информатика за профил, а АЕ с Информатика - Физика.

# 438
Ако не бяха изтрили разяснението на г-н Василев, лесно щеше да се вижда какво се учи по информатика. Мисля, че тези с английски език продължават с С++, а немските са с Джава.

# 439
  • София
И на мен ми се върти, че учиха Java в 8 клас немските. После продължават със С++.
Но пък на колко места имат изобщо часове по информатика до 7 клас, за да могат да се подготвят за нея? И евентуално да се ползва по някакъв начин за филтър при кандидатстването.
Отделно половината деца в училище, които са добри по математика, хич не се погаждат с информатиката. Та не знам и колко е редно да се ползва при приема точно този предмет.

# 440
  • Някъде на край света
Рони, тогава има смисъл от делене на АЕ паралелките на деца , учили C++ и такива, които не са. Те до 7 клас доста напредват и ако от рекурсия ги върнат на "Hello world" ще е загуба на време и усилия. Sad

# 441
  • София
Както и да ги делят, си има учебни планове, от които не могат да избягат по всеки предмет.
Ще съм силно изненадана, ако направят такова деление - било то за ниво на чужд език, или език за програмиране.

# 442
Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284
Извод - в поне 30 пъти по-лесно НВО по математика . Като се изравнят е ок, ако не  има нужда от допълнителен изпит. Никой не коментира защо едни училища имат право на допълнителен подбор , а СМГ няма?!?!?

# 443
По информатика са разделени на две групи по азбучен ред, а не по някакво ниво. Поне в 10 клас.

Това вече не е така, а преподавателите казаха, че не е от тази година, така че поне от година преди това.

# 444
  • София
Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284
Извод - в поне 30 пъти по-лесно НВО по математика .
Този извод математически/статистически не е верен Simple Smile Не може да сравнявате само брой максимални резултати. Трябва да сравните среден резултат по единия и по другия предмет.

# 445
Извод - в поне 30 пъти по-лесно НВО по математика . Като се изравнят е ок, ако не  има нужда от допълнителен изпит. Никой не коментира защо едни училища имат право на допълнителен подбор , а СМГ няма?!?!?
Вие сериозно ли?
Аз училище със засилено изучаване  на БЕЛ не съм виждала а и там оценяването има субективен елемент.

А освен НПМГ друго училище с допълнителни изпити. Пък и НПМГ е национално за разлика от СМГ, което няма национално значение.

Та реално твърденията ви хич не са верни.

# 446
  • София
По информатика са разделени на две групи по азбучен ред, а не по някакво ниво. Поне в 10 клас.
Класът на дъщеря ми в 8 клас го разделиха на деца учили програмиране и на такива, които не са. Сега в 9 клас продължиха да са така разделени, въпреки че тяхната група доста бързо настигна групата учила и преди. Говори се, че в 10 клас вече ще са разделени по азбучен ред, но все още не е сигурно.

# 447
  • София
Супер, че са го измислили така. Те някои деца програмират от 5 клас. И си има разлика.

# 448
  • Някъде на край света
Hope for Two, кое е националното на НПМГ? Има природо-математически гимназии и в други градове в страната (например Бургас). То и Математически има (например Русе).
И при това и двете са с доста успехи по състезания.

Ще се допълня и за училището със засилено изучаване на БЕЛ. Имаме в София такова - НГДЕГ.

И още нещо ще допълня. В горните две училища в Русе и Бургас, минималният бал е 422, но това не ги прави по-малко отдадени на математиката и по- малко можещи.
Може би това е добра отправна точка за размисъл. Wink
И още една тема за размисъл дали е интерес към математиката 100 т. на НВО- колко отдадено на математиката е дете, което в желанията си за прием след 7 клас ще нареди
1. СМГ
2. Испанската
3. Немската
4. 73 то
5. НПМГ

Последна редакция: пн, 26 юни 2023, 23:24 от Buzzy

# 449

И още една тема за размисъл дали е интерес към математиката 100 т. на НВО- колко отдадено на математиката е дете, което в желанията си за прием след 7 клас ще нареди
1. СМГ
2. Испанската
3. Немската
4. 73 то
5. НПМГ
Това не го разбрах като въпрос. Аз познавам дете със засилен интерес към математика (желаещо да бъде учител по математика и дори преподаващо математика на други деца), което също беше с НВО 100 по математика и достатъчно висок бел, че да учи навсякъде и записа желанията си така:
1. ФЕГ и нищо друго.
Не всички деца, обичащи и справящи се с математика са в училища с профил математика. И не всички деца, обичащи математиката имат за цел състезания и олимпиади.

Леко дискусията изпадна в крайности. Аз съм на мнение, че на НВО математика трябва да се завиши трудността на част от задачите, за да има по-добро разслояване, но категорично не споделям мнението, че математика може да се научи само в смг и ако не попадне там детето е повод за голяма драма.

Общи условия

Активация на акаунт