Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 79 157
  • 861
  •   1
Отговори
# 150
  • Велики Преслав
Благодаря за поясненията, Васил. Не съм чела подробности и не съм специалист. Това само може да ме откаже да взема Финлукс. Като цяло за мен Осака, Мидея, Финлукс, Хайер са нисък клас климатици. Вероятно имат по някой читав модел, но вероятно е въпрос на късмет да го уцелиш. Нямам идея какъв точно му е бил проблема на климатика, но като цяло за мен цената говори. Не съм достатъчно богата да си купувам евтини вещи, от които да очаквам да ми служат вярно и дълго. Не случайно Дайсекай и Уруру Сарара са една шапка пари. Имала съм възможност да стоя в стая, топлена от двата модела, разликата е огромна откъм комфорт. Даже между Мицубишито и Фужитцу Нордик има осезаема разлика в полза на Мицубишито, а то също не е висок клас.

Ами отново не съм съгласен. За 20 години  видях как всяка марка има и модели които са много зобри има и страшни боклуци? Мидеа оазис нордик е класи над Митсубиши АП, а струват еднакви пари! Митсубиши ВФ, е уникален боклук, по-скъп от Мидеа бризлез!? Сравнение.
Митсубиши вф и Мидеа Нов модел за еднакви пари.
Мидеата, двоен топлообменник, компресор 800 вата, фреон 850 грама.
Митсубиши единичен топлообменник БЕЗ ИЗВИВКА, КОМПРЕСОР 470 ВАТА, фреон 550 грама? Мидеата, тежи 30 кг, Митсубишито 22 кг. Кое е по-хубавото. Като кажете така Митсубиши, все едно за космичиски кораб говорите. Манията по тази марка е безгранична. Пък и високия им клас, не са кой знае колко издръжливи. Докато са здрави, високия им клас, факт работи много добре, икономично и комфортно. Като се развали 1300 лв?!! Най-честия им дефект. Кое е хубавото?

Аз харесвам от абсолютно всички марки определени модели. Осака, имиха модел с компресор 1300 вата, фреон 1200 грама и огромни топлообменници. Тежеше 50 кг. 22 година захвана (инвертор е) не е мръднал. До -22 е изпробван не е мръднал, но е направен кадърно.
Хаиер, имаха също много хубави модели, с компресори Тошиба!  Как го решихте, та определихте тея марки. Всяка има добри и лоши модели.
Всяка марка има висок и нисък клас. Финлукс е поръчкова марка на Зора, тях ги изключвам

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 16:39 от Васил Василев

# 151
Снощи имах "щастието",да спя в стая с тази кошница
https://vimax.bg/gree/invertoren-klimatik-gree-GWH09ACC-K6DNA1A- … las-a.html?page=2
Беше безкрайно пукане на пластмаса,цъкане,секунда преди да започне да духа,и много силно бучене.Не работи равномерно,в смисъл,духа топло,и след достигане на зададената температура спира напълно(което при различните климатици,които имаме не се случва),осезаемо захладява,и чак след това започва отново да духа.

# 152
  • sofia
Идвам с тъп въпрос и ще се радвам, ако някой ме упъти...
Налага ми се да ползвам климатик neo aci-1271 it, който е с дистанционно като на картинката.
На моето дистанционно се появяват само оградените иконки. Как, по дяволите, се настройва за отопление?
Нямам голям опит с ползването на климатици, ама иконката слънце я знам Joy
Тая глупост, изобщо не ми я показва, а на дистанционното от нет-а я има......какво и къде да ръчна?

# 153
  • Велики Преслав
Не е тъп въпроса. Оградил съм символа отопление. Като натиснете бутона Моde няколко пъти не излиза ли? Аз имам спомен, че някой ми сподели, за климатик, на който дшстанционното забравя този режим. Пробвайте да го рестартирате, като извадите батериите за 3 минути.

# 154
  • sofia
Много благодаря!
С mode не се получаваше, щото го натисках доста, преди да пиша.
С ваденето на батериите за няма и 30 сек. стана. Даже почна да духа топло Grinning

# 155
  • Велики Преслав
Снощи имах "щастието",да спя в стая с тази кошница
https://vimax.bg/gree/invertoren-klimatik-gree-GWH09ACC-K6DNA1A- … las-a.html?page=2
Беше безкрайно пукане на пластмаса,цъкане,секунда преди да започне да духа,и много силно бучене.Не работи равномерно,в смисъл,духа топло,и след достигане на зададената температура спира напълно(което при различните климатици,които имаме не се случва),осезаемо захладява,и чак след това започва отново да духа.

Аз им викам цепеница, ама кошница кърти 😆. Ренко, това наистина е смотан климатик, който нито е икономичен, нито комфортен, обаче пък топли.

Амбъра им пък също е пълно дърво от към софтуер на работа, иначе като конструкция е супер. Двойен и половина топлообменник, компресор почти 1000 вата и много фреон. Според данните които са му дадени, трябваше да пада към 200 вата консумация на отопление (по-спомен), обаче той на 600 изключва. За малки помещения, работи отвратително. Обаче, Амбър 12ка в 40 квадрата, с не идеално но що годе добра изолация работи супер. Нито се напъва, нито прегрява, нито има излишни шумове. Докато в малко помещение, включва и изключва много, което е придружено от паразитни шумове, защото са решили, че на всеки он цикъл трябва да се форсира. Дефроста обаче му е много изпипан и го прави доста рядко.

# 156
Здравейте!
Преди 4г си закупих климатик LG, като от Технополис ми казаха , че този модел се почиства филтъра само от горе , дето навлиза въздушната струя, монтажниците също така ми казаха, но аз все се съмнявам , че не може да няма и други филтри някъде още.Отпред капака не се отваря, колкото и се мъча, ще го счупя накрая.Имам още два климатика LG , купени 2012, 2014г, нокапаците им се отварят и почистват филтрите.Миналата година идваха у дома на профилактика , но не съм била аз , а дъщеря ми, която разбира се нищо не чула , нищо не видяла😁Ако някой има такъв модел, моля да ми поясни за правилното почистване, да не сдаде багажа🙏

# 157
Предполагам,че в този ценови клас повечето ще топлят.Но не на всички им пукат пластмасите и бучат като трактор 🤯.За икономичното-на негово място беше конвектор,та ще е по-добре от него,пък и обитаващия към момента не обича много топло.Но аз когато ходя,явно ще трябва да спя с антифони.

# 158
С климатика трябва да си получила и една книжка - ръководство на потребителя. Там най-точно ще разбереш кога и как да почистваш филтрите на потребителско ниво. Ако си загубила хартиеното ръководство, виж модела на климатика и го чукни в интернет.

# 159
Тук обсъждаме обикновено климатици над 1300лв. но понеже погледнах най-купуваните в Емаг които са за по 650-700лв. и не мога да не питам какво е лошото на тях понеже от ревютата повечето хора изглеждат доволни, по-скъпите марки оправдават ли двойната разлика в цената?

https://www.emag.bg/klimatik-star-light-invertoren-12000-btu-dis … wf/pd/DWF41WBBM/?

# 160
Без посочен модел,едва ли някой ще успее адекватно да ви помогне.Има тема за климатици,в раздел "домакински електроуреди",може да попитате там.

# 161
Може би се почиства само отгоре . По - новите климатици се почистват от горе , а по - старите модели се отварят . За мен е по - лесно ако се почистват отгоре , така не отваряш нищо . Погледни книжката на климатика . Разгледай я внимателно .

# 162
  • Велики Преслав
Ами тези не ги харесвам изобщо. Харесвам им само модела TSWF. Той наистина е много изпипан но с монтажа става 1500 лв почти, ако се хване на ниска цена може и 1200. Лошото им е конструктивната част.
Външните тела с малки единични топлообменници. Имат слаби компресори и използват най-простия метод за редуциране на фреона, а неговия контрол е от съществена важност за добрата работа. Далеч не мога да ги сравня с висок клас. Пример
Висок клас тежи 30 кг, този 22. Това е разлика в топлообменника. Скъпия има почти 1000 грама фреона, малкия 550.
Единия е с компресор около 1000 вата, другия с 600. Ето къде е разликата.

# 163
И аз именно като пълен лаик, едното от нещата,които гледам,е теглото на вътрешното и външното тяло.(Когато лятото идваха да ремонтират стария ни Панасоник, момчетата доста се измъчиха,докато го свалят от стойката и занесат до пикапа.Сигурно беше 50 кила.)Ако външното е доста под 30,подминавам.Консумираната мощност,за девятка,а и част от 12-ките,ако е над 1кВ също прескачам.
По - новите климатици се почистват от горе , а по - старите модели се отварят .
Не всички нови се почистват отгоре.Не знам какво е това почистване,такива климатици не притежаваме и не съм виждала.Да,част от тях са "нови", колкото и относително да е това.

# 164
Hitachi RAK-35RPE/RAC-35WPE Performance

Vivax ACP-12CH35AEYI Y-Design

Kaisai KSN-12HRH HOT

Благодаря за отговора, Васил. А бихте ли ми препоръчали и климатик (за друга стая, същите характеристики за площ, изолация), който да ползваме през лятото и зимата - тих, икономичен. Доста добри оферти виждам в Технополис, с безплатен монтаж. Какво ви е мнението за тези:
https://www.technopolis.bg/bg/Invertorni-Split-sistemi/Invertore … 00i-26-E/p/662804
https://www.technopolis.bg/bg/Invertorni-Split-sistemi/Invertore … U-Z25XKE/p/651405
https://www.technopolis.bg/bg/Invertorni-Split-sistemi/Invertore … 10J2AVSG/p/652276

Общи условия

Активация на акаунт