Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 859
  • 796
  •   1
Отговори
# 705
Айша, обяви по входове виждам само от агенции,  да принтирам договор е велика философия,  брокера сигурно ще ме разкарва с автомобила си по адреси, а пък бабите като едно време само по пейките стоят.
От двадесет години давам под наем и имам само един единствен квартирант доведен от агенция. 

# 706
  • София
Парадоксално но ... по-читави хора са тия, дето ползват брокер или го заобикалят, отколкото тия, дето се бият в гърдите "само без брокер".
Последните наистина са супер проблемни. Simple Smile

# 707
Не може да се генерализира кой е читав и кой не.Още повече колко читави са бълг.брокери?И те в прословутата сива икономика.
Цитат
Отделен въпрос е на какви кукумицини - собственици ще налетиш без подбор от доверен брокер.
Това сме го коментирали.Ти имаш история и късмет с твоят доверен брокер.Пробвай да си намериш друг читав.Масово брокерите работят единствено за едната комисиона и айде чао!

# 708
Танграта, не съм съгласна. Винаги пробвам без брокер, но като ти правят телефонен тормоз, уреждат ти срещи и не идват,как да искаш с брокер? Ако знаеш какви "кандидати" са идвали с брокер - името си не могат да кажат.
А хванал ли си се веднъж с брокер, мишкарско е да го прескочиш, след като си е свършил работата.
С доверен брокер нещата се бавят - изпускаш наематели с нагласа "против брокери" и изпускаш брокери, ламтящи за двойна комисионна, като самият твой брокер 99% ще иска такава.

# 709
  • Бургас
Didi168, Айша говори по-скоро за наематели, отколкото за наемодатели. Чисто статистически погледнато, шансът да попаднеш на читав наемател без брокер е по-малък, отколкото обратното. И той по-скоро ще е твоя типаж, човек, който е нормален, не му е проблемът в половин наем, обаче се е напарил от брокери-идиоти и не смята, че те ще му свършат работа.
И са прави в масовия случай, защото това, че си откраднал чужда обява и даже не знаеш къде се намира имотът, не те прави брокер, ами... не знам какво Simple Smile
Понеже и аз съм в разни фб-групи за "под наем без агенция" и т.н., чисто от любопитство, на такива глупости съм се начела там, на такъв хейт и омраза... Не искам такива наематели.
Последния път отдадох без брокер, но то беше на късмет и чисто политически не ми се отказваше на съседката. Да видим докъде ще ме доведе този компромис.

# 710
Моите наематели (с едно изключение) са от ФБ-групи. И трите двойки бяха млади, будни коректни хора. При контакт разглеждах профилите, доколкото е възможно, а при общуване - правописа и изразяването, възпитанието. На читав брокер не попаднах, освен това предпочитам сама да пресявам желаещите. И трите пъти жилището е дадено на по-висока от средната за района цена.

# 711
  • Варна
Krasimilo, и моят подход е точно този.

# 712
  • София
Танграта, не съм съгласна. Винаги пробвам без брокер, но като ти правят телефонен тормоз, уреждат ти срещи и не идват,как да искаш с брокер? Ако знаеш какви "кандидати" са идвали с брокер - името си не могат да кажат.
А хванал ли си се веднъж с брокер, мишкарско е да го прескочиш, след като си е свършил работата.
С доверен брокер нещата се бавят - изпускаш наематели с нагласа "против брокери" и изпускаш брокери, ламтящи за двойна комисионна, като самият твой брокер 99% ще иска такава.

Didi168, Айша говори по-скоро за наематели, отколкото за наемодатели. Чисто статистически погледнато, шансът да попаднеш на читав наемател без брокер е по-малък, отколкото обратното. И той по-скоро ще е твоя типаж, човек, който е нормален, не му е проблемът в половин наем, обаче се е напарил от брокери-идиоти и не смята, че те ще му свършат работа.
И са прави в масовия случай, защото това, че си откраднал чужда обява и даже не знаеш къде се намира имотът, не те прави брокер, ами... не знам какво Simple Smile
Понеже и аз съм в разни фб-групи за "под наем без агенция" и т.н., чисто от любопитство, на такива глупости съм се начела там, на такъв хейт и омраза... Не искам такива наематели.
Последния път отдадох без брокер, но то беше на късмет и чисто политически не ми се отказваше на съседката. Да видим докъде ще ме доведе този компромис.

HappyHeartbeat, Tintina е описала точно моят опит след твоя коментар.
Аз не съм с доверен брокер. Пускам свободна обява. Който се обади по-напред и доведе клиенти по-напред остава. Нямам против да е частно лице. А се случвало и много пъти да ми се обаждат познати на бивши и настоящи наематели, или пък бивши и настоящи наематели да питат за техен познат. Но аз никога нямам свободен апартамент случайно. Не се задържат свободни. Така че не се е случвало да дам на такъв.

Не съм против, въпросът е, че НЯМА свободни кандидати.
А които има, с разни подхвърлени бележчици из входовете, и фейсбук групи, те са едни капризи и изобщо нямат реален поглед за цената. Търсят все между 30 и 50% под пазарната цена за района. Е, как да стане. Аз затова и с ФБ групи и бележки по входовете не комуникирам повече. Там никога, ама никога не съм намерил нормален наемател, готов на нормални цени на наем. Нито 1 случай.
Иначе, който ми се обади на интернет обявата, когато е активна, няма да го върна. Просто не помня такъв случай, дори 1, който да сме направили сделка. Обаждали са се от немай къде примерно 1/100 от хората частни лица. От тях 1/3 да са дошли на оглед и осъществените сделки са 0ла.

Тормоз, колко да е тормоз брокерите. Имаш една интензивна седмица, ако е слаб сезонът 2 или 3 и това е.
Ами то не може всичко да е автоматично. Вдигайте наемите, ако не ви устройва.

# 713
Така описано съм съгласна, и на мен единици частни лица ми звъняха и въобще не бяха наясно с процеса.
Но не съм съгласна с частта да прескочим брокера - ако някой е дошъл с брокер и после се прехвърлят визитки, ми не е ОК. Такъв човек после и мен ще ме прецака. Не говоря за случай, в който брокера е сгафил нещата - например обявил е по-нисък наем или нещо от сорта. В такъв случай бих разбрала прескачане.
Тормоз намирам аз за
- обаждания по 50-60 на ден от брокери под лексиконна форма.
- увещаване за огледи през целия ден - в 9, в 13, в 15 и в 18. Накрая 3 от тях отпадат. На кандидатът не му били удобно, когато вече имам насрочен оглед
- увещания да се изчака поне този кандидат, понеже е най топ и накрая той се отказва
- водене на хора с 3 кучета при изрично обявено, че любимци не се допускат
И т.н. и т.н.
Имам дете на година и ако на него му задам инструкции ще ги спази по-добре от повечето "брокери" и ще ми отнеме по-малко комуникация. Най-малкото различава животни от хора Grinning

# 714
  • София
Последните 2 години драстично падна нивото на отношението на брокерите към наемодателите. Вероятно наемат нови кадри съвсем без цедка. Наистина се е разширил контингентът, който си мисли, че е ок да лъжеш наемодателя и да се преструваш на неразбрал. Също, неявяване на среща без допълнително обаждане за отказ.

Понякога и наемателите са виновни. Спират да си вдигат телефона преди срещата. Но и брокерът е виновен, защото не ги прозвънява 10-20мин преди срещата с него, преди огледа и той самият не е наясно ще има ли или няма да има среща. А и дори, когато разбере, не счита за необходимо да се обади на наемодателя, който в това време пътува.
И все пак, това са редки случаи и са най-често в слабите сезони от годината. При силно търсене просто няма как да виреят такива номера.

Друго, което е проблем, при обаждане не казват от коя агенция са, и дори не се представят. А само "обаждаме се от агенция за недвижими имоти". Или го смотолевят неразбрано. Хубаво, ама аз може да имам предпочитания, или пък може да искам да знам от коя агенция са, в случай, че се държат зле. След това на огледи нямат ни визитка, ни какъвто и да е документ, че са наистина от някоя агенция. Дори може кандидат наемателят да си хване едно приятелче и да се престорят на агенция, та да ми вземат комисионна.

# 715
Дори може кандидат наемателят да си хване едно приятелче и да се престорят на агенция, та да ми вземат комисионна.

Аз комисионна давам само на брокер, който аз съм “наела” и ще изисквам от него да спазва изискванията ми при подбор на кандидати. Ако пусна обява като частно лице и ми звънят брокери изрично уточнявам, че комисионна не давам, ще вземат само от клиента, ако се спра на него.

# 716
Случвало ли ви се е,брокерите да си измислят история за кандидат наемателите?При мен имаше много ''кандидати'' военни,също двойка колеги полицаи.Питах брокера от кое районно са.Не за друго,ама ако е на територията на апартамента,ще ми е по-добре,пък и те да работят наблизо,не да пътуват като гламави.Joy Полицаите преобладаваха.На единият жена му беше учителка.Все сериозни хора.Аз и по друго разбирах веднага,кога не е частно лице.Изрично писах да ме търсят след 16ч.И наистина разгледалите обявата ми без брокер звъняха след посоченият час.Също през уикенда.

# 717
Брях, кога полицаите и учителките станаха по-надеждни и платежоспособни от ИТ-тата? Laughing

# 718
  • sofia
ИТ-тата направо купуват, не се занимават с наеми Joy

# 719
  • Бургас
Да бе, купуват. Младите хич не щат да купуват, щото от крипто били печелили повече, отколкото ако "зарият сума ти пари в един имот". По-изгодно им било да живеят под наем. Не я разбирам аз тази логика, щото нали съм силно имотно ориентирана, пък нещо дето не можеш да го пипнеш, даже и да го видиш, му нямам доверие. Изостанала съм била, такова било времето, според дъщеря ми и "зетя" IT. Ама техни са си парите, да си ги харчат както искат.

Днес след дискусията за брокерите се сетих, че и двете ми търговски помещения са отдадени без брокер. Сума ти обяви и нищо. Накрая сам ме намери човек, който живее в същия блок, харесал ги е за негова си конкретна дейност, засега плаща без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт