Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 836
  • 796
  •   1
Отговори
# 720
Дори може кандидат наемателят да си хване едно приятелче и да се престорят на агенция, та да ми вземат комисионна.

Аз комисионна давам само на брокер, който аз съм “наела” и ще изисквам от него да спазва изискванията ми при подбор на кандидати. Ако пусна обява като частно лице и ми звънят брокери изрично уточнявам, че комисионна не давам, ще вземат само от клиента, ако се спра на него.
И аз първо писах така - без комисионна от мен.В резултат на това ме изпържиха няколко да ходя и не дойдоха. Единият даже на следващия ден се обади пак да иска оглед. Те може и да не записват кого пържат, ама аз - да. Та тогава реших да прежаля тая комисионна, но да си спестя гаврите. Още се ядосвам, ама не мога да променя пазара.

# 721
  • София
Да, и аз подозирам, че нарочно правят номера-гавра, с образователна цел. Или подвеждащи.
Например, отказвам да се разкарвам само за снимки без кандидат.
На следващия ден се обаждат с "уж" кандидат, а реално е само за снимките.
Или ако е малко по-висок наемът, нарочно водят по-прости хора, искащи по-нисък наем, уж не разбрали и след това гледат панаир и разправия.
Принципно аз си записвам проблемни брокери в телефона с дума "проблем".
Но те си сменят и номерата, особено проблемните.

# 722
Ако ще давате комисионна на брокер, поне опитайте да намерите читав и да го използвате само него, а не да разчитате на брокерите на наемателите. Аз съм намерила едно момче, всеки път ползвам него, давам си без проблем комисионна, но държа хората, които подбира за финален оглед да отговарят на точни критерии. Не може да очаквате много от брокери на наематели, поне аз винаги съм оставала лъгана и с впечатление, че просто бързат да подпишат договор и да си вземат комисионната, без да ги интересува подходящи ли сте и колко траен ще е договорът.

# 723
Tintita, не беше ли ти с някакви печалби от крипто, а сега го отхвърляш?

# 724
  • Бургас
Gogo1979, не, сигурно ме бъркаш с някого. Имам дялово участие във фирма, която се занимава с производство, през годините съм инвестирала и в акции на компании (предимно чрез банката ми), но в крипто не вярвам и не бих рискувала. Макар че дъщерята и зетят твърдят, че правят нелоши печалби и се опитват да ме зарибяват.

Ако ще давате комисионна на брокер, поне опитайте да намерите читав и да го използвате само него, а не да разчитате на брокерите на наемателите.

Аз съм на същото мнение.

# 725
Sunshine42, ако на пазара има 50 потенциални кандидати, 45 ще бъдат прикоткани от агресивни брокери, 5 ще дойдат сами или по случайност ще звъннат точно на твоя брокер. Това са тези, които са устояли на психологическия натиск, имат акъл да търсят сами или са много капризни.
 Та от тия 5 дали изобщо някой ще избере точно твоето жилище? А ако е слаб сезон или неатрактивно място? За какъв период ще дойдат - ден,месец, два? Защото опитът с късане на нерви с много брокери води до наето жилище за седмица-две макс. За толкова моя позната брокерка не успява да намери време дори да снима поверено жилище, че животът я влече. Камо ли да се стигне до договор. Иначе и аз съм си отсяла 2-3, които стават, ако някога ми отнеме повече от седмица, бих им се обадила, но едва ли ще направят чудо.

# 726
Да бе, купуват. Младите хич не щат да купуват, щото от крипто били печелили повече, отколкото ако "зарият сума ти пари в един имот". По-изгодно им било да живеят под наем. Не я разбирам аз тази логика, щото нали съм силно имотно ориентирана, пък нещо дето не можеш да го пипнеш, даже и да го видиш, му нямам доверие. Изостанала съм била, такова било времето, според дъщеря ми и "зетя" IT. Ама техни са си парите, да си ги харчат както искат.
Прави са хората, само че на криптото времето му мина - който направил пари, направил. Имаше балон, ама се спука.
Да припомня думите на Джордж Сорос: като видя да се заформя балон, бързам да се присъединя.
Премълчал е, че трябва и да бързаш да излезеш, преди да се е спишнал, ама то всеки и сам може да се досети.
Има сега други инвестиции, в които ако вложиш пари за апартамент спокойно могат да ти изкарват доста повече от парите за наема.

# 727
Защо да не може да отдадеш в София без брокер ?
Подаваш обява,  че ще звънят хора, за всяка обява се звъни

Аз бих отишла да живея в жилището, докато отдавам. 

Ще пускам брокери да идват с първия клиент. Дори и да представят някого за клиент, пак има полза, ще снимат, следващият, когото доведат може да го вземе. Брокерът като е виждал нещо, първо него ще предлага, така е устроена паметта му, помни се, ако има емоция някаква. Само за снимки няма да пускам, ще им пращам мойте снимки, ще имам черно на бяло кой се е интересувал.

На всички брокери първо ще казвам, че не плащам комисионна, ако искат при такива условия да работят, им давам шанс да изкарат от наемателя. Записвам всеки разговор - дата, име на брокера, фирма, и бележка, ако сме се разбрали нещо, както и контакти на фирмата му, визитки (някои даже това нямат), също и огледите записвам. Може да се случи някой клиент да дойде 2 пъти, воден от разл брокери.
Като дойде време за сделка, брокерът ще си направи устата за комисионна, но отказвам, така сме се разбрали. 

Договорът не се печата от интернет, а се прави от адвокат и се променят само имената, датите  и цените. Не слагаш ниакви допълнителни точки сам. Клиентът трябва да е съгласен с условията. Ако не, си търси друго. Той е някак в подчинена позиция. Собственикът е преценил, че при еди какви си условия си го отдава.

Факт, брокерите водят по-свестни хора. Много брокери могат да преценят наемателя още като си отвори устата, Те си имат начини да го поразпитат, както и да го отсвирят, ако преценят, че никой няма да го иска за наемател. Ще му кажат, че току-що се е наело и готово. Аз познавам брокер, който си прави селекция на кандидатите, защото иска да се знае, че винаги много точни клиенти довежда, И е вярно.

Друг източник са фейсбук групите.  Оттам може да се намерят млади наематели, но аз съм попадала и на мошеници оттам. Гледат се профилите, но някои хора имат много профили, други са си скрили всичко  и няма информация, каквато би имало, ако ти дойде на оглед лично.

От лепени обяви, не мисля, че някой ще дойде. Нито от бабичките по пейките.

# 728
  • Бургас
Pepina_n3, всичко описано от теб звучи логично, но е трудно осъществимо, особено пък ако нямаш време, или живееш в друг град. Ако имаш времето и нервите да спазиш всичко това, ок. Обаче - ако ти кажа на какви брокери ще попаднеш случайни, бедна ти е фантазията. Някои са с откровени психически отклонения. Други ще направят снимки и после ще пуснат обява с цена, по-ниска от твоята, а после ще те изнудват да я свалиш. Наематели, които вече са видели такава цена и попаднат после на твоята обява с реалната цена, няма да са много хепи. Има риск да възприемат обявата и за фалшива.
Играла съм го този филм, когато продавах. Имах време и нерви, звъняла съм и в 6 часа сутринта на портали за обяви и на съответните брокери, позволили си да ползват снимките ми без разрешение. На една такава й разказах играта, чак на мъжа й звънях. Вкъщи се промъкваха брокерки, "маскирани" като приятелки, други пък искаха да снимат за "приятелки в чужбина", макар че изрично посочих, че снимки няма да се правят... Трети сядаха на земята, за да си говорим, може би с цел да предизвикат доверие. На такива безумия за собствения ми имот се наслушах през това време, все в рубрика "мечти"...

# 729
  • In the land of Never Never
Преди десетина години, брокерите вземаха комисионна само от наемодателя. Явно тук логиката е, че наемодателят ще получава пари, и на него му се върши услуга, като му се водят хора, които са готови да почнат да му плащат веднага.
Моята логика да работя с брокери е, че ако отдам апартамента по-рано, аз ще спечеля повече, независимо че ще дам част от печалбата си на брокера, отколкото ако това се забави, и през това време нищо не получавам.
Никой не ме спира да го предлагам и лично, като пускам обяви в сайтове за имоти. Така и правя, пускам обявите в няколко сайта, започват да ми се обаждат брокери, обикновено от по-малки агенции.
На големите агенции аз сама се обаждам и предлагам имота, защото те не се занимават с това да търсят в интернет обяви и контакти със собствениците.
Обикновено става бързо по този начин.
Разбира се, после може да ти досаждат периодично по телефона брокери с въпроса дали случайно апартаментът не е свободен пак, но това не ме бърка особено.
Който търси да наеме и не иска да дава комисионни, може да търси и през сайтовете за имоти, там си пише, когато имотът се предлага от собственик.
Ако търся да наема лично аз, не бих търсила агенции, защото сама мога да потърся и да намеря каквото ми трябва и да не давам допълнително пари.
Но доста потенциални наематели ги ползват, странно ми е, защо хората са готови да дават пари за нещо, което не е сложно да направиш и сам. Освен ако не са чужденци или са много заети хора.

# 730
  • Варна
…..
 Така и правя, пускам обявите в няколко сайта, започват да ми се обаждат брокери, обикновено от по-малки агенции.
На големите агенции аз сама се обаждам и предлагам имота, защото те не се занимават с това да търсят в интернет обяви и контакти със собствениците.
Обикновено става бързо по този начин.
Разбира се, после може да ти досаждат периодично по телефона
…..
Не че нещо, но кое му е бързото на този начин? Да се занимаваш да пускаш обяви на сто места, да се обясняваш с н на брой брокери, да пращаш снимки или да се уговаряш за огледи те да си снимат, после телефонния тормоз…
Изобщо колко човека трябва да го предлагат този имот, че да се отдаде? Трябва да е нещо бая специфично и невървежно. Обикновено такива имоти, които се предлагат от многобройни агенции, често с различна цена и описание, правят много лошо впечатление.
Аз сама си пуснах една обява на едно място и за няколко часа имах 100 съобщения от частни лица.

# 731
  • в пералнята
Точно за един час се намират наематели, ако човек е малко адекватен.
Понеже работя в индустрията, но в друга държава, мнението ми за българските брокери е изключително ниско. 99,99999% нямат никаква етика.

# 732
  • Варна
Новата ни наемателка, с която подписахме в крайна сметка, беше една от първите, писали ми - не повече от 30 минути след публикуването на обявата.

# 733
  • София
Преди 10 ина години беше обратното. 100% от комисионната се взимаше от кандидат-наемателите. В което има логика. Те търсят услуга и са клиентите. А най-същественото е, че вероятността да се изнесат идва от тях. Т.е. да не са като "пчелички" и "туристи" и да сменят квартира през 4 месеца, а да си знаят, че ако търсят нова квартира ще трябва те да платят новата комисионна.

Колкото до скоростта на отдаването, не може да съдите по това само в най-силния период за последните 20 години, т.е. тази есен. Още повече във Варна, която е пълна с украинци. Имало е и много слаби периоди.
Много ясно, че като го даваш сам + 100 брокера е по-бързо, отколкото ако го даваш само сам. Математика.
Дори и най-нормалните и типични апартаменти, ако е слаб сезонът се дават с една идея по-трудно. А в пролетите по ковидите 2020 и 2021 си беше бая тегаво.

# 734
  • Варна
Точно според математиката да напишеш една обява е по-бързо от гореизброената хамалогия. Другият ни апартамент отдадох по същия начин преди войната и украинския наплив. Хайде там не стана за минути, а за 3 дни, като децата, на които го дадохме, го харесаха още на първия ден, но аз поисках да видя още няколко кандидати и реално аз ги забавих.

Общи условия

Активация на акаунт