Сглобяеми къщи 5

• 92 462
  • 768
  •   1
Отговори
# 180
Някой да има актуални контакти на инж. Орхан Дряна за изграждане на фундамент за село до гр. София.

# 181
Ние правихме с него фундамент в София ноември 2022 и имам този номер 0878 37 66 44.

# 182
  • София
Ние правихме с него фундамент в София ноември 2022 и имам този номер 0878 37 66 44.
И ние имаме същия номер. Би трябвало да е актуален

# 183
Здравейте дали някои е ползвал услугите на EFRA BUILD .Ако да моля за мнения и отзиви за този тип сглобяеми къщи ? И за фирмата специално.

# 184
Здравейте! Някой може ли да ни препоръча фирма за изграждане на сглобяема къща, като предпочитаме да има опция изграждане "до ключ"? В област Пловдив се намира парцела на който искаме да строим. Съвсем в началото сме и в момента се интересуваме от всякакви оферти, предложения и т.н. Бяхме вече в 2 фирми тук в Пловдив, от едната сме доволни и обмисляме тяхната оферта, а другата не изпълняват довършителна работа. Също така ще съм доволна, ако някой тук е строил и има мнение за КосеДом? Благодаря предварително, хубав ден!

# 185
  • София
Здравейте! Някой може ли да ни препоръча фирма за изграждане на сглобяема къща, като предпочитаме да има опция изграждане "до ключ"? В област Пловдив се намира парцела на който искаме да строим. Съвсем в началото сме и в момента се интересуваме от всякакви оферти, предложения и т.н. Бяхме вече в 2 фирми тук в Пловдив, от едната сме доволни и обмисляме тяхната оферта, а другата не изпълняват довършителна работа. Също така ще съм доволна, ако някой тук е строил и има мнение за КосеДом? Благодаря предварително, хубав ден!
Здравейте,
това е фирмата, която ни построи нашата къща. От София са, но работят навсякъде и предлагат различни етапи на завършеност, дори до ключ. Колкото до КосеДом, не мога да помогна с информация.
Успех!

# 186
Виж Домкомфорт https://www.domkomfort.bg/  от Ст. Загора са, но сроят навсякъде. Тед Хаус https://www.ted-house.com/   от София, но също в цяла България и в Гърция.

# 187
Турски - много фирми ги предлагат. Един от най-рекламиращите се е https://homeskisiov.com/
https://www.youtube.com/@user-nv2gc6be2p/videos

# 188
Здравейте,

Може ли да ми препоръчате проектантска фирма на дървени къщи за района на София от които сте останали доволни. Вълнува ме да имат реален( доказан) опит в проектирането на такъв вид къщи и да са запознати добре с технологията. Повече ме интересува конструктора и специалиста по част ОВК да са добри като на трето място идва архитекта и след това останалите. Важно е да може лесно и приятно да се работи с всички проектанти. Не ми се иска да ме обвързват с конкретна строителна фирма. Не се интересувам от типови проекти или преправянето на такива. Къщите които са проектирали и са реално изградени да имат архитектурна стойност без да се прекалява.

Не търся по-бюджетни проектанти, един път ми стига за няколко живота напред да се занимавам с такива.

Ако по някаква причина, не искате да споделяте в темата моля пишете ми ЛС. Предварително благодаря.

# 189
https://www.ispdd.com/
Ние използвахме тяхните услуги, нямам забележки.

# 190
  • София
Ние работихме с https://www.mm-concept.eu/
Ако искаш, попитай направо за Милен Арнаудов (ако искаш му кажи, че Тони от Косанин дол ти го е препоръчала - не че ще получиш отстъпка в цената, но ще се сети за какво го търсиш Simple Smile ). Преди нашата, е правил и други тдървени къщи, учил е и е работил (не такива къщи) в Германия.
Не ни е критикувал избора, не ни е разубеждавал, не ни е насочвал от къде да пазаруваме материали и с кой да строим (ние вече бяхме избрали строител; даже се срещнаха, за да знае архитекта какъв дървен материал ползва строителя и съответно да оразмери проекта според материала). Каквото поискахме, това получихме; знаеше какво да ни пита и понеже бяхме доста наясно какво искаме, само веднъж се наложи да преправи проекта (че не исках северни прозорци); помогна ни за вписването на сондажа в Басейнова (преди 3 години и условията бяха други, но той май имаше контакт там); като ни върнаха неоснователно от общината, ходи да се занимава лично със заспалите на експертен съвет пожарникари... Договоърт ни включваше издаване на РС, не просто изготвяне на проект и нататък каквото стане. Има си екип за всички части, но някои от тях бяха ползвали copy-paste и ги хванах вечерта преди да внесем за РС - това ми беше единствената забелжка на мен. Тогава го счетох за нещо значимо и недопустимо, доста се газирах; но после разбрах хората на какви архитекти попадат и започнах да осъзнавам, че нашият си е бил супер на фона на стандартното Simple Smile  
Успех!

# 191
Здравейте,

Може ли да ми препоръчате проектантска фирма на дървени къщи за района на София от които сте останали доволни. Вълнува ме да имат реален( доказан) опит в проектирането на такъв вид къщи и да са запознати добре с технологията. Повече ме интересува конструктора и специалиста по част ОВК да са добри като на трето място идва архитекта и след това останалите. Важно е да може лесно и приятно да се работи с всички проектанти. Не ми се иска да ме обвързват с конкретна строителна фирма. Не се интересувам от типови проекти или преправянето на такива. Къщите които са проектирали и са реално изградени да имат архитектурна стойност без да се прекалява.

Не търся по-бюджетни проектанти, един път ми стига за няколко живота напред да се занимавам с такива.

Ако по някаква причина, не искате да споделяте в темата моля пишете ми ЛС. Предварително благодаря.
Имай предвид, че проектантите на СГ обичайно работят със самите строителни фирми, а и после самите строители създават проблеми и мрънкат за всяко нещо, ако не е правено от техен проектант и архитект. Част ОВК не е задължителна за одобряване на проекти и за издаване на РС, респективно не влиза в рамките на проектирането. В тази връзка обичайно в екипите, които проектират СК нямат ОВК специалист. Тази част следва да си я възложиш отделно на фирма, която се занимава с ОВК. И архитекта е на първо място, а той от своя страна работи с проектанти по отделните части. Той изготвя цялостният проект, подписва и подпечатва проектната документация. В портфолието на някой фирми за СК може да разгледаш реално изпълнени проекти. Така например две от популярнинте фирми за СК работят с един и същ архитект Николай Христов и неговият екип, а именно: Домкофорт и Тед хаус. https://www.domkomfort.bg/gotovi_proekti.php
https://www.ted-house.com/project/ted54/
Добре е проектантите и архитекта да са наясно с какъв матераил работи и/или внася строителят, защото има разлика в размерите както на дървения материал за изграждане на конструкцията, така и в дебелината, и вида на изолацията (вътрешна и външна), покривните покрития и т.н. В противен случай, може да проектират къща, която строителят да не може да изпълни, както и да доведе до грешни изчисления.

# 192
https://www.ispdd.com/
Ние използвахме тяхните услуги, нямам забележки.

Един мой близък приятел построи стандартна къща със стоманено-бетонна конструкция която е проектирана от ispdd и цялостно конструкцията на къщата е с много презапасяване откъм бетон и желязо както във фундамента така и в шайбите и много презапасяване в покривната конструкция. При вас имаше ли такова нещо при проектиране на дървена къща?

Ние работихме с https://www.mm-concept.eu/
Ако искаш, попитай направо за Милен Арнаудов (ако искаш му кажи, че Тони от Косанин дол ти го е препоръчала - не че ще получиш отстъпка в цената, но ще се сети за какво го търсиш Simple Smile ). Преди нашата, е правил и други тдървени къщи, учил е и е работил (не такива къщи) в Германия.
Не ни е критикувал избора, не ни е разубеждавал, не ни е насочвал от къде да пазаруваме материали и с кой да строим (ние вече бяхме избрали строител; даже се срещнаха, за да знае архитекта какъв дървен материал ползва строителя и съответно да оразмери проекта според материала). Каквото поискахме, това получихме; знаеше какво да ни пита и понеже бяхме доста наясно какво искаме, само веднъж се наложи да преправи проекта (че не исках северни прозорци); помогна ни за вписването на сондажа в Басейнова (преди 3 години и условията бяха други, но той май имаше контакт там); като ни върнаха неоснователно от общината, ходи да се занимава лично със заспалите на експертен съвет пожарникари... Договоърт ни включваше издаване на РС, не просто изготвяне на проект и нататък каквото стане. Има си екип за всички части, но някои от тях бяха ползвали copy-paste и ги хванах вечерта преди да внесем за РС - това ми беше единствената забелжка на мен. Тогава го счетох за нещо значимо и недопустимо, доста се газирах; но после разбрах хората на какви архитекти попадат и започнах да осъзнавам, че нашият си е бил супер на фона на стандартното Simple Smile  
Успех!

Благодаря за детайлната информация, ще го преслушам въпреки че плескането на проект по част ВИК и Електро copy-paste-нат е нещо което не искаме да се случва, но разбирасе след една среща с архитекта ще можем да разберам дали можем да работим заедно.

Имай предвид, че проектантите на СГ обичайно работят със самите строителни фирми, а и после самите строители създават проблеми и мрънкат за всяко нещо, ако не е правено от техен проектант и архитект. Част ОВК не е задължителна за одобряване на проекти и за издаване на РС, респективно не влиза в рамките на проектирането. В тази връзка обичайно в екипите, които проектират СК нямат ОВК специалист. Тази част следва да си я възложиш отделно на фирма, която се занимава с ОВК. И архитекта е на първо място, а той от своя страна работи с проектанти по отделните части. Той изготвя цялостният проект, подписва и подпечатва проектната документация. В портфолието на някой фирми за СК може да разгледаш реално изпълнени проекти. Така например две от популярнинте фирми за СК работят с един и същ архитект Николай Христов и неговият екип, а именно: Домкофорт и Тед хаус. https://www.domkomfort.bg/gotovi_proekti.php
https://www.ted-house.com/project/ted54/
Добре е проектантите и архитекта да са наясно с какъв матераил работи и/или внася строителят, защото има разлика в размерите както на дървения материал за изграждане на конструкцията, така и в дебелината, и вида на изолацията (вътрешна и външна), покривните покрития и т.н. В противен случай, може да проектират къща, която строителят да не може да изпълни, както и да доведе до грешни изчисления.

Благодаря за информацията. Относно част ОВК 2015ста година това беше задължително в проектната документация за издаване на РС за къща със стонамено-бетонна конструкция. Това изискване вече е премахнато или не е изискуемо конретно за издаване на РС за дървени къщи? Вие с коя фирма за ОВК работихте? С оглед на това че дървените къщи имат съвсем друг вид топлоизолация според мен е много важно да имаш добър ОВК специалист за да може да изчисли добре отоплителната система. Затова и се интересувам от ОВК специалист който конкретно да има опит с дървени къщи. От всички проучвания свързани със строеж на къща единствено ми се е случвало с ОВК специалистите да задам един и същи въпрос на пет различни фирми и да получа пет различни отговора, за нещо което се изчислява с формули.

Относно архитекта мисля, че не съм се изразил много ясно и от тук идва объркване за което се извинявам. Това е втора къща която ще си строим и вече сме минали по целият път от първа копка до акт 16 и отвъд. Наясно сме, че архитекта е лицето на екипа и той организира всичката документация и работата с другите проектанти, за нас в случаят конструктора е по-важен от архитекта защото той практически проектира цялата къща и може много да се презапаси във фундамент, стени, покрив и т.н. или конструкцията да е опасна и лошо проектирана цялостно. Архитекта и да измисли някаква щуротия която значително ще ти оскъпи проекта винаги можеш да му кажеш "не", разбирасе архитекта има своята роля в организацията на цялостния проект и в подобряването на идеята на възложителя и затова е важно да е разбран и да се работи лесно с него.

Относно арх. Николай Христов миналата година проучвах по-сериозно различните строителни фирми за дървени къщи и отидохме на строеж за да огледаме технологията на място и се заговорихме с отговорника на строежа. Разпитахме дали може да ни препоръча някой архитект и той ни обясни че тяхната фирма ( не е една от двете споменати) най-често работи с проектите създадени от арх. Николай Христов, на въпроса ми "Защо" отговора беше "Защото е най-евтин и когато клиентите отидът в офиса им казват - можем да ви предложим два архитекта - единият например за 4000лв а другият за 10 000 ( цените са ориентировъчни)". На въпроса някога правили ли сте къща проектирана от скъпият архитект отговора беше "Не". До колкото разбрах и често трябва да му звънят защото не му разбират проектите защото са лошо написани, но вече му били свикнали. Разбирасе и самите възложители имали вина защото правели постоянно промени за да им излезе по-тънко и проекта в крайна сметка ставал мазало. Къщите които бяха изградили не бяха нищо интересно като архитектура, затова разбирасе често имат вина и възложителите. Бих имал едно на ум ако трябва да ми проектира екип специалисти къща които съм взел на база  взимат най-евтино. Възможно е човека да е добър специалист, но аз споделям каква информация имам към момента.

Когато си търсехме проектант за първата ни къща бяхме си измислили проекта вече и си викахме "защо да даваме пари за архитект и специалисти, трябва там само да направят проекта изцяло по нашата идея, ОВК, ВИК и Електро така или иначе се променят изцяло после" и разбирасе си намерихме евтин екип от проектанти които бяха много много много лоши във всички отношения. Лошият конструктор и архитект така могат да те...прецакат, че ги помниш за цял живот. Тези спестени например 5000 - 6000 лева за проектанти после ти излизат много много повече защото добрият конструктор знае как да направи добра конструкция, къде да наблегне на материали и откъде да намали а добрият архитект може да разбере и визуализира идеята ти без да измисля глупости.

За бъдещата къща също проекта е измислен в много повече детайли, но бихме искали да дадем списъкът ни с изисквания спрямо разположение, помещения, коя стая с коя да има връзка и всичките множество други малки и големи подробности на проектантите и да им кажем " измислете нещо яко" и след това ще продължим с доизкусуряването. Поради лошият ни предишен опит този път не търсим евтини проектанти ( не че и скъпите не може да са зле, но това се усеща на среща) или както всички майстори казваха при първата ни къща "за втората ще знаете".

П.С. Искам да уточня, че коментарът ми е базиран на моят конкретен опит в областта на строежите и не се опитвам да си налагам мнението, а споделям откъде идват разсъженията и изборите ни в тази насока. Всеки си има глава на раменете да си прецени как иска да действа. Ако все пак се усетите, че разсъждавате като нас при първата ни къща относно проектантите бих ви посъветвал да дадете отгоре и да си намерите по-добри специалисти, ще си спестите много главоболия и пари.

# 193
Нещо много сте объркани! СК нямат нищо общо с конвенционалното строителство. Нито основите са такива, нито инсталациите и т.н. Имате си явно някакви представи, но като отидете при фирма за СК може би ще си изясните нещата. Нашите строители не са имали проблеми с проектите ни, изготвени от архитект и проектанти извъд строитерната фирма. И не говоря на теория, я от отпит. Фирмата за ОВК, която ни изготви проекта е в гр. Самоков и едва ли ще Ви ползва, но изпълнението на отоплителната система ни я изгради пък съвсем друга фирма. Разбирам, че имате притеснения от некоректни екипи, но това няма как някой да Ви го спести, защото всичко си има специфика: имота, вида на къщата, климат, изложение, почва, строителни материали и т.н. Затова един и същ проект на едно масто да е проблем, а на друго да си е съвсем ок. Проблемът днес обаче е, че много се строи и трудно ще намерите свободни екипи да ви поемат и да изпълнят строежа качествено. Имат работа и много бързат, затова следва да се наблюдават непрекъснато и да не се разчита само на СН и технически ръководител на обекта.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 12:57 от fatalina

# 194
Viksun02, на всички въпроси ще си отговорите при лична среща с избраната от Вас фирма. Аз не съм технически грамотна по въпроса, затова и не взимам участие в темата, а само чета.  Нашият архитект беше изключително "отворен" и лежерен като комуникация и не сме имали драми по въпросите, които са възниквали.

Общи условия

Активация на акаунт