Сглобяеми къщи 5

• 92 426
  • 768
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Разбирам го Viksun, лошият опит е сериозна червена лампа за човек (така се развиваме, все пак). Но наистина е много различно дървената къща спрямо масивната, и то най-вече откъм ОВК, защото самият вид конструкция предполага добра изолация. Общо-взето остава да се вземат предвид изброените от Фаталина фактори, да се остави на къщата да диша, за да се предотврати висока влага и това му е. Безплатно отопление няма, разбира се, но добрата изолация си казва думата (и това, че не топлиш тухли/бетон).
Наистина огормна част от нещата ще станат ясни при среща с 1-2 архитекти. Самата технология и конструкция си има утвърдена методика и няма кой знае колко бягане от нея. Дървен материал се внася основно готов, обработен австрийски (мен ме предупредиха да внимавам да не ни насочат към блгарски - за щастие, нито архитект, нито строител опитаха такова нещо). Основите вероятно все ще имат презастраховка (имам чувството, че това е нормалното), но пък аз от такова нещо не бих пестила.

Viksun, не помня да сме имали проблем с част ВиК и Електро - даже Електро я носихме на близък приятел, който е много сериозен и дългогодишен професионалист в изграждането на ел. исталации и човекът не видя нищо притеснително, даже похвали проектанта Simple Smile ВиК при нас нямаше как да е особено сложно, защото реално К-то го няма в квартала, а сме и със сондаж - със Софийска вода не сме имали вземане-даване, освен в началото за изходни данни, колкото да ни кажат, че нямат тук инфраструктура. Може някой copy-paste да е бил в части Електро и ВиК, това не го помня вече. Но проблем с проекта - цъ. М/у другото, наистина полезен съвет, според мен, е да питате архитекта дали е работил със съответната община. Нашата например, се оказа, че иска да им допишем, че питейната вода е предвидена да е минерална от туби (защото сондажът си го пишеше за битови нужди). За един пожарен кран се наложи да обясняваме имат ли право да настояват или нямат... ей такива глупости, които, доколкото разбрах, могат да варират от община до община (просто кой как го иска описано това, което е задължително по закон).

# 196
Не знам дали ОВК-то е задължително, но за мен това е едно от най-важните неща в къщата. По-принцип колкото повече детайли сте изяснили по време на проектирането (включително обзавеждането), толкова по-добре. Аз също наивно си мислех, че по време на строеж може да уточняваме някои неща, но това  хич не е добре.
Относно ОВК-то, в зависимост от това какъв тип отопление/охлаждане изберете може да се нуждае от различно архитектурно/конструктивно решение. Например, ако изберете подово , трябва да предвидите допълнително светла част на етажа.  Ако изберете канален климатик, то трябва да предвидите място за въздуховодите и т.н. За рекоперацията също е необходимо да се предвиди място за въздуховодите.
Важно е проектантския екип да е добър, това би спестило много главоболия по време на строежа. За съжаление добрите проектантски екипи са рядкост и то защото повечето подценяваме тази част от проекта.

# 197
  • София
Е, то остана архитектът да не пита дали проектира къща с подово или с климатик, дали с камина, дали с термопомпа или с газификация... Ние даже на нашия разчитахме за съвет, какво остана изобщо да не се сети да пита Simple Smile Това като е изяснено, всъщност няма кой знае каква сложнотия за ОВК-то при СК. Ако си знаеш възможностите и предпочитанията, няма да е никаква драма. Ако не си ги знаеш, питаш си архитекта и се ориентираш. За мен, при СК изобщо няма нужда да се напъваш да знаеш всичко наравно с проекантите - СК не е кой знае каква сложнотия и пак казвам:  има си утвърдена технология на строителството, която гарантира добър резултат.

# 198
Не знам дали ОВК-то е задължително, но за мен това е едно от най-важните неща в къщата.
Доживях да намеря българин на моето мнение, особено частта вентилация направо се игнорира по нашите ширини Simple Smile.

# 199
Не знам дали ОВК-то е задължително, но за мен това е едно от най-важните неща в къщата.
Доживях да намеря българин на моето мнение, особено частта вентилация направо се игнорира по нашите ширини Simple Smile.
Игнорира се защото българите сме свикнали да си отваряме прозорците и така да се вентилираме/проветряваме. В много от районите няма особена нужда от охлаждане и вероятно затова тази част не задъмжителна при проектирането за издаване на РС. Виж отоплението е необходимо за всички райони.

# 200
Нашият архитект ни съветваше да си проектираме климатици, а след това да си правим каквото решим с отоплението!  А ние видът на отоплението го бяхме решили още преди да вземем решение да строим къща Grinning. Съответно стълбите, прозорците и вратите не бяха съобразени с решението ни за подово. Той бай Иван трябвало да прецени как да бъде направено, защото архитектите давали размерите от готов под?!?!?!? Това последното до колкото знам е масова практика, което е безумно!
Много хора тръгват с една идея за отоплението и след това (на завършен или почти завършен строеж) си сменят мнението. Много е важно още в началото да знаеш какво искаш.

Преди да решим да строим къща ходихме на едно изложение в Германия за къщи. Там имаше и т.р. сглобяеми къщи.
Не останах с впечатлението, че няма нищо сложно за ОВК-то при СК. Те са си като всички останали къщи
 - важно е да знаеш светлия отвор ако ще правиш подово
- ако ще се ползва канален климатик е важно да се знае от къде ще минават въздуховодите и пак трябва добре да се прецени светлия отвор на къщата
- при СК е важно (поне в чужбина) да са въздухоплътни и това означава, че е добре да се предвиди и рекуператор, което пак се отразява на височината на светлата част.
Хич не е елементарен процесът по изграждане на СК, особено ако държиш да е изпълнено по съвременни норми.
Когато разговаряхме с изложителите си дадох сметка, че трябва да се следи за много неща, които не бях убедена за себе си, че ще постигна по нашите географски ширини.

# 201
  • София
Никой не спори, че ОВК е важно за СК, аз просто казах, че според мен не е сложно.
Явно зависи кой какво счита за елементарно и за специфично Simple Smile При СК е важно да не се задържа влага, тоест къщата да диша - възможно е със и без рекуператор, и аз, и Фаталина сме без, като тя даже е споделяла процентите влажност в дома си. За мен това е "трудното" в ОВК частта на СК (то си е важно и за масивни къщи, но при СК влагата е критичен проблем), не да се предвиди вида отопление/охлаждане и къде ще минава някоя инсталация. Нищо сложно не виждам в това да се съобрази на ниво проект откъде да мине въздуховода или колко да е светлия отвор с подовото. За мен това се подразбира, че ще бъде съобразено, не го считам за нещо специфично или над стандартното Simple Smile  Един от съвсем началните въпроси на нашия архитект беше "с какво мсилите да се оотплявате". Не знаехме, затова попита за подово и му казахме, че няма да е подово - от там нататък лесно (строим бюджетно, значи няма да е рекуператор, няма да е канален климатик за толкова малка къща и то остана само "искате ли поне декоративно една камина?"). На ниво проект тези неща наистина не ги виждам като сложни, стига просто работиш с кадърен архитект.

За дървени СК като нашата, си има утвърдена технология - основна конструкция (греди), вата, хартия, гипскартон/OSB, външна изолация, измазване/сайдинг. Кое да му сгрешиш по-точно (има го на картинки в нета), и кое да му осъвремениш? Повече разлики може да имаш с избора на материали, вида отопление, автоматизации и т.н, но самата конструкция си е все една и съща, не мисля, че е нещо сложно или подлежащо на кой знае какво осъвремняване Simple Smile А разлика с масивните къщи има - ако нямаше, всеки архитект на тухлени къщи, щеше да проектира и дървени. Както се разбира тук обаче, не е точно така в реалността (има разлика в това как материалите поемат влага, колко тежест носят, доколко са еластични, колко са топлопроводими и т.н.).

# 202
Извинявам се мислех, че говориш за постфактум, че е лесно да се приложи при СК. Всичко, което се прави още на ниво проектиране е по-лестно - няма значение на вида строителство.  И пак казвам, колкото повече детайли се изяснят на ниво проектиране, толкова е по-лесно по време на строежа. Като тези детайли включват дори начина на обзавеждане.
За рекуператоре е въпрос на личн избор, но при положение, че за СК къщите е важно да са въздохоплътни, е добре тези къщи да вървят с такъв тип оборуднване. Като той не е само за да поддържаш някаква влажност, а е свързан и с енергийната ефективност на самата къщата.
Така както го описа строжа на СК изглежа много елементарен и нищо за объркване. Това, което ни обясниха на изложението различни представители на построени там СК къщи, не изглеждаше толкова елементарно.  Това, което си спомням е, че обясняваха за основата как се "обработва" преди да се слага дървената конструкция. Обясняваха ни за самата дървена конструкция някакви детайли (съжалявам, но  съм ги забравила). Наблягаха на различните мембрани, които се ползват и колко са важни те. Обясняваха и колко е важен РАЛ монтажа на прозорците за СК.
Аз когато търсих оферта за дограмата, сумати фирми ми обясняваха, как този РАЛ монтаж е пълна глупост. Не знам когато се строят СК къщи дали инвеститорите държат на РАЛ монтаж.

И да има огромна разлика при проектирането на различните видове къщи. Едно е монолитна, друго е с дървена конструкция съвсем различно е метална конструкция и т.н. Има си проектанти, които са се ориентирали към проектирането само на даден вид конструкция. Ако тези хора влагат достатъчно усилия да подобряват знанията си биха били много полезни за инвеститорите. Но трябва да има и реален авторски надзор по време на строителството, за да може тези знания да се превърнат в реалност и на практика.

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 13:07 от nellytan1

# 203
  • София
Нели, и аз не съм те разбрала, че говориш за постфактум ОВК изпълнение Simple Smile Тогава си на 1000% права, че ОВК става мноого тегаво за подобрение.

Чисто като конструкция наистина е това при СК. Разбира се, че не е чак просто като "всеки го може", но не е и ядрена физика, честно. Много хора си ги строят сами СК (дори в България има такива). А колко енергоефективна къща иска човек, си е негова работа. Колко може да си позволи - също Simple Smile Разбира се, че е хубаво по всеки показател да си top of the top, но ако не можеш и искаш къща, става и да си просто top или just under the top Simple Smile Нашата къща е клас Б - за толкова имахме пари. Но имаме къща и двор, зимата ни е топло (и лятото също, уви) Grinning 
Дали едно нещо го наричаш хартия или мембрана то си е все същото. В Германия монтират дограмата с РАЛ, в Щатите не знам дали са го чували изобщо. Не съм чела за този вид монтаж, но предполагам, че като за всичко друго, все има значение дали строиш в Скандинавието или в Италия Wink На хубавото лошо не може да се каже, но чак пък да е 100% задължително - не ми се вярва (всъщност, ще разбера, предполагам - след още 6-7 години в къщата, ще знам).

# 204
ToniShu, купи ли гранитогреса? Ние за сега удряме на камък с майсторът ни за площадката, за настилките по двора и бетеновите огради. Уж обеща, че поне за площадката за джакузито ще намери време между многото обекти да дойде и да я направи, ама кога не е ясно. За двора и оградите питал ММ, "Ти за тази година ли ги искаш да са ти готови?". А, не бе, за след 20 поне, имаме време!!! Абе много беден тоз българският народ, в голяма финансова криза е. Едвам сколасва да построи няколко къщи, да купи някой и друг апартамент и да го ремонтира, да купи някоя и друга нова кола и да напълни заведенията за хранене и забавления. Като гледам в селото при нас какво строителство кипи. Де що имаше парцели се купиха и се застрояват. Непрекъснато около нас се разхождат хора и ни разпитват, дали разните празни парцели или стари порутени къщи до нашият имот се продават и очаквам скоро, и тях да ги запълнят. Затова и майсторите не достигат и се търсят високите цени. На края на селото преди години откриха първоначално едно малко складче и мазазин за строителни материали + железация. Сега вече е огромно хале, до него стара сграда от бившото БКС се ремонтира и огромни дворни пространства са запълнени с всички необходимо за стротелството. Има клиенти нон-стоп и работи без почивка дори по празниците. В селото има няколко строителни бригади, еми все имат обекти и работата не спира. Ще си почакаме майсторът, че поне му позванаваме работата. И като съм се разписала да питам, цена от 40 лв. на кв.м. за полагане на гранитогрес и 15 лв. за изграждане на циментова замазка ок ли ви се струват като цена? Питам, за да си сферя часовника. Ние като строихме цените бяха 25 за плочките и 10 лв. за замазката, ама това преди вече 3 години.

# 205
И при нас се строи на пълни обороти. И нови строежи има и се довършват вече започналите.
Ние вече от почти 1 година сме на фаза лепене на плочки, но не можем да намерим майстор, който да е свободен. Чакахме един близък, но в крайна смека, ни отказа. Повечето, които питахме, казаха, че преди края на септември евентуално 2024 не могат да започнат. Единствения майстор, който ни даде оферта беше на цена 75лв м2 без ДДС и се отказахме. Сега си ги лепим сами. Едната баня  е вече  с налепени плочки.
За верандата е същата работа - всички са заети поне до края на годината.  Не знам за каква криза непрекъснато говорят...

Последна редакция: чт, 11 май 2023, 15:44 от nellytan1

# 206
Кризата си я има, но у нас има остър недостиг на къщи годни за живеене и ако искаш такава, или изсипваш 350+к евро, или строиш.

# 207
  • София
Криза е удобно като оправдание, сигурно затова я говорят. Тук се строи, ама все едно е жизнено важно да бъде покрит всеки декар празна площ. Дано не решат за удбство да си открият и някоя строителна борса... и без това е достатъчно прашно заради строежите Sad Нямам търпение да приключат наоколо и да си строят вече в другите части на квартала.
Малко ме хвана срам да кажа, че се класирахме при майстор за плочките на верандата... 50 лв/м2 за труд, решихме, че не е зле, пък и знаем как работи и на ММ му харесва (аз само фуги гледам, че широките ме дразнят - този ги прави минимални). Старата му цена при съседите - 35 лв/м2.
Ей сега тъкмо търках фугин с гъбата (до средата стигнах) Grinning Понеже три дни сега са на друг обект и при нас не е довършено, ще снимам като приключат - в момента нямаме бордове, праговете край прозорци и врати не са направени и не е добре изчистено.
Иначе ей тези плочки взехме; доста неутрално стоят (не като в сайта), пък ще видм как са за употреба. Май засега нямаме никаква фира, което ми дава надежда, че може пък да са прилично качество.

# 208
Хубав е гранитогресът и няма да му личи всяко петънце. Ще чакаме снимки като ви го наредят.

# 209
  • София
Хах, и аз на това се надявам - всички плочки вкъщи по това са избирани - да не изискват постоянно миене Simple Smile Майсторите вчера не дойдоха, така че сигурно от понеделник ще са пак тук и дано бързичко довършат.
Още има следи от фугин, голямо бърсане ме чака... Минах 30 м2 плочки първо с парцал, после с ръка с една гъба за баня; и още има! Сега пак ще поомажат и мисля след това да слагам оцет във водата като чистя, уж така падал фугина. ако не - ММ да вади водоструйката и да се оправя той Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт