Сглобяеми къщи 5

• 88 784
  • 768
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Алфа Херинга, имате ли вече Надзор или и това поема строителят? Хубаво е вие да имате такъв, колкото и проформа да е и това колело от веригата. С надзора го изкоментирай дали, как и кой ще подпише актовете за фундамента.

# 541
Алфа Херинга, имате ли вече Надзор или и това поема строителят? Хубаво е вие да имате такъв, колкото и проформа да е и това колело от веригата. С надзора го изкоментирай дали, как и кой ще подпише актовете за фундамента.
Надзорът е от строителя, мисля че има сключен договор с такъв. Добре, ще се обърна към него да видя какво ще каже.

# 542
Нашата къща е оттук: https://mig-03.com/
Вила "Ники" си поръчахме. Като първи впечатления мога да кажа само, че навън пече много, защото парцелът ни е с южно изложение, а като влезем вътре, дори е студено. В началото на търсенето на къща и ние ходихме по фирмите с т.н. контейнери, но съм благодарна, че нещо ме спираше да поръчваме дълго време. Накрая съвсем случайно попаднах на МИГ-03. Споменавам и факта, че имахме определен бюджет за мястото, къщата и облагородяването, с който трябваше да се съобразим. Подкрепям toltek - в един период клонях към каравана.

Здравейте. Интересува ме, година след като притежавате вила "Ники", доволни ли сте, забележки има ли и струва ли си? Какви са впечатленията Ви?

# 543
Моля, тези, които имат построена къща от Ted house или Evtin dom/expert house да даде мнение.
Цена до ключ, време на строеж, коректност, скрити разходи и качество на материали?
Благодаря!

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 01:25 от Не се сърди, човече

# 544
  • Пловдив
Моля, тези, които имат построена къща от Ted house или Evtin dom/expert house да даде мнение.
Цена до ключ, време на строеж, коректност, скрити разходи и качество на материали?
Благодаря!
За Тед хаус Fatalina многократно е давала доста подробни мнения. Потърсете ги в тази и предишната тема.

# 545
  • София
367, отговорите на зададените въпроси не зависят дали ще строите сглобяемо или монолитно.
Документите - не е задължително да си ги движите сами. Има хора, които с това се занимават и услугата е в пъти по-евтина от сумите, които взема строителен надзор. Да си ги движите съвсем сами ще е доста трудно, ако не познавате материята.
Скрит текст:
Колко време отнема строежът, зависи от вашите умения и главно времето, с което разполагате, ако приемем, че можете да си направите всичко сами.
Проект - ние сключихме договор с три месечен срок, беше готов за 2.5 месеца. Зависи на какъв архитект и екип попаднете.
Разрешителни - зависи в коя община сте и все пак дали проектът е издържан. С предварително изготвен доклад за съответствие ще мине веднага, в рамките на установеният срок, разбира се. Това последното ако го знаех, щяхме да си спестим четири месеца. Simple Smile
Каква е цената - ами без количествена сметка няма как да се каже.
Коментирани са цени наскоро и в тази, и в другата строителна тема. Най-грубо, вземете цените на някоя от големите фирми, обявени в сайтовете им и извадете минимум 50%. Това го мятам ей така ориентировъчно, и то не като печалба, а като разходи за труд, транспорт и печалба.
sofyia, може ли да препоръчате фирма, която да ни вземе виза, с конструктивно становище... (с предварително изяснен тип проект за преместваема "къща" - без фундамент) - без да се занимавам за пореден път със съседна на София, община?
 Сега търся възможен изпълнител или поне на ниво проект (без метални готови неща). Преди ~2г намерих нещо което ме устройва, като конструкция - но каза че ще ни даде проекта, само ако си купим и готовия продукт...

# 546
Hellokitty1993 в къща на Тед хаус сме. Писала съм още в първите теми доста подробно. Вече 7 години живеем целогодишно в къщата. Като цяло сме супер доволни, имаме си две-три неща, които не са до изпипали, но те са по-скоро от нашето незнание за живот в къща, а не са от строителя.

# 547
Благодаря!
Тед Хаус имат цени за всяка фаза на строителството. Тези цени ги умножаваш поне по 2 + 10 % непредвидени разходи и горе-долу може да получих приблизителен бюджет, който ще ти е необходим. За изграждане на къщата се ползват доказани материали. За довършителните работи ти си избираш какви да бъдат с какво качество и от това естествено зависи и цената. В посочените цени по пакет Премиум има много основни неща, които не са включени. Като ти дадат конкретна оферта по твоят проект ще имаш точна представа какво се включва в цената и какво ще трябва допълнително да си доплатиш и/или да си осигуриш други изпълнители. Като пример; аз примерно съм избрала гарнитогрес с цена от 30 лв., а ти може да искаш от 130 лв.. Аз съм сложила на покрива керамични керемиди, ти може да решиш, че искаш да са битумни, метални или друг вид. Затова универсална и точна цена няма. Когато ние сключихме договор с Тед Хаус, след като ние си бяхме уредили всички документи, издадено РС, след вкарани вода и ток до основите на къщата, изграден фундамент(всичко това изпълнено от съвсем други проектанти и фирми) стартира самото изграждане на СК от Тед Хаус. Срокът по договор беше 6 месеца до ключ по пакет Премиум. Но както вече писах това съвпадна с ковидната 2020 г. и респективно по ред причини сторежът закъсня с 3 месеца, като за целта вместо да ни се изплащат неустойки с фирмата се разбрахме да сторнират част от разходите, които ние по договор следваше да заплатим. Сега за колко време строят, какви условия имат вие трябва да си проверите. Няма кой да ви каже. Процесът по изменение на ПУП, проектиране, издаване на РС, строителство и ред други в нашият случай отне около 1 година и 6 месеца. Във вашият може да е съвсем различен, т.е. по-къс или по-дълъг. За Евтин дом ви написах, че е с метална конструкция, т.е. различно стротелство на СК. Вие ще си решите каква конструкция искате.
Ние имахме бележки по време на строителството осново по отношение на неспазване на сроковете, недостигът им на кадри и необходимостта да ползват нефелни подизпълнители, та се налагаше повторно изпълнение на част от стр.  работи. Все пак обаче са минали повече от 4 години и как работят в момента нямам идея.

# 548
Благодаря!
Тед Хаус имат цени за всяка фаза на строителството. Тези цени ги умножаваш поне по 2 + 10 % непредвидени разходи и горе-долу може да получих приблизителен бюджет, който ще ти е необходим. За изграждане на къщата се ползват доказани материали. За довършителните работи ти си избираш какви да бъдат с какво качество и от това естествено зависи и цената. В посочените цени по пакет Премиум има много основни неща, които не са включени. Като ти дадат конкретна оферта по твоят проект ще имаш точна представа какво се включва в цената и какво ще трябва допълнително да си доплатиш и/или да си осигуриш други изпълнители. Като пример; аз примерно съм избрала гарнитогрес с цена от 30 лв., а ти може да искаш от 130 лв.. Аз съм сложила на покрива керамични керемиди, ти може да решиш, че искаш да са битумни, метални или друг вид. Затова универсална и точна цена няма. Когато ние сключихме договор с Тед Хаус, след като ние си бяхме уредили всички документи, издадено РС, след вкарани вода и ток до основите на къщата, изграден фундамент(всичко това изпълнено от съвсем други проектанти и фирми) стартира самото изграждане на СК от Тед Хаус. Срокът по договор беше 6 месеца до ключ по пакет Премиум. Но както вече писах това съвпадна с ковидната 2020 г. и респективно по ред причини сторежът закъсня с 3 месеца, като за целта вместо да ни се изплащат неустойки с фирмата се разбрахме да сторнират част от разходите, които ние по договор следваше да заплатим. Сега за колко време строят, какви условия имат вие трябва да си проверите. Няма кой да ви каже. Процесът по изменение на ПУП, проектиране, издаване на РС, строителство и ред други в нашият случай отне около 1 година и 6 месеца. Във вашият може да е съвсем различен, т.е. по-къс или по-дълъг. За Евтин дом ви написах, че е с метална конструкция, т.е. различно стротелство на СК. Вие ще си решите каква конструкция искате.
Ние имахме бележки по време на строителството осново по отношение на неспазване на сроковете, недостигът им на кадри и необходимостта да ползват нефелни подизпълнители, та се налагаше повторно изпълнение на част от стр.  работи. Все пак обаче са минали повече от 4 години и как работят в момента нямам идея.

Благодаря за съветите.
Аз търся УПИ в регулация и на обявите пише с ток и вода,но ми кажете какви са стъпките след купуване на парцел в регулация.
И някои обяви също имат визи или проект за къща.
Ако има виза за строителство на двуетажна къща от настоящия собственик,мога ли да ползвам нея за строеж на моя къща с друго разпределение?Или всяка виза си е за отделна къща ?виза и право на строеж едно и също ли е ?
Ако купя парцела какви стъпки трябва да предприема за строеж на къща било тя сглобяема или моналитна?

# 549
Визата е за конкретния имот и ако е за двуетажна къща, проектът се прави за такава. С визата се вадят изходни данни за ток и вода. Визата си има срок. Ако е изтекла, трябва да се презавери или издаде нова. След това се прави инвестиционен проект по всички части. Не знам дали фирмите със сглобяемите къщи ги изготвят сами. Предполагам да и това е голямо улеснение. Разрешение за строеж се издава при одобрение проекта от съответнатата община.

# 550
Благодаря!

Благодаря за съветите.
Аз търся УПИ в регулация и на обявите пише с ток и вода,но ми кажете какви са стъпките след купуване на парцел в регулация.
И някои обяви също имат визи или проект за къща.
Ако има виза за строителство на двуетажна къща от настоящия собственик,мога ли да ползвам нея за строеж на моя къща с друго разпределение?Или всяка виза си е за отделна къща ?виза и право на строеж едно и също ли е ?
Ако купя парцела какви стъпки трябва да предприема за строеж на къща било тя сглобяема или моналитна?
Това, че пише че има ток и вода нищо не значи. Често се лъже яко от продавачите. Едно е да има наблизо до имота ток и вода (и то внимавайте какъв е този ток и вода, т.е. дали са държавни, общински или някой си ги е изградил и са частни) и може да ги докарате до имота ви, съмсем друго е да има ток и вода в имота с партиди на името на продавачите!!! Документът, с който стартира проектирането си казва ВИЗА ЗА ПРОЕКТИРАНЕ. С тази виза в даденият парцел се определя мястото/петното, които вие може да застроите. Преди визата се прави замерване от геодезисти и се устанавява дали има наличен одобрен ПУП, както и дали границите на парцела съвпадат с този ПУП, ако ли не, следва негото изменение, което може да отнеме доста време. Освен това много внимавайте какво точно пиши по обявите. Едно е УПИ, съвсим друго е ПИ в рамките на населеното място. Вторият и поземлен имот(нива, лавада), който дори няма променен статут за разрешено застрояване. Т.е. няма да има уредени документи и със сигурност в него няма ток и вода. Визата за проектиране се съгласува с ВиК и енергото, за да стане ясно дали може и къде да се включи строежът ви с ток, вода и канал, ако такъв има наличен. Такава виза може да извади единствено собственик на имота, т.е. продавача! Искате от продавачите: скица от кадастъра, удостоверение от Агенцията по вписванията за тежети на имота, както и нотариален акт и ако всички документа са ок може да пристъпите към сделка. Ако не сте наясно с тези процедури силно ви препоръчвам да си наемете адвокат. Когато се сдобиете с имотът и с всички документи отивате при архитект и проектанти, които да ви изготвят проект на къщата, да го съгласуват с изискуемите институции и т.н. Ако и тези процедури не са ви ясни и/или нямате време да тичате по институции, то ви препоръчвам да дадате пълномощно на въпросната фирма за проектиране и те да свършат всичко вместо вас,  да внесе готовият проект в съответната община и да го процедира до издаването на разрешение за строеж. Тогава сте вие - търсите фирма за строителство и строите. Ако решите да изграждате СК, то може и е добре за всичките неща по проектирането до РС да възложите на фирмата, която ще строи СК. И последно имайте предвид, че проект на къща за монолитно строителство няма нищо общо с проект на СК(СК са специфично строителство) и естествено, че няма как да го ползвате. Ако купите парцел с готов, одобрен проект и/или издадено РС и нещо не ви кефи, то ще трябва отначало на извървите целият процес по изменение на проектите и ново РС.

Мона, визата за проектиране е безсрочна, за разлика от РС.

# 551
  • София
Да допълня Fatalina, при хипотетично купуване на парцел с издадено разрешително за строеж и проект - това поне гарантира, че има изходни данни от дружествата за присъединяване, или разрешение за сондаж.
Но ще бъде малко вероятно готов проект да свърши работа, най-малкото той е поименен на старият собственик. Тук някой по-компетентен може да се включи.
Ако аз харесам такъв парцел, бих го използвала не като плюс, а като минус за намаление на цената, ако може разбира се. Но не бих се зарадвала, че някой ми е начислил направени разходи по негово първоначално намерение и желание, те са си за негова сметка. Все пак вашите желания за къща ще са различни, като се започне от местоположение, големина, разпределение и т.н.

# 552
Само да уточня за визата. 6 месеца е срокът на валидност, преди беше повече мисля. Много пъти сме вадили нова или по-скоро сме удължавали действието на старата. Ако това се има предвид под безсрочна, може и така да се каже🙂

# 553
Само да уточня за визата. 6 месеца е срокът на валидност, преди беше повече мисля. Много пъти сме вадили нова или по-скоро сме удължавали действието на старата. Ако това се има предвид под безсрочна, може и така да се каже🙂
Възможно е да има някаква нормативна промяна, която да е поставила тези безумни срокове. Вадихме още през 2007 г. виза за изграждане на малка кооперация в центъра на София и беше безсрочна.
За СК къщи също вадихме виза и тя беше безсрочна, но ние и бързо започнахме проектирането и издаването на РС стана в рамките на 4 месеца, така че не се е налагало някой да ни иска нова виза, ако срокът на валидност на съществуващата е бил 6 месеца. Ами ужасно е това. Още една безумна административна пречка, с която само се губят време и пари на възложителите.

# 554
  • София
Визата за проектиране е безсрочна, стига да няма изменения в устройствения план. Ако някъде настояват за заверка, да обяснят по кой закон/наредба го искат това. Също така, се издава за конкретно УПИ без значение кой е собственик, т.е. след продажба продължава да си е валидна.

Общи условия

Активация на акаунт