Сглобяеми къщи 5

• 92 301
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
Само да уточня за визата. 6 месеца е срокът на валидност, преди беше повече мисля. Много пъти сме вадили нова или по-скоро сме удължавали действието на старата. Ако това се има предвид под безсрочна, може и така да се каже🙂
Визата за проектиране е безсрочна, стига да няма изменения в устройствения план. Ако някъде настояват за заверка, да обяснят по кой закон/наредба го искат това. Също така, се издава за конкретно УПИ без значение кой е собственик, т.е. след продажба продължава да си е валидна.
Така е, аз имах превдид, че заявление за издаване на виза може да подаде само собственик на имота, а не да речем външно лице - купувачът, за да провери какво може да построи в дадения парцел и дали има реални възможности за достъп до ВиК и ток.

# 556
  • София
Е да, така е. Само собственик може да я заяви.

# 557
  • Пловдив
Здравейте, търсим да купим парцел с къща. Попаднахме на обява, която ни харесва:  къщичката е малка, сглобяема дървена, с партиди за ток и вода, но се оказва, че е върху земеделска земя. Между къщи, но не е в регулация.
Какви проблеми произтичат от това? Какви са негативите за нас, ако решим да я купим? Благодаря.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 22:28 от Джи

# 558
  • София
А как има партиди за ток и вода, ако не е УПИ? Проверили ли сте дали действително ги има токът и водата?
Мисля, че EVN имаше опцията за предоставяне на до 3 kW, като се подават документи с искане за косачка или помпа. Но това е много ниска мощност.
Няма как къщата да е законна върху земеделска земя, освен ако не е преместваем обект.

# 559
  • Пловдив
Има партиди за ток и вода. Не зная как. Затова питам тук как е възможно. Не сме  говорили още със собственика, видяхме я отвън, говорихме със съседите. Малка дървена сглобяема, не преместваема, къщичка.

# 560
Вила. Около нас всички са така. Строени са 80те...

# 561
  • Пловдив
Духи, а какви са негативите от този факт?

# 562
А как има партиди за ток и вода, ако не е УПИ? Проверили ли сте дали действително ги има токът и водата?
Мисля, че EVN имаше опцията за предоставяне на до 3 kW, като се подават документи с искане за косачка или помпа. Но това е много ниска мощност.
Няма как къщата да е законна върху земеделска земя, освен ако не е преместваем обект.
Вероятно е този вариант. https://www.mzh.government.bg/odz-vratza/bg/home/13-02-06/.aspx В последно време чувам, че хората строят по този начин без промяна предназначениито на земята, но естествено не са и УПИ-та Какъв точно ток ползват нямам идея, но определено става върпос за някое малко къще за ползване през летните месеци за уикендите. Отопление на дърва, а водата предполагам е от сондаж.

# 563
Ми не виждам такива... Живеят си хората и ние покрай тях. Токът е битов с дневна и нощна тарифа.

# 564
Ми не виждам такива... Живеят си хората и ние покрай тях. Токът е битов с дневна и нощна тарифа.
Може ли да са на битов ток на временна постройка? Без да е на УПИ парцел?

# 565
Те си живеят, но на практика никога няма да могат да си изкарат нотариален акт за нормална къща, така че Джи като купувате вижте какви документи има въпросната къща или само НА за поземления имот!

# 566
Здравейте, търсим да купим парцел с къща. Попаднахме на обява, която ни харесва:  къщичката е сглобяема дървена 40кв., с партиди за ток и вода, но се оказва, че е върху земеделска земя. Между къщи, но не е в регулация. Дворът е 1100кв.м.
Какви проблеми произтичат от това? Какви са негативите за нас, ако решим да я купим? Благодаря.

В кой район се намира?

# 567
Здравейте, нова съм в това и си нямам идея за сглобяемите къщи, изчетох доста, но честно казано нищичко не разбирам! Има ли консултанти или пък фирми към които мога да се обърна да ми обяснят от А до Я? Да говорим за цени, материали, плюсове и минуси?

# 568
Обърнете се към архитект. Предимството им е, че са по-бързи и леки в сравнение с конвенционалното строителство.

# 569
Някакви отзиви за Косе Босе и Америкън Тимбър?

Общи условия

Активация на акаунт