RYANAIR - 21

• 44 328
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Това означава ли, че закупен билет дава предимство да не се остава в позиция на standby?

# 586
Това означава ли, че закупен билет дава предимство да не се остава в позиция на standby?
Искаш да кажеш закупено място или...?

# 587
Искаш да кажеш закупено място или...?
Да, закупено място. Съжалявам за объркването.

# 588
Явно да, защото позволява ранно чекиране.

# 589
Благодаря за разясненията Hug
Стана ми любопитно, защото имам Приорити и място, пък още не ми дава да се чекирам (има месец+ до полета). Ще следя и ще действам Blush

Вашият билет двупосочен ли е? Ако сте с двупосочен билет, трябва да има 60 дни (или по-малко) и до обратния полет.

# 590
с място уж е 60 дена преди полета
не че един месец има толкова голямо значение

# 591
Да, двупосочен е

# 592
И аз винаги гледам да се чекирам веднага, когато е възможно, за да ми е по-спокойно. Единственото притеснение е, ако нещо се случи с документа за самоличност за тези 3 месеца до самия полет.. Но тук прочетох, че нямало значение с кой от двата документа се пътува в ЕС, което ми се струва малко странно, при все че се попълват само имената и номера на документа, но сигурно е така..

Здравейте и на Вас,
тук също ще спомена, че работя като check-in/gate agent, за да е по-спокойно, че информацията е достоверна.
В това мнение ще коментирам само български документи.
Повечето полети на RyanAir са в ЕС, където може да се пътува свободно както с международен паспорт, така и с лична карта. При чекиране Вие въвеждате данните от единия документ, но нас ни интересува само това дали имената на чекирания пътник и бордната карта съвпадат с тези от личния документ и дали той е валиден, така че спокойно може да пътувате и с другия.
Обръщам внимание на дестинации извън ЕС. Великобритания (London Stansted, Liverpool, Manchester, Birmingham, Edinburgh), където след Brexit се допускат пътници само с международен паспорт, като с лична карта може да се пътува само при доказване на pre-settled/settled статут, гражданство и т.н. Ако сте с лична карта и имате такъв статут, но не можете да го докажете, ще Ви бъде отказано да летите. Друга дестинация, до която RyanAir имат полети от България и искам да обърна внимание, е Акаба Йордания, където трябва да имате международен паспорт с валидност 6+ месеца. Дори и да не е изтекъл все още, ако документът няма необходимата валидност, отново ще Ви бъде отказано качване на борда.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 07:45 от ztztt

# 593
Това с овърбуукинга не знам изобщо как е легално, да не отварям дума, че е най-малкото неетично.

# 594
Здравейте! Аз малко се обърках с пояснението за ранното чекиране. Купувам си билет. Чекирам се рано и получавам по-нисък пореден номер. Системата е позволила на всички пътници да се чекират. Но в един момент се оказва, че са продадени повече билети, като едните остават на standby, защото няма толкова места в самолета. Т.е. за едно място има продадени повече билети, така ли да разбирам? И на практика никой не е застрахован, че за неговото място няма да се продадат 2 билета. В случай че някой от пътниците не се яви се освобождава място и така пътникът е щастлив, че не е останал на аерогарата. Правилно ли съм разбрала?

# 595
Здравейте! Аз малко се обърках с пояснението за ранното чекиране. Купувам си билет. Чекирам се рано и получавам по-нисък пореден номер. Системата е позволила на всички пътници да се чекират. Но в един момент се оказва, че са продадени повече билети, като едните остават на standby, защото няма толкова места в самолета. Т.е. за едно място има продадени повече билети, така ли да разбирам? И на практика никой не е застрахован, че за неговото място няма да се продадат 2 билета. В случай че някой от пътниците не се яви се освобождава място и така пътникът е щастлив, че не е останал на аерогарата. Правилно ли съм разбрала?

Здравейте,
Ще използвам пример, за да обясня най-лесно.
За даден полет е предвиден 189-местен Boeing 737-8AS, а продадените билети са 194.
189-ят чекирал се пътник получава пореден номер 189, 190-ят чекирал се пътник получава бордна карта, но без място (обикновено това са пътниците, които не са се чекирали онлайн и трябва да бъдат чекирани на летището едва ли не в последния момент).
Ако са продадени 194 билета, но примерно 180 пътници са чекирани, това не представлява проблем, защото има още 9 свободни места. Проблемът възниква единствено когато всичките 189 пътници са чекирани и вече имат назначено място, а останалите 5 нямат. Тогава едва на изхода могат да бъдат свалени неявилите се, а същевременно чекирани пътници с назначени места и техните места да бъдат раздадени на standby пътниците.

# 596
Добре де, а ако се явят всички пътници т.е. 194 бр. какво става???

# 597
  • София
Става така, че петимата с последни поредни номера или там както се води, духат супата.

# 598
Е, хубава работа Sad

# 599
А как се процедира - казва се на хората без места да чакат до крайния срок за допускане до гейта и като видят, че определен брой не са се явили, им казват, че могат да се качат те?
А ако имаш място и се чекираш на летището (напр., включена е опцията към цената на билета), отново ли има риск да останеш на земята?

Общи условия

Активация на акаунт