Петокласници 2022/2023 - Тема 1

• 25 211
  • 768
  •   1
Отговори
# 345
Формули не се учат наизуст. Има справочни източници за това, които се дават на изпити.
Нито историята е дати, нито точните науки са формули!

А лошият привкус на определението "зубрач" идва от това, че се влага смисъл на учене/запомняне без разбиране.
По отношение на трайността? Колко наизустени стихотворения помните към днешна дата?
Ученето наизуст развива памет, но това не е средството за "трайно" научаване на факти. Само това качество без развитие на когнитивни връзки и логическо мислене няма особена стойност.

# 346
  • София
И още един въпрос: вярно ли е, че История и География като нови предмети не би трябвало да имат входно ниво?
Не не БИ трябвало, а не трябва по наредба Simple Smile Не е имало досега предмети История и География. Така и в 7 клас не трябва да има по Химия, Физика и Биология. Няма никакво значение, че има застъпен материал в ЧО.
При нашите няма входящо ниво с оценки по История. По география предстои. По принцип лично моето мнение е, че входящите нива не трябва да бъдат с оценка, те са диагностични, на база на какво децата ще получават оценка на материал, на който вече са получили такава в предния клас.
Няма как без зубрене..датите се наизустяват, друг начин да се запомнят трайно, нЕма.
В тази наситена с отрицателно значение дума зубрене всъщност няма нищо лошо...зубрят се дати, зубрят се формули, зубрят се много други неща...
Абсолютно съм съгласна!
Може датите да не са всичко, но са част от Историята, при това съществена. Както не може без тях, не може и без анализите на събитията. Не е все едно дали едно събитие се е случило през Середновековието или през Античността.
Формули не се учат наизуст. Има справочни източници за това, които се дават на изпити.
Нито историята е дати, нито точните науки са формули!
Абе да ти кажа, рядко се дават и то само на изпити като матурата. На контролни няма да им ги дадат.

# 347
При нас входно по география имаха, по история им казали, че няма да имат. Взели са първия урок и нищо не са им казали за дати.

Моят пък се тръшка, че по физическо не можал да се справи със скачане, бягане. Disappointed Relieved

# 348
Те за това като ги питат политици и други познати лица коя година е еди що си събитие, и хъкат и мъкат. Е, сигурно могат да разсъждават...какво като не знаят годината Simple Smile

Раздадоха им помагалата, които бяха поръчали. Вчера. Доста се забавиха, не знам някой не е платил навреме ли, или доставката става бавно...

# 349
  • София
О, да. И вкъщи имаше драма със скока на дължина.

П.П. И за мен датите по история са важни. Което не изключва разсъжденията "причина - следствие". И двете трябва да ги има.

# 350
Не съм съгласна. История без дати е неграмотно учене.
Кандидатствала съм с история и последното което се оценяваше , бяха разсъжденията. Дати, факти, хронология.
Все едно да не знаеш годината на основаване на бълг.държава...неграмотен ще си, колкото и да умееш да разтягаш локуми...
Датите ги научаваш в контекст. Преподавал ми е доктор на науките по история в гимназията. Датата мога да си я погледна, но това, което ме е научил, би ми се наложило да чета с години, за да го разбера.
И по математика не знам ни една формула, но си ги извеждам.

# 351
  • София
Те за това като ги питат политици и други познати лица коя година е еди що си събитие, и хъкат и мъкат. Е, сигурно могат да разсъждават...какво като не знаят годината Simple Smile
Нещо си в грешка! И да разсъждават не могат, защото тенденцията е да караме лесничко навсякъде, ако нещо ни затруднява като датите например, просто ги махаме Simple Smile
И по математика не знам ни една формула, но си ги извеждам.
Ти сериозно ли!? Такова изказване може да мине пред хора дето математиката "не е тяхното" (любим модерен израз") Иначе , да.. датите се учат в контекста, но все пак се учат. Добре, че още не са се сетили лекарите да не учат наизуст, а да ползват справочници за рутинните неща.

За нормативите по физическо... обикновено са непостижими за повечето деца. Не знам кой ги мисли, ама...

# 352
Абсолютно сериозно. Не мога да ти кажа формула, ако не знам точно какво означава, т,е, знаейки какво ми трябва, идва формулата. Не знам как да ти го обясня по-просто, "понеже математиката не е моето нещо" Simple Smile

# 353
  • София
Няма как без зубрене..датите се наизустяват, друг начин да се запомнят трайно, нЕма.
В тази наситена с отрицателно значение дума зубрене всъщност няма нищо лошо...зубрят се дати, зубрят се формули, зубрят се много други неща...
Изобщо не знам как протичат часовете аз. Вие откъде разполагате с тази информация? От децата, или от преподавател?

Информацията за начина на преподаване я имам от преподавателя, който на родителската среща обясни как точно ще протичат часовете му, какво изисква от децата, както и на какво ще се базират оценките му после.
След това имам вече и потвърждение от самото дете, тъй като в буквално ми преразказва как е минал часа, все още екзалтирана от началото на пети клас и новите впечатления. Отделно съм била и на негови открити уроци при баткото...та източници - учител, дете, преки впечатления Simple Smile...

Съгласна съм, че без наизустяване на дати и имена няма как в историята....но историята е и анализ и оценка на фактите...ако съумеят да предадат това умение на децата, наизустяването на задължителната информация се случва изключително лесно и не тежи.
Аз също съм кандидатствала с история и смея да твърдя оценена с доста висока оценка без много дати в темата си...тъй като просто периодът, който се падна и темата изискваха повечко анализ Simple Smile ... та няма смисъл от датите и имената ако не може да отговориш на въпросите: какво е било, защо и как, и какво следва?

# 354
Аз и математика усилено съм учила, та без формули и там си за никъде, но няма да споря с дамата и с другата също Simple Smile

Големи надежди възлагах тази година на часа по роботика. Детето обаче казва че било много тъпо и безинтересно. Нямам идея какво им се преподава и как, но явно само името е роботика...

# 355
Е, за какво са ти тия формули, ако не знаеш какво означават, респ, за какво ти е да знаеш датата, ако не разбираш какво е значението на тези събития?

# 356
  • София
И двете са нужни – и дати, и разсъждения.

Информация за часовете имахме на родителската, след това от сина ми я получавам.

# 357
Благодаря за разяснения откъде имате инфо за часовете.
При нас няма открити уроци, еле пък с родители, нито съм виждала или срещала учителя по предмета. На РС се запознах само с класната и господина от следобедните занимания.

# 358
Според мен датите се учат наизуст.
Доста неща в математиката - също. Особено в малките класове. Като станат по-големи, може да ползват някакви помагала, но на нас май не са ни разрешавали в час, само при подготовка сме ги ползвали.

# 359
  • София
Съгласна съм, че без наизустяване на дати и имена няма как в историята....но историята е и анализ и оценка на фактите...ако съумеят да предадат това умение на децата, наизустяването на задължителната информация се случва изключително лесно и не тежи.
Аз също съм кандидатствала с история и смея да твърдя оценена с доста висока оценка без много дати в темата си...тъй като просто периодът, който се падна и темата изискваха повечко анализ Simple Smile ... та няма смисъл от датите и имената ако не може да отговориш на въпросите: какво е било, защо и как, и какво следва?
Да де, ама тук спорът тръгна от твърдението на едната страна, че може без датите. А всъщност другата не е твърдяла, че ако знаеш датите не е необходимо да правиш анализ на събитията.

Общи условия

Активация на акаунт