Петокласници 2022/2023 - Тема 1

• 25 211
  • 768
  •   1
Отговори
# 330
Тоест и да има пълна шестица детето, ако е с по-голям номер в класа, няма да е първи според класацията, а ще е винаги след тези с малките номера. 🤔

Това не ми звучи много нормално. Само за класациите по предмети ли важи, или и за общите? 🤔
Без да искам отворих темата Simple Smile
При пълна 6 -ца статистиката показва винаги 1-во място. Когато обаче детето има 5 ца. Първо се децата с шестиците като бройка. Ако има 5 шестици, тези с 5 ци се редят от 6то място. Като на 6 то място е детето с буква А а на последно детето с буква Я

# 331
  • София
Това доста изкривява статистиката....тъй като на практика детето е втори по успех ( след като има 5...)...след като всички останали са първи с еднакъв успех....
Явно ще се гледа среден успех на класа по всеки отделен предмет, за да се ориентираме къде...
Школо доста изкривява представите, тъй като всъщност входните нива не следва да се вземат при оформянето на успеха за срока...Това е само показател какво им е останало в главите...
Синът ми обясняваше, че учителите ( в гимназията) са им го казали....то е и доста логично

# 332
Това доста изкривява статистиката....тъй като на практика детето е втори по успех ( след като има 5...)...след като всички останали са първи с еднакъв успех....

Е как ще е ВТОРИ по успех, ако има десет които са пред него със шестици??

# 333
  • София

Е как ще е ВТОРИ по успех, ако има десет които са пред него със шестици??

Да, пред него има 10 деца, които са с успех 6, а следващият по-големина успех 5, 90 например е неговият...в този смисъл...иначе да, пред него има десет пълни отличника....
а иначе....10 пълни отличника, а детето -25-ти по успех с 5,90, например, само  защото се казва Ян...Rolling Eyes. и това не е много ок...
Добре, че дъщеря ми е с В...и сега разбирам защо е 4-та по успех....Smile ...или не съвсем...дали защото има 3 деца пълни отличници, или 1 пълен отличник, а понеже тя е 6-ти номер...има още две с нейния успех преди нея....луда работа....

# 334
  • Отвъд алеята зад шкафа
Голямата ми дъщеря е с пълно 6 и никога не е била на 1-во място в статистиката.

# 335
Аз затова си гледам статистиката-графика и не се ровя в азбучния ред

# 336
  • София
Моят син има засега 2 нанесени 6-ци. Изписва ми, че е на 1во място навсякъде - паралелка, випуск, училище. Та явно статиистиката в нашето училище не работи все още.

# 337
Когато има само шестици, изписва първо място навсякъде.

# 338
Сигурна съм, че ако има 10 деца с пълно 6, статистиката за класа ги дава всичките на 1во място. Няма значение подредба по азбучен ред.
Логично би било, ако има деца с 5ца, те всички да са на 11то място /приемайки, че има 10 деца с пълно 6 преди това/.

# 339
Здравейте! Надявам се, че приемате нови попълнения с петокласник Simple Smile
Вълнува ме как потръгнаха часовете по История при вас? Какъв обем дати изискват учителите за запомняне?
При нас стартираха с план от три листа събития и дати. Тотална каша общо взето.
И още един въпрос: вярно ли е, че История и География като нови предмети не би трябвало да имат входно ниво?
При нас минаха, нямам претенции спрямо оценяването в никакъв случай.

# 340
  • София
При нас имаше входно ниво и по география и по история. Това не са всъщност нови предмети, тъй като ЧО включваше два основни раздела - история и география. Входните бяха върху материала, изучаван в 4-ти клас в съотвените раздели.

При нас часовете по история протичат като лекции и децата са много доволни. Учителят преподава под формата на дискусия и ползвайки много интерактивни материали. След това праща през Школо планове, по които трябва да учат ( засега няма такива), тъй като са още на темата  " Източници" ....Правя уточнение, че не сме НГДЕК, а обикновено общинско училище

# 341
Да, на практика не са нови предмети, но по номенклатура уж били.
Точно като дискусия и интеракция си ги представям и аз нещата, за да се избегне зубренето (което ненавиждам). Та да им остане в главите фактологията за събитията.
В 4-ти клас по ЧО развиваха писмено теми в рамките на една страница A4 и беше ок. Справяха се. Но подхода и преподавателя бяха други. Даваха се задачи за самоподготовка.
Също обикновено училище.

# 342
Няма как без зубрене..датите се наизустяват, друг начин да се запомнят трайно, нЕма.
В тази наситена с отрицателно значение дума зубрене всъщност няма нищо лошо...зубрят се дати, зубрят се формули, зубрят се много други неща...
Изобщо не знам как протичат часовете аз. Вие откъде разполагате с тази информация? От децата, или от преподавател?

# 343
Извинявам се, но последното нещо в историята са датите..., което един човек следва да знае. За съжаление на тях най=много се набляга, ако не случиш на учител.
Ако случиш, ще научиш кое защо се е случило по този начина, в какъв контекст, какви са аргументите, целите, причините и връзката със следствието, какво е значението на дадено събитие /действие / бездействие и т.н. И в крайна сметка, това е един добър начин децата да бъдат научени да мислят, да аргументират тезите си и да анализират житейски ситуации.

# 344
Не съм съгласна. История без дати е неграмотно учене.
Кандидатствала съм с история и последното което се оценяваше , бяха разсъжденията. Дати, факти, хронология.
Все едно да не знаеш годината на основаване на бълг.държава...неграмотен ще си, колкото и да умееш да разтягаш локуми...

Общи условия

Активация на акаунт