Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 211
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
П.С: Не знам как с хоризонт "3 години са цяла вечност" се обсъждат рационално инвестиции в имоти. Неспекулативните инвестиции в имоти са с хоризонт 50 години и отгоре.

Аз никога не съм обсъждала инвестиции в имоти, не ме набърквай тук. А за хоризонт 50 години не вярвам някой да мисли изобщо, това е абсурдно.

Това, което за един се струва абсурдно, за друг е начин на живот. Топ компания за автомобили например е предвиждала още преди 50 години, че ще има електрически коли. Същия принцип би могъл да се приложи и тук.

Мисля, че точно защото отдавна мина времето, когато кредита за читав имот се погасяваше със 120 вноски, човек днес трябва по-добре да си прави сметката. Все още сме с ниски лихви и данъци, но и това ще е до време, уви.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 11:30 от Нърд

# 241
Както казах, ако се залага на базово но здраво обзавеждане е доста по-рентабилно. Хората, залагащи на лукс като бай Иван, имат много грешна стратегия и сметната им няма да излезе.
Отгоре на това, в случая Танграта май оперира псновно в СтГ, където студентите едва ли се вихрят в кухнята.

# 242
Както казах, ако се залага на базово но здраво обзавеждане е доста по-рентабилно. Хората, залагащи на лукс като бай Иван, имат много грешна стратегия и сметната им няма да излезе.
Отгоре на това, в случая Танграта май оперира псновно в СтГ, където студентите едва ли се вихрят в кухнята.

Не се вихрят в кухнята, но със сигурност амортизацията на мебелите върви по- сериозно при студенти.

# 243
То след 20г цените на имотите ще се вдигнат, естествено, обаче кифлите ще продължат ли да са по 6, 8 и 12 стотинки?  Разчита се на ИТ, които са 2-3% от работещите, да движат имотния пазар, като ги чакат и наемодателите и продавачите едновременно? Hands Ok Hand

# 244
3% данък се дължи на столична община, ама това инвеститорчетата не го знаят, голям смях.

Текущи наеми от 500 евро в хаджи димитър и 400+ евро в малинова долина са още по-голям смях, независимо за какъв двустаен апартамент става въпрос. За 20 години на този апартамент, за да е въобще отдаваем в сегмент, различен от най-най-ниския, трябва да му се направи поне 1 цялостен ремонт на банята + кухненския бокс, да му се сменят поне 1 път климатиците, 2 пъти бялата техника, поне 1 смяна на всички мебели - ама тия разходи кой го брои, бе, инвестицията в имот е най-добрата инвестиция, 'щото й смятаме възвръщаемостта спрямо наем през 100% от времето, на който не му плащаме данъци, върху цена на шпакловка. Голям смях, както казах.

Инвеститорчетата в имоти нямат даже и интелектуалния капацитет да си сметнат реалната възвращаемост на инвестицията, да не говорим за друго.
Защо е толкова трудно четенето с разбиране? Специално в началото уточних, че има законен начин, когато имот се плати на 90 процента или изцяло (както аз ще направя) до акт 14 да се придобие на символична цена. Защо се отваря дума за Хаджи Димитър и Малинова долина въобще нямам представа, а хора като мен, които добре са си написали домашното знаят какъв мрамор е непреходен във времето и съответно ще подбера гранитогрес с такава шарка. Ето такава например:

Била е актуална преди 20-30 години, актуална е и днес и ще бъде актуална и след 20 години. Баните ми в Испания са точно такива.

# 245
С каквато и "шарка" да си избереш каквото и да е, на неремонтираната от 10+ години баня и личи яко. За апартаменти с мебели на 15+ години, бяла техника на 8-10 години и "непреходен гранитогрес" не се плаща надпазарен наем, с какъвто бяха сметките ти. Не им се плаща и среднопазарен наем.
Плаща им се подпазарен такъв, ама тогава нещо възвращаемостта за 20 (или за 25) години не излиза, даже и при 100% заетост и липса на съществени щети от наематели за целия период (което е фантазия, естествено).

# 246
С каквато и "шарка" да си избереш каквото и да е, на неремонтираната от 10+ години баня и личи яко. За апартаменти с мебели на 15+ години, бяла техника на 8-10 години и "непреходен гранитогрес" не се плаща надпазарен наем, с какъвто бяха сметките ти. Не им се плаща и среднопазарен наем.
Плаща им се подпазарен такъв, ама тогава нещо възвращаемостта за 20 (или за 25) години не излиза, даже и при 100% заетост и липса на съществени щети от наематели за целия период (което е фантазия, естествено).
Аз живях известно време в апартамент с бани правени през 2003-та година и хич не ми се видя под пазарен наема. В Испания 5000 евро за дългосрочен наем не са ниска сума. Баните бяха точно с тази шарка. П.П. Ето актуална снимка на баня правена преди 19 години. Смесителите са старовремски Roca, но не са неприятни. Мраморната шарка си е класика.

Последна редакция: сб, 17 сеп 2022, 20:58 от Мъфин

# 247
5000 евро на месец ли плащаш в Испания? За това и плащаш за кафе с вода 15евро.
И пишеш във форума бгмама по цял ден..
Наемал. В минало време. Вече купих собствен имот. Не си спомням някой да твърди, че да живееш в приказно място струва малко пари. Дори в Испания местата, в които бих живял далеч не са много и тоатално не са евтини. Показвал съм приказната гледка от имота ми. Супер приятно е, че дори за гледката във фитнеса са се погрижили. Въобще много са се старали и животът на такова място си струва парите.

# 248
Alexslav в най-големите данъчни змами и схеми за това в европа в последните години .... май нямаше бедни участници. Все пак формулата е на колкото повече - толкова повече ... и според мен предизвикваш смях в залата с твоето мнение.

# 249
Оня български македонец в Париж,който споменах (той е милионер,впрочем) веднъж каза нещо вярно по принцип. Че хората имат нужда да ядат и спят. И затова беше купил изоставената ж.п.гара до главен път,с цел да я преустрои в мотел. Тоест,инвестирайте в ресторанти,кафенета,хотелчета и подобни.
В нашия град се продава печелившо кафене с външни маси. Наистина е печелившо. Защо го продава собственика - не се знае. Може би има спешна нужда от пари или просто му е дотегнал ресторантьорския бизнес. Все пак,и най-добрият бизнес омръзва в един момент.

# 250
Щом човек се е установил за постоянно в даден град, когато и да купи имот за собствено ползване - няма да сгреши. Тези които търсят за "инвестиране" - рано или късно стъпват накриво.

# 251
Здравейте! Имам нужда от помощ. Мои познати ще си купуват апартамент в Малинова долина от Контракт Сити. Някой скоро да си е купил от тях, доволни или недоволни? Знам, че са едни от   сигурните строители, но каквато й да е информация ще ми бъде от полза. Благодаря!

# 252
Именно това се коментира.

И защо студентите да не готвят? Всеки се храни все пак. Аз и като студентка си готвех в гарсониерата.

# 253
вече се срещат апартаменти без кухни, така и така все по-често се правят колкото да има нещо с един шкаф и пр.
Наскоро гледах тристаен завършен, обитаем от човек, който няма никаква кухня. Нито мивка, нито шкаф, нищо.
Единствено имаше смешен малък хладилник като за хотел и с това се изчерпваше всичко.
Аз също съм си мислил, ако някой не готви никога, защо правят някакви подобия на кухни, само за да се каже, че има нещо и ето вече видях апартамент без нищо.
Все по-малко са хоратя, които пипат нещо в тях, малко като хотелска стая става работата.

# 254
вече се срещат апартаменти без кухни
С други думи, строителите почнаха да пестят къде как може Wink Иначе това, че един, двама или пет човека живеят без кухня не значи че е тенденция. Доста от хората които не готвят пак в един момент почват да изпитват нужда да си изстудят една бира или диня някъде, да си направят кафе, както и да се оженят 😁

Общи условия

Активация на акаунт