Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 187
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Аз също съм от хората, които мислят, че цената на ново строителство в хубави квартали ще стане 3000 евро в следващите две три години. Смятам, че има много макроикономически фактори за това, най-малкото ще приемем еврото, а минималната работна заплата, само ще расте оттук нататък.
Тя заплатата може да си расте, ама ще отива за по-скъпо отопление, гориво, храна, и т.н.
Колко от дохода си може да отделя човек за ипотека? Това зависи пряко от лихвата.
Доскоро имаше лихви от 2-3%, но вече държавата плаща 4.625%:
https://www.dnes.bg/politika/2022/09/16/bylgariia-plasira-na-mej … -mlrd-evro.543910
Колко трябва да плаща тогава физическо лице, дори с най-добрия кредитен рейтинг? Той не може да по-висок от този на държавата.
На всеки 100,000 кредит си имал да плащаш лихва 183 месечно при 2.5% лихва. При 5% лихва имаш да плащаш 416 месечно - само за лихва, без главницата.
Така че хората, които могат да си позволят по-високи цени, никак няма да са много.
Нищо чудно да започнат и да падат, както започнаха в доста държави.

# 301
Доставката с кораби е много скъпа.

Доставката на какво? На ценни метали ли? Ми те и сега се носят с кораби, не текат по газопроводи и не се носят с камиони. Относително скъпо може да е за чугун или нискокачествена стомана, ама и тях от Украйна с кораби ги носехме.

За всичко. От малки куриерски пратки, през групажни и цели камиони, самолетен транспорт до контейнери и насипни товари, цените за транспорт последните години бяха брутални. Едва сега се вижда светлина в тунела. Не знам от къде черпиш информация, но например навлото на един контейнер от Азия до някое от големите европейски пристанища скочи 10-15 пъти!

# 302
То хубаво цените на имотите ще пораснат, но доходите на пазаруващите ще пораснат ли със същия темп или всеки планира да копне по един газово-петролен кладенец в двора си? Wink

Това не е първата енергийна криза все пак.

Доставката на какво?
Но това е първата където суровината се изчерпва, не е просто игра на инат.

Доставката на контейнери най-вече, цената на парче нарасна неколкократно. А какво ще слагаш вътре отделно. Нарасна цената на производство, на труда, на какво ли не още преди да влезе в контейнера.

# 303
Аз също съм от хората, които мислят, че цената на ново строителство в хубави квартали ще стане 3000 евро в следващите две три години. Смятам, че има много макроикономически фактори за това, най-малкото ще приемем еврото, а минималната работна заплата, само ще расте оттук нататък.
Тя заплатата може да си расте, ама ще отива за по-скъпо отопление, гориво, храна, и т.н.
Колко от дохода си може да отделя човек за ипотека? Това зависи пряко от лихвата.
https://www.dnes.bg/politika/2022/09/16/bylgariia-plasira-na-mej … -mlrd-evro.543910
Колко трябва да плаща тогава физическо лице, дори с най-добрия кредитен рейтинг? Той не може да по-висок от този на държавата.
На всеки 100,000 кредит си имал да плащаш лихва 183 месечно при 2.5% лихва. При 5% лихва имаш да плащаш 416 месечно - само за лихва, без главницата.
Така че хората, които могат да си позволят по-високи цени, никак няма да са много.
Все още лихвите по ипотечните кредити в България не са вдигнати и според управителя на една от големите банки, това няма да стане поне до края на годината.

# 304
Не знам от къде черпиш информация, но например навлото на един контейнер от Азия до някое от големите европейски пристанища скочи 10-15 пъти!

Е, в последно време не съм пренасяла нищо, но в първия сайт, който ми попадна, тарифата за 40 футов контейнер от ЮАР до Англия е около 1500 паунда.
https://www.dfsworldwide.com/shipping-to-south-africa.html

Но и повече да е, спорът не беше точно за цената на каргото, а дали доставка от по-далеч ще е чак толкова по-скъпа. И аз казах, че няма да е чак толкова без да коментирам нивата на цените изобщо. Също така голяма част от цената на това карго е товарене и разтоварване, пристанищни такси, застраховка,  такса на спедитора, а тези разходи са еднакви и за 500 км и за 5000 км превоз. Това във връзка с колко алтернативните доставки биха оскъпили стоките, а не каква част от цената са по принцип.

# 305
Няма толкова значение близко ли е, далече ли е. Други неща са важни, но не ми се обяснява. Въпроса е, че в последните години цената за транспорт е изключително висока.

# 306
Ох боже, не знаех, че МРЗ движи цените на имотите. Тея с помощите куоуват на килограм имоти в хубави квартали, абогатите ги гледат гладно. Някои хора продължават да мислят, че дърветата растат до небесата. Стази си мисъл се товарят с кредити до гушата. Успех им желая.

Ето и пример, че цените не могат дарастат до небесата и в даден момент има обръщане на тренда. Давам ви го точно с цените на шипинг корабите

Мога да се обзаложа, че до края на год, началото на следващата това ще е под 2к. Който е плащал 10к за контейнер, проблема си е негов.

Без значение дали бнб вдигне лихви или не, имотите ще паднат. Причината е че ще има фалити, безработица и форсирани продажби. Ако бнб не вдигне лихвите да обере поскъпването на живота, инфлацията ще обере парите на хората и бизнесите, а като няма пари, няма и пари за вноски. Изхода е неизбежен, въпроса е кой ще оцелее и колко ще паднат цените.
И как ще проемем еврото като изобщо не огтоваряме на условията? Някой дами обясни?

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 18:03 от Gogo1979

# 307
Няма толкова значение близко ли е, далече ли е. Други неща са важни, но не ми се обяснява. Въпроса е, че в последните години цената за транспорт е изключително висока.

Аз не спорех за това, а защитавах тезата, че алтернативни доставки от по-далеч не са чак толкова фатални.
Отговорих на това:

Цитат
Индycтpиaлни мeтaли - Pycия и Уĸpaйнa ca вoдeщи в cвeтoвнoтo пpoизвoдcтвo нa мeтaли ĸaтo aлyминий, ниĸeл, мeд и жeлязнa pyдa и ca ocнoвният дocтaвчиĸ нa мeтaли зa Eвpoпa. Aлтepнaтивнитe изтoчници ca гeoгpaфcĸи oтдaлeчeни - мoгaт дa бъдaт Южнa Aмepиĸa, Kитaй или Япoния.

П.П. Ха, Гого ме е подкрепил с една хубава графика.

# 308
Все още лихвите по ипотечните кредити в България не са вдигнати и според управителя на една от големите банки, това няма да стане поне до края на годината.
Управителят може всичко да каже - то не е правно обвързващо.
Аз пък казвам, че държавата преди 3 дни продаде дълг и купонът по 12-годишни облигации беше 4.625%. Само допреди няколко месеца беше 1-1.5%
Какво представлява държавния дълг - някой дава пари назаем на държавата, вярно необезпечени с недвижим имот, но обезпечени с всичките й приходи от данъци, кредитни линии от ЕЦБ, и какво ли още не.
На колко % тогава някой би дал пари назаем на физическо лице българин, обезпечен с апартамент в Кръстова Вада или Овча Купел? Напомням, че на никое физическо лице кредитния рейтинг/рисков профил не може да е по-добър от този на държавата, на която е гражданин.

Как работи ипотечния пазар: например Гошо и жена му изкарват общо 4000 лв. Отиват в банката и тя им казва - Х% от дохода може да отива за ипотека (ако нямате други кредити - и този % се спуска от БНБ колко да е, като може и да го променят ако желаят да охладят или нагорещят пазара). Казват им - за 4000*X% вноска при 2.5% лихва ви отпускаме примерно 200 хил. евро. Супер - значи Гошо може да си позволи 3-стаен в Ман. Ливади - отива и купува.
Когато лихвата се вдигне малко, банката ще каже - за същата вноска ви отпускаме вече само 150,000 евро. Ако стане от 2.5% на 5%, ще му отпуснат пък само 100 хил. евро. Какво ще купи Гошо тогава? Или гарсониера, или ще иде в Обеля-2, или нищо няма да купи. И как ще се отрази това на пазара?
Отражението ще е същото и в другите сегменти, не само при Гошо.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 18:18 от chris78

# 309
И как според теб се доставят метали? Или жито? Или нефт? Или торове? Или автомобили? Или всякакви стоки?

Световният стокооборот се крепи ей на това:

П.П. разбира се, контейнеровозите са са за всякакви товари, за нефт си има танкери, за насипни товари друг тип кораби, но идеята е същата.

Крепи се на потреблението, кредитирането, създаването на локални кризи, ликвидирането на собственото производство, концесии/регулации/изтичането на мозъци, капитали, суровини и т.н., но това е една друга тема.

Дай да обсъдим имотния балон - тема, която следим отдавна. Цените на жилищата се повишиха, но при растяща инфлация и почти едни и същи заплати. Накъде повече, има ли надежда за новодомци и предприемачи?!?

"В София вече се смята за нормално да се платят 90-100 хил. евро за двустаен апартамент, при положение че само допреди три години за дълъг период от време тези жилища струваха не повече от 60-65 хил. евро."

https://www.segabg.com/category-observer/imotniyat-balon-mozhe-d … e-spuka-tazi-esen

# 310
Не мисля, че логиката ти е вярна. Няма пряка връзка между цената на държавните облигации и лихвите по кредитите, защото държавата няма пари и го е закъсала, а банките са тъпкани с пари и искат да ги пласират.

# 311

Как работи ипотечния пазар: например Гошо и жена му изкарват общо 4000 лв. Отиват в банката и тя им казва - Х% от дохода може да отива за ипотека (ако нямате други кредити - и този % се спуска от БНБ колко да е, като може и да го променят ако желаят да охладят или нагорещят пазара). Казват им - за 4000*X% вноска при 2.5% лихва ви отпускаме примерно 200 хил. евро. Супер - значи Гошо може да си позволи 3-стаен в Ман. Ливади - отива и купува.
Когато лихвата се вдигне малко, банката ще каже - за същата вноска ви отпускаме вече само 150,000 евро. Ако стане от 2.5% на 5%, ще му отпуснат пък само 100 хил. евро. Какво ще купи Гошо тогава? Или гарсониера, или ще иде в Обеля-2, или нищо няма да купи. И как ще се отрази това на пазара?
Отражението ще е същото и в другите сегменти, не само при Гошо.
Гошо няма да купи нищо и ще продължи да си живее под наем или в старото жилище. Но как примерно в тази ситуация, ще накараш Танграта да си продаде част от апартаментите на по-ниски цени, от които ги е закупил? Няма как. Танграта или ще продължи да ги дава под наем, или ще ги държи празни.
Аз не знам някой вярва ли, че билетчето или бозата ще се върнат на цени от 6 или 12 стотинки.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 18:52 от tre

# 312
Тре, изобщо не е правилно да гледаш “на око” какво се случва. Има си статистики за тези неща. И те показват, че потреблението на гориво е спаднало, потреблението на стоки различни от първа необходимост също. Не ме разбирай погрешно, не е изчезнало, нито е спаднало на половина. Но е достатъчно с 20-30% да спадне, за да стане лошо. Тук антиапокалиптиците не разбират, че дори и спад от 2-3-4% от бвп значи яка криза, особено при инфлация 17%, защото това значи че реалния спад на бвп е 20%. Така че “на око” не е мерило, покажи ми числата.

Дериватив - ясно е че дългосрочно инвеститорите няма да загубят, но въпроса е какво ще спечелят. Защото в бъдеще може имотите да не са привлекателни и да не могат да се продадат на цената, която им се търси. В такъв случай или висиш с непродаваем скъп актив или го даваш под наем, но на кой, не знам…
Яка криза значи, че ще паднат и имоти, и акции. Това е много добър момент за покупка.  Както говорихме хората купили вече имот няма да се прецакат много. Ще си взимат наеми и ако решат да продават ще го направят след години когато цените ще са по-високи от сегашните. Тези с акциите ще са доста по-прецакани. Аз лично ще направя по-сериозна инвестиция в акции и индекси точно когато (ако) цените им паднат с 30-40 процента.

Защо мислиш че ще са най- прецакани хората с акции? Едно от предимствата на инвестиция в акции е че може да се маневрира много по- лесно- пазара е ликвиден и разходите са нулеви. Иначе даже не е задължително и дори желателно да се продава защото пазарите в дългосрочен план винаги растат. Аз бях писал тука едни статистики за възвращаемостта при покупка точно преди голямата криза 2008.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 00:28 от Neymar09

# 313
Така е, но декларирането на данъци е голяма игра.

# 314
Аууу, до края на годината нямало да се вдигнат. Налитай народе сега е момента. Само дето лятото офертите бяха на 2.1% сега са на 2.6-7%. отделно това не е фиксирана а плаваща лихва какво значение има, че няма да се вдигне 2-3 месеца до началото на годината като плаващата компомента се очаква да си отлети нагоре. 2-3 месеца си на промоция останалите 300 дупе да ти е яко.
Влизането в еврозоната за цените на имотите в България не е плюс, ние сме във валутен борд от 20 и повече години. Ако нещо ще спрем да имане шано метрики за кредитите, което вероятно при сегашната ситуация ще направи кредитите по-скъпи.

Общи условия

Активация на акаунт