Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 197
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Прочетохте ли самата статия, или четете само заглавията?

От статията:
Цитат
Номинално цените се покачват - с 10-12-13%. Но, тъй като инфлацията е над 17-18%, то
Уж доцент от УНСС, а не може да се изкаже като хората. Или журналистът толкова е разбрал и пише глупости (особено в заглавието).

# 286
А някой проверявал ли е кога за последно сме имали % инфлация като сега?
1997 ли ?

# 287
Тогава беше в пъти повече.Все пак сега сме във валутен борд!

# 288
Тре, изобщо не е правилно да гледаш “на око” какво се случва. Има си статистики за тези неща. И те показват, че потреблението на гориво е спаднало, потреблението на стоки различни от първа необходимост също. Не ме разбирай погрешно, не е изчезнало, нито е спаднало на половина. Но е достатъчно с 20-30% да спадне, за да стане лошо. Тук антиапокалиптиците не разбират, че дори и спад от 2-3-4% от бвп значи яка криза, особено при инфлация 17%, защото това значи че реалния спад на бвп е 20%. Така че “на око” не е мерило, покажи ми числата.

Дериватив - ясно е че дългосрочно инвеститорите няма да загубят, но въпроса е какво ще спечелят. Защото в бъдеще може имотите да не са привлекателни и да не могат да се продадат на цената, която им се търси. В такъв случай или висиш с непродаваем скъп актив или го даваш под наем, но на кой, не знам…
Яка криза значи, че ще паднат и имоти, и акции. Това е много добър момент за покупка.  Както говорихме хората купили вече имот няма да се прецакат много. Ще си взимат наеми и ако решат да продават ще го направят след години когато цените ще са по-високи от сегашните. Тези с акциите ще са доста по-прецакани. Аз лично ще направя по-сериозна инвестиция в акции и индекси точно когато (ако) цените им паднат с 30-40 процента.

# 289
А някой проверявал ли е кога за последно сме имали % инфлация като сега?
1997 ли ?

Именно, аз си мисля, че много дълго време инфлацията беше потискана и се е акумулирало напрежение. Сега това напрежение избухна, има пик, цените скачат и прескачат нормалната граница с оглед на натрупването, после очаквам да има спад на цените, които все пак ще останат високи и така ще започне нов период на натрупване на напрежение.

# 290
Цените толкова бързо няма да спаднат.
Никакво подтискане и акумулиране не е станало, кой ги измисля тези глупости. Станало е , че хората можеха да си позволят високи очаквания , неща, които не можеше за всички да се доставят ... т.е. пирамида , като тази от пирамидите и фараоните ... е, корона кризата послужи за негативни лихви , а сега тушираме корона политиката и качваме лихвите ... но енергийната политика били виновни. Резултата го виждаме.
Единствено виновни са фараоните ...

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 15:21 от bella-ciao

# 291
Аз също съм от хората, които мислят, че цената на ново строителство в хубави квартали ще стане 3000 евро в следващите две три години. Смятам, че има много макроикономически фактори за това, най-малкото ще приемем еврото, а минималната работна заплата, само ще расте оттук нататък.

# 292
Аз също съм от хората, които мислят, че цената на ново строителство в хубави квартали ще стане 3000 евро в следващите две три години. Смятам, че има много макроикономически фактори за това, най-малкото ще приемем еврото, а минималната работна заплата, само ще расте оттук нататък.

Как изброените две неща биха се отразили на цените в хубавите квартали?

# 293
Инфлацията е факт и започна още с разкъсаните вериги за доставки през ковида. После последваха скъпите горива и електроенергия.
Не виждам скоро как и на кое ще падат цени, след като Европа се самопростреля не в крака, а в главата.
Πpиpoдeн гaз - как, откъде и на какви цени?
Индycтpиaлни мeтaли - Pycия и Уĸpaйнa ca вoдeщи в cвeтoвнoтo пpoизвoдcтвo нa мeтaли ĸaтo aлyминий, ниĸeл, мeд и жeлязнa pyдa и ca ocнoвният дocтaвчиĸ нa мeтaли зa Eвpoпa. Aлтepнaтивнитe изтoчници ca гeoгpaфcĸи oтдaлeчeни - мoгaт дa бъдaт Южнa Aмepиĸa, Kитaй или Япoния.
Трудно ми е да си представя, че тепърва ще се строи по-евтино и ще падат цени на каквото и да било.

# 294
Това не е първата енергийна криза все пак. А и доставката с кораби не е кой знае колко скъпа, просто в момента никой не е подготвен, няма капацитет и прочее. Но лека полека нещата ще се наместят - ще има нови доставчици, ще се направят икономии и цените ще се спрат на ново ниво, по-високо от преди (както вече казах), но по-ниско от сега в пика. И пак така.
Европа се простреля преди много години, когато се успа с руския газ и не си подсигури алтернативи. Сега само бере плодовете.
А и аз продължавам да храня надежди за фундаментален пробив, който ще изведе на ново ниво светвните икономика и екология. 
https://it.dir.bg/nauka/kitay-izgrazhda-na-nay-golyamata-v-sveta … ermoyadren-sintez

# 295
Доставката с кораби е много скъпа.

# 296
Прочетохте ли самата статия, или четете само заглавията?

От статията:
Цитат
Номинално цените се покачват - с 10-12-13%. Но, тъй като инфлацията е над 17-18%, то
Уж доцент от УНСС, а не може да се изкаже като хората. Или журналистът толкова е разбрал и пише глупости (особено в заглавието).

Да, прочетох я. Цитирах заглавието. Не стана ли ясно?

# 297
Доставката с кораби е много скъпа.

Доставката на какво? На ценни метали ли? Ми те и сега се носят с кораби, не текат по газопроводи и не се носят с камиони. Относително скъпо може да е за чугун или нискокачествена стомана, ама и тях от Украйна с кораби ги носехме.

# 298
Черна станция си е черна станция . Често не успявам да вдена от къде ги измисля такива умнотии и то така безвъзмездно ... Не често ами почти винаги.
tre това с веригите и доставките стана заради Китай и защото тогава започнаха яко да странят с предтекст локдауни. Има нещо ощо с короната и то у тях ...
А иначе характерното на корона политиката бяха страшно негативните лихви и че се замеряха с милиарди сякаш със снежни топки . И това след като доскоро се пазаряха за вски цент за ремонт на училище ... извендъж парите нямаха стойност вече ... да ти дам един милиярд стана нещо като да те черпя един бонбон.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 17:04 от bella-ciao

# 299
И как според теб се доставят метали? Или жито? Или нефт? Или торове? Или автомобили? Или всякакви стоки?

Световният стокооборот се крепи ей на това:

П.П. разбира се, контейнеровозите са са за всякакви товари, за нефт си има танкери, за насипни товари друг тип кораби, но идеята е същата.

Общи условия

Активация на акаунт