Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 134
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Благодаря, питането е валидно.
Питам за студенти, които да си делят наема, без деца.

# 376
Голям смях, тристайните били средно по 1000 лева преди 7 години, сега по 1200. Затова аз лично наех тристаен в младост 3 2016 година (на който бях първи наемател и който беше с нови мебели среден клас, не с 25-годишен хладилник) за 800, което беше точно около пазарната цена към онзи момент. Затова и приятелско семейство нае 3-стаен с паркомясто в Дианабад за 950 миналата година.
Имотните инвеститорчета не си познават собствения пазар, така че изненада ли е, че не могат да си сметнат реалната възращаемост? Даже и "статистиката", доколкото е акуратна за наеми, показва реалната ситуация:

Иначе не знам защо се търси апартамент точно в кочината студентски град (на която една от двете входни "артерии" продължава да стои наполoвина пропаднала вече 2 години). В нормалните квартали наоколо (младост и мусагеница) тристайните НС (без паркомясто) с относително ново обзавеждане вървят 900-1000 лева. За 800 може да се намери панел с по-старо обзавеждане.

# 377
E танграта ги дава уж на над пазарен наем, направо 50% отгоре. Колко е вярно той си знае.

# 378
  • София
Я, пуснете тука някоя РЕАЛНА обява. Общи приказки и тролщини и баба знае.

# 379
Младост нормален ??? Младост 2 е такъв ужас и кошмар станал ...

# 380
  • София
Търсене, наем 3ст, студентски, без други филтри:

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=8fxtoj&f1=1

Средна цена 654 Евро, и то включвайки и набирателните обяви.
 Т.е. 1300лв средно.

Не знам дериватив откъде го изкопа предишния скрийншот, но може и да мами нещо.

Между другото, сега видях обява на агенция с мои снимки на мой апартамент, който отдадох преди 2 месеца, еднопространствен за 600лв. Смятайте каква какафония е в обявите.

...

А ето едно мини еднопространствено, 30кв м чисто, спартанско обзавеждане за 700лв:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 11:39 от Танграта

# 381
ТоЗи за 900лв е по- близко до 800лв, което ще им легне по 225лв на студент.

# 382
imot.bg има статистика за средна продажна/наемна цена по брой стай + квартал, която се вижда най-отдолу на страницата като се отвори съответната обява. Малко е по-достоверна от chery-пикнати ВИП обяви (за които се плаща, за да излязат on top) или от една моментна снимка на това какво е налично в ден Х.

Цитат
Младост нормален ??? Младост 2 е такъв ужас и кошмар станал ...
Младост 2 е гаден единствено и само в частта непосредствено около св киприян (и дори и там е по-добре от студентски град).

# 383
  • София
Имам подозрение, че някои от пишещите тук са брокерчета в някоя закъсала агенция и от липса на занимания, не спират да пишат каквото им падне Rolling Eyes

Аз друго да попитам. Статистиката показва, че 1990 в България е имало 120 000 първолаци, а тази година са 57 000.
С тоя темп и тия демографки показатели, с тоя намаляващ процент на младото население, как ги виждате копторите след 10-15 години?
Като добра инвестиция, или като най-добрата възможна такава? Satisfied

# 384
Може да има бум на псевдо обяви и надути цени, ама аз лично не знам някой да плаща над 1000лв за тристаен, а бая хора познавам под наем.
Та на разни обяви и 1500лв може да има.
По всякакви групи са 800-1000лв тристайните от собственик.

# 385
Зависи от квартала и обзавеждането. Иначе и аз имам 3ст за 1200лв от години и то на мои познати съм го дал да го стопанисват, но е 130кв, лукс и на добра локация. Средната цена е 1000лв да кажем, като яко варира в кварталите.
Не мисля че има брокери в темата, ако пък визираш Танграта е абсурд. Ако той беше брокер, щеше да е без хляб.
Алекс, представи си и тези 57к деца след 10г ще емигрират половината. Средната възраст в бг е над 43г.

# 386
Явно с търсене ще може да се намери тристаен в студентски град  до 800-900 лв за студенти без много проблеми. Благодаря.

При нас в Пловдив варират доста наемите, но определено преди 15 години са били по- високи и доходоносни, а и студентите доста повече.

# 387
Като се каза "коптор",четох че на "панелките" вероятно им остават още двадесет-тридесет години живот. А после?

# 388
Това за 20-те години оставащ живот на панелките се върти от поне 10 години. Може и повече. Освен ако не са правени някои малоумщини по тях - като разбиване на панели, ще издържат много над тези 20-30 години- нищо чудно да надживеят 50% от новото строителство.

# 389
Видяхте ли бомбандираните панелки в Украйна, нищо им няма, само дограмата е чал, е и някоя фронтална стена тук таме, но фронталните банлконски може и с фазер да са били или др материал, в бг го има, както и да е. Явно са бая издръжливи.
Панелка да излезе от експлоатация ще е прецедент, никой не знае дали 30-40 години, или 100 г. Все ще измислят нещо.

Общи условия

Активация на акаунт