Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 153
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Gogo, даже не искат да купуват коментиращите тук, ами вече са купили, е как да приемат, че е възможно да изгубят
Не е така, а точно обратното.
Има един контингент, които НЕ са купили, "е как да приемат, че е възможно да изгубят" (използвам точно твоите думи) и вадят вода от 9 кладенеца как не си струва да купуваш.

На това има една елементарна проверка. Готови ли са да "заложат" на предположението си.
Например да разпродадат сега каквито имоти имат, че да не ги стигне срива.
Ама тук проверката спихясва, щото те поначало нямат никакви имоти за продаване.

Аз лично съм готов да "заложа" на това, което твърдя. Някой да ми пусне 40% под пазара, вадя кеша на момента. Даже няма "да си доям пуканките".
Освен това, аз няма какво да губя, щото моите имоти са вече полуизплатени. Няма срив, който да ги събори. И така са 90% от пишещите в темата и подкрепящи тезата за "липсата на срив".
Лично мен много ще ме облагодетелства тоя мистичен срив, и много би ми се искало да се случи, ама просто не ми се вярва.

# 361
Танграта  стани от пред компютъра, мръдни на едно пътешествие , ела до Германия и ще се освестиш. Това, че България е в периферията и  все още в дълбока сянка ... не го усещаш. По мой съвет не си го пожелавай , не предизвиквай съдбата. Фортуна е била една от най-могъщите и отмъстителни богини в древния свят. А те за доста неяща са били доста мъдри.
Ако не ти се пътува попрочети Древногръцката митология ...

# 362
Тангра, на 32 съм с 3 апартамента без кредит, че и един гараж. Няма да продавам, даже бих купила, но на тези цени - не, мерси. Не вещая магически срив, а плавен или ако няма номинален срив, то никаква защита от инфлация в имоти, ско закупиш днес и по-добре други активи към този момент. Или за тея пари, чакам по-добри имоти от кенефите ся, които са на пазара. Аз няма да продам, защото не ми се занимава, и не ме касае дали ще спечеля 15-20%-30%, просто нямам време, нерви и желание. Но тези, които са ползвали кредита като лост, може и да им се наложи. Иначе нз как очакваш някой да ти продаде с 40% надолу, като сега е момент да се жъне от тези, които са излолзвали лостове, aka кредити. Ако пусна да продавам, ще е надпазарна цена, не ми е спешно, спокойно ми е. Който се хване, хване. Аз съм брокер по професия, не в този сектор, но знам как да се възползвам, както и че ръстът не е вечен, все в един момент ще има някакъв спад, е няма да е до цените през 2014та.

Иначе забелязвам, че на масовката народ му е трудно с ежедневните разходи. Та нз как ще купуват апартаменти. А когато пазарът се крепи само на инвеститорите, предстои гърмеж.

# 363
Бела, не знам какви ги дрънкаш, ама ми е интересно. Защо да се разхождаме, разкажи ни ти с конкретика, не мистицизъм и легенди.

# 364
  • София
Тангра, на 32 съм с 3 апартамента без кредит, че и един гараж. Няма да продавам, даже бих купила, но на тези цени - не, мерси. Не вещая магически срив, а плавен или ако няма номинален срив, то никаква защита от инфлация в имоти, ско закупиш днес и по-добре други активи към този момент. Или за тея пари, чакам по-добри имоти от кенефите ся, които са на пазара. Аз няма да продам, защото не ми се занимава, и не ме касае дали ще спечеля 15-20%-30%, просто нямам време, нерви и желание. Но тези, които са ползвали кредита като лост, може и да им се наложи. Иначе нз как очакваш някой да ти продаде с 40% надолу, като сега е момент да се жъне от тези, които са излолзвали лостове, aka кредити. Ако пусна да продавам, ще е надпазарна цена, не ми е спешно, спокойно ми е. Който се хване, хване. Аз съм брокер по професия, не в този сектор, но знам как да се възползвам, както и че ръстът не е вечен, все в един момент ще има някакъв спад, е няма да е до цените през 2014та.

Иначе забелязвам, че на масовката народ му е трудно с ежедневните разходи. Та нз как ще купуват апартаменти. А когато пазарът се крепи само на инвеститорите, предстои гърмеж.
Значи, не ти се занимава да продаваш, но ти се занимава да купуваш, но ще има "гърмеж" и имотите ще се сринат. Но не било спешно, ще има плавен спад, или " ако няма номинален срив, то никаква защита от инфлация в имоти" (което 3 пъти се опитах да разгадая, но така и не разбрах какво означава).

Другото, че който е купувал с кредити щял да използва, за да се възползва също не виждам никакъв смисъл. Човек купува както може. След това продава продукт, който не е уникален, излиза на общ пазар с подобните продукти. Как е купен, ако ще и срещу боброви кожи, няма значение за цената му.

Не се обиждай, ама си тракаш по клавиатурата, ей така, без цел и посока. На всеки ред си противоречиш.
30% разлика в имоти за стотици хиляди не ти се пестят/печелят, дребна работа е това. Твои думи.

Защо искам -40%, ми щото на толкова си купувам по принцип. Че и на -50% се случва понякога. Няма как да се изтъпаня на пазарна цена, аз купувам на едро и в строеж. Иначе бих предложил с удоволствие повече.

С 2 думи, не щеш да "заложиш" върху прогнозата си, не ти се продават имотите.

# 365
С 2 думи, съм достатъчно добре да не ми се налага да продавам, за няква кирлива разлика от къса продажба, която мога да изкарам за 6 месеца по други методи. Това от една страна, но не казвам, че съм на 100% права.

Това дет си цитирал, означава дефлиране на имотите спрямо стоки/услуги, а не спад в номинално изражение, ма как да разбереш като ти знаеш само едно.

Това последното, като верояъност, е достатъчно, за да не продам. А да търся по-добри възможности с останалия кеш.

Печалбите в сектора са изчерпани - от една страна може да няма такава, от друга - дори и да има, може да не покрият инфлацията, т.е.имотите да нарастнат с 5%, или с %3, а инфлацията да е %15 и така дълги години. Кое не разбра?

Нещо друго противореча ли си, че явно хал хабер си нямаш от икономика?

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 00:26 от MaryPop

# 366
Gogo1979 нали имаш гугъл преводачка. Хаде хоп и попрочети малко .
Виж отгоре. В последното MaryPop ти дала хасоки. Много добре!

# 367
  • София
Ами щом имаш от какво да печелиш друго, евала.
200к разлика за 6 месеца. Т.е. 400к на година.
Не знам брокерстване на какво може да изкара такава печалба и какъв оборот е необходим.

Аз пък нямам, глупав съм, с ограничени способности, и затова се занимавам с имоти. Не мога да разбера, обаче защо има един контингент, който много държи да ми обясни, че неговият вид бизнес (задължително никога неуточнен) е много печеливш, а бизнесът по тази тема, е много неизгоден.

П.С. аз съм изключително схватлив, стига да се напише четливо. И разбирам доста от икономика.
Само се чудя, кой разбиращ от икономика би препоръчал ей така, с щракване на пръсти сменяне на бизнеси и прехвърляне в изцяло нова сфера, в "стоки и услуги".
Какво, да започна да отварям фризьорски салони ли!? Ми ако не искам? Simple Smile
Ново писане без покритие и отговорност, а чисто теоретично.

# 368
Няма срив, който да ги събори.

Дългосрочно има, но рисковете от катаклизми ги замитаме под килима.
Всичко ти е в 1 град, в 1 кошница, на кредит. И при мен, но се замислям.

За някои неща си прав, за други не съвсем. Липсва ти пълната картинка.
На мен би ми било интересно да погледна от кухнята на 400к бизнесите.

Междудругото се изненадах, че мес. ми вноска е намаляла с около 20 лв.
Питах в банката вчера: Euribor индекса паднал, но за последните 6м расте.

Истината е, че какво точно ще се случи - никой не знае...

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 02:28 от Нърд

# 369
Сори, имах предвид разлика за 1 имот, не 3те, ако продам сега и това, за което закупя, какво бих каширала, т.е.маржа, мога и да си го изработя, с някъв зор от моя страна ест. Нз кой луд ще продава и жилището, в което живее. И нз как тръгна да ми смяташ чак разликата, ма кви к - долари, донгове, евро, лева, круши, че чак и сметна спреда, който бих реализирала и заплатата, която получавам, че еваларка ми пращаш. Това е несериозно.  Ако печелех по 200 к круши за 6 месеца, че и на година, нямаше да пиша тук. Аз съм скромна - с двустайни апартаменти, и към момента съм далеч от стойност в имоти 400 к евро, Мъфин, но благодаря за ласкателството.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 01:51 от MaryPop

# 370
Последно от ЕЦБ https://www.handelsblatt.com/finanzen/geldpolitik/geldpolitik-la … sen/28693928.html
Доколкото разбирам, докато при минусовите лихви го отнесоха пестеливците в депозити и хората бяха принудени да инвестират къде ли не на страхотни цени и заради това със заеми ... сега точно тези със заемите ще минат под секирата ... Поне доколкото аз разбирам. Защото лихвите ще се качат обратно на 2,0 от минус. Не е малко за частни ипотеки върху обекти за стотици хиляди ...
Поне според мен.

# 371
Идвам с въпрос от друга тема.
Какви са цените на наемите в Студентски град? Може ли да се наеме читав апартамент с две спални до 700-800лв?

Ние лично продадохме де що имаме в чужбина и поне година ще живеем под наем за да видим дали си струва да инвестираме още в имоти и строежи.

Доста нестабилна е обстановката, цените падат на имотите, лихвата и инфлацията расте и ще му се види края скоро.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 09:33 от Анонимен

# 372
Miss Wanderlust не знам на каква работа си била в чужбина, но аз съм виждала доста запитвания между колеги. Т.е. ако имаш познати или колеги в чужбина има голяма вероятност да държат нещо без да го ползват и поддръжката да им е тежест. Попитай ако искаш.

# 373
Благодаря за съвета, и това е опция.
Просто, за разлика от тукашните оптимисти, сме доста практични и не виждаме много позитиви в момента за закупуване на добри цени.

# 374
  • София
Не знам дали питането не е някаква шега и провокация, но аз да си отговоря чистосърдечно, от 10 години няма цени за 2 спални на 700 лв в никой квартал. Изключвам супер изключения и апартаменти с по 30г мебели. В студентски едностайните са вече по 600лв. Без спалня, а с кухньо-холо-спалня. Тристайните (2 спални) вървяха по 1000лв още преди 6-7 години. Сега са вероятно между 1100 и 1200лв. Отделно гараж 150лв, който за семейство с дете е задължителен.

Точно септември е най-лошото време от годината за търсене на наеми в София. Сега е като кошер. Де що има свободен апартамент се заема моментално.

Общи условия

Активация на акаунт