Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 442
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
На теория - да. Но осигуровките в България са кражба. Дори и някога нещо да ползваш си надвнесъл за него в десеторен размер през годините.

Именно, понеже са кражба е хубаво, че тя е ограничена отгоре все пак.  Тоест това е справедливост, а не несправедливост.

# 16
  • София
На теория - да. Но осигуровките в България са кражба. Дори и някога нещо да ползваш си надвнесъл за него в десеторен размер през годините.

Именно, понеже са кражба е хубаво, че тя е ограничена отгоре все пак.  Тоест това е справедливост, а не несправедливост.

Ако зависеше от мен нямаше да платя един лев осигуровки през този живот. Справедливото е само едно -- не искаш да ползваш и следователно не плащаш. Другото е прикрит социализъм и извиване на ръце.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2022, 22:27 от БАЙ ИВАН РЕНТИЕР

# 17
Е, нали трябва да има и някаква солидарност, общество сме все пак. Но просто да е с мярка.

# 18
С по-горното мнение съм съгласна. Парите, които внасят за пенсионно не мога да си ги избия поне посмъртно. Малко е вероятно да живея достатъчно дълго да ползвам продължително време пенсия, и то това ако изобщо има пенсия, която да ми се дава и системата не е колабирала много преди това - което е моята теория и за което се подготвям. За здравните нямам проблем да плащам, макар че (за щастие) много рядко съм ползвала такива услуги, и то досега за много банални неща винаги.

Черна станция Така е, трябва да има. Съгласна съм да внасям за болни, неработоспособни хора. За работоспособни, здрави и мързеливи и не съм съгласна да плащам.

# 19
Може би не сте наясно, но осигуровките не се плащат, че да се "избият" после.

# 20
А за какво се плащат според теб освен за собственото ти осигуряване? Тоест пари, които ти се взимат, с уговорката, че някога си ще покрият здравни разходи или пенсия. Защото аз бих предпочела да не плащам пенсионно и да се погрижа сама за старините си - досега с работодателя ми сме внесли колкото за една двустайка. Не ми обяснявайте сега, че плащам чужда пенсия в момента. Ясно ми е. Това не е данък, с който да оправят пътната инфраструктура, да облагородяват, или нещо друго. Здравното подобно - предпочитам аз да преценявам за какви услуги се осигурявам. По отношението на социалния модел казах какво мисля.

# 21
Може би не сте наясно, но осигуровките не се плащат, че да се "избият" после.

Аз думата "избиване" не съм изписвала, но идеята на пенсионната застраховка специално е да получиш облага, пропорционална на вноските. А дали ще си  я избиеш е въпрос на късмет с продължителността на живота и да, няма гаранция - един си избива с излишък, друг не успява.

# 22
А за какво се плащат според теб освен за собственото ти осигуряване? Тоест пари, които ти се взимат, с уговорката, че някога си ще покрият здравни разходи или пенсия. Защото аз бих предпочела да не плащам пенсионно и да се погрижа сама за старините си - досега с работодателя ми сме внесли колкото за една двустайка. Не ми обяснявайте сега, че плащам чужда пенсия в момента. Ясно ми е. Това не е данък, с който да оправят пътната инфраструктура, да облагородяват, или нещо друго. Здравното подобно - предпочитам аз да преценявам за какви услуги се осигурявам. По отношението на социалния модел казах какво мисля.

Нещата не са толкова прости...Тия пенсии нали пенсионерите ги харчат, връщат се в икономиката итн. Дет се вика парите се въртят.

# 23
Предпочитам всеки да си харчи каквото си е изкарал. Така пак ще се въртят. Те и онея на социалните помощи харчат пари от моите вноски към държавата, и те се връщат в икономиката. Да съм благодарна ли? Егати социализЪма.

# 24
Осигуровките имат таван, защото и максималната пенсия има таван. Не знам какво нелогично има в това. Нелогично е да вдигнат облагаемият доход, без да вдигнат максималната пенсия. 

Тази бг-мама се превърна в бг-чичо

# 25
  • София
Осигуровките имат таван, защото и максималната пенсия има таван. Не знам какво нелогично има в това. Нелогично е да вдигнат облагаемият доход, без да вдигнат максималната пенсия. 

Тази бг-мама се превърна в бг-чичо

И чичовците душа носим.

# 26
Цитат на BadKarma: “
Мисля, че просто се имаше предвид, че който тепърва търси да купи нещо дали защото е спал или защото не е имал възможност преди няма значение, вече е доста скъпо и си задава въпроса дали с оглед на икономическата ситуация е разумно в момента. Не всички в темата са рентиери с по Х на брой апартаменти под наем, предполагам.”
Абсолютно вярно. Точно това се имаше в предвид. Тангра, какво толкова се засягаш от това, че има хора с мнение, като мен, че цените в момента вече са достигнали “таван” и не е особено подходящо да се купува, дори и за собствено жилище. Още повече, че се очаква вдигане на лихвите по ипотеките и хората, които сега вземат кредит може да се окажат в доста “ кофти” ситуация буквално след година. Не те разбирам. То се вижда, че ще стане. Ти като си изплатил почти и си взел на сносна цена преди време би трябвало да си доволен. Не го раздавай толкова “кисело”. Пак казвам, за мен е лудост да се купува точно сега, и пак казвам всеки си носи глава на раменете и сам си решава какво може да понесе като рискове в бъдеще.

# 27
  • Sofia
Нашата територия няма да остане ненаселена -друг е въпроса какви хора ще живеят тук...

# 28
  • Бургас
Ако трябва да купувам сега, пак бих купила. Ако имам пари кеш, със сигурност ще ги запазя по-добре в имот, отколкото където и да било другаде. И аз бях инвестирала във фонд по съвет на банката, но нищо не ми донесе тази инвестиция и след три години си изтеглих парите. Докато имотите ми си поскъпват, че е наем имат.
За живеене бих чакала нещо наистина добро, ако имам къде да живея. Ако съм под наем, бих купила, категорично, дори и с кредит. Имот с ипотека също се продава, а хазаинът може да те изгони винаги.
Понеже вече имам достатъчно имоти, сега съм се заела с диверсификация. Но и деца имам също, и те ще трябва някъде да живеят.

# 29
Често ли се случва хазяите да гонят, защото постоянно се дава като пример? Нито веднъж не ми се е случвало, нито се е случило на някой от приятелите ми, които масово също са под наем. Аз живея в това жилище от 9 години. Някои от съседите са от повече от 20г в сградата. Всички сме под наем.

Общи условия

Активация на акаунт