Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 202
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
Аз също съм от хората, които мислят, че цената на ново строителство в хубави квартали ще стане 3000 евро в следващите две три години. Смятам, че има много макроикономически фактори за това, най-малкото ще приемем еврото, а минималната работна заплата, само ще расте оттук нататък.
Тя заплатата може да си расте, ама ще отива за по-скъпо отопление, гориво, храна, и т.н.
Колко от дохода си може да отделя човек за ипотека? Това зависи пряко от лихвата.
Доскоро имаше лихви от 2-3%, но вече държавата плаща 4.625%:
https://www.dnes.bg/politika/2022/09/16/bylgariia-plasira-na-mej … -mlrd-evro.543910
Колко трябва да плаща тогава физическо лице, дори с най-добрия кредитен рейтинг? Той не може да по-висок от този на държавата.
На всеки 100,000 кредит си имал да плащаш лихва 183 месечно при 2.5% лихва. При 5% лихва имаш да плащаш 416 месечно - само за лихва, без главницата.
Така че хората, които могат да си позволят по-високи цени, никак няма да са много.
Нищо чудно да започнат и да падат, както започнаха в доста държави.
Все още лихвите по ипотечните кредити в България не са вдигнати и според управителя на една от големите банки, това няма да стане поне до края на годината.
Аууу, до края на годината нямало да се вдигнат. Налитай народе сега е момента. Само дето лятото офертите бяха на 2.1% сега са на 2.6-7%. отделно това не е фиксирана а плаваща лихва какво значение има, че няма да се вдигне 2-3 месеца до началото на годината като плаващата компомента се очаква да си отлети нагоре. 2-3 месеца си на промоция останалите 300 дупе да ти е яко.
Влизането в еврозоната за цените на имотите в България не е плюс, ние сме във валутен борд от 20 и повече години. Ако нещо ще спрем да имане шано метрики за кредитите, което вероятно при сегашната ситуация ще направи кредитите по-скъпи.

Това не е вярно, ДСК например  традиционно дават, 2.6-2.7, но днес имаме оферта от Алианц на 2.05!

Всеки е свободен да мисли и да изказва собственото си мнение.
Според мен, Цените на хубавите имотите ще растат, еврото ще го приемем, искаме, не искаме. Минималната заплата като расте,натиска растежа на всичко, иначе не е фактор. Голям Фактор оттук нататък ще бъде цената на труда, не на материалите.

# 316
Еврозоната е под въпрос към този момент, нищо чудно да я отложат с 4-5 години, както направиха Румъния - те трябваше да влязат в еврозоната с нас, но отложиха за 2029 г. Вчера за първи път видях статия от money.bg, че няма да отговаряме по 2 критерия. Сега дали ще направят изключение за нас, предстои да разберем. Ма дори и да влезем, тогава хората хептен няма да имат пари да живеят, защото ще има още инфлация и спекулация, закръгляне на цените нагоре, а заплатите пак няма да тръгнат изведнъж нагоре. В период на затягане и на лихви и рецесия, жална ни майка, по-скоро виждам сичкото младо да се измести някъде на топло с евтин ток и по-нисък стандарт, където да може да работи от вкъщи и да си харчи парите на техните цени. Та нещата с имотите мн бързо ще се наместят.  Нашият стандарт не може да фръкне в небето от нищото и да очакваме да догоним Австрия, Германия или една Полша. Винаги ще сме последна дупка на кавала. Аз първа бих емигрирала в Азия, а тук да се оправят на скъпото. Само че и ако други като мен го направят, нещата много бързо ше се понаместят. На прага на рецесия сме, пък хората още са опиянени от вечен растеж на имотите.. тц тц ще догоним Гърция по стандарт след 5 г и чужденците ще решат да плажуват при нас, а не в Гърция, очаквам да го видя, ама надали. Тука липсва нещо в уравнението и най ми прилича на тежки години за цяла Европа , в които имотите ще дефлират спрямо потребителските цени или пукане на балоните, криза, безработица и в един момент сериозна дефлация. Аз си мисля вече за второто.

# 317
derivative
това което забравих да кажа е че става въпрос за такова закупуване на едро 1000+кв.м.  в  района на близост до метро спирка Изток /Дианабад

# 318
С принтираните пари по време на пандемията и инфлацията нещата се заформят съвсем различно.

# 319
И аз мисля, че готови или не, ще приемем еврото.
В законопроектите, който се вкарват в Парламента, се включват редакции на разпоредбите, които касаят суми в лева и стават в евро.

# 320
Това няма такова значение, защото ние може много силно да искаме да приемем еврото, но да ни върнат с нов срок.

# 321
Пак казвам, че всеки си има глава на раменете и собствено мнение и въобще никой не убеждавам.
Лично смятам, че като казвам, че имотите ще станат 3000 евро, това не са днешните 3000 евро, а утрешните, в новата реалност в която сме, също както преди 25 години семейството ми закупи апартамент за 20 000 долара и тази година продаде за 150 000 евро. Това не е печалба, а стойност на актива в съответния времеви период.

# 322
Ами да и Гошо вече не е средна класа.Cry
Като стана дума за балони мисля , че съм открил най-добрият индикатор. Когато всеки втори ( шофьори на такси, комшии и колеги ) започнат да ми разправят каква далавера е Х( имоти, крипто и акции) бягам далече .
Ще со го крадна този индикатор. Много готин !
Наскоро и аз това го обяснявах. Помня паниката когато фибанк и райфайзен щяха да фалират (2013 ли кога беше) хората хвърчаха да теглят от банкоматите, да точат сметки. Всички знаеха и накрая нищо не стана. А КТБ, като изчезна, никой не знаеше и който се беше вкарал, го отнесе.

# 323
Пак казвам, че всеки си има глава на раменете и собствено мнение и въобще никой не убеждавам.
Лично смятам, че като казвам, че имотите ще станат 3000 евро, това не са днешните 3000 евро, а утрешните, в новата реалност в която сме, също както преди 25 години семейството ми закупи апартамент за 20 000 долара и тази година продаде за 150 000 евро. Това не е печалба, а стойност на актива в съответния времеви период.

Преди 25 год заплатите бяха около 10 пъти по-ниски У нас или 1000% увеличение.
Я виж в Европа колко да се вдигнали за това време, дали има 50%-60%?

Или ние ще изпреварим цяла Европа по заплати?

# 324

Абсолютно е така. Еднакво трудно е да изкараш 200 хиляди евро сега или 30 хиляди долара преди 25 години.
И в момента има цени много над 3000€ кв/м , в предната тема коментирахме сградата на ул Оборище( мисля продадена вече цялата на зелено).

# 325
Така е, но декларирането на данъци е голяма игра.

Имам активи в 7 индексни фонда, данъчната декларация тази година попълването + пускането (с електронен подпис, естествено) ми отне под 30 минути.

Не знам как на някои хора в темата им се привижда, че едновременно ще има рецесия, ще продължат да се покачват лихвите и спадът на населението в трудоспособна възраст също ще си продължи, а пък цените на имотите щели да се качат с ~40-50% в следващата 1 година. Просто е смешно.

# 326
Преди 25 год заплатите бяха около 10 пъти по-ниски У нас или 1000% увеличение.Я виж в Европа колко да се вдигнали за това време, дали има 50%-60%?Или ние ще изпреварим цяла Европа по заплати?
В Европа за последните двайсетина години малките и огромните заплати се удвоиха, както и цените на имотите, и някои други неща. Средноголемите заплати не скочиха особено. Това значи, че понастоящем на средната класа й е най-нанагорно. В България е съвсем различно по много параграфи, но има една прилика, и на двете места в момента най-големите участници на пазара са тия с големите надежди дето си купуват инвестиция, не жилище, от което следват едни изводи, ама всеки да си ги прави сам.

# 327
Eфибуш не е вярно че са се удвоили в Европа заплатите. Удвоиха се в България. Сега си нямате на представа в какво закътано местенце живеете. И дано не ви вдигнат мерника, че гледай какво става с Унгария.

# 328
Това не е първата енергийна криза все пак. А и доставката с кораби не е кой знае колко скъпа, просто в момента никой не е подготвен, няма капацитет и прочее. Но лека полека нещата ще се наместят - ще има нови доставчици, ще се направят икономии и цените ще се спрат на ново ниво, по-високо от преди (както вече казах), но по-ниско от сега в пика. И пак така.
Европа се простреля преди много години, когато се успа с руския газ и не си подсигури алтернативи. Сега само бере плодовете.
А и аз продължавам да храня надежди за фундаментален пробив, който ще изведе на ново ниво светвните икономика и екология. 
https://it.dir.bg/nauka/kitay-izgrazhda-na-nay-golyamata-v-sveta … ermoyadren-sintez
Няма по-евтина алтернатива от руския газ. От десетки години е така. Още по време на студената война Германия купуваше големи количества газ от най-големият си враг (СССР). Това не го е правила за да помага на врага си, а за да се движи напред. До ден днешен евтината руска енергия беше един от стълбовете за бурното развитие на германците. Уви това свърши. Сега ще им е по-трудно. “За една от основните причини за упадъка на „германското чудо“ експерти смятат доброволния отказ на Берлин от евтината руска енергия.

Първата икономика в Европа не расте почти пет години. Тя се възстановява от пандемията по-бавно от всички други големи икономики. Сега страната, която дълги години се смяташе за икономическия локомотив на Стария свят, е на ръба на рецесията.

Всичко това, плюс големи енергийни проблеми, кара икономистите на Wall Street Journal да твърдят, че икономическият просперитет на Германия е приключил.

Дългосрочният успех на Германия в производството се основава на четири стълба: свободна и отворена световна търговия, нарастване на търсенето в Китай, висококвалифицирана работна сила в страната и евтина енергия от Русия. Сега и четирите стълба имат сериозни проблеми, а това не може да не означава сериозни проблеми за самата германска икономика.

Прекъсванията на веригата за доставки и предизвикателствата в световната търговия, пандемията от коронавирус и събитията в Украйна доведоха до рязък скок на цените на компонентите и суровините.

Растежът на китайската икономика, най-големият търговски партньор на Германия, рязко се забави. Работната сила в Германия застарява и бързо губи умения. Със застаряването на населението германската работна сила се очаква да намалее с малко по-малко от 5 милиона през следващото десетилетие.

Що се отнася до енергийната криза, германските политици могат да обвиняват само себе си за нея. До февруари тази година Русия доставяше на Германия на ниски цени 55% от газа, консумиран от германците, 50% въглища и 35% нефт. Естествено, отказът от тези евтини енергийни източници, които изиграха голяма роля в развитието на Германия като първа икономика в Европа, не може да мине безследно за германската икономика.

Достатъчно е да се каже, че вече всяка шеста германска компания, всяко шесто индустриално предприятие е принудено, според Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (DIHK), да намали или напълно да затвори производството поради високите цени на електроенергията, провокирани от санкциите срещу Русия
.”

# 329
Мъфин това , което забравяш да добавиш е, че всичко това е крепяло до тук ЕС. Срине ли се Германия ... според мен кой от къде е. Аз лично го намирам за добре. По-некадърно ръководена организация от този съюз не знам да има. Друго, което забравяш да споменеш е, че Германия е невъобразимо зависима от Щатите. И още доста други ... например около Китай...
Също и забравянето на десетките АЕЦ - и , които в течение на годините страната е имала и поддържала, затваряла , строяла нови ... и които по заповед на щуката бяха затворени.
A kороната ами чете ли това като знаеш да превеждаш статии ? https://www.welt.de/politik/deutschland/plus241078911/Corona-Pol … s-Bill-Gates.html

Доколкото разбирам от твоята статия и тази статия е , че само по традиция си избираме правителства.

Общи условия

Активация на акаунт