Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 133
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Мисля, че човекът каза "средна" цена към 1000 за тристаен. Моят е даден за 1800 в момента. Твоят ако си го дал за 800, то значи идва над 1000 лв средната цена за тристаен. Ако при теб се е случило някакво изключение към момента на наемане, се радвам за теб. Но, брой се за изключение, не за правило.

Голям смях, тристайните били средно по 1000 лева преди 7 години, сега по 1200. Затова аз лично наех тристаен в младост 3 2016 година (на който бях първи наемател и който беше с нови мебели среден клас, не с 25-годишен хладилник) за 800, което беше точно около пазарната цена към онзи момент. Затова и приятелско семейство нае 3-стаен с паркомясто в Дианабад за 950 миналата година.
Имотните инвеститорчета не си познават собствения пазар, така че изненада ли е, че не могат да си сметнат реалната възращаемост? Даже и "статистиката", доколкото е акуратна за наеми, показва реалната ситуация:

Иначе не знам защо се търси апартамент точно в кочината студентски град (на която една от двете входни "артерии" продължава да стои наполoвина пропаднала вече 2 години). В нормалните квартали наоколо (младост и мусагеница) тристайните НС (без паркомясто) с относително ново обзавеждане вървят 900-1000 лева. За 800 може да се намери панел с по-старо обзавеждане.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 21:25 от rumka833

# 391
Много хубаво, че сте го отдали за 1800 лв, но по-скоро изключението сте Вие, а не derivative с неговите 800 лв. Излизайте по-често и говорете с хората, че в бг-мама всеки е от инвеститор и бизнесмен нагоре, а реалността определено е друга. В тоя ред на мисли познавам човек с наем 350 лв за двустаен в Дружба 1, до езерото. Със старо обзавеждане е, панел 62 кв.м. но е факт. Нает през април тази година...

Мисля, че човекът каза "средна" цена към 1000 за тристаен. Моят е даден за 1800 в момента. Твоят ако си го дал за 800, то значи идва над 1000 лв средната цена за тристаен. Ако при теб се е случило някакво изключение, се радвам за теб. Но, брой се за изключение, не за правило.

Голям смях, тристайните били средно по 1000 лева преди 7 години, сега по 1200. Затова аз лично наех тристаен в младост 3 2016 година (на който бях първи наемател и който беше с нови мебели среден клас, не с 25-годишен хладилник) за 800, което беше точно около пазарната цена към онзи момент. Затова и приятелско семейство нае 3-стаен с паркомясто в Дианабад за 950 миналата година.
Имотните инвеститорчета не си познават собствения пазар, така че изненада ли е, че не могат да си сметнат реалната възращаемост? Даже и "статистиката", доколкото е акуратна за наеми, показва реалната ситуация:

Иначе не знам защо се търси апартамент точно в кочината студентски град (на която една от двете входни "артерии" продължава да стои наполoвина пропаднала вече 2 години). В нормалните квартали наоколо (младост и мусагеница) тристайните НС (без паркомясто) с относително ново обзавеждане вървят 900-1000 лева. За 800 може да се намери панел с по-старо обзавеждане.

# 392
Аз имам даден тристаен в споменатия по-горе квартал, НС, за 850 преди данъците. Отне няколко дни да се отдаде и брокерите ми скъсаха нервите. Ако го пусна за 1000, ще трябва да платя 500 лв комисионна на брокер и при първото по-изгодно предложение ще се изнесат. Над 1000 ми се струва химера, браво на тези, които го постигат.

# 393
  • Варна
Включвам се и аз в отбора на забелязващите напоследък по-нормални обяви с лек спад. Даже си купихме един такъв тристаен в идеален център на Варна на 1200 €/ кв. За лично ползване - трябва ни по-голямо жилище. Но е на 4ти последен етаж без асансьор. Задължително искахме последен етаж. Липсата на асансьор си е сериозен минус, но жилищата без компромиси твърдо си държат цената и даже поскъпват ежедневно.

Та след като се преместим, ще пускаме под наем и двустайния на мъжа ми, в който в момента живеем. Само се моля да попаднем на читави наематели, каквито имаме и в моя апартамент вече година.

# 394
Rumka, 1800 лв наем в бг - на българи или чужденци е отдаден? Опишете хората, които са го наели. Колко стаи/колко човека. Лукс ли е, снимки, че ми стана интересно. Да не би да го отдавате към някое министерство за делегати, президентски апартамент. Нз, интересно ми е

# 395
Didi168, честито за покупката и да сте много щастливи!  Да попаднете на читави майстори, ако ви се налагат ремонти и на още по-читави наематели 🤗

# 396
Абе щатите качили с още 0,75

# 397
И казаха че ще качват още . Няколко пъти последователно. ЕЦБ също казаха миналата седмица . В Германия имаше статия, че почти всичкото строителство е спряно и остава в незавършен вид. Частни жилища в момента вече не се строят и са непродаваеми. https://www.welt.de/finanzen/immobilien/plus241168729/Immobilien … Baustopp-ein.html

# 398
  • София
Абе щатите качили с още 0,75

Щатите качват, Европа качва, само при нас не са мръднали!  Rolling Eyes
Ама защо ли да мръдват. То е ясно, че щото сме много богати и защото сме имали много депозити, няма нужда.
Лихвите ни били зависими от някакви проценти и коефициенти на депозити и дрън, дрън, дрън Satisfied
А инфлацията кучета я яли Smile Ще я борим по друг начин. Какъв, не ясно все още, ама ще е нещо много мъдро!

През това време:

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/279726-balgariya-izch … -410-dushi-dnevno

Цитат
България е на първо място в света сред 230 страни по намаляване на населението.
"Всички раждания, които са 60 хил., изчезват с емиграцията, която също е 60 хил. Смъртността е 150 хил. Със 150 хил. души намалява България всяка година. Това прави 410 души на ден"

# 399
Да, говорят и за soft landind, т.е.да очакваме точно обратното

Mitko, изстискват ни до последно просто. Няма безплатен обяд.

# 400
Митко, сега ще ти обяснят как демографската криза на българското население няма никакво значение, защото такава прекрасна “територия” като България няма как да опустее. Което донякъде има резон, все пак умерен климат, горе долу прилични сезони, май няма да сме най-тежко засегнати от климатичните промени, имаме все още хубава природа и екологично чисти места. Ама кой и как точно ще насели “територията”, разбира се, е напълно неясно 😃 Може Турция в някакъв момент да реши да си присвои югоизточните райони, под същия претекст, под който Путин си прибра Крим. Или ЕС да ни принуди да приемаме мигранти от Африка, които ще стават все повече и ще бъде все по-трудно да бъдат възпрени на място…Сценарият, на който всички се надяваме, да дойдат IT специалисти и доктори или западноевропейски пенсионери, ми изглежда най-малко вероятен.

# 401
Уж хубава природа, пък всички се бутат в София. Та така и съ западните “желаещи” да дойдат в България. Така и не ми стана ясно защо се бутат в тоя умрял Лондон, а не идват в нашата хубава и красива родина.

За неразбралите, обиколете малко света, ще разберете, че е пълно с хубава и чиста природа навсякъде. Просто още от учебниците в първи клас се започва промивка на мозъка за родолюбие, специалност, ние сме най-най. Истината е че не сме по-различни от останалите, че и за някои неща сме по-зле. Целия източен блок е орисан да бъде буферна зона и нищо няма да промени това. Ще дойдат африканци, и то по-долнопробните, но те ще направят живота тук по-гаден и ще минат десетилетия докато тези хора се адаптират и интегрират. Така че, ще прислугваме и рентиерстваме на тях.

# 402
65та тема, не ви ли омръзна едно и също да повтаряте? на английски се нарича circlejerk. Демографските процеси са сложно животинче и само гледайки раждаемостта не може да се правят изводи за бъдещето на имотите...

# 403
  • София
Турция можела да си присвои южните райони. И какво, имоти в Турция не се продават и не се дават под наем ли!?
Абе с какво сте се нашмъркали рано-рано на празника!?

Няма такава комедия.
А оня виц с пурите и хотелиера си мислех, че е само виц. А то, упоритост и постоянство. Що, ама що, какво си правите с вашите пари. Ми к'вото искаме, правим си. Капитализъм. Всеки си отговаря за неговите си пари и инвестиции.
За да не сте тролове, кажете вие как си инвестирахте вашите (като не пушите пури). Разбрахме, че няма "хляб" в имотите вече. Ще пускаме кепенците на имот беге и на тоя раздел във форума. Само дайте тон за нова тема и нов бизнес и започваме. Фризьорски салони за мигранти? Joy

Офтопик: природата ни не е супер уникална, но не е никак лоша. Особено крайбрежието, пясъка.
Но климатът е супер добър. Много малко места по света имат такъв климат. Особено на южното черноморие.

# 404
Странно е, че най-плюещите България живеят точно в нея, че някой даже са и под наем. Ми живейте в евтината и хубава чужбина. Какво правите в скъпата и гадна България?

Общи условия

Активация на акаунт