Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 518
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Дървото ще гризнат най-вече тия, дето инвестират в имоти дългосрочно и които свиването на популацията в интервала 25-40 годишни с 40+% в началото на следващото десетилетие ще ги приземи перманентно.
Аз междувременно никакви балони да се пукат не чакам, а инвестирам в активи, които не зависят от демографията на България.

# 526
От всички тея дето са купили много малък процент (говорим за 3-5% примерно) ако стане неплатежоспособен ще събори пазара и ще е хем ниски цени, хем ниско предлагане, хем ниско търсене.

Никой не обдъжда атаката над северен поток. Това изцяло променя гео политическата обстановка и си е обявяване на война. Да си спомним как е започнала ww1 и ww2 - с инсцениран атентат над Австрийския княз и с атака на немци, преоблечени като поляци. Никой ли не се притеснява от ww3

# 527
  • София
Инвестираш, дръжки.
20 лв от на баба си пенсията.

А защо 100% от мненията ти са в теми за имоти и ковид?
Що не пишеш в теми за инвестиции, в които инвестираш?

Това е точната дефиниция на "тролене": Пишеш в тема, в която нямаш интерес, единствено с цел заяждане.

# 528
Населението като цяло не е задължително да намалее, че “белите” (макар че много мразя да диференцирам по расов признак) намаляват не означава, че земите и градовете ще останат необитаеми. Та баш за имотите дългосрочно не бих се притеснявала толкова.

За хора с ипотека върху единственото жилище, което притежават, която не им е била по силите преди, а след 2-3 години съвсем, да. Но пазарите и икономиката си имат цикли, които се завъртат, и това всеки го знае.

# 529
Нещо дъртото пишман инвеститорчето взе да се изнервя, това е stage 2 - anger. Очаквам пак да ме заплашва в темата и на ЛС, голям смях ще падне отново.

# 530
  • София
anger-ът е за теб. На мен ми е забавно. Водя с 1000 обиколки. Дерзай.

# 531
  • СИ
...
Това е обсъждано много пъти в темата. За тия, които не са чели, повтарям (без претенции за изчерпателност).
Първо, тези в Силистра имат пълното право и възможност да се преместят в София и да работят там.
Социализмът свърши и с него и осигуряването на "формална" работа за всеки, без да се търси ефективност.
Все пак да мигрираш в София е къде по-добре, пред алтернативата да се преместиш на обратната страна на Кълбото из саскачуанските тундри.
...

Леко си се объркАл. Социализмът не е свършил и за това говори зверската централизация по оста София/Провинция. Не го виждам за много нормално всичко да се тъпче в София, а останалото да е пустиня с разбити пътища. Ако не си разбрал, точно това е социалистическия манталитет. Другарите събрани в София, останалите да се оправят. Този модел на държава ли ти харесва?
И като спомена за ефективност... В Словения например дали е много ефективно да се гледат крави из Алпите? Със сигурност не е. Но къде е Словения, къде сме ние? Толкова сме ефективни, че сме с най-ниски доходи и стандарт.

# 532
  • София
Ами не, плановата икономика при социализма мести "работата" при хората. Затова и кремиковци беше построен в София, но нерентабилно да се влачат руди по жп линии. Затова и до днес жп линиите са разбити и няма пари да се оправят.

При капитализма се формират естествено централизации. ЛА, НЙ, Лондон и тн.

Дали ми харесва, не ми харесва, но е ирелевантно. Съобразявам се с дадените условия. Иначе ми харесва да си живея в Бургас, тия дни е 30градуса с плаж. Ама никой не ме пита.

# 533
Затова били разбити жп линиите ... разбити са защото е разбито БДЖ то , докато си беше реномирана институция и си работеше не бяха разбити, а напротив. Ин=маха и заводи и проекти и първокласни кадри.
Аз все си мисля, че да се превърнеш от икономист, информатик и какво още беше в драскач по форумите със собствена роля и изпълнения ... все нещо не е било наред при първите две. А да идеш като първокласен информатик и икономист в Канада и да се прибереш обиден, че си им висял зимата по автобусните спирки ... значи много са те ценили. Може и Канадците да са тъпаци, но може и да не са . Кое е по-вероятното?

# 534
  • София
Затова били разбити жп линиите ... разбити са защото е разбито БДЖ то , докато си беше реномирана институция и си работеше не бяха разбити, а напротив. Ин=маха и заводи и проекти и първокласни кадри.
Аз все си мисля, че да се превърнеш от икономист, информатик и какво още беше в драскач по форумите със собствена роля и изпълнения ... все нещо не е било наред при първите две. А да идеш като първокласен информатик и икономист в Канада и да се прибереш обиден, че си им висял зимата по автобусните спирки ... значи много са те ценили. Може и Канадците да са тъпаци, но може и да не са . Кое е по-вероятното?
Жп линиите и БДЖ нямат общо. Едното е инфраструктура на НКЖИ, а другото са самите влакове - било то пътнически или товарни.

# 535
Инвестираш, дръжки.
20 лв от на баба си пенсията.

А защо 100% от мненията ти са в теми за имоти и ковид?
Що не пишеш в теми за инвестиции, в които инвестираш?

Това е точната дефиниция на "тролене": Пишеш в тема, в която нямаш интерес, единствено с цел заяждане.
Как да пише в тема за акции и индекси като там от доста време ситуацията е на червено и доста хора 😭. Графиката ми на SP500 седи малко по-назад.

# 536
Е то от това S&P не се ли чака печалбата след еехеее години. Например инвестираш 20 години и накрая вземаш парите и отиваш на околосветско? Stuck Out Tongue

# 537
В такива времена като сегашното неслучайно всички велики инвеститори казват, че са дългосрочни. Като в случая "дългосрочен" е евфемизъм за "на червено съм".

# 538
Е то от това S&P не се ли чака печалбата след еехеее години. Например инвестираш 20 години и накрая вземаш парите и отиваш на околосветско? Stuck Out Tongue
При имотите е същото. Сметни, който е инвестирал преди 20 години къде е сега. Освен това, който е купил имот преди година сега е с 10-20 процента напред, а който е купил SP500 е с 15-20 процента назад. Аз ще вложа поетапно до 400 000 долара в този индекс в зависимост от това колко ще падне. Нали апокалиптиците очакват срив на имоти и индекси до 40 процента. Ако това се случи аз ще направя повече от прилични пари. Последните 100 бона (ако се стигне до тях) ще вложа при цени по-ниски от преди 10 и повече години. Смятай какво ще стане когато след години се възстановят пазарите. Междувременно през цялото време ще капят някакви пари от наеми.

# 539
ако капят и когато капят.

Общи условия

Активация на акаунт