Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 515
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Е то от това S&P не се ли чака печалбата след еехеее години. Например инвестираш 20 години и накрая вземаш парите и отиваш на околосветско? Stuck Out Tongue
При имотите е същото. Сметни, който е инвестирал преди 20 години къде е сега. Освен това, който е купил имот преди година сега е с 10-20 процента напред, а който е купил SP500 е с 15-20 процента назад. Аз ще вложа поетапно до 400 000 долара в този индекс в зависимост от това колко ще падне. Нали апокалиптиците очакват срив на имоти и индекси до 40 процента. Ако това се случи аз ще направя повече от прилични пари. Последните 100 бона (ако се стигне до тях) ще вложа при цени по-ниски от преди 10 и повече години. Смятай какво ще стане когато след години се възстановят пазарите. Междувременно през цялото време ще капят някакви пари от наеми.

Умно решение. Дано си купил долари когато бяха по 1.60. Аз го направих. Чак на ниваот преди 10г няма да падне сп500, но ще има още път надолу.

ПП: Уорън Бъфет не инвестирав имоти.

# 541
  • СИ
ако капят и когато капят.

Точно. Имам достатъчно на брой познати, които набутаха пари във всякакви имоти очаквайки "да капе нещо". Ама не капе, че и разходи има по него. Последният такъв набута пари в къща за гости. Да капело... Ама капе по няколко дни около празници. После пълна суша. По план-график ще възстанови инвестицията след 40 години. Иначе на далавера купил имота... Далавера, ама за кого? За тоя който е продал и за брокера.

# 542
  • София, Bulgaria
Томева, много се радвам, че се появяваш. Твоето мнение и анализ винаги са полезни за четящите.
Аз в последния месец се замислих за покупка, не бях следила цените, то станало гарсониера в Младост 120к евро. Май ще чакам пролетта и аз, защото ми трябва готово, не на зелено. Но имах няколко разговора с брокери, всички ме убеждаваха, че сега бил момента да се купи, преди да вдигнат лихвите Grinning

Може би са имали предвид, че лихвите за отпуснати вече кредити ще се дигнат на по-късен етап. Първо ще е корекцията за нови кредити.
За сега се говори за прогнозни нива да достигнат до 4,5-5%. , но постепенно вдигане....ама знае ли се.
Моето мнение винаги е било, че ако се появи непредвидим разход от 100-200 лева/ 10% над вноската/  на месец  и това събори бюджета, значи въобще не е трябвало да се купува.
Тази година още от началото част от купувачите се дръпнаха лека полека от пазара, което ще има заздравяващ ефект.
Бурни времена са.
От една страна искат да купят, защото имат нужда, събрали са определен кеш, тревожат се от инфлацията. От друга страна не знаят, какъв финансов ангажимент могат да поемат към Банката, защото не знаят, колко ще са им месечните разходи: битовите сметки, отопление, ток, храна...
Тази зима ще е доста определяща. В зависимост как ще преживеем, напролет или ще се отприщи или повече ще се задръсти пазара.
Аз очаквам безумия, като 120К евро за гарсониера в Младост/ не съм виждала така обява, но може и да има, което не значи, че ще се продаде/  т.е. силно надценени имоти да няма вече.

# 543
...
Тази зима ще е доста определяща. В зависимост как ще преживеем, напролет или ще се отприщи или повече ще се задръсти пазара. ...
Няма да е зимата, а времето след нея. Сега още хората са с мисълта “ Kато приключи конфликта в Украйна , после всичко ще стане по старому.@ И с коороната беше така , но тогава никой не обърна наистина внимание.  Сега нищо вече не може да се върне по старому , особено след последните саботажи на газопроводите и след национализацията на руските фирми в Германия. Посне следващите 20 години според мен няма как да се възстановят нещата. Но според което чета това сега е само лек напев. Щяло да има гръм и трясък цялата 23 и след това . Зимата ... все още ще се лъжем тази зима...

# 544
  • София, Bulgaria
...
Тази зима ще е доста определяща. В зависимост как ще преживеем, напролет или ще се отприщи или повече ще се задръсти пазара. ...
Няма да е зимата, а времето след нея. Сега още хората са с мисълта “ Kато приключи конфликта в Украйна , после всичко ще стане по старому.@ И с коороната беше така , но тогава никой не обърна наистина внимание.  Сега нищо вече не може да се върне по старому , особено след последните саботажи на газопроводите и след национализацията на руските фирми в Германия. Посне следващите 20 години според мен няма как да се възстановят нещата. Но според което чета това сега е само лек напев. Щяло да има гръм и трясък цялата 23 и след това . Зимата ... все още ще се лъжем тази зима...

Ужас, животът ни мина от криза в криза. Докато се усмихнеш се озъбиш. Но все пак продължава, макар и променен и различен.

# 545
Безумните цени в София продължават. Аз си имам апарамент,  навреме взехме, имам и за наеми, но ако тепърва трябваше да купя за нашето 4 членно семейство имот, сериозно бих се замислила за друг град. Бизнес навсякъде се прави, когато човек е кадърен, градът не ме притеснява, макар да съм от София. Вижте само тази обява във Велико Търново и сравнете подобен имот в София в момента е между 350 000 и 450 000 лв. (без претенции за луксозност, нещо средно). А аз не знам как се изплаща нещо средностатичиско за живеене например тристаен в Младост/Дианабад да кажем за половин милион лева със заплата....

# 546
Половин милион лева, са 1200 лева ипотека.
При двама работещи - не е драма.

# 547
И 1% увеличение в лихвите на 100 хиляди неизплатена главница е 80 лв на месец, грубо 1% х 100к = 1000 лв / 12 месеца). Малко повече всъщност. 5 х 80 = 400 лв отгоре на месец. Съответно 2% увеличение 800 лв месечно, 3% и вноската вече е двойна.

# 548
1200 лева на месец за 500 000 лева за колко години са това и в коя банка?

# 549
Каква криза? От 15г в БГ е цветя и рози, но музиката спря. Хората не знаят какво е криза, даже младите не са чували за финансовата криза 2008 и срива на имотите. Нито знаят що е то инфлация и безработица. Натоварили са се с всякакви кредити като магарета.
Сега си преглеждам новините. Ами Англия е пред срив на икономиката, thanks to новата управляваща идиотка.

# 550
Нали все пак четем информацията, че имоти се купуват кеш.

"Всяка втора сделка с жилище в големите градове и основно в София се плаща изцяло с готови пари, сочат наблюденията на имотните брокери.

В Пловдив повече от половината покупки се реализират със собствени средства, а във Варна делът е още по-висок и 63% от сделките са реализирани без външно финансиране."

2008 имаше доста повече ипотеки.

# 551
Каква криза? От 15г в БГ е цветя и рози, но музиката спря. Хората не знаят какво е криза, даже младите не са чували за финансовата криза 2008 и срива на имотите. Нито знаят що е то инфлация и безработица. Натоварили са се с всякакви кредити като магарета.
Сега си преглеждам новините. Ами Англия е пред срив на икономиката, thanks to новата управляваща идиотка.

В Англия няколко пенсионни фонда за малко да изгърмят. За това трябваше да се намеси спешно централната им банка. Иначе не се знаеше какви щяха да са последиците за пазарите. Аз бях писал преди няколко дена че пазарите на лихви и валути не се държат нормално като долара не е спрял да скача спрямо повечето валути.
Иначе някой който участва активно на пазара не е задължително да има постоянно дълга позиция, може и къса позиция която печели като падат цените, може инструменти които се движат с лихвите. Например началото на тази година като се очакваше да скачат лихвите аз купих индекс който има двойна къса позиция спрямо 20 годишното щатско ДЦК. На който му е интересно да си провери графиката на TBT.

# 552
  • СИ

В Англия няколко пенсионни фонда за малко да изгърмят. За това трябваше да се намеси спешно централната им банка. ...

Някакъв линк? Това е сериозно. Нищо не съм чувал от познати и приятели живеещи там.

# 553
  • София
Половин милион лева, са 1200 лева ипотека.
При двама работещи - не е драма.

2х1200лв.

По-скоро аз се питам как във В.Търново се изплащат 110к евра, а не как в София се изплащат 250к Е.

# 554

В Англия няколко пенсионни фонда за малко да изгърмят. За това трябваше да се намеси спешно централната им банка. ...

Някакъв линк? Това е сериозно. Нищо не съм чувал от познати и приятели живеещи там.

Да наистина е сериозно положението. Това е от вчера

Общи условия

Активация на акаунт