Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 11

• 87 930
  • 838
  •   1
Отговори
# 135
Помагайте - в събота ще отидем за две нощувки в Маджарово - по път съм записала Каменните гъби, Перперикон и Кърджали, втори ден - язовир Кърджали и меандрите на Арда, не знам дали ще стигне време и до Златоград, третия - не знам.... Спим в Природозащитния център в Маджарово- закуска и вечеря там, вторият ден обяд на язовира, но  за първия в района на Перперикон, Кърджали...не знам къде да нахраня три деца и мъж - хем да е вкусно, хем интересно, хем бюджетно? И нещо да препоръчате, което пропускам, а задължително трябва да се види за краткото време по тези места?

# 136
Сещам се за Каменната сватба в района, а за обяд може да отиде в Кърджали на кораба Емона, ако обичате риба, но незнам до колко е бюджетно.

# 137
Много амбициозно ми се струва на мен да съчетаете и Кърджали, и меандрите, и Златоград в един ден... Още повече с тръгване и връщане в Маджарово. Сигурно вече няма как да го промените, но не беше ли вариант едната /втората/ нощувка да е в района на Кърджали? По-лесно щяха да се получат нещата. За меандрите трябва да хванете пътя за Ардино, в тази посока са. Ако решите от там да ходите до Златоград - много е обиколно, завоите са доста и въпреки, че като километри не е кой знае колко, си се събира стабилно време за пътуване. А и обратния път до Маджарово - там вече може да се мине от другия край на Златоград и един вид кръгов маршрут да се получи.
На мен ми звучи убийствено обаче, при все, че пътуваме доста.
Заведение мога да препоръчам в Златоград - гръцката кръчма на центъра /в сградата на общината е, няма как да се сбърка, но името ми убягва в момента/.

# 138
Аз бих изключила Златоград от плановете, нищо уау няма там и за мен е прехвалено.

# 139
Програмата за мене е неизпълнима, а и малко безсмислена. Не отчитате тежките планински пътища, а и в тази част на Родопите много от тях са в лошо състояние.
Язовир Къдджали е много далеко от Маджарово, а за да се видят красотите около него, трябва да се обиколи, което си е почти ден. Близо до Маджарово има много крисиви меандри на Арда - на изток, по пътя към Бориславци, което е на брега на яз. Ивайловград. В Бориславци има мнооого щъркели и е голямо удоволствие да се гледат като ловуват по брега на язовира. Наблизо има и много интересно тракийско светилище - Глухите камъни, но има и ходене пеша до него. Това си е един ден.
Не знам от къде тръгвате, но след Перперикон да се връщате на запад към Кърджали, когато Маджарово е на изток, не ми се струва добър избор. Вместо яз. Кърджали може да видите Студен кладенец, ако ходите пеша и имате време, може да се качите до крепостта Моняк (невероятна гледка към яз. Студен кладенец) или поне да видите въжения мост до Лисиците (но и това е малко връщане на запад).
По пътя от Перперикон към Маджарово е кромлехът при Долни Главанак. Приятна разходка, само на места леко се обикаля, че има огради на пътеката. Дори в началото минахме през една врата, отворих ме я и затворих ме.
И един съвет - в Източните Родопи има страшно много интересни места, уникални останки от траките. За мене е по-добре при дадено ходене да се избере малка част, в която да се разгледа всичко.

# 140
Благодаря на всички - програмата е максимум и ще се решава в движение. И ние пътуваме и ми ясно, още повече с 3 пораснали деца, че за два дни не може да видиш нищо. Били сме в този район преди 12 години, бях бременна, и знам, че има за обикаляне поне 10 дни. Златоград ще отпадне - идваме от Габрово, 1 ден - Каменните гъби, Перперикон, Каменната сватба, 2 ден - района на Маджарово - щъркели, лешояди, меандри и яз. Кърджали, 3 ден - прибиране през Ивайловград. Мисля, че това е оптималното. Още веднъж благодаря за препоръките. В самия град Кърджали ще потърся хубав дюнер, че тийновете и това ще запомнят:)

# 141
Около Ивайловград - вила Армира (ако вече са я отворили), до Мезек - гробница, крепост и връх Шейновец (красива гледка и интересен паметник, стига се с кола).
Меандрите при яз. Кърджали са на две места - едното е от южната част на самия язовир, има и други, на запад от язовира на самата река, от там се вижда и крепостта Кривус.

# 142
  • Казанлък
Благодаря на всички - програмата е максимум и ще се решава в движение. И ние пътуваме и ми ясно, още повече с 3 пораснали деца, че за два дни не може да видиш нищо. Били сме в този район преди 12 години, бях бременна, и знам, че има за обикаляне поне 10 дни. Златоград ще отпадне - идваме от Габрово, 1 ден - Каменните гъби, Перперикон, Каменната сватба, 2 ден - района на Маджарово - щъркели, лешояди, меандри и яз. Кърджали, 3 ден - прибиране през Ивайловград. Мисля, че това е оптималното. Още веднъж благодаря за препоръките. В самия град Кърджали ще потърся хубав дюнер, че тийновете и това ще запомнят:)

В Маджарово има водопади и сега са много пълноводни. Изкуствени са, но са много красиви.

На първото кръгово завивате вляво и до края на улицата с колата. После остава малко пеш до първия. До другите малко по-рано слизате по пътеката долу, пресичате реката по мостчето и за пет минутки сте там.
Това е картата

Над центъра за наблюдение на лешоядите има едни скали, оттам се откриват чудесно гледки към Маджарово.

Кромлеха до Долни главанак не го пропускайте, чудесно място е!
Мезек и Глухите камъни също са добра идея за последния ден...оттам директно към вкъщи.

# 143
Безценни сте, момичета! Благодаря ви още веднъж. И Господ да е с нас - хубави почивни и празнични дни на всички!

# 144
От Маджарово и аз препоръчвам да отидете до Ивайловград - вила Армира, а по пътя да посетите Глухите камъни край село Малко градище.  От Ивайловград може да се върнете обратно като минете през Гърция и да влезете през ГКПП Капитан Петко войвода.  Там край Свиленград може да разгледате гробницата в Мезек и средновековната крепост. Може и до връх Шейновец да се качите.

# 145
С три деца не вярвам да влизат в Гърция (за тях трябват паспорти) . Аз съм обиколила тези места без да излизам от Бг.
А вила Армира не е ясно дали работи.

# 146
вила Армира отворена ли е вече? нали бяха я дали за помещение за някакво мутренско парти и я бяха разбили жестоко. Как може такава тъпотия , имам в предвид да я дадат за парти.

# 147
  • Асеновград
Идеите дадени по нагоре са много, но времето е малко. Не виждам как ще ви стигне времето дори за набелязаното. Пътя от Перперек до Маджарово отнема поне двойно повече време отколкото дава мапса, макар и по ниски източните Родопи са си планина, пътищата са с много завои, на места тесни и лоши. Дори за човек който познава пътя е неизпълним плана. По добре се съсредоточете около Маджарово, Ивайловград, Свиленград, има шанс да успеете поне този район да разгледате. Можете да идете до Хухла, Мандрица, Пелевун. От Маджарово ви е близо Долно Черковище, Рабово, можете да обиколите забележителностите около тези села. Другото ще е едно препускане а какво ще видите не е ясно. Само Перперикон е минимум два часа за да се обходи, разгледа и снима. За там препоръчвам да си вземете местен гид, за да не стане гледахме едни камъни. https://izrodopite.com/  препоръчвам и двамата, лицензирани екскурзоводи, много начетени.  Вила Армира ако ви е цел в Ивайловград, по добре първо проверете по телефона на ТИС Ивайловград дали най сетне са я отворили, беше затворена за ремонт по проект много време. Музея в Ивайловград е също интересен, но малък. Има таханджийници които могат да се посетят. Освен това и двете крепости Лютица и Бялград. В с.Бориславци има много интересен частен музей с голяма сбирка кристали от района.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 07:08 от Panayotu

# 148
Помагайте - в събота ще отидем за две нощувки в Маджарово - по път съм записала Каменните гъби, Перперикон и Кърджали, втори ден - язовир Кърджали и меандрите на Арда, не знам дали ще стигне време и до Златоград, третия - не знам.... Спим в Природозащитния център в Маджарово- закуска и вечеря там, вторият ден обяд на язовира, но  за първия в района на
 Перперикон, Кърджали...не знам къде да нахраня три деца и мъж - хем да е вкусно, хем интересно, хем бюджетно? И нещо да препоръчате, което пропускам, а задължително трябва да се види за краткото време по тези места?
Ако отидете до Каменната сватба в с. Сипей - по пътя е  има страхотен рибен ресторнт "Нур", на нормални цени. В Кърджали в центъра  може да хапнете в Старата къща / не работи в неделя/, а в кв. "Възрожденци" -пицария Цезар.В самия център в комплекс "Рили" има 3 заведения за хранене-готвят добре и са с нормални цени

# 149
  • Казанлък
Последно миналата пролет по това време ходихме в Маджарово. Нищо им няма а пътищата в района. Но аз избирах не през гугъл, а си правих моя маршрут. Често ползвам тази карта
https://www.roads-bg.eu/#12/41.7007/25.4134
Гъбите, каменната сватба и Перперикон са съвсем постижими до ранен следобед в първия ден. Разбира се, с условието да се тръгне рано от вкъщи. Ако се спира в Кърджали, съветвам да се видят водното огледало с висящия мост, църквите и да се хапне там. В Маджарово може да се пристигне и надвечер, щом ще имате после цял ден там. Ще разгледате всичко наоколо без проблем.
Аз бих посъветвала още едно чудесно място.
От основния път се отклонява до село Горно поле. Там в по горната част се оставя колата и по черния път се върви към ретранслатора. Местните ще ви упътят. Не е далече, може би 15-20 минути.
Отгоре се отварят страхотни гледки към Маджарово и към долината на Арда. Там има и скалите, където гнездят лешоядите, така че не трябва да се вдига много шум.

Мисля, че Вила Армира все още е затворена. Така че се обадете предварително.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 09:25 от valpan

Общи условия

Активация на акаунт