Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 11

• 87 973
  • 838
  •   1
Отговори
# 225
Всяка година ходим на надсвирванетов Гела. Стръмен е пътя от Широка лъка до Гела, чак тесен.. не е като при Буйновското ждрело тесен, спокойно се разминават два автомобила. Самото надсвирване е на едни поляни, кара се по черен път, но е в сравнително добро състояние за черен път. Черния път е тесен, но е еднопосочен, тоест влизате от един черен път, а се излиза от друг такъв. На излизане има опашка, миналата година бая си почакахме по опашката, тъй като има едно две по- кофти места. Има доста каравани и кемпери, и те всъщност слизат малко бавно и бавят опашката.

Атмосферата обаче е страхотна- гайди, музика, чевермета и родопски специалитети. Има много хора, което допринася някак за прекрасното преживяване.

# 226
  • Варна
Много хора си оставят колите на асфалта при полицаите и вървят пеша до поляните. Ще ви трябва одеало за постилане и чадър за слънцето или за дъжда (както дойде). Изживяването пред сцената си струва.

# 227
С кола под наем ще сме, което също леко ме притеснява за много тесни и стръмни пътища.

През Буйновското ждрело пак толкова тесен ли беше пътя? Но там няма такова изкачване.

Оф, ще гледам пак google.maps и ще го мисля.

# 228
През ждрелото е "еднолентов път с двупосочно движение", по- тесен е, има уширения, където едната кола спира,за да се размине с отсрещната. Абе минава се, ждрелото спира дъха, струва си.

Широка лъка- Гела не е чак пък толкова стръмен, нормален е за планински път.

И на двете места си струва да идете, нищо чак плашещо няма.

Пускам и малко снимки от миналогодишното надсвирване

Скрит текст:

# 229
Не се отказвайте от Гела,  изживяването е страхотно. Ние сме оставяли колата преди черния път и от там отидохме пеша. Много е хубаво и атмосферата е невероятна.

# 230
За ждрелото трябва да спирате за да се разминавате на места, но пътя е в добро състояние, все пак често пропада и го ремонтират. Внимавате да не се одраскате отстрани като отбивате, но с кола под наем просто трябва да имате застраховка.
Ако ви е толкова страшен черния път спрете в селото и пеша.
Аз съм свикнал тук, за мен 30 км черен път в едната посока, с обикновена кола, нищо не е.
Ако си говорим честно, магистралата до морето също е в лошо състояние, но всички пътуват.

# 231
Блу, и ние сме с кола под наем. Вземам малка Пежо 208 и пълна застраховка, която увеличава цената на колата точно два пъти. Миналата година я опазих из Родопите, а по бая черни пътища я карах + едно като строителна площадка, където при всяко стържене отдолу ме болеше сърцето, но проблеми нямаше. Че на всичкото отгоре дават все много нови коли.

# 232
С някакъв нов хюндай ще сме, малък, + застраховка.
Ще видим какво ще измислим, но като ви чета, все повече ми се ходи на надсвирването.

# 233
Ако ви е страх за колата, може да я оставите на асфалта и да походите пеша. Пътят до Гела изобщо не е страшен, типичен планински, но поне е в добро състояние. Поне преди година нямаше дупки, крайният участък беше оправен, защото предишната година там имаше проблеми.

# 234
Не мисля да отсядаме в Гела, а в Девин и евентуално да отидем до Гела, да чуем и послушаме малко гайди и да се върнем да си спим в Девин, но пътя от Широка лъка нагоре ме притеснява, а и щом накрая става черен, ММ съвсем няма да иска.
Значи остава другия въпрос, има ли къде другаде да чуем гайди?
В Смолян в хотел и ресторант ,,Българче" всеки петък и събота има фолклорна програма с гайда и певица. Обадете се пак да проверите, но през зимата имаше.

# 235
Значи остава другия въпрос, има ли къде другаде да чуем гайди?
В Смолян в хотел и ресторант ,,Българче" всеки петък и събота има фолклорна програма с гайда и певица. Обадете се пак да проверите, но през зимата имаше.
Благодаря. Предпочитам и си представям гайди на открито, но и това като вариант ще имам предвид.

# 236
Кога точно се прави събора в Гела, винаги ли е първия уикенд на август? Сега ми се приходи, ама тая година няма да мога

# 237
https://shirokalaka.net/gaidarsko-nadsvirvane-i-sabor-gela-2023/
Тук четох вчера, че няма още твърди дати за събора в Гела, но в годините когато съм следила кога е, винаги е бил първия уикенд на август. В същия линк има информация за друго надсвирване, сега на 24 и 25 юни, в Стойките, може би не от същия мащаб като този в Гела, но сигурнк пак ще е хубаво.
Не знам Роженския събор дали се провежда още, преди беше през юли.

Допълвам с по-подробна информация https://www.sabori.bg/folk_fest_sub/view.html?oid=9139

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 10:51 от Блу

# 238
Надсвирването в Гела е първия уикенд на август. Тази година обмислям да си купим палатка (тъй като за кемпер няма толкова средства Simple Smile ) и да останем до края и през нощта. Преживяване ще е Simple Smile Като гледам колко други хора са разпънали палатките и на мен ми се прииска Simple Smile Обикновено си тръгваме надвечер, вечерта никога не сме били и изобщо не знам има ли някаква програма, ама ми е мерак. 

Роженския събор е 14-16 юли, на него не съм била до сега, но тази година обмислям да го посетим и него.

# 239
24-25 юни Гайдарски събор Апостол Кисьов в с. Стойките
24 юни в Девин също има фолклорни празници. Ще има гайди на открито!
14-16 юли Рожен
5-6 август в с. Гела гайдарско надсвирване. Винаги се провежда първата неделя на август. Събиране на родовете се прави на 20 юли (Илинден) на поляните до параклиса Свети Илия. Точно там, където е събора. Според мен това е много по-вълнуващо 🥰

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 23:51 от Дю

Общи условия

Активация на акаунт