ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 32 687
  • 549
  •   3
Отговори
# 510
Въпрос - може ли ендометриоза да причинява ясна кръв в урината? Говорим за кървава урина? След секс се получава.

# 511
  • София
Зависи къде има ендометриозни огнища. Ако има по пикочните пътища - възможно е, но чак кървава, по-вероятно е нещо друго. Цистит, бактерия, груб секс.

# 512
Здравейте, момичета
Искам да споделя моята история с надеждата да дадете вашето мнение.
През 2010 г съм оперирана лапароскопски за киста на яйчника 7 см. Хистологията посочва хем ендометриозна киста, хем бистро съдържимо, няма сраствания.
През 2020 г започвам инвитро и отново се появява киста на същия яйчник-ПАРАОВАРИАЛНА.Не се влияе от хормонални препарати.По време на пункция на фоликули кистата е пунктирана, но на следващия месец капсулата й отново се пълни и е налична. Докторите съветваха никаква операция преди бременост, защото това ще намали изключително много резерва- АМХ и без това беше 0.01 .През 2023 г забременях, но кистата остана, не се премахна с бремеността, не намали размерите си, а нарасна- от 3 см стана на 6 см в края на бремеността. Лекарката, която ми прави секциото( с голям диоптър и заболяване на окото съм) каза, че няма да я премахне при секциото, защото ако е ендометриозна има опасност да се разнесе по другите органи. Сега вече половин година след секцио казват задължително лапароскопия-6 см. Имам предстоящ час при доктор Калчев, за да обсъдим операцията. При вас има ли момичета с неизразени симптоми да ендометриоза- нямам болки, но с повтарящи се появи на кисти? Имали ли сте кисти, които не изчезват с бремеността, не се влияят от противозачатъчни?

# 513
Може и ендометриоза да не е. Има различни видове кисти.
Като я махнат хистологията ще покаже каква е точно.

# 514
Здравейте,
Миналият ден ме диагностицираха с ЕМ, но на 16.11 , гастроентеролог ми каза ,че вижда нещо като киста на пикочният мехур.
Аз отидох на гинеколог и тя ме прегледа с вагинален ехограф и ми каза , че има киста ,но не ми каза каква е ,каза ,че е от тия дето не растат и имат течност и се отстраняват оперативно. Аз отидох на второ мнение и там ми казаха,че са почти сигурни ,че е ЕМ.. казаха януари да отида отново ,но туморните маркери C-125 в понеделник беше леко завишен, но преди няма и 3 седмици имах операция лапароскопска за махане на жлъчката и ми каза ,че е възможно операцията да е повлияла на маркерите..

То, въпросът ми сега е този гастроентеролог,който е видял киста на пикочният ми мехур ,дали е същата ,която гинеколожката видя ? Аз я питах и тя ми каза ,че е същата , обаче  често ми се ходи по голяма нужда ,сякаш кистата притиска пикочният ми мехур.. на някой случвало ли му се е това ?

# 515
За киста на пикочния мехур не съм чувала, но сраствания от ендометриоза може да има. Аз бях така. Симптомите са тежест в пикочния мехур, често уриниране, говорим през 20мин все едно съм изпила 3л вода. Обострят се преди овулация, а понякога и преди цикъл.

# 516
При мен C-125 си беше в норма, въпреки ендометриозата. До колкото разбрах тогава изобщо не е задължително да е над норма.

# 517
  • София
И при мен беше в норма. Не е показател за ендометриоза. Единствено операция може да докаже или отхвърли ендометриоза.
Възможно е да притиска мехура. Имах огнища по пикочния мехур, но според мен в моя случай от кистата ми се пишкаше толкова много. Тя беше 7 см и няма начин да не е оказвала влияние.

# 518
Здравейте, момичета
Искам да споделя моята история с надеждата да дадете вашето мнение.
През 2010 г съм оперирана лапароскопски за киста на яйчника 7 см. Хистологията посочва хем ендометриозна киста, хем бистро съдържимо, няма сраствания.
През 2020 г започвам инвитро и отново се появява киста на същия яйчник-ПАРАОВАРИАЛНА.Не се влияе от хормонални препарати.По време на пункция на фоликули кистата е пунктирана, но на следващия месец капсулата й отново се пълни и е налична. Докторите съветваха никаква операция преди бременост, защото това ще намали изключително много резерва- АМХ и без това беше 0.01 .През 2023 г забременях, но кистата остана, не се премахна с бремеността, не намали размерите си, а нарасна- от 3 см стана на 6 см в края на бремеността. Лекарката, която ми прави секциото( с голям диоптър и заболяване на окото съм) каза, че няма да я премахне при секциото, защото ако е ендометриозна има опасност да се разнесе по другите органи. Сега вече половин година след секцио казват задължително лапароскопия-6 см. Имам предстоящ час при доктор Калчев, за да обсъдим операцията. При вас има ли момичета с неизразени симптоми да ендометриоза- нямам болки, но с повтарящи се появи на кисти? Имали ли сте кисти, които не изчезват с бремеността, не се влияят от противозачатъчни?

Преди години почнах с една никаква кистичка. Пунктирана, следена. Едно дете инвитро, после с нея второ. Реално бяха две малки ЕМ кисти категорично. На пункцията се видя.
А втората бременност, не само че не се сви, ами се разрасна. В момента всичко почти е срастнало, болки имам сериозни. Кърмех ексклузивно 9м, и с двете деца цикълът ми не спря, което вероятно е повлияло негативно на ЕМ. И сега съм на нов път, ще пробвам с зафрила, пък да видим. Защото масово искат да ме оперират, което според моят лекар е изключително тежка интервенция. Което и не мога да си позволя с две малки деца и без помощ.

Наскоро се заинтересувах повече от естрогеновата доминантност и как й се противодейства и смятам, че бях на прав път и със самолечението, което е като цяло прием на биоидентичен прогестерон, диета и сорт.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 14:05 от ^SunLight^

# 519
  • София
Боби, може ли да споделиш малко по-конкретно за биоидентичният прогестерон?

# 520
Надежда, ако е към мен, не съм Боби.

Това е прогестерон направен от естествени продукти. Див ям и подобни, направено е като крем и се маже по меките тъкани на тялото. Не, не е измислица тип аквасорс или подобно. Аз лично си бях взела една марка, единствената, която намерих да доставя в България. Ако поровите из групите за естрогенова доминантност във Фб има доста инфо. Смея да кажа, че при мен имаше положителен ефект, поне върху симптомите. Колкото и на никой лекар да не му се вярва и да ме гледат като полезно изкопаемо. Ама в България малко трудно идват новостите и вижданията, освен ако не са 100% медицински основани. Пример за това са кетото при ИР  и берберинът, конто напоследък нашумя. Ама реално си ги има като информация от много години.

# 521
  • София
Извинявам се, обърках се. Не се наспивам тези дни, бебето минава през регресия май и не знам къде ми е главата.

Определено ще проуча. Преди да забременея се бях заела да разуча как мога да я приспя. Но сега пък като кърмя нямам цикъл и ми е спокойно, а бебето е на 4+ месеца и ми е интересно някой ден, когато реша да спра дали симптоми ще има.
В България сме доста назад с информацията. Бях питала една АГ за вид добавка за ендометриоза- глас в пустиня.

# 522
Разбирам те с недоспиването.. ужас е. Иначе аз много се надявах, че кърменето ще ми помогне, но с и двете деца нищо… реално мазането с прогестерон не би трябвало да пречи по никакъв начин на кърменето.
Игнор на това. Не е от значение толкова. Но диета е. Тепърва пак почнах да се инатя и да видя как да се храня по-добре, за да си помогна, но филтърът на информацията е тегав.

# 523
  • София
Относно храненето - бях спазвала диета около 2 години и бях добре. Не знам дали от това или от някакъв остатъчен ефект от Золадекс, но 2 години нямаше проблеми. При мен смятат, че ЛУФ е проявата на ендометриозата.
Когато пък ми мина секциото, АГ каза, че съм имала много сраствания. Sad Преди години ми махаха ендо киста и положението беше "паяжина".
Определено с информацията трябва много да се внимава. Жалко, че тук нямаме особено читави специалисти. Поне моят опит е такъв.

# 524
Здравейте и аз да се включа в темата с въпрос. Преди две години ми откриха киста със съмнение, че е ендометриозна. Казаха ми да пробвам да забременея 1-2 месеца и ако не стане да я оперират заедно с миомата ми.
Забременях от рас, както се казва. Кистата не нарастваше, за разлика от миомата.Родих със спешно секцио и лекарката ми каза, че е видяла ендометриозни кисти, но не е могла да ги отстрани (имах доста голяма загуба на кръв поради отлепяне на плацентата).
Като отидох на преглед при моя гинеколог, тя ме посъветва да сложа спирала Мирена, около 3 месеца след раждането, за да се опитаме да ограничим огнището на ендометриозата. И като реша, че искам дете да махнем спиралата. Кърмих до година и 2-3 месеца.
Бях на годишен профилактичен преглед и ендометриозната кистата беше намаляла, но до нея се беше появила друга.С неопределен вид (ясно се виждаше на ехографа как има структура, не беше празна). Новата кистата е под 3 см, но поради съмнителната структура; пуснахме туморни маркери. HE4 e 67 при граница 60, а ROMA индекса е 14%, при граница 11%.
СА 125 е в норма- 19 при граница 35.
Лекарят ми ме изпрати при нейн колега онкогинеколог за проследяване/второ мнение, като ми каза, че вероятно ще се наложи операция за пренахване на кистата, защото туморният маркер е над горна граница.
Съответно ще се прави хистология на кистата.
Имали ли сте такъв случай  и да не се оказва рак на яйчниците? Знам, че ендометриозата може да повиши леко показателите, но CA 125 е в норма.
Живея в чужбина, ако е от значение.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 23:30 от Gab170

Общи условия

Активация на акаунт