Отговори
# 120
ПИК може да се вземе и дистанционно и безплатно чрез подпис в Евротръст, много лесно и удобно е. Има инструкции как става на сайта на НОИ.

Иначе за болничните, на мен в Шейново ми казаха или лежиш 3 дена в болницата и ти дават до 3 пъти по 30 дена ( от тези, които се изплащат като майчинство - 90% от брутната заплата) или плащаш 150лв и не лежиш...което малко странно ми се вижда, но..🤔 Някой чувал ли е такова нещо?

Здравейте. Благодаря за отговор.

Аз още не съм получила парите за август от НОИ. Първия ми болничен от ЛКК е издаден на 17 август.
Има ли смисъл да питам своя работодател за него, как мислите? По фиша от заплата виждам, че те са ми изплатили болничен, първите 3 дни.

Може би НОИ ще го изплатят  до 20 септември, както изплаштат обикновен болничен поради настинка, например.

Утре ще отида в НОИ да взема ПИК и да проверя какво става с него.

Аз съм в болнични през лкк от пролетта още, даже през октомври ще ми свършат дните и почвам отпуските. Когато документите са придвижени навреме до работодател и после към нои, ги изплащат последния работен ден на месеца. Ако болничният обхваща дни от два месеца, на последния ден на месеца изплащат сумата за дните от първия месец, а за втория - около 10-ти на съответния месец. Т.е. понякога имам две плащания. Можете да си следите какво е подадено и изплатено в сайта на нои с пик и егн.

Здравейте.
Някой от вас на  болничен от ЛКК ли е вече до края или все още работите?
Първи ми болничен от ЛКК започна на 17 август. Чудя се кога ги изплащат?

# 121
  • Вестерос
Аз за пръв път чувам за такава опция.
Но и не съм много запозната с болничните, счетоводителката ми се е занимавала винаги до сега с тях и за напред също.

# 122
Дано да се вижда.. Тук се вижда всичко подробно за болничните, по таблицата днес трябва са ми бъдат изплатени и преди 2 часа дойдоха по сметката.
Иначе в НОИ има календар за изплащанията всеки месец - https://nssi.bg/publichnost/kalendar_plashtania/

# 123
И моите бяха изплатени днес, така че явно са ги задействали.

# 124
  • Варна
Здравейте, момичета! 🤰🏻Вчера си пусках ПКК и желязо, от 1 месец насам пиех Феро Фолгама Нео 3х1. А вместо стойностите на Хемоглобин да се вдигнат, те падат. Желязото е в норма 24,5 (реф.ст. 6.6-26).

Ще се чуя с АГ по-късно, но исках да попитам някоя от вас била ли е по същия начин. Ако да, нов железен препарат ли се изписва, или точно че явно е липса на друг витамин... Ако не ме посъветва тя, дали не е хубаво да посетя и Хематолог, аз и от преди бременността се въртя все около долната граница Хемоглобин. 28+5г.с. съм 🍀
И аз съм с такъв хемоглобин. Пия sorbifer сега ми добавиха и витамин Б12. Тук бяха споменавали и за Билкова кръв, но аз не пия от нея. От скоро съм с добавка витамин Б12 и в края на месеца може да пусна ново изследване, но не вярвам така бързо да се повлияе. Спрях млечните продукти и пия желязото и вит Б12 с малко фреш протокол (честох че мога за усвояването)

# 125

А аз имам проблем с болничният. Виждам, че работодателят ми е подал 9 работни дни за август, а те всъщност са 10. В такъв случай какво се случва/прави? Вероятно от НОИ ще ми изплатят само 9 дни. Не ми се разправя с работодателя, защото все се счита той за прав и не обича да му се казва, че е сгрешил нещо! Той ги подава, а не от счетоводството. Но пък губя 60 лв един път и втори път ще ми се отрази и на майчинството после вероятно...

# 126
Дано да се вижда.. Тук се вижда всичко подробно за болничните, по таблицата днес трябва са ми бъдат изплатени и преди 2 часа дойдоха по сметката.
Иначе в НОИ има календар за изплащанията всеки месец - https://nssi.bg/publichnost/kalendar_plashtania/

Аз явно не мога да схвана и с пик кода не мога да се оправя. Моят болничен беше от 1ви до 30 август. Сега като казахте, че са ви приели парите проверих и аз имам преведени, но са твърде малко. Не мога да се оправя с менюто да проверя дали ще има второ изплащане за този месец.

# 127
Мислех,че дните се изчисляват от НОИ. Счетоводител само праща към тях документа. Обадете се и питайте централата на НОИ,може в тях да има грешка   .При мен засега не е имало проблем.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 06:32 от Edelvais123

# 128
Има 3-4ма които следят по ЗК в Токуда, аз съм при Кирилова 😎
Благодаря!

Както сте почнали на тема болнични, да си задам и аз въпроса (съжалявам, ако е много глупав). Знам, че майчинския (болничния) почва 45 дена преди термина. Но по ПРМ термина е една дата, според последния ехограф - близо седмица по-рано. А предвид това, че по медицински причини ще раждам секцио, датата се измества с още една седмица. Та спрямо коя от трите дати на термина се отпуска болничния?

# 129
Здравейте. Бях в НОИ и взех ПИК и питах за болничния който почна още август месец. Казаха ми, че моя работодател го е в подал вчера. Тоест за изминалия месец болничен се подава до 10 число следващия месец, а НОИ го изплаща до 10 дни след получаването.

# 130
За болничните: имах малък проблем юли, та говорих с НОИ и ми казаха, че до работни няма няма ли изплащане на болничен, след подаването от счетоводител, значи има проблем. По- добре звъннем и питайте, ако имате забавяне. Вече се изплаща бързо и точно  Simple Smile
Аз днес бях на преглед и бебата я извадиха 1900 гр. , а съм 27 г.с., не са ли много ? Сякаш ми се видя супер много?
Още не се е обърнала, ще я почакаме още, има надежда каза доки Simple Smile та ще стоим и ще се надяваме Simple Smile

# 131
  • Варна
Еха 1900 гр и на мен ми се струва много, но не съм запозната .Ние май все сме назад с теглото, но както и други път съм казвала АГ ме успокои не е важно колко кг е, а да е седяло възможно най-дълго в мене и да се е развил, а дали ще е 2500гр или 4100гр няма значение. Ще видя дали няма да ме изненада накрая 😁😁

# 132
Здравейте.
Не разбрах какво имате предвид?
"НОИ и ми казаха, че до работни няма няма ли вчо от счетоводител, значи има проблем" ?

За болничните: имах малък проблем юли, та говорих с НОИ и ми казаха, че до работни няма няма ли вчо от счетоводител, значи има проблем. По- добре звъннем и питайте, ако имате забавяне. Вече се изплаща бързо и точно  Simple Smile
Аз днес бях на преглед и бебата я извадиха 1900 гр. , а съм 27 г.с., не са ли много ? Сякаш ми се видя супер много?
Още не се е обърнала, ще я почакаме още, има надежда каза доки Simple Smile та ще стоим и ще се надяваме Simple Smile

# 133
  • Вестерос
Здравейте, момичета! 🤰🏻Вчера си пусках ПКК и желязо, от 1 месец насам пиех Феро Фолгама Нео 3х1. А вместо стойностите на Хемоглобин да се вдигнат, те падат. Желязото е в норма 24,5 (реф.ст. 6.6-26).

Ще се чуя с АГ по-късно, но исках да попитам някоя от вас била ли е по същия начин. Ако да, нов железен препарат ли се изписва, или точно че явно е липса на друг витамин... Ако не ме посъветва тя, дали не е хубаво да посетя и Хематолог, аз и от преди бременността се въртя все около долната граница Хемоглобин. 28+5г.с. съм 🍀
И аз съм с такъв хемоглобин. Пия sorbifer сега ми добавиха и витамин Б12. Тук бяха споменавали и за Билкова кръв, но аз не пия от нея. От скоро съм с добавка витамин Б12 и в края на месеца може да пусна ново изследване, но не вярвам така бързо да се повлияе. Спрях млечните продукти и пия желязото и вит Б12 с малко фреш протокол (честох че мога за усвояването)
Ендокринологът ми ми каза за желязото, че най-добре се усвоявало с плод Simple Smile

За 45-дневния болничен доколкото аз знам се смята по ПРМ от там назад , а не по ехограф или секцио.

1900 гр ехаа Simple Smile утре съм аз на преглед, ще видим моята колко е станала. Аз съм 28+ 3 днес.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 17:38 от Tiffany А

# 134
Здравейте моята принцеса се е обърнала с главата на долу. Пак си закри половината лице с ръка , шийката ми е 30.24мм . Увеличиха магнезий на 3х2. Всичко с бебка е нормално тя тежи 1 109 , храни се перфектно , отоци кръвобръшение всичко е наред ☺️☺️ Имам час за след 4 седмици и ще говорим за начин на раждане. Притесних се , че е с на долу главата да не вземе да иска да идва 🤣

Общи условия

Активация на акаунт