Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 766
  • 764
  •   1
Отговори
# 150
Невена, искаме второ детенце и затова ги проверявам.
По принцип бях на елтироксин 25. Пия го от години...
Предишните ми изследвания са от края на юли-началото на август и бяха грубо с тези стойности:
Тсх - 1.4
Фт4 - 16
Фт3 - 3.74.
при същите референтни стойности.
Но завишен мат - 84 при норма до 34. Тогава увеличихме хапчето на доза 50 на ден и сега са първите ми изследвания месец и двадесет дни на двойната доза елтироксин. Тсх ми е паднало на 0.30, фт4 е нагоре само с 2 единици, фт3 си седи ниско.... Имам чувството, че елтироксина действа само на тсх...

# 151
  • Paris, France
Юпитер, levothyroxine е натриева сол на Т4. L-тироксинът качва Т4 и съответно TSH пада. Т3 се произвежда от Т4, 90% в черен дроб и само 10% в щитовидната.

Виж как се сваля МАТ! Има разни добавки. Виж диетите за пропускливи черва, пробиотици, много лук, чесън, праз! Трябва да махнеш изцяло глутена, млечни  кафе. Нивата ти на селена как са? Недостиг на селена и/или йод се свързват с Хашимото. Цинк пиеш ли? Виж това:

https://avivaromm.com/reduce-hashimotos-antibodies/

Елора и jerami разбират повече от антитела.

Проблемът ти в момента е МАТ, не щитовидните. Щитовидните ти са добре.

cecko05, резултати не виждам. На първа страница има идеалните инсулин и КЗ с обяснения как да се свалят. Само отслабване не помага (особено). Д3, Б12, фолат, селен трябва да тествате и да ги пие дъщеря ти ако е в липса. Също и коензимирани Б витамини, С, омега 3, да намали омега 6 и наситени, достатъчно протеин. Изчети няколко пъти първия пост!

От планински катерач и мене ме боли гърба.

# 152
  • София
Благодаря за съветите, ще го заведа в събота, той в един момент се съгласи, после пак реши да се "прави на мъж", ще видим как ще се спазарим!

# 153
  • Gorni Bogrov
Юпитер, levothyroxine е натриева сол на Т4. L-тироксинът качва Т4 и съответно TSH пада. Т3 се произвежда от Т4, 90% в черен дроб и само 10% в щитовидната.

Виж как се сваля МАТ! Има разни добавки. Виж диетите за пропускливи черва, пробиотици, много лук, чесън, праз! Трябва да махнеш изцяло глутена, млечни  кафе. Нивата ти на селена как са? Недостиг на селена и/или йод се свързват с Хашимото. Цинк пиеш ли? Виж това:

https://avivaromm.com/reduce-hashimotos-antibodies/

Елора и jerami разбират повече от антитела.

Проблемът ти в момента е МАТ, не щитовидните. Щитовидните ти са добре.

cecko05, резултати не виждам. На първа страница има идеалните инсулин и КЗ с обяснения как да се свалят. Само отслабване не помага (особено). Д3, Б12, фолат, селен трябва да тествате и да ги пие дъщеря ти ако е в липса. Също и коензимирани Б витамини, С, омега 3, да намали омега 6 и наситени, достатъчно протеин. Изчети няколко пъти първия пост!

От планински катерач и мене ме боли гърба.
Много благодаря!Сега мисля,че се появиха резултатите в старият ми пост.

# 154
Моля за съвет !
Пуснахме изследвания на дъщеря ми -20 г. МЦ е нередовен,предизвиква го с Дуфастон и тръгна да търси проблема. Направо ми се реве.
Гликиран х.5.27%
Инсулин 18.72
Кр. захар 4.73
НОМА  3.83
Tsh  2.79
Ft4   15.25
Ft3  4.26
MAT 10.44
Има и холестеролов профил,но там всичко е наред.

Проблема е,че заминава за София,студентка е. Няма много опции за готвене ,защото е на общежитие. Има котлон и малка фурна. Моля за идеи ,за някой по- лесни готварски рецепти. Ако знаете и кухня или заведение в София ,където предлагат подходяща за ИР храна....Много съм притеснена,няма да има време да готви,а трябва да се храни правилно....

# 155
Ами тя точно за нас храната може да бъде и много проста за приготвяне, хич не е нужно да е нещо завъртяно... Яйца там по всякакъв начин на котлона, хем са бързи. Месо/риба във всякакъв вид и форма във фурната. Зеленчуци отстрани. Толкоз. За мен е по-сложно и пипкаво да направя ориз с пиле на фурна отколкото само печено пиле. Или пък мусака, егати играчката, я да си изям месото и зеленчуците само. Щом има условия за готвене, предполагам че и хладилник има, спокойно може да държи по няколко варени яйца винаги да са под ръка, да си изпече месо за повече от един ден и прочие. Мазнините да гледа зехтин в салатите, месото при готвене толкова му и трябва някаква изобщо.
Сега, ако влезете в някой сайт с джиджани кето рецепти, може и някакви сложни и завъртяни неща да прочетете, ама хич не е задължително да се изхранва с тях човек. Проста храна му е майката - и като съставки, и като готвене. Даже така най-лесно се свиква с режимната храна, също по-лесно се наблюдава и на кое как се реагира че не са 101 неща в менюто.
Не знам и точно към какъв вариант за хранене се е насочила, стриктно кето е по-трудно когато човек няма кога да го мисли много много, че е по-лесно нещо да липсва при него. НВ-ВМ е по-лесно и за спазване. Не знам от кога се мести, отначало адаптацията може да не е от най-приятните, ако успее да я мине преди да се е преместила ще е едно по-малко да го мислиш.
Ако решите пък вземете един еърфраер - спестява от времето за готвене, а и като е с таймер няма да се притеснява че ще загори яденето и ще е спокойна да си върши и нещо друго паралелно.
В началото на темата има доста информация и за добавки евентуално, дано Невена се включи за тях че е по-напред с тая материя, вероятно ще трябва и с такива неща да подкрепите.
Младо момиче е, ще се справи, само се опитайте промяната да я приемете като нещо положително, а не като мъки и страдания...

# 156
Подкрепям Натка за еърфраера. Аз откакто го имам се преродих. Каквото и да вземеш - всичко слагаш в него и то се готви самО. Пържоли, бутчета, зеленчуци всякакви, гъби, риби Persevere , ако щеш и баници може да си направи.
Голямо удобство е, става бързо и не се занимаваш с гледане и следене. А и най-важното - готви здравословно.

# 157
А да, гъбите забравих, толкова лесна и проста храна, която за нас си е супер. И стават наистина супер и те във фраера. Къде сами, къде с друго, абе аз съм го кръстила помощник за заети домакини, на моя му взех здравето ден-през ден.
Където съм сега, имат някакъв дърт Актифрай - от тия дето не са с кошница ами едно като тава за кекс с дупка и с една бъркалка в средата дето се върти. И на него не му прощавам, пък нека да е примитивен и да работи само на едни градуси и да се пуска и спира ръчно Grinning Пак става по-бързо и чисто отколкото във фурната.

# 158
Днес нещо ме навиват за еърфрайер.
Викате по-лесно е.
Хм, ще видим.

# 159
По-лесно е, стига да не попаднеш на някой боклук...😛

# 160
  • Столичанин ама не в повече :D
Е когато ти пратят ангуа няма измъкване Sweat Smile https://www.youtube.com/watch?v=oUAme6b5iOI
Здравейте. Моля за съвет. Какви изследвания да му пусна?
ММ е с индекс телесна маса 40, имам чувството, че без да променя нещо в ежедневието, той все качва. На корем. Не мога да го накарам да се изследва, от години се караме за това и отказва. Веднъж успях да го навия на обременяване с глюкоза, но среднощ беше ставал да яде и нямаше смисъл да се изследва.
В събота ще водим дъщеря ми на изследвания, та покрай нея и той да мине, ок ли е кръвна захар и гликиран хемоглобин? Или друго, какво друго? Няма да се навие да седи там 2 часа за глюкоза. Все ще го издебна една нощ да не яде до късно. Искам просто да знам здрав ли е, ИР ли е, какво е. Нощем му изтръпват ръцете, суха кожа до кръв, сърбежи... Няма да иде на лекар посмъртно. Rolling Eyes
На 42 год. е, винаги е бил с наднормено. Преди 2 години свали с кето-то супер много кг, но после се отпусна...
Дайте едно рамо, моля!
Глюкоза, инсулин, гликиран хемоглобин, холестеролен профил, чернодробни ензими асат, алат, ггт, но ако той самия не иска промяна няма какво да направиш. Simple Smile
Джерами, помагай! Пуснах пак хормони, че съм на двойна доза елтироксин от месец и 20 дни... Как да го вдигна този фт3? Спонсор на на лабораториите станах това лято.

Е виж относно фт3 е едно от нещата където съм на различно мнение от академик вироланова Smile , защото фт3 е активния хормон, и симптоматиката зависи основно от него,
Как да се вдигне е хем лесен хем труден въпрос, защото конверсията се осъществата на 80% в черния дроб, тоест е от значение добрата чревна флора (и пак стигаме до казаното от хипократ, че всички болести започват в червата), високия кортизол също е проблем, както и ниски нива на желязо и феритин, алкохола и цигарите също пречат, намаляването на стреса помага, нужен е достатъчно растителен протеин, и да не се прекалява с тренировки, като цяло препоръките са за минимум 100 гр въглехидрати, но това пресмятане на грамажи никога не съм го правил и е абсурд да го правя.
Та като обобщени съвети:
провери желязото и феритина, при ниски стойности почни да го вдигаш
намали алкохола и цигарите ако употребяваш
провери кортизола, ако е висок вземи мерки да го свалиш
ако се занимаваш със спорт гледай да не е някакъв високо натоварващ, а такъв от сорта на йога пилатес и т.н.
Вкарай растителен протеин под формата на бобови храни (боб, грах, нахут, леща)
вкарай сурови семена и ядки след накисване. Другия краен вариант е почване на прием на т3, но там нещата в моите очи вече стават много сложни относно дозирането и според мен би трябвало да се прави, чак когато е изчерпано абсолютно всичко останало.
Относно антитела там нещата са още по-сложни защото има много причинители и може да не е само един и да не са свързани само с храната.
Здравейте, сега открих темата и ще ви изчета от началото,но влизам с въпрос ако ми позволите.Това са резултатите от обременяването на дъщеря ми и съм притеснена ,че пак са завишени стойностите.На доктор сме чак на 29 и чак тогава ще може тя да ги види.Притеснява ме ,че явно ще и изпише хапчета този път.Преди 4месеца като пак прави обременяване бяха малко по завишени и каза да пробваме само с диета.Наистина отслабна с 8кг и спортува,но пак са завишени.Какво е вашето мнение, много ли са завишени и ако имате съвети ще ги приложа.
Да провери щитовидните хормони, както и витамин д и б12. И на колко години е дъщеря ти?
Инсулина не пада бързо, ако има сваляне надолу значи има прогрес. Simple Smile
И това често обременяване с глюкоза не мисля че е ок, защото натоварва панкреаса прекалено много, дори при инсулин над 10 смятам, че е безмислено, защото инсулина над 10 ли е значи има инсулинова резистентност.
Моля за съвет !
Пуснахме изследвания на дъщеря ми -20 г. МЦ е нередовен,предизвиква го с Дуфастон и тръгна да търси проблема. Направо ми се реве.
Гликиран х.5.27%
Инсулин 18.72
Кр. захар 4.73
НОМА  3.83
Tsh  2.79
Ft4   15.25
Ft3  4.26
MAT 10.44

Проблема е,че заминава за София,студентка е. Няма много опции за готвене ,защото е на общежитие. Има котлон и малка фурна. Моля за идеи ,за някой по- лесни готварски рецепти. Ако знаете и кухня или заведение в София ,където предлагат подходяща за ИР храна....Много съм притеснена,няма да има време да готви,а трябва да се храни правилно....
Проблем са и неоптималните щитовидни хормони, ехография правена ли е, а с котлон и малка фурна и трябва една тенджера и може да си готви бобови и зърнени храни, тоест сварява ги и ги отцежда, другото лесно са яйцата, но там като оня ден като си взех една кутийка ми стана лошо от цените и мисля, че за тоя месец приключих с тях, а па за млечните да не говорим (дето по принцип не ги ям, но и вече цените ще ме откажат, щот несъществуващо сирене под 16 лв е безумие май както казва един приятел, то по-евтино да ядеш месо Smile ). Като излиза на заведение там яде само салата от чисти зеленчуци и месо или риба, никакви дюнери хамбургери пици и тем подобни глупости (казвам го защото съм бил студент и там имаше една улица дето и казваха манджа стрийт, и човек заобиколен от изкушеняие е трудно да не им се поддаде особено па и на тази възраст, а със сигурност нейните приятелки и приятели едва ли ще се хранят като нея). Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 19:36 от jerami

# 161
Викате по-лесно е.
Хм, ще видим.
Лесно и е и бързо, само да не се излъжеш за някой малък че е много дразнещо. Моите хора първо се засилили за някакъв 3 литра и нещо, че го видяли с голямо намаление. Хубаво, ама те правят сравнение с някаква тенджера дето е 4 литра и събира много храна, а пък на това нещо основно на дъното каквото сложиш, не можеш го пълни като тенджера... а те правят сметка за няколко души да се готви в него. Отказах ги, ще се дебне някой голям на черния петък сигурно. Моят е хептен малък вкъщи и понякога по-голям шницел не можех да събера в него, а пък стават хубаво и има и режимни варианти за нещо панирано. За от време на време стават, да се разнообрази човек. И без това го ползвах основно за кюфтета и за пилешки бутчета, ама чат-пат ти се приисква и нещо по-голямо да сложиш. Или примерно риба или нещо друго такова по-дълго. Че и за риба го хвалят, не че там мога да дам личен отзив. Иначе точно като за нас е, с това хранене много влиза в работа тая машинка.

# 162
Благодаря на всички за съветите,насоките и идеите!
За еърфрайера ще мисля,къде може да се сложи,няма много място,не е сама в стаята....А не знам и как ще съчетава учене и готвене.Както и Джерами каза всички ще си купуват някакви дънери,в цял студентски град мирише на вредна храна,а тя да се прибере и да си готви...
Има ехограф на ЩЖ,преди 1 седмица,няма отклонения.
Иначе точно преди 1 год. е пуснат инсулин   7.43 и кр. захар   4.85. Чудя се какво се случи за тази 1 год. - храни се по същия начин с домашна храна,ходи на фитнес,пилатес (редува ги). Слаба е -55  кг,1,65 висока.
Аз съм отчаяна и се чудя какво да правя.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 21:08 от happy_mama

# 163
  • Gorni Bogrov
Е когато ти пратят ангуа няма измъкване Sweat Smile https://www.youtube.com/watch?v=oUAme6b5iOI
Здравейте. Моля за съвет. Какви изследвания да му пусна?
ММ е с индекс телесна маса 40, имам чувството, че без да променя нещо в ежедневието, той все качва. На корем. Не мога да го накарам да се изследва, от години се караме за това и отказва. Веднъж успях да го навия на обременяване с глюкоза, но среднощ беше ставал да яде и нямаше смисъл да се изследва.
В събота ще водим дъщеря ми на изследвания, та покрай нея и той да мине, ок ли е кръвна захар и гликиран хемоглобин? Или друго, какво друго? Няма да се навие да седи там 2 часа за глюкоза. Все ще го издебна една нощ да не яде до късно. Искам просто да знам здрав ли е, ИР ли е, какво е. Нощем му изтръпват ръцете, суха кожа до кръв, сърбежи... Няма да иде на лекар посмъртно. Rolling Eyes
На 42 год. е, винаги е бил с наднормено. Преди 2 години свали с кето-то супер много кг, но после се отпусна...
Дайте едно рамо, моля!
Глюкоза, инсулин, гликиран хемоглобин, холестеролен профил, чернодробни ензими асат, алат, ггт, но ако той самия не иска промяна няма какво да направиш. Simple Smile
Джерами, помагай! Пуснах пак хормони, че съм на двойна доза елтироксин от месец и 20 дни... Как да го вдигна този фт3? Спонсор на на лабораториите станах това лято.

Е виж относно фт3 е едно от нещата където съм на различно мнение от академик вироланова Smile , защото фт3 е активния хормон, и симптоматиката зависи основно от него,
Как да се вдигне е хем лесен хем труден въпрос, защото конверсията се осъществата на 80% в черния дроб, тоест е от значение добрата чревна флора (и пак стигаме до казаното от хипократ, че всички болести започват в червата), високия кортизол също е проблем, както и ниски нива на желязо и феритин, алкохола и цигарите също пречат, намаляването на стреса помага, нужен е достатъчно растителен протеин, и да не се прекалява с тренировки, като цяло препоръките са за минимум 100 гр въглехидрати, но това пресмятане на грамажи никога не съм го правил и е абсурд да го правя.
Та като обобщени съвети:
провери желязото и феритина, при ниски стойности почни да го вдигаш
намали алкохола и цигарите ако употребяваш
провери кортизола, ако е висок вземи мерки да го свалиш
ако се занимаваш със спорт гледай да не е някакъв високо натоварващ, а такъв от сорта на йога пилатес и т.н.
Вкарай растителен протеин под формата на бобови храни (боб, грах, нахут, леща)
вкарай сурови семена и ядки след накисване. Другия краен вариант е почване на прием на т3, но там нещата в моите очи вече стават много сложни относно дозирането и според мен би трябвало да се прави, чак когато е изчерпано абсолютно всичко останало.
Относно антитела там нещата са още по-сложни защото има много причинители и може да не е само един и да не са свързани само с храната.
Здравейте, сега открих темата и ще ви изчета от началото,но влизам с въпрос ако ми позволите.Това са резултатите от обременяването на дъщеря ми и съм притеснена ,че пак са завишени стойностите.На доктор сме чак на 29 и чак тогава ще може тя да ги види.Притеснява ме ,че явно ще и изпише хапчета този път.Преди 4месеца като пак прави обременяване бяха малко по завишени и каза да пробваме само с диета.Наистина отслабна с 8кг и спортува,но пак са завишени.Какво е вашето мнение, много ли са завишени и ако имате съвети ще ги приложа.
Да провери щитовидните хормони, както и витамин д и б12. И на колко години е дъщеря ти?
Инсулина не пада бързо, ако има сваляне надолу значи има прогрес. Simple Smile
И това често обременяване с глюкоза не мисля че е ок, защото натоварва панкреаса прекалено много, дори при инсулин над 10 смятам, че е безмислено, защото инсулина над 10 ли е значи има инсулинова резистентност.
Моля за съвет !
Гликиран х.5.27%
Инсулин 18.72
Кр. захар 4.73
НОМА  3.83
Tsh  2.79
Ft4   15.25
Ft3  4.26
MAT 10.44

Проблем са и неоптималните щитовидни хормони, ехография правена ли е, а с котлон и малка фурна и трябва една тенджера и може да си готви бобови и зърнени храни, тоест сварява ги и ги отцежда, другото лесно са яйцата, но там като оня ден като си взех една кутийка ми стана лошо от цените и мисля, че за тоя месец приключих с тях, а па за млечните да не говорим (дето по принцип не ги ям, но и вече цените ще ме откажат, щот несъществуващо сирене под 16 лв е безумие май както казва един приятел, то по-евтино да ядеш месо Smile ). Като излиза на заведение там яде само салата от чисти зеленчуци и месо или риба, никакви дюнери хамбургери пици и тем подобни глупости (казвам го защото съм бил студент и там имаше една улица дето и казваха манджа стрийт, и човек заобиколен от изкушеняие е трудно да не им се поддаде особено па и на тази възраст, а със сигурност нейните приятелки и приятели едва ли ще се хранят като нея). Simple Smile
Дъщеря ми е на 10г. и 8м.
А това са първите изследвания дето пуснахме

# 164
Викате по-лесно е.
Хм, ще видим.
Лесно и е и бързо, само да не се излъжеш за някой малък че е много дразнещо. Моите хора първо се засилили за някакъв 3 литра и нещо, че го видяли с голямо намаление. Хубаво, ама те правят сравнение с някаква тенджера дето е 4 литра и събира много храна, а пък на това нещо основно на дъното каквото сложиш, не можеш го пълни като тенджера... а те правят сметка за няколко души да се готви в него. Отказах ги, ще се дебне някой голям на черния петък сигурно. Моят е хептен малък вкъщи и понякога по-голям шницел не можех да събера в него, а пък стават хубаво и има и режимни варианти за нещо панирано. За от време на време стават, да се разнообрази човек. И без това го ползвах основно за кюфтета и за пилешки бутчета, ама чат-пат ти се приисква и нещо по-голямо да сложиш. Или примерно риба или нещо друго такова по-дълго. Че и за риба го хвалят, не че там мога да дам личен отзив. Иначе точно като за нас е, с това хранене много влиза в работа тая машинка.
Моя е 5 литра и е чуден за нас тримата. По-малък от 4 литра не си заслужава, защото тарелка кюфтета ще я слагаш на 3 пъти, а с по-голям литраж я слагаш наведнъж. Аз и ден почивка не му давам, и то по 2 курса поне. Днес пържоли първи курс, втори курс - тиквички с патладжани мешено. Вечерята общо стана за 45 минути. Чуден уред е, Елора, не се замисляй въобще. Като марка моя не е марков, от емаг си го купих, благодарение на многото положителни мнения, и съм много доволна. Цената му тогава беше 160, сега гледам, че не е наличен към момента, но пак ще го пуснат. Ей този е.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 11:41 от sharpy

Общи условия

Активация на акаунт