Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 354
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 345
re_ge, абсолютно права си за хормоните и терморегуцията... Те и щитовидни те участват активно в това... Аз, макар че все още не ме е прескачало и идва-къде по рано, къде по късно, положението и при мен е Мата Хари.... Вълните и сърцебиене то от време на време ги трая някак... Имам дни, в които вода извира от под мишниците ми, без да ми е топло, без физ усилия, просто мокри, мокри..... Майка ми беше така... Обаче това с подуване то на корема, газовете на червата и целия дискомфорт в тая сфера, много трудно го понасям... Стресира ме, чувствам се зле... Вече не знам какво да ям или не... Ти едва ходя до тоалетна, ту не мога да изляза от там.... Някои лекари само се хилят(чак се чудя на акъла им, кое е толкова смешно), други пък недоумяват как можело да го свързвам с пременото🙄👀, ама и друга хипотеза не предлагат... Има такива, за които откровено се чудя, дали наистина са толкова прости и дали и как всъшност са завършили медицина???? Според мен един Гастро например е редно да знае, ако пациента има еди какви си оплаквания, кои са всички възможни причини да ги има... И поне да ти ги каже... Тъпаци! Не съм се хранела правилно, много фибри съм ядала

# 346
  • София
Аз подуване на корема си го имам от години. Няма никаква връзка с пременото. Свързано е с храната. Може би покрай пременото имате промяна в храненето или с намаляване на метаболизма, нередовен стомах. При мене се засилват усещанията, когато започна да ям повече или с повече фибри. Сухата храна също ме дразни. А отскоро забелязах, че и ябълките, които не ми действаха, сега е обратното. Взех да ги беля и нещата са по-добри. От години не ям грозде, круши, кисело мляко.

# 347
Обърни внимание на храната. Броколи, сини домати ме издуват яко.

# 348
  • В полите на Пирин планина
Аз също имам дискомфорт от определени храни и съвсем преднамерено ги отбягвам, а също и се старая да ям по-малко, просто така ми е по-добре на стомаха и не се подува.

# 349
За първи път миналата седмица получих необичайно подуване на корема, къркорене, газове и то от обичайна храна.Вечерта ми дойде и вече съм сигурна, че има връзка с всичко, което описвате.
Също около ову започна промяна в кръвното.Моето е 90-100-110/ 70,80, а няколко дни беше 125/80, което за мен оказа влияние с двойно виждане и главоболие.Ще започна мониторинг да видя дали е случайност или правопропорционално на цикъла.

# 350
Аз имам проблеми с корема от 25 годишна.

# 351
Точно с пременото ми започнаха проблемиге с подуването на корема, не с храненето, правя разлика. Порозовяването беше спорадично, казваха ми, че съм зачервена, аз дори не съм усещала Преди това само около овулацията се подувах, също и около първия-и втория ден на МЦ, но после спадаше. Сета все едно непрекъснато имам ПМС.

# 352
Така е.... А и в червата има много рецептори за естроген, серотонин и тн... Хормоните влияят много на червата, което обяснява например кашави те изхождания при Хипер функция, запека след менопауза при доста жени... Така че според мен си е свързано и още как. Не че е моя работа да търся отговори на тези въпроси, но ще е добре лекар да ти обясни...

# 353
То има и много литература по темата, стига човек да се интересува, лекарите не са точно по обясненията на тези явления или поне аз не съм попадала на такъв. Естрогенът, докато го има в нормални нива, ни пази и от хипертония, и температурата регулира,  и храносмилането, както и повечето процеси в организма. За мозъка да не говорим. Laughing
Дано по-бързо минем през този етап ог живота!

# 354
  • Враца
Да дам отчет след моя преглед.
Юли месец в първите дни на цикъла имах киста 5.5. см. На 08.07 започнах смес 20 на Здравница. Август и септември имах странен цикъл, мноооооого слаб, но пак 7 дни. Тогава карах и Ковид между другото.
Септември - кистата я няма, в левия също няма кисти.
Октомври и ноември цикъл по часовник, нормален като количество, на 27 дни. Днес ми е ден 8 - няма кисти и на двата яйчника.
Отдъхнах си много.
Не убеждавам никого, възкожно да е на психологическа основа, че приемам нещо, но за мен лично има резултат.
2021 или 2020 минах и през кюретаж заради кисти. Имам поликистозни яйчници, които дълго време се бяха кротнали благодарение на Сиофор, който приемам.
Та продължавам с чайчето, дори не е неприятно на вкус. И 2023 май ще започна и вечерната иглика.

# 355
Здравейте  и от мен! На 43 г съм и вече втори път ми се появява полип, предишния път на матката, сега на шийката.
Първия път ми правиха хистероскопия, сега уж по-леко ще е. Но се питам докога ще ми се появяват тези полипи през 2-3 години?! Докторът каза, че съм предразположена явно и това е. Той не е много по обясненията като цяло. Първо мислех да го наблюдаваме известно време, обаче се появи кървене и реших да го махна. Лечението е само оперативно с пълна упойка Sad

# 356
След почти 2 месеца ми дойде, но някак странно - кафеникаво, по-скоро като зацапване. На превръзката по 1 капка Sad Поне нервите ме отпуснаха леко.

# 357
Лейдис, гледам храненето обсъждате. Месеца, в който ви казах, че претърпях пост травматичен викам ще се храня по книга - салати, плодове, без хляб, червено месо (нали заради анемията).
И стана кошмарно. Корема ми беше като на фронта - газове нон стоп, подуване, къркорене, колики. Този месец си казах, че ще слушам тялото си, вярвам, че е достатчно умно и вече ям както/каквото си ядях и преди  - готвени храни тип яхния, супи, и салати разбира се, но не основно, и всичко с хляб, да, черен, но без хляб не сядам. Мина ми, никакви оплаквания. ✌️ Знам, че е нестандартно спрямо новите подходи в храненето и непопулярно, но за мен това е работещото.
Сигурна съм, че всяка от нас ще намери правилния за нея баланс. 🤗

# 358
Здравейте  и от мен! На 43 г съм и вече втори път ми се появява полип, предишния път на матката, сега на шийката.
Първия път ми правиха хистероскопия, сега уж по-леко ще е. Но се питам докога ще ми се появяват тези полипи през 2-3 години?! Докторът каза, че съм предразположена явно и това е. Той не е много по обясненията като цяло. Първо мислех да го наблюдаваме известно време, обаче се появи кървене и реших да го махна. Лечението е само оперативно с пълна упойка Sad
Какво значи оперативно?
Два пъти са ми махали полипи с кюретаж, с упойка за 20 минути, не знам каква се води, като и двата пъти полипите бяха толкова големи, че се показваха и извън шийката.
Има и малки полипчета, които са само на шийката, и се махат с малко остъргване само на шийката (или поне така знам, може и да не съм права) Твоят от кои е?

# 359
Малък е уж, но ми отказват местна упойка. Пълната ще е кратка наистина, но все пак ми е притеснено.

Общи условия

Активация на акаунт