Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

• 84 307
  • 1 039
  •   1
Отговори
# 465
Вит Б, Д, феритин вижте, само ТСХ не е обективно, трябва всички хормони на щитовидна да се видят.Евентуално селен, цинк, мед.
Възможно ли е от липса на витамини да е всичко това? Вчера и днес взех по една таблетка разтворим витамин от А до Я + минерали на допелхерц

# 466
Абсолютно е възможно! Минах през такова състояние.
Но общи витамини няма да помогнат, трябва изследвания и отделно да се набляга на добавките.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 14:59 от ДХ3

# 467
  • Бургас
Да, може, имам нисък хемоглобин и много лесно минавам в състояние на апатия и депресивни настроения.Много бавно се възстановяват нивата, важно е какви форми, дали се усвояват.Ако има хроничен проблем е трудно, ако се оставиш още по-зле.

# 468
Сега си гледам резултатите на 14.09.22г. ми е бил 142 при референтни стойности 120-180.
Ако съм Ви разбрала правилно, за да не губя време , трябва да отида да си направя изследвания за хормони на щитовидна  трите показатела, пълна кръвна картина за хемоглобина и за липса на витамини. И във вторник при лекарката да ги разчете.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 16:28 от lbl

# 469
Само Хемоглобин от ПКК няма да ви свърши работа. Изследва се и Желязо плюс ЖСК. При ниски нива на Желязо симптомите са отпадналост, гадене, ускорен пулс, изпотяване, задух. Например при по-сгъстена кръв Хемоглобина е изкуствено висок а Желязото е ниско. Само пример. Гледа се цялата ПКК а не отделни показатели. Ако си пускате хормони на ЩЖ е добре и да отидете на Ехография на ЩЖ. Нещата са комплексни. ЩЖ при жените се гледа на ехограф веднъж годишно заедно с хормоните.

# 470
Само Хемоглобин от ПКК няма да ви свърши работа. Изследва се и Желязо плюс ЖСК. При ниски нива на Желязо симптомите са отпадналост, гадене, ускорен пулс, изпотяване, задух. Например при по-сгъстена кръв Хемоглобина е изкуствено висок а Желязото е ниско. Само пример. Гледа се цялата ПКК а не отделни показатели. Ако си пускате хормони на ЩЖ е добре и да отидете на Ехография на ЩЖ. Нещата са комплексни. ЩЖ при жените се гледа на ехограф веднъж годишно заедно с хормоните.
Тогава да не бързам ,а първо при ендокринолога да ме гледа на ехограф.От симптомите които се посочили имам само изпотяване ,ама аз се потя вече 6 години.

# 471
Вземете направление за Ендокринолог и той по ЗК ще ви назначи изследвания. Тези които не може ще си ги доплатите.

# 472
Вземете направление за Ендокринолог и той по ЗК ще ви назначи изследвания. Тези които не може ще си ги доплатите.

# 473
Пак съм аз с полипа. В крайна сметка ми направиха абразио и днес си взех епикризата.
Пише - 1. Аденофиброматозен ендоцервикален полип 2. Жлезисто-кистична хиперплазия на ендометриума. Ще търся лекаря да ми обясни какво следва. Чета някакви ужаси в нета и вече се побърквам.

# 474
Попитай лекаря за хормонална спирала Мирена, дали е подходяща за теб.
На мен нямаше кой да ми я предложи навреме/от АГ-тата махали полипи/, тук от форума научих за нея, и я сложих късно, вече бяха ми се появили и миомни възли.

# 475
Това означава ли, че след полип се появяват миоми. Защото при мен е точна така, но никой до сега не е правил или дори коментирал връзката и хормоналния дисбаланс.
Иначе, след две поредни идвания през 15 дена, сега ще ме пропусне, като че ли.
Хем искам цикъл, но с тези миоми....

# 476
Това, което четох е, че сигурно имам естрогенова доминантност и затова постоянно се появяват тези полипи.
Трябва да се изследвам и да взема мерки. Но първо ще говоря с гинеколога.

# 477
  • Бургас
И при мен е така, вървяха си заедно.Нещата са свързани с хормоните.Явно в някакъв момент около 35г. съм развила естрогенова доминантност.Аз искам да ми спира, но няма такива изгледи.По-добре да спира сам отколкото да ми го спрат с операция.

# 478
Явно е свързано с естрогенова доминантност/ макар че не съм се изследвала/. Не е задължително да се появят миоми. Те се хранят от м.кръв. Матката е кръвоснабдена.  Ролята на хорм.спирала е да изтънява лигавицата, Ц. е минимален, при някои въобще спира.  Не че правя реклама/има си и минуси!, но не при всеки/, може би ако знаех по-рано, можеше да си спестя някое и друго абразио или възел... Има жени по 3 бр. имат сменени за 15 г. /3х5г/. Тя излъчва аналог на прогестерона/който намалява в тази възраст/ - левоногестрел. Важно е да няма противопоказания. В упътването пише кои са, както и възможни странични ефекти. При възлите , може някой да изкривява мат.кухина и оттам не може да прилепне, това се случи при мен-  бе се разместила при една цитонамазка.

# 479
Без значение дали хормоналните препарати са под формата на таблетки, спирали, инжекции, вагинални глобули, лепенки - съдържат едни и същи лекарствени вещества Естрадиол, Прогестерон или и двете. Рисковете и ползите са еднакви за пациента, независимо от формата под която се доставят на организма. Да се допълня и , че спиралите водят до тазово-възпалителни инфекции, ендометрити и т.н.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 23:54 от Felicity King

Общи условия

Активация на акаунт