Как бързо времето лети, ЕДИНАДЕСЕТИ клас ни предстои.

• 48 550
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Вчера излезе резултат на ielts...

детето къде се е готвило за изпита?
Моето в British Council.

# 526
  • София
Вчера излезе резултат на ielts...

детето къде се е готвило за изпита?
Моето в British Council.
И моето. Беше в американския

# 527
  • София
Спокойна, ще стискам палци на младежа.

Ох, какво хубаво розовикаво сако видях днес в Парушев на Пиротска, ама за някой по-кежуал абитуриент.

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 21:51 от Спунк

# 528
Здравейте. Искам да попитам някой има ли опит с платени образователни консултации за висше образование? Аз съм скептично настроена, но баща й настоява да направим и събирам конкретни препоръки.

# 529
  • София
Аз имам опит, не знам доколко е редно да посочвам име. Доволна съм, синът също. Мога да дам и повече подробности на лично . Първата консултация беше безплатна, а доста въпроси засегнахме. Изложенията също са доста полезни според мен./

# 530
  • София
jabanka, моля при възможност за подробности. Благодаря!

# 531
  • Sofia
И аз моля за подробности! Мисля, че не е проблем информацията да е тук общо.
Той пак е болен - миналия месец беше със зверско повръщане и стомашни болки 2-3 дни, тази нощ - отново повръщане Sad Най-мразя чакането пред кабинета на личната за извинителна бележка - 2 часа не ми мърдат, но в края на краищата това да е проблемът. Да му мине бързо, че много ми е жал Disappointed Relieved Hands Pray

# 532
  • София
В началото на тази учебна година се записахме на консултация в Едланта. Първата консултация им е безплатна. Понеже моят син не иска и да чуе за обучение на немски език (в Германия и в Австрия), заявихме желания за обучение по английски език в тези държави, както и в Белгия. За съжаление в Германия и в Австрия разбрахме, че почти нямаме шанс (той иска инженерна специалност или архитектура) на английски език. Остана възможността за Белгия и то IT програми. Консултацията беше с две дами - едната отговаря за Австрия и Германия, другата за Белгия и Холандия. Синът ми имаше доста въпроси, на които те търпеливо му отговориха. Обясниха ни и как впоследствие ако решим, сключваме договор с тях и т.н. Впоследствие бяхме и на изложение, организирано от тях преди две седмици - имаше представители на различни университети, много подробно обясняваха какви са възможностите и как се осъществява приемът. В общи линии на сайта на Едланта има доста подробна информация за университетите и за програмите. Стигнах до извода, че и директната комуникация с избран университет също протича доста лесно. Лично за себе си не съм решила как ще процедираме - дали ще изберем подход с кандидатстване през подобна консултантска фирма или самостоятелно. Но това не е, защото не съм доволна  - напротив доста неща ми се поизясниха, допълнително два пъти им писах и по мейл с допълнителни въпроси, като те ми отговориха своевременно. Най-важното е, че например за моя син беше от съществено значение някой страничен човек да му обясни, че са необходими определени условия - успех, езиков сертификат, срокове, защото явно моята дума не е достатъчна:) След тази среща, и след изложението (където той пък смени доста концепцията) промени повечето си виждания и ясно осъзна, че трябва да положи усилия, но пък в резултат може да бъде доста удоволетворен.

# 533
  • София
Ани, да му минава бързо! Гадно е, и ние миналия месец го минахме 3ма от 5ма вкъщи. Странно, но детското сиропче Натриев цитрат помага и в наборската възраст. Ако искаш, пробвайте го.

# 534
  • София
Скрит текст:
По повод фирмите, най-добронамерен съвет на база многогодишни наблюдения над познати деца, над споделеното тук във форума и по фейсбук групите - имайте винаги едно наум. В годините има немалко примери за допускани грешки, пропуски, поне по отношение на Германия/Австрия. И  само за протокола -  да , на английски (конкретно за бакалавър) в Германия се предлагат предимно  икономически специалности или технически, но не в академични университети, а в приложни (хохшулета). За магистър изборът на английски е много по-голям, не че това Ви касае към момента. Но има примерно и за бакалавър страхотна инженерна специалност (aerospace) изцяло на английски,  при това в един от най-добрите технически университети в Европа  ( за доверяващите се на рейтинги въпросният е много напред и в световните класации) - ТУ Мюнхен. Пак там има още една специалност изцяло на английски, но тя вече е  комбинация от икономика и техника. Дано са Ви казали за тази опция. Вероятно има и други.

И още един съвет: това, което човек сам си проучи, никоя фирма( и най-добрата да е) няма да го направи. Често имат многократен опит с определени университети и насочват неусетно кандидатите към тях. Wink За Германия влезте ето на този сайт :
https://www.daad.de/de/studieren-und-forschen-in-deutschland/stu … le-studiengaenge/
Задайте му исканите филтри -  примерно бакалавър, академичен университет, инженерни специалности, език на преподаване английски. Системата ще  Ви генерира списък с всички възможности. После си отворете отделните сайтове на университетите  и вижте кое става и кое не според исканията на  младежа. Може да изскочат още зайци.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 13:11 от пенсионирана русалка

# 535
  • София
Сетих се и още нещо, което може би знаете, но за мен беше новост - при кандидатстване не се гледало с добро око, ако избираш няколко специалности в един универститет. Това показвало, че детето не е силно мотивирано, няма ясна цел и т.н. Както и че не много удачно да се кандидатства в повече от 4-5 университета предвид различните изисквания, срокове, документи, интервюта, времеви ресурс и т.н. Разбира се, всеки си преценява, но за мен беше полезна информация. Също така, понеже синът ми е в професионална гимназия за него се оказва проблем хорариумът по   някои предмети - като например математика. За решаването на този проблем бяхме насочени към SAT, което може да компенсира хорариумът в училище. Ако се сетя още нещо, ще допълвам, надявам се информацията да е полезна.

# 536
Само да добавя по темата за инженерни специалности на английски в Германия -има Mechanical Engineering (International) в KIT Karlsruhe (освен ако не се е насочил изцяло към IT инженерство), което на английски най-вече в Холандия е застъпено. Иска се САТ над 1200 и сертификат за ниво на английски - това в KIT, a той е директно след Мюнхен от немските унита в ранклистата…
А за архитектура на английски в Германия - кайне шанс, но пък познавам няколко деца, завършили в Австрия (след 1година изучаване на езика). В Политекнико Милано има и архитектура, и инженерна специалност на английски. Навсякъде ще искат САТ и едва ли ще правят проблем за хорариума.
Болните да оздравяват много бързо!

Стана дълго, но понеже Русалка се включи, какво толкова го тълкуват негативно чуждите  унита, ако се кандидатства в 2 сходни специалности в един и същи университет. Не става въпрос за 10-15 и за различни специалности.  Това и за Холандия, и за Германия се шири. .. Каква им е логиката? Така си удвояваш шанса за прием, ако специалностите са сходни -не виждам защо да е негатив някакъв.

# 537
  • София
Ей, Сафрон, ще те бия.. Принципно си ориентирана в нещата, цял езиков курс в Германия организира сам-сама на младежа от-до.
Скрит текст:
Наистина ли не се сещаш за причината? Поне за Германия със сигурност знам каква е  и тя няма нищо общо с унито. Представи си, че синът ти кандидатства в един и същи университет Медицина, Международни икономически отношения и Инженерна информатика. Първата специалност е с  национална квота и класирането става през обща платформа за цяла Германия, университетът бива известЕн, че Х ще е  студент там СЛЕД приема и потвърждаването на офертата..И чак тогава той се свързва с бъдещия студент с  информация за това какво предстои нататък. Втората е с местна квота, минава се през хохшулщарт и унито, а третата е без никакви квоти и се кандидатства директно през портала на унито. Как, извинявай, ще разберат, че и лошо впечатление ще им направи, видиш ли,  кандидатстването му в толкова различни специалности? Проблемът е само във фирмите, не че ще го признаят, де - те взимат обикновено такса на  университет, не на специалност, и съответно удобно се измъкват от такава тежест с документация (понякога доста различна) и работа в различни портали. И финансово не им се връзва. А поискат ли за всяка специалност пари, масово ще се разбягат родители, понеже сумите яко ще набъбнат. Приятелка на едната ми дъщеря кандидатства в RWTH медицина и информатика Wink Много лошo впечатление им е направила с максималната си диплома 1.0, да знаеш - неориентирана,  с липсваща мотивация.

За сходни пък да не говорим, приятелка на  голямата ми девойка се пробва във ФАУ и с нормален BWL, и с IBS. Ала-бала с две думи са подобни обяснения. Ама нали трябва да се "аргументират" някак..Ако беше така, както казват фирмите, системата нямаше да позволява да се кандидатства едновременно хуманна, дентална медицина и фармация  на ЕДНО място. Какъв  е тоя безхаберник, дето не знае сърце ли ще лекува, зъби ли, аптекар ли ще става..

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 15:24 от пенсионирана русалка

# 538
Е, аз затова писах 2 много сходни специалности в едно уни: еднакви квоти, еднакъв прием (ограничен), и програмата им съвпада дори на 80 %.  И все пак едната специалност явно е по-предпочитана от кандидат-студентите от другата и приемът там съответно е с по-висока диплома (няма изпити!). Та каква е логиката да не кандидатстваш и за двете специалности (икономически) щото германците не одобрявали кандидатстването за 2 такива в едно и също уни 🤷♀ Така показваш, че искаш да учиш първата посочена, но че харесваш тяхното уни и, в случай че не ти стигне бал за първо желание, искаш да кандидатстваш и за 2-та специалност, която е по същество модификация на първото ти желание.
Аз щях да пиша на лични да питам, ама е добре да го изясним принципно, за да се знае.

# 539
  • София
Дадох различни примери, включително реален  с кандидатствало за две много близки специалности във FAU дете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт