Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 42

• 24 533
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
Точно това казвам и аз. Жестокостта не те прави непременно лош владетел. Всъщност в случая с Мегор, проблемът е, че той е бил прекомерно жесток, а също и параноичен и  в резултат си е създавал лесно врагове. Лично на мен решението му да подчини Вярата ми допада, (и Бори I e избивал боилите, крал Филип  пък - катарите)но не е проявил въобще такт и е получил последиците си.
(Жестокостта му бих я сравнил с тази на Ерис - че и едно ниво нагоре, защото е избивал десетки хиляди)

Впрочем не преставам да се удивлявам, че Визерис не направи нищо, за да изгради Ренира като кралица. Хем я определи за наследница, хем не я натовари с никакви задължения. - нито  изпращаше да дипломатически совалки (например  с Желязната банка), нито да обхожда знаменосците му (Дорн, Предела, Вала).  Не й предложи да изиграе една "ролева игра" - да седне на престола за малко и да разпитва съветниците му как да се справя със ситуация. не, само и даваше да им налива в чашите (което може да е почетно за тийнеджърка, но е унизително за престолонаследница) и да няма реално право на глас. В много от случаите Ренира дори не знаеше, че уговорят брак за нея. Приемаше ухажването за обикновено учтиво държане. Как очакаваше да я възприемат знаменосците насериозно?

# 466
Да, на мен ми е много неприятно, че тук направиха Демън убиец на жена си. В книгата нямя такова нещо въобще.
В книгата също се спекулира за такова нещо, но не е потвърдено открито. Уж нямало как да бъде там, но все пак притежава дракон, който може да го заведе навсякъде и да го върне. Ама нали го водят the rogue prince, лошо момче и тн. Че аз нишо кой знае какво лошо още не съм видяла, според мен беше добре, че вкараха открита сцена с жена му.

# 467
  • Вестерос
В книгата само се подсказва, че може да има намеса конят да падне. Беше и за мен излишно да я довърша така

# 468
То това което направиха във филма бе невероятно тъпо.  Деймън все пак не е варг, че да има власт над конете. Да, той е драконов ездач и има връзка с дракона, но това е друго. Вече ако бе използвал дракона, за да подплаши коня, щеше да е друго.

Освен това във книгата само е загатнато, че го подозират, за убийството, но няма доказателства за това. Както казах, в книгата Деймън съвсем не е толкоз черно-бял - там е жесток, но също така смел, опитен популист и добър военачалник. Тук по-скоро са го изкарали подъл и прагматичен - две качества които трудно ще го направят любимец. Иначе актьорът Мат Смит невероятно играе Деймън - това му го признавам. По мое впечатления Деймън ,Визерис и Ренира изнасят половината филм на раменете си.

# 469
  • София
А не може ли нарочно Демън да се приближи до муцуната на коня, за да усети той миризмата на Дракона, да се уплаши и така да изхвърли ездача от седлото?

Колкото до разликите с книгите, е това не ми харесва особено много. Но все пак крайният продукт е добър и това е най-важното.
Имам две хипотези, дано да е вярна втората.
1) Направили са мъжете по-лоши отколкото са, а жените по-бели и добри отколкото са, знаете много добре защо. В  такива времена живеем.
2) За да се доближат повече до персонажите от ГоТ. Да не са изцяло бели или черни, а сложни образи в които човек може да открие и добро и лошо, зависи от гледната точка и ситуацията.

# 470
То това което направиха във филма бе невероятно тъпо.  Деймън все пак не е варг, че да има власт над конете. Да, той е драконов ездач и има връзка с дракона, но това е друго. Вече ако бе използвал дракона, за да подплаши коня, щеше да е друго.

Освен това във книгата само е загатнато, че го подозират, за убийството, но няма доказателства за това. Както казах, в книгата Деймън съвсем не е толкоз черно-бял - там е жесток, но също така смел, опитен популист и добър военачалник. Тук по-скоро са го изкарали подъл и прагматичен - две качества които трудно ще го направят любимец. Иначе актьорът Мат Смит невероятно играе Деймън - това му го признавам. По мое впечатления Деймън ,Визерис и Ренира изнасят половината филм на раменете си.
Доколкото разбрах, си протегна ръката, и така коня да усети миризма на дракон и да се уплаши.

# 471
Може. Но по никакъв начин не е дадено, че конят усеща миризмата на дракона. Това което показаха, че Деймън вдига ръка и коня започва да буйства.

И двете са верни - Ренира за мен е доста близка до Дани тук, а партията на зелените (Алисънт и Кристън Коул) са представени доста повече като "бели", а Деймън - повече като "черен."

Хексе, явно сме гледали два различни филма. Реално никой не покани Деймън, той се самопокани(изключителна наглост от негова страна). Визерис спря и го изгледа лошо. Проблемът бе, че бе по средата на церемонията, ако изгонеше пред всички брат си трябваше да обясни и за какво го гони. До момента това че Деймън е спал с Ренира е само слух, но ако го изгонеше Визерис, щеше да признае  на практика пред всички, че е така. Насред сватбата!
Нямаше как да стане, затова се направи на ударен.

# 472
А колкото до сцената с жена му, книгите все пак са от гледна точка на мейстерите. Много знаят те къде е ходил Деймън и кой е убил жена му. Естествено, че няма как да се знае. Но все пак в този сериал пръст има и Джордж Мартин, и според мен той така е искал да изглежда сцената.

# 473
Това вече са спекулации. Джордж Мартин е писал и книгите, но  не е написал никъде, да има свидетели, че е било убийство. Майстери има и в Долината. Всъщност там има един куп хора и никй не е забелязал дракона на Деймън (който съвсем не е дребен). Всъщност никой не знае Деймън да е бил по това време в Долината.  Просто са изказани предположения, защото Деймън не обича съпругата си, и се жени скоро след това.
Освен това всичко не се прави мо-тамо от Мартин. Мартин участавше в и 2-6 сезон на  ГоТ а имаше големи разминавания.
Самият Мартин се отъждествява с майстер Гилдаин, а Гилдаин не е писал нищо такова. Всъщност до момента историята е някаква компилация между септон Юстас и шута Гъбарко. Не че не е добра като продукт де.

Едит - тоя кон ако досега не е свикнал с миризмата на дракона - думи нямам.

# 474
Че много дракони ли има в долината, че да им е свикнал Grinning

# 475
Ми то Деймън е женен от години за Рея, пък и Веларион имат дракони, те живеят наблизо - в Бурен Край. Не мога да повярвам, че никой от тях не е прелилитал над Долината за толкова години. А и Рея непрестанно ловува, не е като да се е закопала в Долината. При положение, че във Вестерос в този момент има поне 10-ина дракона (включително и на Ренира) би трябвало да му е свикнал.

# 476
И аз не мога да осъдя Визерис за това, което се случи с Ема, защото тя нямаше как да оцелее. Само се благодаря, че живеем в 21 век, където не разчиташ на късмета като тръгнеш да раждаш.
Но съм съгласна, че избърза с наследника, но не без причина. Реално Ото се възползва от ситуацията на огромна мъка на краля, за да го настрои за пореден път срещу брат му и да разкара Деймън, от когото се страхуваше и това принуди Визерис да обяви наследник пред народа - единствения възможен тогава Ренира. Ото според мен си мислеше, че много лесно ще разкара една жена, когато дъщеря му роди син, а ще е първопричината за войната, която ще последва. И пак идва основния проблем - един нерешителен и лесно манипулируем крал.
А вариант Визерис да не се ожени повторно не виждам  -  в онези времена така са крепели властта, жена от влиятелно семейство и повече наследници. Въпросът е, че не ибра правилната, защото даде супер много власт на едно семейство, а отблъсна друго силно.

# 477
Освен това Ото вече беше Ръка, тоест неговият дом вече се беше сдобил с доста власт, и беше много по-разумно да се сроди с велик и силен дом като Веларион, а не да концентрира цялата власт в ръцете на Хайтауър. Дразни ме и че не вижда какъв мазник е Ото, как се снишава и му пуска някаква муха в главата, а се ядосва, когато някой като Корлис и Демън му говорят открито.

# 478
За жената на Демън - ами той не протегна случайно ръка, жена му първо се уплаши и посегна към оръжието си, а после той вдигна ръка! Явно му усети намеренията. Друг е въпроса, че дори да се подплаши коня, вероятността тя да падне и да умре не е много голяма - определено е разчитал да си я довърши, както и стана.

За консумирането на брака.: Не помня точно думите й - но, не бяха ли че е дошъл да изпълни съпружеските си задължения? Дори и да е било  - да консумира брака си - пак не вярвам до ден днешен да не е консумиран изобщо. Демън на Ренира каза нещо от сорта за жена си - "в толкова неприветлива утроба, не може да порасне дете" - аз го тълкувам, че секса не му харесва, пробвал е, но тя се държи студено и го отблъсква и той смята, че толкова зле е настроена към него и едва ли не го мрази, че не би могла и да зачене негово дете.

Визерис забърква всичко според мени той е основния виновник, не го намирам и за добър баща, защото би трябвало да знае на какво подлага наследниците си. Взе много грешни решения, отделно бе неспособен да  контролира децата си - то не е достатъчно само да ги обичаш.

# 479
Думите и бяха - да не е дошъл най-накрая да консумират брака си. аз го разбирам изобщо да не е имало желание и от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт