Рисуване за начинаещи и не само - 10

• 36 085
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
Много ми харесват - особено тази с дърветата Simple Smile

Аз нямам предпочитания, освен това ми се струва, че не е задължително човек да се профилира, ако не иска. Всяко нещо си има предимства и недостатъци и общо взето всичко може да се научи, при желание.

Акрилните бои се контролират много по-трудно от маслените, но пък с търпение се получава нещо добро и картината е готова бързо.
Маслените са красиви - с по-наситени тонове и повече възможности за постигане на различни ефекти, но са токсични, силно запалими и съхнат ужасно бавно. Освен това ми отнема допълнително време да почистя палитрата и четките (скоро и аз ще пробвам с хартиена палитра).
Акварелните са супер, но по начало са малко по-трудни за усвояване от маслените и акрилните. Изискват повече планиране и почти не може да се правят поправки. Освен това са по-нетрайни във времето.
Харесвам и сух пастел - много красиви и ако се рисува на подходяща хартия и с достатъчно цветове, са по-лесни от всички изброени дотук. Обаче остава много прах (който е вреден за ръцете и за дишане, освен това е неприятен за чистене) и картините трябва да се съхраняват внимателно или да се поставят незабавно в рамка.
Моливите (професионални цветни) са донякъде подобни на акварела - може да се получат много красиви неща, но изискват повече време за усвояване (и при тях има различни видове, с които се рисува различно - на маслена основа и на восъчна основа, и др) и почти не позволяват грешки. Веднъж като се усвоят, с тях се рисува по-лесно и бързо, в сравнение с боите и има по-малко остатъчна мръсотия. Но картините са по-малко сериозни, ако може да се каже така (някак нямат същата тежест - поне повечето хора ги възприемат по този начин), а самите моливи не са по-евтини от другите материали.

Имам малък опит с Копик маркерите - те са ми най-малко любими. Може да се нарисува нещо хубаво, но тъй като са много скъпи, трудно се набавят много цветове и човек трябва да планира какво ще рисува според цветовете, които има (не може да се постигне много с ограничена палитра). Цветовете не са с висока светлоустойчивост, което при тези цени е ужасно.

Имам и акварелни моливи и акварелни маркери, с които имам по-малък опит. Не са лоши за експерименти, но ако човек се научи да рисува с акварел, са малко безсмислени.
Имам и малък комплект маслени пастели, но не мога да рисувам добре с тях - някой ден ще им обърна повече внимание. Една художничка, която следвам в Инстаграм, рисува потресаващо добре с маслени пастели - чудя се как го постига, но явно е възможно. Мисля, че се рамкират по специален начин - трябва да се постави една летвичка между картината и стъклото, за да не се залепи, а българските рамкьори може и да не знаят как се прави това ( само предполагам - може и да греша).

# 631
  • София
utro77, благодаря.
За материалите и аз съм на етапи. Започнах с обикновени моливи, после с цветни, после скочих в дълбокото с масло. Прескочих акрила и пастелите, но имам няколко работи върху текстил. Сега съм на акварел. След маслото ми се струва безобразно бърз. Освен това не е пипкав като моливите.
Днес най-накрая завърших розите. Направо ми беше омръзнало да ги гледам половинчати и да ги местя с подложката напред-назад.
Споделете мнение, моля.

# 632
Страхотно са се получили! Heart Eyes
Аз не съм на етапи - при мен всичко е едновременно Simple Smile Следя доста художници, които рисуват с различни материали и на мен ми е интересно и не искам да се ограничавам.
А има и някои със смесена техника - примерно Лиоба Бюкер (може и да й бъркам името) - много красиви портрети, но имам чувството, че само лютеница не маже върху тях...

# 633
  • София
pppqqq, благодаря. Направо се омагьосах днес. Средата на една далия сутринта и розите следобеда. Гледам и дори не мога да преценя дали ми харесват.

# 634
Чудни рози!
Много са ми трудни на мен. Аз си падам по по-бързото рисуване. Тази рисунка с рози изглежда доста трудоемка.

Моите рози са ето такива:

Както казах, не мога да реша още с кое ми е най-приятно да рисувам.
Маслените бои разреждам с ленено масло и миризмата не ми е проблем. Но после много дълго съхнат и това ме изнервя. А и по-бавно става. Имам празни платна вкъщи. Нямам време да ги нарисувам.

Ето няколко мои картини с маслени бои от преди:

# 635
  • София
Благодаря, utro77. Не бяха бърза работа. На 4-5 пъти по два+ часа ги правих. Трябва да изсъхват и после пак се рисува отгоре.
Такива стилизирани рози като вашите не успявам да нарисувам разпознаваемо. Не знам защо. При вас има общ стил и в маслото и в акварела. Интересен и разпознаваем е.

# 636
  • ВАРНА
Сафрида преди да го почистя за готвене

# 637
Като истински са!

Утро, много ми харесва този абстрактен стил!
И аз имам доста платна, които не бих могла да използвам, ако рисувам само с масло, затова все още ползвам и акрил.
Вижте какво взех сега - 3Д платно, отдавна исках да се пробвам на такова нещо, а в Артматериали бяха на промоция. Обаче тежат като камъни, не знам защо това ме изненада...

# 638
Такива красоти споделяте, много приятно съм изненадана от талантливите участници в тази тема!!
Аз със сигурност съм много далече от нивото, което имате, но рисуването ме успокоява по много приятен начин и просто изключвам от ежедневния стрес. Дали може да ми препоръчате някакви школи, които да посещавам - за София става въпрос. Благодаря!

# 639
  • София
За школи на живо - за акварел можете да потърсите курсове при Иван Додов, ако ви харесва стилът му.
3D платно не ми говори нищо. Това, че е по-дебело и ще стърчи по-навън ли е 3Д-то?

# 640

Да, ето примери от Инстаграм - идеята е картината да се нарисува и от 4-те страни и това да се вижда. Могат да се рамкират със специални рамки, а може и да си стоят така.
Сега, като знам колко са тежки, си мисля, че с рамките ще е още по-зле и трябва да се окачат на доста стабилен пирон...

Артсървиз са пуснали тубички акварел на Даниел Смит - 15 мл. за около 40 лв (на брой).

# 641
  • София
Ууу! Супер е жабата! Останаха ми очите!
pppqqq, благодаря. Виждал съм подобни, но не знаех, че се казват така.
Аз съм с един сръдльо за днес.

# 642
Много е сладичко! Heart Eyes

Ето две рисунки по уроци от Художник онлайн:

# 643
  • София
О! Графиката е много добра! Освен графитен молив и гума, нещо друго трябва ли?

# 644
Розата е молив (графит - НВ и някои по-тъмни), а планината - само въгленов молив и размазване с хартиен молив. Има и бяла креда (инструкторът ползва нещо като тебишир), но тя изобщо не личи, така че няма смисъл от нея.

Общи условия

Активация на акаунт