Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 94 062
  • 1 582
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Днес си взех инфлувак от Соффармаси. Досега не съм имала проблем с нея.
Сега търся къде в Младост да ми боцнат детето. Личния лекар е в Банкя, а сина се премести да живее Младост и отказва да се мъкне до другия край на София и да чака пред кабинета 1 час.

# 1 111
  • София
На мен ми поставиха ваксината в Дружба- някакъв меди. център Грийнберг.Пада се на големия им булевард, успоредно на цариградско.Звънях и на други места, които открих  в района, както и в поликлиниката- отказаха

# 1 112
Случайно да знаете дали в болница Лозенец в София поставят ваксината на деца?

# 1 113
Аз имам въпрос във връзка с ваксинирането на малки деца в яслена възраст - почти 2 години. Когато слагаме инжекционна противогрипна ваксина, препоръчва ли се задържането на детето от ясла 1-2 дни преди и след поставянето ѝ?
Миналата седмица поставихме втора доза ваксина варивакс, детето не ходи на ясла от четвъртък, за да не се зарази от нещо ново, петък сложихме ваксината и също отсъства от ясла, после и уикенда с по-малко контакти бяхме за всеки случай.
При противогрипните по същия начин ли се процедира?

# 1 114
Аз не съм спирала децата ми. Двете предходни година са слагани четвъртък следобяд ваксините, в петък са си на училище/градина и събота неделя у нас. Не са имали реакции. Млакият ми син първата противогрипна беше на 1г8м.

# 1 115
Не съм ги спирала нито с противогрипната ваксина, нито с Варивакс.

Сани, колко ти взеха в Грийнберг?

# 1 116
Аз имам въпрос във връзка с ваксинирането на малки деца в яслена възраст - почти 2 години. Когато слагаме инжекционна противогрипна ваксина, препоръчва ли се задържането на детето от ясла 1-2 дни преди и след поставянето ѝ?
Миналата седмица поставихме втора доза ваксина варивакс, детето не ходи на ясла от четвъртък, за да не се зарази от нещо ново, петък сложихме ваксината и също отсъства от ясла, после и уикенда с по-малко контакти бяхме за всеки случай.
При противогрипните по същия начин ли се процедира?

Доколкото знам е важно в момента на слагане да е здраво детето, в този смисъл след това може да си ходи на ясла.

# 1 117
Взех ваксигрип от аптека Ремедиум преди около час, казаха, че имат и инфлувак.

# 1 118
  • Варна
Здравейте, някой интересувал ли се е дали може да се кръводарява след ваксигрип?

# 1 119
Защо да не може?

# 1 120
  • Варна
Дали трябва да мине месец, не уточних. След варивакс ме върнаха. Сега щях да ходя, но се сетих, че мналата седмица си сложихме ваксини.

# 1 121
  • над кукувичето гнездо
Варивакс е атенюирана ваксина, т.е. съдържа жив вирус, но с отслабена вирулентност. Това означава, че потенциално може да причини заболяване, особено в имунокомпромвтирани лица.

Ваксигрип е субединична ваксина, т.е. съдържа само конкретни протеини (антигени) от вируса, а не целия вирус. Не може да се развие заболяване от тези фрагменти на вируса. Поради тази причина би трябвало да е безопасно да кръводарите.

# 1 122
  • Варна
Варивакс е атенюирана ваксина, т.е. съдържа жив вирус, но с отслабена вирулентност. Това означава, че потенциално може да причини заболяване, особено в имунокомпромвтирани лица.

Ваксигрип е субединична ваксина, т.е. съдържа само конкретни протеини (антигени) от вируса, а не целия вирус. Не може да се развие заболяване от тези фрагменти на вируса. Поради тази причина би трябвало да е безопасно да кръводарите.

След първата варивакс не ме върнаха /2 седмици след нея/
След втората обаче ми казаха месец, бяха други хора на смяна в центъра
Сигурна съм, че ако отида да питам и за ваксигрип ще ме върнат 😃
Да знам дали да казвам или да замълча.

# 1 123
  • над кукувичето гнездо
Ами то е до компетентност и до заинтересованост.

Ако е спешна ситуацията, избирате приоритетно, ако търпи отлагане, отложете.

По принцип варицелата са неприятни вируси, които остават в организма до живот, и е по-обосновано да ви върнат. След втората ваксина вече би трябвало да имате антитела и да предадете и тях с кръвта и да е по-безопасно, отколкото след първата доза.

Грипният вирус не е толкова коварен да го наречем, а и предвид това, че сте вкарали само част от вируса, а не целия, би трябвало да е безопасно за реципиента.

Така или иначе, в центровете за кръводаряване изследват кръвта за нелечимите вируси, обект на интерес, и окачествяват кръвта.

# 1 124
  • София
Не съм ги спирала нито с противогрипната ваксина, нито с Варивакс.

Сани, колко ти взеха в Грийнберг?
21 лв мисля...

Общи условия

Активация на акаунт