Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 94 057
  • 1 582
  •   1
Отговори
# 1 095

Аз предпочитам ваксигрип. Само веднъж опитах с инфлувак и не ми хареса. Мога да обясня защо, ако се интересувате.
Моля, споделете!

Охремавяване за 3-4дена и ужасно главоболие. И болки в ръката......Главоболието може и да не е било от ваксината, но другото беше. Дори моята позната фелдшерка, която през 1998г. ми сложи ваксината го предсказа.
Следващата година преминах към ваксигрип и поисках от докторките приятелки да ме обучат в слагането на ваксината. Оттогава си я слагам самостоятелно и нямам никакви проблеми. Дори ръката не ме боли. 1-2г. бяха заменили ваксигрип с инфлексал и с нея нямах никакви неприятности.

Щом една ваксина е качествена, не трябва да се проявяват симптоми на болестта и ръката да боли. Правилното приложение също е важно. Не е нормално да се получи голямо червено петно и силна болка. Вярно е, че някои организми реагират по-силно, обаче това не е масово явление. При мен реакцията е леко уплътнение на мястото на инжекцията и при пипане съвсем слаба болка. Това продължава 2-3дена.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 15:57 от vl

# 1 096
Аз май ще мина без ваксина тази година. Още не я намирам никъде. А в това време вече се пълни с много болни пред кабинетите. Не ми се мисли как ще я съхранявам, ще отсъствам от работа (да ми я сложат, като пред кабинета на лл винаги чакам минимум час), а трябва да повторя процедурата и за всяко дете... Предишните години около1-5 октомври вече бяхме приключили с тази процедура. Пазеха ми дози в аптеката и я вземах преди часа при лекаря. И въпреки това всеки път на тръни дали чакането от час и нагоре пред кабинета само в термичната няма да я прецака. И миналата година нямах много отсъствия от работа, а сега ме нямаше над месец. Как ще излизам за ваксини на мен, на всяко дете не ми стига акъла...А назална никога не съм намирала и е съмнявам и сега. Днес питах в 4 аптеки (София, Младост - в две от тях са ги продали, а други две още чакали, ама не се знаело дали ще имат и по колко броя). Никой не иска да ме пише в списък...

# 1 097
Макарон, Софармаси на Била България със заявка.

Child, за дете на 13 години няма значение дали ще е Инфлувак или Ваксирип. При деца до 9 годишна възраст, които никога не са ваксинирани против грип, се слагат 2 дози Инфлувак или Ваксигрип. При деца над тази възраст (както е при вас), се поставя една доза.

При по-малки деца - до 3 години показанията варират между различните здравни агенции. На теория, могат да се прилагат и двете. На практика, имат разлики в технологията и съдържанието - Инфлувак съдържа по-малко видове вирусни частици и повече белтък, а Ваксирип съдържа повече видове вирусни частици и по-малко количество белтък (и аб в тях са различни - гентамицин срещу неомицин). Първата е subunit ваксина, втората е частичен вирон. Съответно, Ваксигрип е с малко по-голяма реактогенност, макар и двете да са с почти идентична имуногенност. При деца между 6 месеца и 3 години някои здравни агенции, обаче, препоръчват Ваксигрип заради по-ниското съдържание на белтък (което при децата може да е алерген). Вас не ви засяга.

Успех.

# 1 098
Не съвсем по темата, но комбинираните  тестове за грип А, В и ковид в момента са 7 лева в аптеки Гален, физическите,  който иска може да се зареди, после като вземат да се търсят сигурно ще са повече.

# 1 099
Не съвсем по темата, но комбинираните  тестове за грип А, В и ковид в момента са 7 лева в аптеки Гален, физическите,  който иска може да се зареди, после като вземат да се търсят сигурно ще са повече.

Не купуваме такива тестове, защото ги смятаме за излишни, но миналата година започнахме редовно да пазаруваме в Гален, защото май цените там са най-ниски.

# 1 100

Не купуваме такива тестове, защото ги смятаме за излишни, но миналата година започнахме редовно да пазаруваме в Гален, защото май цените там са най-ниски.

Според мен не са съвсем излишни,защото е добре да знаеш примерно,че бориш грип за което да пиеш тамифлу или пък,че е ковид.Поради сбъркана диагноза миналата година лежахме с дъщеря ми в болница

# 1 101
  • София
Вчера взех ваксигрип от Софармаси на Костенски водопад без заявка. Даже ме питаха само една ли ще взема.

# 1 102
Днес с ММ се ваксинирахме. Дано зимата да е лека за всички.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 20:02 от Пролетно цвете

# 1 103
Взех си и аз една Ваксигрип. Сложих я в хладилника и ще чака. Рано е още за ваксиниране. Към средата на ноември мисля да я сложа.

# 1 104
Аз в края на октомври.

# 1 105
  • София
Е нали започва да действа след 2-3 седмици .Т.е. идва си края на октомври /началото на ноември.И ако се приеме че предпазват  до 6 месеца, покриват зимния сезон

# 1 106
Ние слагаме средата на октомври по препоръка на ЛЛ. Днес се отвори времеви прозорец, боцнахме се. Мисля, точно си е навреме.

# 1 107
Тази година дори не знам дали ще успеем да се ваксинираме. От първия учебен ден синът мъкне какво ли не от училище. Разболяваме се каскадно един след друг и точно последния се оправи пак наново първия се разболее с нещо ново.

# 1 108
И ние днес се ваксинирахме без чужда помощ, но за купуването им ни потрябва чужда помощ.

# 1 109
Здравейте, някой случайно с информация за назалната ваксина Fluenz? Ще я има ли тази година по аптеките?

Общи условия

Активация на акаунт