Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 86 409
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 215
Само да уточня, че младежът не е в България, така че няма да лиши дете от ваксината. Не знам защо тук внасят толкова малко, но дано да се коригират нещата в близко бъдеще.
Относно възрастта : на 25години е.
За страха от игли: Много хора имат такъв и никак не можеш да ги убедиш с аргументи малка игла и пр. Не е психично заболяване, а фобия някаква.
Там въпросът остава :  Назална ваксина по-добре ли е от никаква?

# 1 216
  • Sofia
Без да съм експерт някакъв, бих предпочела назалната пред никаква. Все нещо ще активира в имунитета.

# 1 217
Може да съм зла, но бих оставила този момък да си изкара един грип и да му дойде умът в главата за догодина. Какви мъже отглеждаме...

Иначе имам фобии и искрено съчувствам, но се боря с тях и себе си. Във времето здравословните проблеми никого не подминават и не е лошо страхът да се преодолява постепенно чрез експозиция, а не да се търсят алтернативи.

# 1 218
Само да уточня, че младежът не е в България, така че няма да лиши дете от ваксината. Не знам защо тук внасят толкова малко, но дано да се коригират нещата в близко бъдеще.
Относно възрастта : на 25години е.
За страха от игли: Много хора имат такъв и никак не можеш да ги убедиш с аргументи малка игла и пр. Не е психично заболяване, а фобия някаква.
Там въпросът остава :  Назална ваксина по-добре ли е от никаква?

Категорично, да. Назалната ваксина в Европа е одобрена за лица от 2 до 18г, но в САЩ е одобрена за лица от 2 до 49г. Един и същи продукт е, на един и същи производител с идентично съдържание. Имената за различните пазари са различни - съответно Флуенз в Европа и Флумист в САЩ.

Ако има свободен достъп и не е битка за бройка като у нас - да я слага, без да се чуди. Ефективна е. Питах колко е възрастен, защото при хора над 49г вече наистина не е особено ефективна.

# 1 219
Здравейте. Синът ми февруари тази година изкара тежък грип А, направи температурен гърч. Март месец изкарахме и грип Б. Искам тази година да му сложа назална ваксина, на 3 години е детето. Притеснява ме това, че чух мнение, че при бронхиална астма било по-добре да се сложи инжекционната форма. Може би от съображения за алергии. Синът ми няма доказани алергии, но е факт, че при почти всеки вирус го удря в бронхите и има вписана астма, но не потвърдена. Ще се консултирам разбира се с лекар пак, но искам да знам дали има и други деца, които са с астма и са слагали назална ваксина.

# 1 220
Хайде да почнем от това, къде сте го чули това за астмата?
Какво пише в листовките на ваксините?

# 1 221
  • София
Здравейте. Синът ми февруари тази година изкара тежък грип А, направи температурен гърч. Март месец изкарахме и грип Б. Искам тази година да му сложа назална ваксина, на 3 години е детето. Притеснява ме това, че чух мнение, че при бронхиална астма било по-добре да се сложи инжекционната форма. Може би от съображения за алергии. Синът ми няма доказани алергии, но е факт, че при почти всеки вирус го удря в бронхите и има вписана астма, но не потвърдена. Ще се консултирам разбира се с лекар пак, но искам да знам дали има и други деца, които са с астма и са слагали назална ваксина.

А какво Ви притеснява, за да му сложите инжекционната форма?

# 1 222
Позната го е обсъждала с лекаря на детето си, което е с бронхиална астма и са им препоръчали инжекционния вариант. А не ми се искаше инжекционен, защото е стрес за детето, но реално като се замисля, по-добре така, от колкото с абокати и системи в болница. Имам заявена назална ваксина, но може би ще я сложа на дъщеря ми, а за сина ми ще взема инжекционната форма, пак ще се консултирам с лекар. Но ми се искаше да знам дали има други деца с астма и с каква ваксина са ваксинирани.

# 1 223
  • над кукувичето гнездо
Пиша това съвсем добронамерено... Не разбирам от какво са породени притесненията на родителите за стреса на децата при ваксиниране.
Прилагането на инжекционна ваксина трае нялоко секунди. Гушвате нежно детето отстрани (отдясно, ако ваксината ще се приложи на лявата ръка) и му хващате лявата ръчичка, да не мърда. Докторът през това време гърбом си приготвя нещата и като е готов само трябва да улисате детето в другата посока с "еей, я виж там какъв цветен календар (часовник или др.) има" или с "я дръж тука това за малко", и то, докато се огледа, нещата ще са приключили. "Бързо дръж тука тоя памук", "е то свърши, няма нужда да мрънкаш вече", "нормално е да боли малко, ей сега ще мине" и подобни също помагат. После - похвала за героизма и дребна награда. Предварително няколко дни може без драматизми да му обяснявате, че ще го ваксинирате и ще е като да го ухапе лекичко едно комарче и толкова. Даже на моите като по-малки се е случвало да им показвам с фино ущипване какво ще усетят. Децата прихващат емоциите на родителите и им се доверятват. Възползвайте се и се дръжте хладнокръвно. (изобщо за всякакви манупулации предварително подготвям децата какво точно ще се случи, за да няма изненади, дъщеря ми е заспивала на зъболекарски стол, докато ѝ правят пломби)

В този ред на мисли, снощи се ваксинирахме семейно с инфлувак. Беше ги малко шубе, но не е имало драми. Дадоха се. Баткото (10) се пазари малко, но му казах, че е по-добре от седмица боледуване и после оглушаване (както е при него), малката (7) не мъцна, само искА да е последна. Почерпих ги после и ги похвалих за смелостта.
Засега при мен няма драматични странични ефекти. Снощи още ми изтръпна ръката, сега е като мискулна треска, децата и от това не се оплакваха. Сутринта също нямаха оплаквания.

# 1 224
Една от контраиндикациите на назалните ваксини е именно астма (и други хронични белодробни проблеми). Може да доведе до изостряне на състоянието/влошаване на симптомите. Пише го и в листовката, която пък е базирана на достатъчно документирани случаи.

# 1 225
  • София
Абсолютно подкрепям мнението на  hala_penka. И аз процедирам по същия начин с моите деца.
Daisy0707, попитах Ви, защото си помислех, че има някаква друга причина, за да предпочитате назалната. Предвид описаната от Вас ситуация според мен за няколко минути е по-добре да не рискувате.

На мен лекарката ми препоръча инжекционната форма (но аз така или иначе се бях насочила към нея) дори и да е една идея "по-гадно". Назалата също създава до някаква степен дискомфорт на децата и на мен лично би ми било дори и по-трудно да ги задържа мирни.

# 1 226
  • Бургас, София
Здравейте,

Днес с със съпругът ми си поставихме ваксини в МБАЛ Вита в София. Имаха и от двете инжекционни, но ако решите да отидете може да им позвъните и да попитате коя е налична към дадения момент. Заплаща се на регистратура 15лв за манипулацията и 22лв за Инфлувак (не знам цената на Ваксигрип). След това изчаквате ред пред манипулационната. В нашиия случай нямаше други хора, стана за минутки.

За възрастни има часови интервал от 10:00 до 16:00 ч. всеки делничен ден.

За поставяне на дете изискват задължително преглед при педиатър преди поставяне - в сайта пише, че той струва 50лв. В манипулационната ми казаха, че педиатърът ще я постави на детето.

За мен беше удобно, че не се налага да обикалям по аптеки да търся ваксината.

# 1 227
Позната го е обсъждала с лекаря на детето си, което е с бронхиална астма и са им препоръчали инжекционния вариант. А не ми се искаше инжекционен, защото е стрес за детето, но реално като се замисля, по-добре така, от колкото с абокати и системи в болница. Имам заявена назална ваксина, но може би ще я сложа на дъщеря ми, а за сина ми ще взема инжекционната форма, пак ще се консултирам с лекар. Но ми се искаше да знам дали има други деца с астма и с каква ваксина са ваксинирани.

И нашето дете е с детска астма и препоръчаха инжекционна

# 1 228
  • София
Малкия на 3г след поставената ваксина преди 9 дена, сега пак иска да го бодат, защото после минахме Джъмбо… Големият си знае, ваксина = награда и че няма да боледува много.

# 1 229
Малкия на 3г след поставената ваксина преди 9 дена, сега пак иска да го бодат, защото после минахме Джъмбо… Големият си знае, ваксина = награда и че няма да боледува много.

Mr. Green Ние от години ходим така на ваксини, зъболекари и всякакви уж страшни места. И след това цяла година пита кога пак ще има ваксина.

Общи условия

Активация на акаунт