Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 86 381
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 290
  • Sofia
И аз така знам - 2 седмици за изграждане на имунитет.
Но не е само това - тя вече един месец не ходи на ДГ, защото кашля, и ако след като оздравее трябва да я държа вкъщи още 3 седмици здрава...
А не искам да я пусна за тези 3 седмици на ДГ, защото пак ще се разболее и пак няма да мога да я ваксинирам.

# 1 291
  • София
аз бих сложила веднага след приключване на АБ, преди да я пуснеш отново на градина, че пуснеш ли я нещо ново ще олепи.

# 1 292
Нашите деца минават (минаха) някакъв лек вирус с хрема и кашлица от време на време. Не са вдигали температура, гърлото не е зачервено, гърди чисти. Даже хремата не беше някаква обилна. Като чета в групата Ваксини, мога да им сложа назаната ваксина, но се притеснявам. А малкото се разкашля след две спокойни нощи... И сега чакам, и аз не знам какво.

# 1 293
И моя синковец явно кара същия вирус. Ще го изчакам още няколко дни и ще го ваксинирам. Не е вдигал температура, на градина ще ходи чак във вторник следващата седмица по план.

# 1 294
Така е последните години, наистина, но за тази казват, че в Западна Европа и тук случаите зачестяват по-рано, сиреч очаква се да има вълна средата на декември още, а не чак след празниците. Това е за Англия, % положителни за инфлуенца бързи тестове, гледах и сходни графики за континента:

В ЕС пък:
Of the 52 442subtyped influenza A viruses (20% of detected type A viruses), 31 638 (60%) were subtype A(H1)pdm09 and 20 804 (40%) were subtype A(H3). Of the 90 873 reported influenza type B viruses, the lineage for 9 279 (10%) was determined, with all except one virus falling into the B/Victoria/2/87 lineage.

Горното са добри новини - грипът идва по-раничко от предишни години, но пък СЗО явно са "познали" щамовете. Ако няма резки промени, ваксините ще пазят добре.

Ние края на ноември имаме пътуване в Западна Европа, общо 4 полета и две дълги пътувания с влак, та изместих поставянето на ваксината за края на октомври вместо началото на ноември с цел да сме защитени. Седмица по-рано от минали години ги сложих, не е голяма разлика, но за всеки случай така реших.

# 1 295
Имам въпрос- ваксините са ни поставени миналата седмица, кога се очаква да започнат да действат?
Едва като сложа втората доза на детето ли ще има защита?

# 1 296
Здравейте.
Имам неизползвана ваксина за възрастни Vaxugrip закупена преди няколко дни от Софармаси.
Съхранявам я на подходяща температура в хладилник.
Подарявам я, ако някой я иска. .
За София става въпрос.

# 1 297
Дали ще има второ зареждане на назални? Не успявам да намеря във Варна

# 1 298
И аз твърде вероятно ще имам три излишни ваксини Ваксигрип. Съхранявам ги изключително съвестно по всички правила, аптеката ми е във входа, и аз ги подарявам.

# 1 299
Хора, това, което правите (да се презапасявате с ваксини), хич не е ОК. Разбирам, че явно впрягате цялата рода да търсят ваксини, ама да имате 3 излишни ваксини?! Dizzy Face Жалко, че не са с рецепта и поименни.
Аз се ваксинирам от 3г насам, винаги съм намирала ваксина в аптечната мрежа. Да, тази година позакъсняха, но ваксини има.

# 1 300
Не мога да рискувам да оставя детето или възрастните ни баба и дядо на по 90+ без ваксини. Ако нямаше проблем с достъпа до ваксините, нямаше и да се презапасявам. Няма да се изхвърлят, последните три години винаги съм успявала да намеря човек в нужда, който да ги вземе, при това безвъзмездно.

И не, не съм впрягала цялата рода, аз търся за цялата рода - моя и на мъжа ми - и купувам двуцифрено число бройки. Не го правя от желание да хвърля 100+ лева ей така.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 13:28 от Макарон

# 1 301
  • Варна
Днес си сложих ваксина за Covid(безплатно)  и Ваксигрип(купена от аптека предната седмица) в РЗИ -Варна.Струва 9 лева (2 манипулация и 7 преглед).Чака се доста около час,че има много хора за различни ваксини.Влизаш първо в кабинета,пишат ти бележка,отиваш в основната сграда плащаш и се връщаш да ти я бият.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 13:09 от `·•●•D@nI•●•·´

# 1 302
В РЗИ Пловдив слагат безплатно грипна ваксина, само трябва да си я купиш.

# 1 303
Няколко години съм слагала противогрипната ваксина в РЗИ, такса не са ми взимали. Защо има такова разминаване евда ли някой ще се обоснове. Решение на местно ниво вероятно.

# 1 304
  • Варна
Имаше хора за всякакви ваксини(Ковид,Хепатит,Жълта треска,Грип)само за ковид е напълно безплатна,за другите вземат такса, дори и на пенсионерите.

Общи условия

Активация на акаунт